ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
Київ

15 травня 2002 року N 405


Про затвердження Технологiчної схеми пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України

     З метою уникнення випадкiв безпiдставного експортного (бюджетного) вiдшкодування податку на додану вартiсть суб'єктам зовнiшньоекономiчної дiяльностi України, що здiйснюють операцiї з вивезення (пересилання) товарiв за межi митної територiї України та на виконання спiльного наказу Державної митної служби України i Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 21.03.02 р. N 163/121 "Про затвердження Порядку пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 26.03.02 р. за N 295/6583 i листа Держмитслужби вiд 30.04.02 р. N 11/4-09-3999-ЕП "Про тимчасовий порядок надання пiдтвердження факту вивезення товарiв за межi митної територiї України",

     НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Технологiчну схему пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України (додається).

     2. Наказ Київської регiональної митницi вiд 08.04.02 р. N 326, вважати таким що втратив чиннiсть.

     3. Начальникам структурних пiдроздiлiв забезпечити неухильне виконання положень Технологiчної схеми та iнформувати суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi про її вимоги.

     4. Начальнику загального вiддiлу (Груша В.М.) забезпечити доведення наказу до структурних пiдроздiлiв митницi.

     Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

Начальник митницi О. I. Симонов

 

Затверджено
наказом Київської регiональної митницi
вiд 15.05.2002 р. N 405

ТЕХНОЛОГIЧНА СХЕМА
пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України

1. Загальнi положення

     1.1 Дану Технологiчну схему пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України (далi - Технологiчна схема) розроблено вiдповiдно до вимог Порядку пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України, затвердженого спiльним наказом Державної митної служби України та Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 21.03.02 р. N 163/121 i зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 29.03.02р. за N 295/6583, та листа Держмитслужби вiд 30.04.02 р. N 11/4-09-3999-ЕП "Про тимчасовий порядок надання пiдтвердження факту вивезення товарiв за межi митної територiї України".

     1.2 У цiй Технологiчнiй схемi застосовуються термiни, визначенi нормативно-правовими актами, що стосуються митної справи.

     1.3 Для одержання експортного (бюджетного) вiдшкодування податку на додану вартiсть суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi, який здiйснив операцiю з вивезення (пересилання) товарiв за межi митної територiї України, або за його дорученням iнша особа, надає до загального вiддiлу митницi заяву, в якiй зазначаються номери ВМД, та оригiнал п'ятого основного аркуша ("примiрник для декларанта") ВМД форми МД-2 та додатковi аркушi ВМД форми МД-3 (у разi наявностi), оформленi Київською регiональною митницею з 01.03.2002р..

     1.4 Термiн розгляду заяви суб'єкта ЗЕД не повинен перевищувати п'яти робочих днiв з дати реєстрацiї заяви у загальному вiддiлi митницi.

2. Порядок пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України

     2.1 Надана суб'єктом ЗЕД заява реєструється у загальному вiддiлi та в той же день надається для перевiрки у вiддiл iнформацiйноаналiтичної роботи та митної статистики.

     2.2 iнспектор вiддiлу iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики звiряє оригiнал п'ятого основного аркуша ВМД з електронною копiєю ВМД. Особлива увага придiляється перевiрцi вiдповiдностi голографiчних етикеток.

     2.3 У разi вiдповiдностi аркушiв ВМД електроннiй копiї ВМД, iнспектор на зворотному боцi п'ятого основного аркуша ВМД здiйснює запис "Оригiнал вiрний", проставляє дату, особистий пiдпис та штамп вiддiлу iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики.

     2.4 Перевiрений таким чином п'ятий основний аркуш ВМД разом iз заявою протягом одного робочого дня передається до 14.00 години у вiддiл контролю за доставкою вантажiв, про що здiйснюється запис у Журналi видачi суб'єктам ЗЕД пiдтвердження фактичного вивезення товарiв за межi митної територiї України (додаток 2 до листа Держмитслужби вiд 30.04.02 р. N 11/4-09-3999-ЕП).

     2.5 У разi вивезення товарiв за межi митної територiї України автомобiльним транспортом, iнспектором вiддiлу контролю за доставкою вантажiв перевiряється наявнiсть в електроннiй копiї ВМД, яка знаходиться в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi (ЄАIС) Держмитслужби, вiдмiтки митницi призначення (митницi на кордонi) про фактичне вивезення в повному обсязi товарiв за межi митної територiї України.

     2.6 На пiдставi отриманої з ЦБД ЄАIС Держмитслужби iнформацiї про фактичне вивезення в повному обсязi товарiв за межi митної територiї України на зворотному боцi п'ятого основного аркуша ВМД iнспектором вiддiлу контролю за доставкою вантажiв здiйснюється запис "Задекларованi в цiй ВМД товари вивезено за межi митної територiї України в повному обсязi "___" _______200 р.", який завiряється його пiдписом та особистою номерною печаткою.

     2.7 iнформацiя про надання суб'єкту ЗЕД пiдтвердження про вивезення товарiв за межi митної територiї України iнспектором вiддiлу контролю за доставкою вантажiв вноситься до електронної копiї вiдповiдної ВМД в ЦБД ЄАIС Держмитслужби.

     2.8 Якщо товари вивозилися за межi митної територiї України залiзничним, авiацiйним, морським (рiчковим) або iншим транспортом, то iнспектор вiддiлу контролю за доставкою вантажiв складає запит-реєстр (додаток 1 до листа Держмитслужби вiд 30.04.02 р. N 11/4-09-3999-ЕП) у митницю призначення.

     2.9 Реєстр пiдписується керiвництвом митницi, реєструється у вiддiлi контролю за доставкою вантажiв та засобами електронного зв'язку надсилається у митницю призначення (митниця на кордонi).

     2.10 На пiдставi отриманого запиту-реєстру з пiдтвердженням митницi призначення (митницi на кордонi) про фактичне вивезення в повному обсязi товарiв за межi митної територiї України на зворотному боцi п'ятого основного аркуша ВМД iнспектором вiддiлу контролю за доставкою вантажiв здiйснюється запис "Задекларованi в цiй ВМД товари вивезено за межi митної територiї України в повному обсязi "___" _______200 р.", який завiряється його пiдписом та особистою номерною печаткою.

     2.11 Перевiрений п'ятий основний аркуш ВМД iнспектор надає для вiзування начальнику (заступнику) вiддiлу.

     2.12 Завiзовану начальником (заступником) вiддiлу ВМД разом iз заявою в той же день iнспектор вiддiлу надає для пiдпису керiвнику митницi, який здiйснює прийом суб'єктiв ЗЕД згiдно з графiком.

     2.13 Пiдписану керiвництвом митницi ВМД iнспектор вiддiлу контролю за доставкою вантажiв надає у загальний вiддiл для проставлення гербової печатки митницi.

     2.14 Результати проведеної перевiрки облiковуються вiддiлом контролю за доставкою вантажiв у Журналi видачi суб'єктам ЗЕД пiдтвердження фактичного вивезення товарiв за межi митної територiї України.

     2.15 Оформлена таким чином ВМД вiддiлом контролю за доставкою вантажiв видається заявниковi з 16.00 години до кiнця робочого дня.

     2.16 Про отримання оригiналу ВМД суб'єкт ЗЕД здiйснює запис у Журналi видачi суб'єктам ЗЕД пiдтвердження фактичного вивезення товарiв за межi митної територiї України.

     2.17 Заява суб'єкта ЗЕД, реєстр-запит, вiдповiдь з прикордонної митницi та iншi документи, на пiдставi яких надавалося пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України, зберiгаються у справах вiддiлу контролю за доставкою вантажiв.

3. Порядок дiй спiвробiтникiв митницi, якщо пiдтвердження про вивезення товарiв за межi митної територiї України у Київськiй регiональнiй митницi вiдсутнє

     3.1 У разi вiдсутностi, на час звернення, у вiддiлi контролю за доставкою вантажiв iнформацiї про вивезення товарiв за межi митної територiї України, вiддiлом контролю за доставкою вантажiв готується письмове повiдомлення (на копiї звернення) про неможливiсть надання пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України iз зазначенням об'єктивних причин за пiдписом начальника (заступника) вiддiлу контролю за доставкою вантажiв.

     3.2 Результати перевiрки пiдтвердження про вивезення товарiв за межi митної територiї України облiковуються у Журналi видачi суб'єктам ЗЕД пiдтвердження фактичного вивезення товарiв за межi митної територiї України з обов'язковим зазначенням у графi 13, що пiдтвердження про вивезення товарiв за межi митної територiї України вiдсутнє.

     3.4 Оригiнал п'ятого основного аркуша ВМД разом з письмовим повiдомленням вiддiлом контролю за доставкою вантажiв видається заявниковi.

     3.5 Про отримання оригiналу ВМД суб'єкт ЗЕД здiйснює запис у Журналi видачi суб'єктам ЗЕД пiдтвердження фактичного вивезення товарiв за межi митної територiї України.

     3.6 Заява суб'єкта ЗЕД, реєстр-запит, вiдповiдь з прикордонної митницi та iншi документи, на пiдставi яких надавалося пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України, зберiгаються у справах вiддiлу контролю за доставкою вантажiв.

4. Порядок пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України через авiацiйнi пункти пропуску Київської регiональної митницi

     4.1 У разi отримання запиту-реєстру вiд митницi вiдправлення товарiв (митницi оформлення), вiн реєструється загальним вiддiлом та передається у вiддiл контролю за доставкою вантажiв.

     4.2 Iнспектор вiддiлу контролю за доставкою вантажiв перевiряє:

  • вiдомостi про надходження товарiв у авiацiйнi пункти пропуску (м/п "Гостомель" i "Жуляни");

  • вiдомостi про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України;

  • вносить необхiдну iнформацiю в запит-реєстр.

     4.3 Заповнений запит-реєстр iнспектором вiддiлу контролю за доставкою вантажiв надається для пiдпису керiвництву митницi, який здiйснює прийом суб'єктiв ЗЕД згiдно з графiком.

     4.4 Пiдписаний керiвництвом митницi запит-реєстр в той же день засобами електронного зв'язку передаються у вiдповiдну митницю.

     4.5 Отриманий запит-реєстр розглядається протягом одного робочого дня, у разi наявностi iнформацiї, у вiддiлi контролю за доставкою вантажiв.

     4.6. Оперативнi пiдроздiли (м/п "Жуляни", м/п "Гостомель") надають перелiк вантажiв, якi були оформленi згiдно ВМД типу "ЕК-10" та перетнули митний кордон у зонi дiяльностi Київської регiональної митницi (додаток 1). Перелiки надаються згiдно з порядком, затвердженим наказом митницi вiд 30.12.99р. N 891, та повиннi мiстити iнформацiю про перемiщення товарiв в повному обсязi. Перелiк пiдписується начальником митного поста, виконавцем та завiряється ОНП виконавця.

5. Заключнi положення

     5.1 Положення iнших Технологiчних схем застосовуються в частинах, що не суперечить цiй Технологiчнiй схемi.

     5.2 Невиконання вимог даної Технологiчної схеми вважається грубим порушенням трудових обов'язкiв.

Начальник ВКДВ О.В. Корнєєнков

 

Додаток 1

ПЕРЕЛIК N______

вантажiв, якi перетнули митний кордон України через м/п ___________________ Київської регiональної митницi

N
зп
N ВМД Дата
оформлення
Наймену-
вання
вантажу
Кiль-
кiсть
вантажу
Фактична
кiлькiсть
вантажу
перетнувшого
митний
кордон
Дата
надход
ження
Дата
перетину
митного
кордону
N ОНП
iнспекто
ра, що
здiйснив
пропуск
вантажу
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.