МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
ГОЛОВНА ДЕРЖАВНА IНСПЕКЦIЯ З КАРАНТИНУ РОСЛИН УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

вiд 06.08.2002 N 65


Про затвердження Правил фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
30 серпня 2002 р. за N 716/7004


     Вiдповiдно до Закону України "Про карантин рослин" та Статуту Державної Служби з карантину рослин України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 жовтня 1993 року N 892, наказую:

     1. Затвердити Правила фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї (додається).

     2. Заступникам Головного державного iнспектора з карантину рослин України, головним державним iнспекторам Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва та Севастополя прийняти Правила фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї до керiвництва та виконання.

     3. У зв'язку з затвердженням цих Правил скасувати тимчасовi Правила фiтосанiтарного контролю i сертифiкацiї деревини та виробiв з неї, затвердженi наказом Головної державної iнспекцiї з карантину рослин України вiд 5 лютого 2002 року N 13-1.

     4. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Начальник О.М.Мовчан

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Головної державної iнспекцiї з карантину рослин України
06.08.2002 N 65
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
30 серпня 2002 р. за N 716/7004

Правила
фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї

     Цi Правила визначають органiзацiю i порядок здiйснення фiтосанiтарного контролю при iмпортi, транзитi, експортi та проведення фiтосанiтарного огляду i експертизи деревини та виробiв з неї.

1. Органiзацiя фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї

     1.1. Метою фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї (далi - лiсоматерiали i пиломатерiали) є:

     - захист споживачiв вiд придбання заражених шкiдниками та хворобами рослин лiсоматерiалiв, у тому числi iмпортних, що можуть завдати значних збиткiв народному господарству та навколишньому середовищу України;

     - виконання мiжнародних обов'язкiв України, угод з карантину рослин, вимог договорiв (контрактiв);

     - попередження проникнення шкiдливих органiзмiв як на територiю України, так i за її межi.

     1.2. Фiтосанiтарнi вимоги включають:

     - перелiк карантинних зон, з яких заборонено вивiз лiсоматерiалiв без карантинного сертифiката, дату введення i загальний строк карантину;

     - назву карантинного органiзму (українська та латинська); опис органiзму; ознаки пошкодження лiсоматерiалiв; назву порiд дерев, якi вiн пошкоджує; перiод часу протягом року, коли iснує найбiльша загроза поширення карантинного органiзму;

     - вимоги до очищення лiсоматерiалiв вiд кори;

     - вимоги до знезараження (фумiгацiї) та антисептування лiсоматерiалiв, назву хiмiкатiв (при умовi їх використання при знезараженнi), рiвень їх концентрацiї та експозицiю;

     - строк дiї фiтосанiтарного та карантинного сертифiкатiв. При вiдправцi на експорт враховуються також вимоги контракту країни-iмпортера, мiжнародних конвенцiй та угод.

     1.3. Фiтосанiтарний сертифiкат видають державнi iнспекцiї з карантину рослин. Фiтосанiтарний сертифiкат установлює вiдповiднiсть лiсоматерiалiв фiтосанiтарним вимогам.

     1.4. Оформлення фiтосанiтарного та карантинного сертифiкатiв проводиться згiдно з поданою заявою, копiєю контракту на адресу державної iнспекцiї з карантину рослин. Затрати на оформлення сертифiкатiв (фiтосанiтарного та карантинного) несе заявник згiдно з розцiнками, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 листопада 1993 року N 953 "Про розцiнки на iнспектування пiдкарантинних матерiалiв, платних послуг пiдприємствам, органiзацiям та громадянам".

     1.5. Цi Правила обов'язковi для виконання Головними державними iнспекторами з карантину рослин, їх заступниками та державними iнспекторами з карантину рослин Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва та Севастополя при здiйсненнi державного контролю пiд час увезення, вивезення, перевезення, заготiвлi, переробки та реалiзацiї лiсо- та пиломатерiалiв.

     1.6. Правила є обов'язковими для виконання всiма державними органами, а також пiдприємствами, установами i органiзацiями (усiх форм власностi), посадовими особами та громадянами.

     1.7. Державнi iнспектори з карантину рослин України у своїй роботi керуються:

     Законом України "Про карантин рослин", прийнятим Верховною Радою України 30 червня 1993 року N 3348-XII;

     Статутом Державної служби з карантину рослин, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 жовтня 1993 року N 892;

     Правилами фiтосанiтарного контролю на державному кордонi України, затвердженими наказом Головної державної iнспекцiї з карантину рослин України вiд 25 вересня 1996 року N 72, зареєстрованими в Мiнiстерствi юстицiї України 27 грудня 1996 року за N 754/1779 (далi - Правила на державному кордонi України);

     документами, що розробляє для країн Європейської спiвдружностi Європейська та Середземноморська Органiзацiя карантину i захисту рослин, членом якої є Україна (членство України затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 сiчня 1994 року N 38.

Визначення термiнiв.

     Нижченаведенi термiни у цих правилах уживаються у такому значеннi:

     Лiсоматерiали (лiсовi сортименти) - частини стовбура дерева, що зберегли природню, фiзичну та хiмiчну структуру деревини; використовуються у рiзних галузях народного господарства.

     Пиломатерiали (обробленi лiсоматерiали) - бруски, дошки, рейки, планки, шпали, клепка, розпилена фанера та iншi деревиннi матерiали, отриманi шляхом розпилювання.

     Пиловочник (округлi лiсоматерiали) - колоди i кряжi, що є сировиною для виготовлення пиломатерiалiв. Колодами називають довгi, а кряжами -короткi вiдрiзки стовбура, очищенi вiд сучкiв.

     Пiдкарантиннi лiсоматерiали та пиломатерiали - матерiали та об'єкти, якi можуть сприяти поширенню або за допомогою яких можуть поширюватися карантиннi органiзми.

     Пiдконтрольнi лiсо- та пиломатерiали - матерiали та об'єкти, що пройшли агломерацiю i пiдлягають фiтосанiтарному контролю без супроводження фiтосанiтарних документiв.

     Фiтосанiтарний сертифiкат - офiцiйний документ, який засвiдчує фiтосанiтарний стан пiдкарантинного матерiалу вiдповiдно до фiтосанiтарних правил i видається державними органами з карантину i захисту рослин країни-експортера.

     Карантинний дозвiл на iмпорт(транзит) - документ, що направляється для керiвництва та виконання фiтосанiтарних вимог замовнику пiдкарантинного матерiалу або його юридичному представнику в Українi, державному iнспектору з карантину рослин Республiки Крим, областi, державним iнспекторам з карантину рослин мiст Києва та Севастополя, куди надходить пiдкарантинний матерiал.

     Карантинний сертифiкат - документ, що видається Державною службою з карантину рослин України, мiстить iнформацiю про фiтосанiтарний стан продукцiї рослинного походження, вирощеної в зонах особливого карантинного режиму, яка пiдлягає перевезенню всерединi країни та яка перетинає державний кордон i визначає умови заготiвлi, вивезення, перевезення, зберiгання, переробки, реалiзацiї та її використання.

     Карантинний органiзм - шкiдник, збудник хвороби рослин чи бур'ян, який вiдсутнiй або обмежено поширений на територiї України i може завдати значної шкоди рослинам або рослиннiй продукцiї.

     Партiя деревини та виробiв з неї - це кiлькiсть однорiдного матерiалу, що призначений для одночасного приймання чи вiдвантаження та перевозиться за одним транспортним документом, в одному транспортному засобi (вагонi, суднi, баржi, автотранспортному засобi, у контейнерi або iншому транспортному засобi) та посвiдчується одним фiтосанiтарним (карантинним) сертифiкатом.

2. Спецiальна термiнологiя, що використовується у вимогах країн-iмпортерiв до деревини та виробiв з неї

     Захищена зона - зона (країна), в якiй iснує загроза аклiматизацiї окремих шкiдливих органiзмiв на деяких культурах.

     Вiльна зона - зона (ареал), вiдсутнiсть в якiй даного шкiдливого органiзму науково обгрунтована та при необхiдностi пiдтримується за допомогою офiцiйних заходiв.

     Вiдсутнiй у мiсцi виробництва - мiсце виробництва вiльне вiд даного шкiдливого органiзму.

     Вiдсутнiй у мiсцi виробництва (протягом останнього сезону або iншого визначенного перiоду) - симптоми зараження або ураження рослини даним шкiдливим органiзмом не помiченi у мiсцi виробництва (вирощування) з моменту останнього повного вегетацiйного циклу або iншого визначеного перiоду.

     Агломерована деревина - лiсопродукцiя, що пройшла механiчну, термiчну та хiмiчну обробку з метою пiдвищення її якостi.

     Антисептування - обробка хiмiчною речовиною, яка використовується для захисту деревини вiд грибiв - руйнiвникiв деревини.

     Сушiння - обробка лiсо- та пиломатерiалiв гарячою парою, при якiй вмiст вологи в деревинi не перевищує 20% щодо сухої речовини.

     Фумiгацiя - обробка хiмiчною речовиною, що знаходиться в газоподiбному станi та досягає усiх частин даної продукцiї.

     Вiдсутнiсть личинкових отворiв - деревина вiльна вiд пошкоджень личинками неєвропейських видiв вусачiв роду "Монохамус", визначених за наявностi отворiв дiаметром бiльше 3 мм.

     Обробка парою (Kiln drying) вмiст вологи в деревинi не перевищує 20% щодо сухої речовини, що досягається шляхом термообробки в печi.

     Обрiзна деревина - деревина обрiзана таким чином, що видаленi усi природнi округлi поверхнi.

3. Порядок фiтосанiтарного контролю при iмпортi деревини та виробiв з неї

     3.1. Увезення в Україну деревини та виробiв з неї (лiсоматерiалiв, пиломатерiалiв) (додаток 1) дозволяється при наявностi в iмпортера, експедитора карантинного дозволу на iмпорт (транзит), що видає Головна державна iнспекцiя з карантину рослин України (далi- Укрголовдержкарантин). Карантинний дозвiл на iмпорт, виданий Укрголовдержкарантином на увезення деревини та виробiв з неї, надсилається: державнiй iнспекцiї з карантину рослин за мiсцем призначення вантажу, на адресу замовника та державному iнспектору з карантину рослин у пунктi пропуску через державний кордон України (додаток 2). Державний iнспектор з карантину рослин перевiряє вiдповiднiсть партiї вантажу деревини та виробiв з неї, що ввозиться на митну територiю України, карантинному дозволу на iмпорт.

     3.2. При перетинi державного кордону України кожна партiя деревини та виробiв з неї обов'язково повинна супроводжуватися фiтосанiтарним сертифiкатом, виданим державною службою з карантину або захисту рослин країни-експортера. Фiтосанiтарний сертифiкат країни-експортера повинен вiдповiдати формi, прийнятiй Мiжнародною конвенцiєю iз захисту рослин (ФАО), та пiдтверджувати, що даний вантаж вiльний вiд карантинних та iнших шкiдливих органiзмiв. Фiтосанiтарний сертифiкат країни-експортера повинен бути виданий на пiдставi заяви, огляду та експертизи не пiзнiше нiж за 14 днiв до вiдправки лiсоматерiалiв.

     3.2.1. Фiтосанiтарний сертифiкат потрiбно показати державному iнспектору з карантину рослин разом з карантинним дозволом на iмпорт у пунктi пропуску через державний кордон України.

     3.2.2. Пiдставою для ввезення деревини та виробiв з неї на територiю України є наявнiсть правильно оформленого фiтосанiтарного сертифiката країни-експортера та карантинного дозволу на iмпорт.

     3.3. Без узгодження з Укрголовдержкарантином i без карантинного дозволу на iмпорт, але з обов'язковим проведенням фiтосанiтарного контролю у пунктi пропуску через державний кордон України, дозволяється ввезення: художньо-декоративних товарiв народних промислiв та технiчних виробiв з деревини (агломерованих меблiв, паркетної фрези, заготовок для тари тощо) з країн, вiльних вiд розповсюдження карантинних шкiдникiв. Фiтосанiтарний контроль таких вантажiв проводять державнi iнспектори з карантину рослин у пунктi пропуску через державний кордон України.

     Ввезення таких пiдконтрольних матерiалiв у країну здiйснюється пiсля фiтосанiтарного контролю i проставляння штампа встановленого зразка на документах митних органiв, або товарно-транспортнiй накладнiй (згiдно з додатками 3, 14 до Правил на державному кордонi України).

     3.4. У карантинному дозволi на iмпорт (транзит) (далi - КДI) визначаються строки ввезення, пункти пропуску через державний кордон, райони i умови використання лiсоматерiалiв, вiд яких карантинних органiзмiв вони повиннi бути вiльними. КДI видається на пiдставi поданої заяви заявником, копiї договору (контракту) з отримувачем та документа про оплату. Заява подається не пiзнiше нiж за 5 дiб до прибуття вантажу на кордон.

     3.5. У разi надходження на державний кордон України лiсоматерiалiв без КДI або фiтосанiтарного сертифiката такi вантажi пiдлягають поверненню або затримуються на перiод оформлення КДI або фiтосанiтарного сертифiката. Якщо в iмпортних лiсоматерiалах пiд час карантинного огляду на державному кордонi України виявляють карантиннi органiзми, то такi вантажi пiдлягають знезараженню або поверненню, про що державний iнспектор з карантину рослин повiдомляє Укрголовдержкарантин та отримувача лiсо- та пиломатерiалiв.

     3.6. При оглядi iмпортних лiсоматерiалiв на кордонi державний iнспектор з карантину рослин дослiджує видимi частини вантажу у вiдкритих вагонах (торцi, верхнi лiсоматерiали, боковi стiйки).

     3.7. Iмпортнi лiсо- та пиломатерiали, продукцiя з деревини та дерев'яна тара, що ввозяться в Україну, пiдлягають вiзуальному карантинному огляду з вiдбором зразкiв для експертизи в пунктах пропуску через державний кордон державними iнспекторами з карантину рослин, а у митницях призначення - вторинному огляду i обов'язковiй експертизi, яку проводять державнi iнспектори з карантину рослин та спецiалiсти карантинних лабораторiй.

     3.8. Вивезення деревини та виробiв з неї за межi територiй пунктiв пропуску через державний кордон України усередину країни дозволяється пiсля перевiрки фiтосанiтарних документiв та проведення фiтосанiтарного контролю, про що свiдчать:

     акт фiтосанiтарного контролю пiдкарантинних i пiдконтрольних матерiалiв, транспортних засобiв, а також вiдбору зразкiв для карантинної експертизи;

     карантинний сертифiкат.

     На документах митних органiв або на товарно-транспортнiй накладнiй проставляється штамп установленого зразка (згiдно з додатками 3, 14 до Правил на державному кордонi України).

     3.8.1. Акт фiтосанiтарного контролю оформлюється у двох примiрниках, один з яких вiддається вантажовласнику (додаток 3).

     3.8.2. Карантинний сертифiкат видається на кожну партiю деревини та виробiв з неї, що перевозиться в одному транспортному засобi (додаток 4), i оформляється у чотирьох примiрниках: перший та другий одержує вантажовласник, третiй надсилається в державну iнспекцiю з карантину рослин за мiсцем використання вантажу, четвертий примiрник залишається у державного iнспектора з карантину рослин

     3.8.3. Переадресування лiсо- та пиломатерiалiв пiд час перевезення без дозволу Укрголовдержкарантина заборонено.

     3.9. Затрати на проведення карантинних заходiв несе вантажовласник або його представник згiдно з розцiнками, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 листопада 1993 року N 953 "Про розцiнки на iнспектування пiдкарантинних матерiалiв, платних послуг пiдприємствам, органiзацiям та громадянам".

     3.10. Вiдкриття транспортних засобiв, що перевозять пiдкарантиннi лiсоматерiали, пиломатерiали, здiйснюється з дозволу державного iнспектора з карантину рослин, а їх розвантаження проводиться тiльки пiсля результатiв карантинного огляду та експертизи.

     3.11. Iмпортнi лiсоматерiали пiд час розвантаження складують окремо.

     3.12. У разi виявлення у митницях призначення або на деревообробних пiдприємствах при вторинному оглядi шкiдливих органiзмiв такий вантаж пiдлягає обов'язковому знезараженню.

     Питання про проведення знезараження та подальше використання лiсоматерiалiв вирiшує Укрголовдержкарантин.

     3.13. Пiсля механiчної обробки iмпортних лiсоматерiалiв вiдходи та залишки пiдлягають негайному знищенню.

     3.14. Деревина з європейських країн, в яких поширенi карантиннi для України органiзми, з 1 квiтня до 1 листопада повинна бути очищена вiд кори, оброблена парою (Kiln drying) або знезаражена.

     3.15. Пакувальна деревина повинна бути очищена вiд кори, оброблена парою (Kiln drying) або знезаражена.

     3.16. Деревина хвойних порiд, що ввозиться в Україну з азiатської частини Росiйської Федерацiї:

     з 1 квiтня до 1 жовтня повинна бути очищена вiд кори i не мати личинкових отворiв дiаметром бiльше 3 мм, утворених вусачами роду Monochamus, оброблена сухою парою (Kiln drying) або знезаражена;

     з 1 жовтня до 31 березня:

     1) допускається увезення неокорованої деревини, що не має личинкових отворiв дiаметром бiльше 3 мм, утворених вусачами роду Monochamus.

     2) у разi виявлення карантинних органiзмiв деревина повинна бути негайно знезаражена.

     3.17. Уся деревина та лiсоматерiали, що ввозяться в Україну з США, Канади, Мексики, Японiї, Китаю, Пiвденної Кореї, Гонконгу, о-ва Тайвань, Португалiї, повиннi бути:

     3.17.1. Очищенi вiд кори i не мати личинкових отворiв дiаметром бiльше 3 мм, утворених вусачами роду Monochamus.

     3.17.2. Обробленi сухою парою (Kiln drying) або знезараженi.

     3.18. Кряжi порiд червоного дерева, що ввозяться в Україну з країн Близького та Далекого Сходу, Африки, Пiвденної та Пiвнiчної Америки, Океанiї у перiод:

     з 1 квiтня до 31 жовтня пiдлягають обов'язковому профiлактичному знезараженню;

     з 1 листопада до 31 березня пiдлягають знезараженню у разi виявлення шкiдливих органiзмiв.

     3.19. Деревина бамбука та вироби з нього, що ввозяться в Україну, пiдлягають профiлактичному знезараженню.

     3.20. Бортовi стiйки, судова сепарацiя, конструкцiї з деревини, що використовуються для крiплення пiд час перевезення лiсоматерiалiв, повиннi бути очищенi вiд кори.

     3.21. Пиломатерiали, що ввозяться в Україну, не повиннi мати рештки кори i дозволяються до ввезення у супроводi фiтосанiтарного сертифiката.

     3.22. Увезення в Україну кори хвойних порiд заборонено.

     3.23. Фiтосанiтарний контроль великих партiй пiдкарантинних лiсоматерiалiв (бiльше 5000 м куб.) проводиться iнспекторами з карантину рослин України на територiї країни-експортера, при цьому на супроводжувальних документах проставляється вiдмiтка про проведення карантинного огляду та контролю вiдповiдної партiї. Витрати на вiдрядження державних iнспекторiв з карантину рослин до країни-експортера несе вантажовласник або його представник вiдповiдно зi статтею 15 Закону України "Про карантин рослин".

     3.24. Увезення в Україну насiнневого та посадкового матерiалу, живцiв лiсових культур дозволяється за умови вiдсутностi в них карантинних та iнших небезпечних органiзмiв, обов'язкового проведення лабораторної експертизи та за умови розмiщення на перевiрку в iнтродукцiйному карантинному розсаднику. Цi умови виставляються iмпортеру у карантинному дозволi на iмпорт. Проведення лабораторної експертизи такого матерiалу засвiдчують свiдоцтва лабораторної карантинної експертизи.

     3.25 Виконання карантинних заходiв на базах та деревопереробних комбiнатах, якi переробляють iмпортну та вiтчизняну пiдкарантинну деревину, контролюють державнi iнспектори з карантину рослин.

     3.26. Державнi iнспекцiї з карантину рослин України забезпечують прикордоннi пункти з карантину рослин у пунктах пропуску через державний кордон України та державних iнспекторiв з карантину рослин засобами, необхiдними для проведення фiтосанiтарного контролю.

4. Порядок фiтосанiтарного контролю при транзитi деревини та виробiв з неї

     4.1. Перевезення деревини та виробiв з неї транзитом територiєю України здiйснюється при наявностi на вантаж карантинного дозволу на транзит. Деревина та вироби з неї повиннi супроводжуватися фiтосанiтарним сертифiкатом країни-експортера та вiдповiдати фiтосанiтарним вимогам країни-iмпортера i України.

     4.2. У разi надходження на кордон деревини та виробiв з неї без фiтосанiтарних документiв вантаж пiдлягає поверненню або затримується на перiод оформлення вiдповiдних документiв. Якщо пiд час карантинного огляду транзитних лiсоматерiалiв на кордонi виявляють карантиннi органiзми або небезпечних шкiдникiв, то такий вантаж пiдлягає негайному поверненню країнi-експортеру або знезараженню за згодою з вантажовласником або його представником.

     4.2.1. Результати проведення фiтосанiтарного контролю таких вантажiв вiдображаються в документах митних органiв або в товарно-транспортнiй накладнiй у виглядi штампiв установленого зразка (згiдно з додатком 4 до Правил на державному кордонi України).

     4.3. Фанера, паркетна фреза, меблi, заготовки для виготовлення тари тощо перевозяться транзитом через територiю України в iзольованих транспортних засобах.

     4.4. Пиломатерiали дозволяється перевозити транзитом через територiю України тiльки в очищеному вiд кори виглядi.

     4.5. Пiдкарантиннi лiсо- та пиломатерiали, що перевозяться в iзольованих транспортних засобах, пiд пломбою iнофiрми та без перевантаження, карантинним дозволом на транзит не супроводжуються. Якщо такi вантажi проходять транзитом по територiї України без вiдкриття, то на товарно-транспортнiй накладнiй або на документах митних органiв та органiв охорони державного кордону України проставляється штамп установленого зразка (згiдно з додатком 4 до Правил на державному кордонi України).

5. Порядок фiтосанiтарного контролю при експортi деревини та виробiв з неї

     5.1. Усi лiсоматерiали та пиломатерiали експортуються з України у супроводi фiтосанiтарного сертифiката, виданого державним iнспектором з карантину рослин у мiсцях вiдвантаження деревини та виробiв з неї, iз зазначенням їх походження та адреси закордонного вантажоотримувача. Фiтосанiтарний сертифiкат видається на кожну партiю лiсоматерiалiв та пиломатерiалiв, що експортується.

     Фiтосанiтарний стан деревини та виробiв з неї, що експортуються, вiдображається в актах фiтосанiтарного контролю та свiдоцтвах лабораторної карантинної експертизи.

     5.2. Фiтосанiтарний сертифiкат засвiдчує вiдсутнiсть у лiсоматерiалах карантинних органiзмiв, що передбаченi конвенцiями i угодами з карантину та захисту рослин та вимогами країн-iмпортерiв у торгiвельних договорах (контрактах). У разi проведення знезараження або антисептування вказується назва хiмiчної речовини та її концентрацiя, експозицiя.

     5.3. Для отримання фiтосанiтарного сертифiката вантажовiдправник зобов'язаний пiдготувати партiю вантажу вiдповiдно до вимог країни-iмпортера та не пiзнiше нiж за 30 днiв до вiдвантаження лiсоматерiалiв подати до державної iнспекцiї з карантину рослин за мiсцем вирощування або вiдвантаження заяву про оформлення фiтосанiтарного сертифiката та копiю контракту.

     5.4. Державний iнспектор з карантину рослин спiльно з вантажовiдправником визначає мiсце, з якого проводиться вiдвантаження лiсоматерiалiв.

     5.5. Не пiзнiше нiж за 5 днiв до вiдвантаження вантажовласник зобов'язаний пред'явити партiю лiсоматерiалiв для карантинного огляду та лабораторної експертизи державному iнспектору з карантину рослин.

     5.6. Фiтосанiтарний сертифiкат оформляється в 4-х примiрниках: перший - долучається до перевiзних документiв; другий - одержує власник вантажу; третiй - залишається у справах транспортної органiзацiї, що прийняла вантаж до перевезення; четвертий - залишається у державного iнспектора з карантину рослин.

     5.7. Фiтосанiтарний сертифiкат на експорт лiсоматерiалiв оформляється на пiдставi таких результатiв: обстежень лiсу в перiод вегетацiї, обстежень мiсць зберiгання, карантинного огляду та лабораторної експертизи, якi засвiдчують, що матерiал вiльний вiд шкiдливих органiзмiв або пройшов знезараження чи термiчну обробку. Термiн дiї фiтосанiтарного сертифiката - 14 дiб (додаток 5).

     5.8. Бланк фiтосанiтарного сертифiката заповнюється друкованими лiтерами, розбiрливо, без виправлень. На вимогу власника вантажу та на пiдставi поданої заяви, заповненої iноземною мовою, фiтосанiтарний сертифiкат заповнюється українською та iноземною мовою.

     5.9. Фiтосанiтарний сертифiкат уважається дiйсним при наявностi трикутної мокрої печатки з мiжнародною символiкою фiтосанiтарної служби (ксерокопiї та фотокопiї печатки не дозволяються).

     5.10. Експортнi партiї лiсоматерiалiв, що зараженi карантинними або iншими шкiдливими органiзмами, до експорту не допускаються i пiдлягають знезараженню.

     5.11. Судна, баржi, вагони, контейнери, автотранспортнi засоби, призначенi для завантаження експортними лiсоматерiалами або пиломатерiалами, пiдлягають карантинному огляду, а у разi виявлення шкiдникiв пiдлягають знезараженню.

     5.12. У разi надходження експортних лiсоматерiалiв або пиломатерiалiв на державний кордон з фiтосанiтарним сертифiкатом, термiн дiї якого перевищує 14 дiб, державними iнспекторами з карантину рослин на державному кордонi України здiйснюється переоформлення фiтосанiтарного сертифiката з обов'язковим проведенням карантинного огляду та експертизи такого вантажу. Проведення карантинного огляду та експертизи вiдображається в актах фiтосанiтарного контролю та свiдоцтвах лабораторної карантинної експертизи.

     5.13. У разi повернення лiсоматерiалiв через порушення фiтосанiтарних вимог питання знищення, знезараження, переробки таких вантажiв вирiшує Укрголовдержкарантин.

     5.14. Перевезення лiсо- та пиломатерiалiв в межах України для накопичення, концентрацiї, зберiгання, переробки в портах, на залiзничних станцiях, лiсових складах, термiналах здiйснюється у супроводi карантинного сертифiката.

     5.15. Карантинний сертифiкат видається на партiю лiсоматерiалiв та пиломатерiалiв на пiдставi обстежень лiсонасаджень, карантинного огляду та експертизи державним iнспектором з карантину рослин.

     5.16. Карантинний сертифiкат супроводжує кожну окрему партiю лiсоматерiалiв, що перевозиться в одному суднi, баржi, вагонi, контейнерi, автотранспортному засобi. Термiн дiї карантинного сертифiката 15 днiв.

     5.17. Умови заготiвлi, зберiгання та захисту експортних лiсоматерiалiв обумовлюються у контрактах (договорах) вантажовласника.

     5.18. Карантинний огляд, лабораторна експертиза, знезараження та iншi карантиннi заходи з експортними лiсо- та пиломатерiалами, проводяться за рахунок вантажовласника згiдно з розцiнками, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 листопада 1993 року N 953 "Про розцiнки на iнспектування пiдкарантинних матерiалiв, платних послуг пiдприємствам, органiзацiям та громадянам".

     5.19. Про всi випадки порушення карантинних заходiв, вимог, приписiв при заготiвлi, зберiганi та захистi лiсоматерiалiв державнi iнспектори з карантину рослин зобов'язанi повiдомити Укрголовдержкарантин.

6. Фiтосанiтарнi заходи при вiдвантаженнi i транспортуваннi експортної деревини та виробiв з неї

     6.1. Лiсо- та пиломатерiали експортуються усiма видами транспорту через пункти пропуску на державному кордонi України.

     6.2. Перед транспортуванням пiдкарантиннi лiсо- та пиломатерiали оглядаються державним iнспектором з карантину рослин у присутностi вантажовiдправника або його представника.

     6.2.1. Державний iнспектор з карантину рослин перевiряє наявнiсть, правильнiсть оформлення та строк дiї карантинних документiв, їх вiдповiднiсть вантажу, що перевозиться.

     6.2.2. Карантинному огляду пiдлягають лiсоматерiали до завантаження в транспортнi засоби в мiсцях їх зберiгання (лiсовi склади, залiзничнi станцiї, порти, термiнали). Фiтосанiтарний сертифiкат оформлюється державним iнспектором з карантину рослин на кожну партiю деревини та виробiв з неї, що перевозиться в одному транспортному засобi (вагонi, суднi, автотранспортному засобi, контейнерi або iншому транспортному засобi).

     6.3. Перед завантаженням судна партiєю лiсоматерiалiв, що призначається для експорту у визначену країну та попередньо нагромаджена в морському або рiчковому порту, на залiзничнiй станцiї i автопереходi або iншому лiсовому термiналi, представник вантажовласника або вантажовласник повинен представити партiю для карантинного огляду та експертизи, а при наявностi карантинного сертифiката з району заготiвлi - для огляду перед завантаженням.

     6.4. При перевезеннi лiсоматерiалiв, очищених вiд кори, у круглому виглядi та пиломатерiалiв усi стiйки по бортах транспортних засобiв повиннi бути очищенi вiд кори.

     6.5. Лiсо- та пиломатерiали перевозяться залiзничним транспортом згiдно з вимогами Правил перевезення вантажiв, якi пiдлягають фiтосанiтарному контролю, затверджених наказом Мiнiстерства транспорту України вiд 21 листопада 2000 року N 644, зареєстрованих Мiнiстерством юстицiї України 24 листопада 2000 року за N 873/5094.

     6.5.1. Фанера, плити з деревини, паркет повиннi увозитись та вивозитись з України тiльки в критих вагонах.

     6.6. Вантажовласник або його представник при вiдвантаженнi лiсоматерiалiв та пиломатерiалiв на експорт на вимогу державного iнспектора з карантину рослин зобов'язаний надати специфiкацiю на кожен вагон i на всi експортнi лiсоматерiали та пиломатерiали, де вказується назва вiдвантажених пiдкарантинних лiсоматерiалiв (порода, сорт, довжина, товщина, кiлькiсть, реквiзити), назва постачальника, станцiї призначення та вiдправлення, мiсцезнаходження отримувача i замовника, номер вагона, дата вiдвантаження.

     6.7. При проведеннi огляду на суднах морського та рiчкового флоту державний iнспектор з карантину рослин у першу чергу зобов'язаний пересвiдчитися, що судно вiдповiдає фiтосанiтарним вимогам України, а також країни-iмпортера. Фiтосанiтарний сертифiкат оформляється державним iнспектором з карантину рослин на кожну партiю деревини та виробiв з неї, що перевозиться за одним транспортним документом, але не бiльше нiж на одному суднi.

7. Порядок фiтосанiтарного огляду деревини та виробiв з неї

     7.1. Карантинний огляд деревини i лiсоматерiалiв першочергово проводиться на верхнiх та нижнiх складах, у мiсцях заготiвлi або на пiдприємствах iз виготовлення i переробки лiсоматерiалiв i лiсопродукцiї. Карантинному огляду також пiдлягають лiсоматерiали з iнших областей в мiсцях концентрацiї у морських та рiчкових портах, а також на залiзничних станцiях, автомобiльних пунктах пропуску та iнших лiсових термiналах.

     7.2. Перед оглядом лiсоматерiалiв державний iнспектор з карантину рослин повинен установити час та умови заготiвлi деревини на дiлянках, перевiрити наявнiсть контракту i правильнiсть оформлення заяви про отримання фiтосанiтарного або карантинного сертифiката.

     7.3. Карантинний огляд лiсоматерiалiв на пiдприємствах iз заготiвлi та переробки проводить державний iнспектор з карантину рослин за участю спiвробiтника станцiї захисту рослин або представника лiсогосподарства, або уповноваженого з карантину рослин (iз числа фахiвцiв пiдприємства).

     7.4. Карантинний огляд круглих лiсоматерiалiв, що облiковуються поштучно, здiйснюється шляхом суцiльного або вибiркового фiтосанiтарного контролю. Суцiльний контроль передбачає огляд кожної колоди (кряжу) у штабелi - при об'ємi партiї лiсоматерiалiв до 50 одиниць або 50 м куб. При вибiрковому контролi лiсоматерiали оглядаються з таким iнтервалом: кожна друга, п'ята, сьома, десята i т.д. одиниця партiї.

     7.5. При перевезеннях залiзничним транспортом пакетiв, пачок, пучкiв лiсоматерiалiв державний iнспектор з карантину рослин оглядає кожну 5 одиницю з партiї, а при перевезеннi морськими суднами - кожну 4 одиницю з партiї.

     7.6. Пiд час карантинного огляду експортних, iмпортних та транзитних лiсоматерiалiв особлива увага звертається на наявнiсть вхiдних отворiв шкiдникiв (короїдiв, вусачiв, златок та iнших стовбурних шкiдникiв), свiже бурове борошно, вiдсталу вiд стовбура або всохлу кору.

     7.7. Карантинний огляд пиломатерiалiв проводиться в мiсцях заготiвлi деревини, переробки лiсоматерiалiв, зберiгання, сортування в морських портах, на залiзничних станцiях, автопереходах або iнших лiсових термiналах.

     7.7.1. Пиломатерiали, що увозяться або вивозяться з України, повиннi бути очищенi вiд кори i супроводжуватися фiтосанiтарним сертифiкатом.

     7.8. Пiдприємства, установи, органiзацiї (усiх форм власностi), громадяни (фiзичнi та юридичнi особи) зобов'язанi сприяти державним iнспекторам з карантину рослин у виконаннi покладених на них обов'язкiв.

     7.9. Фiтосанiтарний i карантинний сертифiкати оформляються державним iнспектором з карантину рослин на основi карантинного огляду та експертизи лiсоматерiалiв та пиломатерiалiв. Пiсля огляду лiсоматерiалiв та транспортних засобiв проводиться завантаження вантажу i вивезення його до мiсця призначення.

     7.10. Карантинний огляд лiсоматерiалiв проводиться повторно, якщо iснує пiдозра на приховану зараженiсть, пiд час складування, концентрацiї (нагромадження) та при сортуваннi в морських портах, на залiзничних станцiях, автопереходах та iнших лiсових термiналах.

     7.10.1. Якщо в процесi карантинного огляду лiсо- та пиломатерiалiв будуть виявленi шкiдливi органiзми, якi є карантинними для України або країн-iмпортерiв, то огляд припиняється, судно вiдводиться на iзольований причал, вагон на додаткову колiю, автотранспортний засiб на iзольовану дiлянку, де проводяться карантиннi заходи з локалiзацiї та лiквiдацiї карантинного органiзму. У всiх випадках виявлення лiсоматерiалiв (експортних та iмпортних), що зараженi карантинними та iншими шкiдливими органiзмами, державний iнспектор з карантину рослин на мiсцi самостiйно приймає рiшення про пересортування штабелiв (пакетiв), а питання про їх знезараження вирiшується з фумiгацiйними загонами та бригадами державних iнспекцiй з карантину рослин. При цьому про такi випадки iнспектор з карантину рослин негайно повiдомляє Укрголовдержкарантин та власника лiсота пиломатерiалiв.

     7.10.2. Остаточний висновок щодо карантинного стану вантажу пiсля знезараження виносять на основi повторного огляду та лабораторної експертизи.

     7.10.3. Невиконання вантажовласником вимог, приписiв державного iнспектора з карантину рослин є приводом для вiдмови у видачi фiтосанiтарного сертифiката та притягнення його до адмiнiстративної вiдповiдальностi згiдно з Положенням про порядок накладання штрафiв на громадян i посадових осiб за порушення правил щодо боротьби з карантинними шкiдниками, хворобами рослин та бур'янами, а також при вивезеннi матерiалiв, що не пройшли карантинну перевiрку або вiдповiдну обробку, затвердженим наказом Головної державної iнспекцiї з карантину рослин України вiд 15 травня 1996 року N 36, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 25 травня 1996 року за N 249/1274.

8. Порядок карантинної експертизи деревини та виробiв з неї

     8.1. При карантиннiй експертизi державний iнспектор з карантину рослин ретельно обстежує доступнi поверхнi пiдкарантинного матерiалу (лiсоматерiали, пиломатерiали та iн.) з метою виявлення комах i наслiдкiв їх життєдiяльностi (отвори, свердлове борошно та iн.), а також наявностi виразок, ракових утворень, гiфiв грибiв, мiцелiю, гнилостi, змiн у забарвленнi деревини (покраснiння, посинiння та iн.).

     8.1.1. Уздовж усього стовбура сокирою або ножем (стамескою) робить зрiзи кори на ширину долонi. На зрiзах по виявленних отворах або ходах визначає родовий, родинний склад шкiдливих органiзмiв.

     8.1.2. Збирає зразки пошкоджень, надпилюючи деревину на глибину 3-5 см та на довжину 20-25 см; за допомогою сокири, пилки, стамески вирiзає пошкоджену дiлянку.

     8.2. При карантиннiй експертизi пиломатерiалiв державний iнспектор з карантину рослин звертає увагу на наявнiсть отворiв i ходiв стовбурних шкiдникiв (личинковi ходи). При цьому розрiзняє отвори, якi зробленi нещодавно шкiдниками, що вийшли з деревини, вiд отворiв, залишених шкiдниками, якi пошкодили деревину в лiсi або на складi лiсоматерiалiв. У розрiзаних старих ходах, вже залишених комахами, добре видно почорнiння стiнок ходiв, якi iнодi забитi пiском або заповненнi плiснявою. Наявнiсть живих шкiдникiв, що розвиваються у пиломатерiалах, встановлюється тiльки шляхом їх розколу, тому для лабораторної експертизи беруть пиломатерiали зi свiжими отворами.

     8.3. Знайденi пiд час карантинного огляду личинки, лялечки та iмаго шкiдникiв збирають у пробiрки та морилки. Личинки i лялечки помiщують в киплячу воду на 5-10 секунд, а потiм запаковують у пробiрки з 70% розчином етилового спирту.

     8.4. Зiбранi шкiдники, частини кори та деревини з ознаками присутностi шкiдникiв є зразками оглянутої партiї. Для визначення виду шкiдникiв вони направляються в карантиннi лабораторiї або в Центральну науково дослiдну лабораторiю карантину рослин. Зразки супроводжуються етикеткою, в якiй вказуються мiсце заготiвлi даної партiї, мiсце i дата вiдбору зразка, порода деревини та прiзвище iнспектора, що вiдiбрав зразок.

     8.5. Державний iнспектор з карантину рослин додатково проводить огляд та експертизу усiх стiйок, судової сепарацiї, а також iнших конструкцiй з деревини, тари та пристосувань. Остаточно переконавшись, що вони вiльнi вiд органiзмiв карантинних для України та країн - iмпортерiв, дозволяє завантаження або вiдправлення транспортного засобу, про що на основному документi (накладна, коносамент) ставить вiдповiдну вiдмiтку.

     8.6. Карантинна експертиза круглих лiсоматерiалiв здiйснюється шляхом вибiркового контролю.

     8.6.1. При карантиннiй експертизi колод державний iнспектор з карантину рослин звертає увагу на наявнiсть свiжого свердлового борошна i насiчок вусачiв, льотних отворiв короїдiв, златок, вусачiв, рогохвостiв та iнших ксилофагiв. Наявнiсть шкiдникiв, що пошкоджують кору i деревину, виявляє при очищенi колод вiд кори.

     8.7. Пиломатерiали до карантинної експертизи представляють партiями одного сорту i розмiру. Для контролю за фiтосанiтарним станом партiї пiдкарантинного матерiалу державний iнспектор з карантину рослин вiдбирає виїмку.

     8.8. При карантинному оглядi та експертизi всiх виявлених комах їх личинки та лялечки вмiщують у пробiрки для подальшого визначення систематичного положення виду, супроводжуючи їх етикетками.

9. Порядок заповнення фiтосанiтарного сертифiката

     Фiтосанiтарний сертифiкат заповнюється в такому порядку:

     - реєстрацiйний номер iнспекцiї та порядковий номер документа;

     - країна-iмпортер лiсоматерiалiв (куди вивозять лiсоматерiал);

     - назва та мiсцезнаходження експортера лiсоматерiалiв (вiдправник );

     - назва та мiсцезнаходження отримувача;

     - опис упаковки: для круглих лiсоматерiалiв - навалом (in bulk), для пиломатерiалiв - у пакетах (in pack);

     - маркування, проставлене на лiсопродукцiї, а при вiдсутностi маркування - вказується його вiдсутнiсть (no marking);

     - мiсце заготiвлi лiсоматерiалiв (область, район та iн.);

     - спосiб транспортування: для морського способу - назва судна за коносаментом; для залiзничного транспорту - номер вагону за транспортною накладною; для автотранспорту - номер автомашини за товарно-транспортною накладною;

     - прикордонний пункт, через який буде перевозитися даний лiсоматерiал;

     - назва продукцiї та її обсяг;

     - ботанiчна назва рослини (латинською мовою);

     - у разi проведення знезараження проставляється його дата. При вiдсутностi знезараженя пункти 12-15 сертифiката не заповнюються;

     - метод знезараження лiсоматерiалiв: фумiгацiя (fumigation), сушiння ( kiln drying) або iншi способи;

     - хiмiкат i його концентрацiя, якщо вiн використовувався при фумiгацiї;

     - експозицiя (час) та температура, при якiй проводилося знезараження лiсоматерiалiв;

     - додаткова iнформацiя, що пов'язана з проведенням фумiгацiї або iншої обробки (наприклад, вiдсутнiсть кори - debarking). Посвiдчує виконання вимог, що мiстяться в додаткових декларацiях країн-iмпортерiв;

     - трикутна печатка з мiжнародною символiкою фiтосанiтарної служби;

     - мiсце видачi фiтосанiтарного сертифiката;

     - прiзвище iнспектора з карантину рослин, що видав фiтосанiтарний сертифiкат;

     - дата заповнення фiтосанiтарного сертифiката та особистий пiдпис карантинного iнспектора, що видав фiтосанiтарний сертифiкат.

     Примiтка. Допомiжна iнформацiя при заповненнi фiтосанiтарного сертифiката iноземною мовою мiститься у додатках 6,7, 8.

     Правила фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї розробленi Головною державною iнспекцiєю з карантину рослин України.

Завiдувач Центральною науково дослiдною карантинною лабораторiєю Устiнов I.Д.

 

Додаток 1
до пункту 3.1 Правил фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї

Перелiк пiдкарантинних та пiдконтрольних лiсоматерiалiв, пиломатерiалiв та лiсопродукцiї

1. Пiдкарантиннi лiсо- та пиломатерiали i вироби з деревини

Код товару згiдно з УКТ ЗЕД* Назва деревини та виробiв з неї
УКТ ЗЕД 4401 Деревина паливна; деревна трiска або стружка; трiска, стружка, уламки та вiдходи деревини (неагломерованi)
УКТ ЗЕД 4403 Лiсоматерiали необробленi, окоренi або неокоренi, начорно брусованi або небрусованi
УКТ ЗЕД 4404 Деревина бондарна, колоди колотi, дерев'янi палi та кiлки, загостренi, але не розпиленi вздовж; деревина обтесана або закруглена, але не обточена, не вигнута i не оброблена iншим способом
УКТ ЗЕД 4406 (крiм 44069000) Шпали дерев'янi для залiзничних або аналогiчних колiй
УКТ ЗЕД 4407 Лiсоматерiали розпиленi або струганi уздовж, колотi або лущенi, обтесанi або необтесанi, шлiфованi чи нешлiфованi, з'єднанi або не з'єднанi у шип, товщиною бiльше 6 мм
УКТ ЗЕД 4408 Листи одношарової фанери та шпону i листи для клеєної фанери та iншi види деревини, розпиленої уздовж, розрiзаної на частини або лущеної, струганої або неструганої, з шлiфованою або нешлiфованою поверхнею, з'єднанi або не з'єднанi у шип, товщиною не бiльше 6 мм
УКТ ЗЕД 4409 Пиломатерiали у виглядi профiльованого погонажу уздовж будь-яких країв чи площин, нелакованi, нефарбованi тощо
УКТ ЗЕД 441600 Бочки, чани, дiжки та iншi вироби i їх частини з деревини, виключаючи клепку
УКТ ЗЕД 4418 Вироби столярнi та теслярськi будiвельнi деталi, включаючи пористi дерев'янi панелi, паркетнi плити збiрнi, гонт i дранку для покрiвель, декоративнi вироби з деревини, нелакованi, нефарбованi тощо
УКТ ЗЕД 442010 (крiм 4420101100) та 442090 (крiм 4420901100, 4420909100) Декоративнi вироби з деревини, нелакованi, нефарбованi тощо
УКТ ЗЕД 4415 Ящики, коробки, пакувальнi корзини, барабани з деревини, дерев'янi барабани, пiддони, пiддони з бортами та iншi дерев'янi завантажувальнi щити; дерев'янi борти для пiддонiв
УКТ ЗЕД 4410 Плити деревостружковi та аналогiчнi плити з деревини або з iнших здерев'янiлих матерiалiв, неагломерованi
УКТ ЗЕД 4411 Плити деревоволокнистi з деревини або з iнших здерев'янiлих матерiалiв, неагломерованi

____________
* Українська класифiкацiя товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

2. Пiдконтрольнi лiсо- та пиломатерiали, а також лiсопродукцiя, що пройшла спецiальну обробку

Код товару згiдно з УКТ ЗЕД Назва деревини та виробiв з неї
УКТ ЗЕД 4401 Агломерована паливна деревина у виглядi колод, полiн, хмизу, гiлок, деревинної трiски або стружки; тирса, трiска, стружка, уламки та вiдходи деревини, скрап
УКТ ЗЕД 44069000 Шпали дерев'янi просоченi
УКТ ЗЕД 441400 Рами дерев'янi для картин, фотографiй, дзеркал тощо
УКТ ЗЕД 441700 Iнструменти, оправи та ручки для iнструментiв з деревини, частини та ручки для мiтел або щiток, непросоченi, нефарбованi, нелакованi
УКТ ЗЕД 4418 та 4412 Пофарбованi, просоченi, полакованi вироби столярнi та теслярськi, будiвельнi деталi (паркетна фреза, заготовки для ящикової тари, ДВП, ДСП тощо)
УКТ ЗЕД 4420 Пофарбованi, просиченi, полакованi художньо-декоративнi i технiчнi вироби з деревини та меблi
УКТ ЗЕД 4418309100 Паркет щитовий, що складається з 2-х або бiльше шарiв, та матерiал з клеєно-шарованої деревини
УКТ ЗЕД 4501 Пробка натуральна необроблена
УКТ ЗЕД 4410 Плити деревостружковi та аналогiчнi плити з деревини або з iнших здерев'янiлих матерiалiв, агломерованi
УКТ ЗЕД 4411 Плити деревоволокнистi з деревини або з iнших здерев'янiлих матерiалiв, агломерованi
УКТ ЗЕД 44130000 Деревина пресована у виглядi блокiв, брусiв або форм профiльованих виробiв
УКТ ЗЕД 4601 та 4602 Плетенки та аналогiчнi вироби з матерiалiв для плетiння
УКТ ЗЕД 470100 Маса з деревини механiчна
УКТ ЗЕД 48081000 Папiр та картон гофрованi, перфорованi або неперфорованi
УКТ ЗЕД 48191000 Коробки та ящики з паперу або гофрованого картону

 

Додаток 2
до пункту 3.1 Правил фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї

 

 ГЕРБ

Україна
Мiнiстерство аграрної полiтики
Головна державна iнспекцiя з карантину рослин
УКРГОЛОВДЕРЖКАРАНТИН

КАРАНТИННИЙ ДОЗВIЛ НА IМПОРТ (ТРАНЗИТ)

N 75/

 

Цим дозволено

 

(реквiзити власника пiдкарантинного матерiалу)
експорт  
транзит  
таких пiдкарантинних матерiалiв:

 

 

1. Матерiали, що ввозяться, повиннi бути вiльнi вiд карантинних об'єктiв:

 

 

 

 

2. У пунктi ввезення матерiали повиннi вiдповiдати таким вимогам:

 


3. Кожна партiя пiдкарантинного матерiалу повинна супроводжуватись фiтосанiтарним сертифiкатом, який засвiдчує, що матерiали вiдповiдають встановленим вимогам
4. Увезення дозволено через прикордоннi пункти:

 

з обов'язковим карантинним контролем i експертизою. Пiдкарантиннi матерiали повиннi перевозитись з пункту ввезення до мiсця призначення без розкриття транспортного засобу пiд час транспортування.

 

5. За мiсцем призначення повиннi бути проведенi такi карантиннi заходи:

 


Згiдно з Законом України "Про карантин рослин" та заявою вiд ________ видано дозвiл ____________ строком ____________

 

Начальник Головної Державної iнспекцiї з карантину рослин України  
М. П. Начальник вiддiлу зовнiшнього карантину рослин  

 

Додаток 3
до пункту 3.8.1 Правил фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї
 

МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

Державна iнспекцiя з карантину рослин
у ____________ областi
 

Акт N ___
фiтосанiтарного контролю пiдкарантинних та пiдконтрольних матерiалiв, транспортних засобiв, а також вiдбору зразкiв для карантинної експертизи

вiд "___" ____________ 20__ р.

Мною, державним iнспектором з карантину рослин __________________, згiдно з Законом України "Про карантин рослин" проведено огляд пiдкарантинних i пiдконтрольних матерiалiв та засобiв транспортування з вiдбором зразкiв для карантинної експертизи:

назва матерiалу  
кiлькiсть (вага, кiлькiсть мiсць, одиниць, м3)  
тип транспортування (назва транспортного засобу)  
у супроводi транспортних документiв N ___ вiд "___" ____________ 20__ р.
країна походження  
карантинний дозвiл на iмпорт, транзит N ___ вiд ___________________ до ____________, фiтосанiтарний сертифiкат N ___ вiд _______________,
виданий на адресу  
мiсце зберiгання  
Для карантинної експертизи вiдiбранi зразки  
 
у кiлькостi   одиниць, вагою   кiлограмiв.
Проведенi заходи  
 
 
 
Строк проведення заходiв ____________ 20__ р.
Акт складено в присутностi  
 
Держiнспектор з карантину рослин  
Представник власника вантажу  

 

Додаток 4
до пункту 3.8.2 Правил фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї
 

МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ
УКРАЇНИ

Державна iнспекцiя з карантину
рослин у ____________ областi

КАРАНТИННИЙ СЕРТИФIКАТ N 75/___

вiд "___" ____________ 20__ р. дiйсний до "___" ____________ 20__ р.
1. Виданий  
(пiдприємству, органiзацiї, установi тощо)
 
(реквiзити власника пiдкарантинного i пiдконтрольного матерiалу)
у тому, що йому (їй) дозволено вивезення  
 
(точна адреса та реквiзити отримувача)
пiдкарантинного, пiдконтрольного матерiалу  
 
2. Загальна кiлькiсть мiсць (штук, одиниць)  
 
3. Загальна вага (тонн, кг, г)  
(лiтерами)
4. Спосiб транспортування  
(номер або номерний знак транспортного засобу)
5. Станцiя (пункт, мiсце) вiдправлення  
6. Станцiя (пункт, мiсце) призначення  
7. Фiтосанiтарний стан засвiдчується на пiдставi польового обстеження, карантинного огляду, експертизи
 
 
(вiдмiтка про фiтосанiтарний стан матерiалу i проведенi заходи)
8. Установлюються такi умови при вiдправленнi, одержаннi та використаннi пiдкарантинного вантажу:
 
 
9. Сертифiкат виданий на пiдставi Закону України "Про карантин рослин", правил, розпоряджень, заяви
 
 
М. П.
Державний iнспектор з карантину рослин    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 5
до пункту 5.7 Правил фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї

 

1. Експортер та його адреса
Name and adress of the exporter
2. Фiтосанiтарний сертифiкат

PHYTOSANITARY CERTIFICATE

N     .

3. Iмпортер та його адреса
Declared name and adress of consignee
4. В органiзацiю карантину i захисту рослин

_______________________ (країна-iмпортер)
To Quarantine and Plant Protection
Organization__________________ (country of import)

5. Мiсце походження
Place of origin 
6. Пункт увезення
Declared point of entry
(Державний
герб
України)
УКРАЇНА
UKRAINE

Державна служба з карантину рослин України

State Servise on Quarantine of Plants in Ukraine
7. Спосiб транспортування
Declared means of conveyance
8. Маркування, назва пiдкарантинного матерiалу, ботанiчна назва рослин
Marks, number and description of packages, name of produce, botanical name of plants
9. Кiлькiсть
Quantity
10. Цей сертифiкат засвiдчує, що зазначенi вище рослини, рослиннi продукти чи iншi регульованi матерiали були перевiренi та/або пройшли експертизу у вiдповiдностi до необхiдних офiцiйних процедур i вважаються вiльними вiд шкiдливих органiзмiв, що є карантинними для країни-iмпортера, та вiдповiдають дiючим фiтосанiтарним вимогам країни-iмпортера, включаючи i регульованi некарантиннi шкiдливi органiзми.
This is to certify that the plants, plant products or other regulated articles described above have been inspected and/or tested according to appropriate official procedures and are considered to de free from the quarantine pests specified by the importing contracting party and to conform with the current phytosanitary requirements of the importing contracting party including those for regulated non-quarantine pests.
11. Додаткова декларацiя
Additional declaration
ЗНЕЗАРАЖЕННЯ
Disinfestation and/or disinfection treatment
18. Мiсце оформлення
Place of issue

Дата
Date

Прiзвище держiнспектора
Name of
authorized officer

Пiдпис iнспектора
Signature of
authorized officer

Штамп
Stamp

12. Обробка
Treatment
13. Хiмiчна
(дiюча речовина)
Chemical
(active ingradient)
14. Експозицiя
та температура

Duration
and temperature
15. Концентрацiя
Concentration
16. Дата
Date
17. Додаткова iнформацiя
Additional information

 

Додаток 6
до пункту 10 Правил фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї

Словник термiнiв, якi використовуються при експортi та iмпортi деревини та виробiв з неї

Англiйський термiн Український термiн
Assortment Сортимент
Baguette Багет
Bark Клепковий кряж
Barrel of wood Полiна
Block Кряж
Board Дошка
Branches Суччя
Bulding timber Будiвельна колода
Chips Технологiчна щепа
Crushed timber used as fire-wood Паливна щепа
Crushed wood Подрiбнена деревина
Curled wood Капова деревина
Desk wood Палубний кряж
Industrial assortiment Дiловi сортименти
Industrial wood Дiлова деревина
Firewood Дрова
Leaves Листя
Large sized wood Великомiрний сортимент
Log Колода
Log for poles Колода для стовпiв
Log for shaving Стружковий кряж
Log for ski production Лижний кряж
Log for sleepers Шпальний кряж
Logging residues Вiдходи лiсозаготовок
Long log Довгомiрний сортимент
Match log Сiрниковий кряж
Medium log Сортимент середньої довжини
Medium-sized wood Середньотовщинний сортимент
Needle Хвоя
Post Кiл
Pulpwood Баланси
Roundwood Округлi лiсоматерiали
Roundwood assortiment Округлий сортимент
Random block Комбiнований кряж
Resinous wood Пеньковий осмол
Packing case wood Товарний кряж
Pitprops Руднична стiйка
Sawlog Пиловник
Saw timber Пиломатерiали
Short log short cut wood Короткомiрний сортимент
Sleeper Шпала
Small-sized wood Тонкомiрний сортимент
Split assortiment Колотий сортимент
Split timber Колотi лiсоматерiали
Squared timber Брус
Tan Дубильна кора
Thin pole Жердина
Timber for aircraft production Авiацiйний кряж
Tree Lenght Деревинний хлист
Tree verdure Деревинна зелень
Twigs Гiлки
Veneer log Фанерний кряж
Vitamin brushwood dust Вiтамiнне борошно
Wood resources Деревинна сировина
Wood products Лiсоматерiали
Wood used for production of board Сортименти для виробництва деревинних плит
Wood used for well hub production Ступковий кряж
Методи транспортування лiсоматерiалiв
by car автотранспортом
by ship морським транспортом
by train залiзничним транспортом
Опис тари
in bulk навалом
in park у пакетах

 

Додаток 7
до пункту 10 Правил фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї

Вимоги країн - членiв ЄОЗР до фiтосанiтарного сертифiката

Країна-iмпортер Фiтосанiтарний сертифiкат повинен бути виданий не пiзнiше: Сертифiкат повинен бути заповнений на однiй iз таких мов:
Албанiя 15 днiв до вiдправлення однiєю iз офiцiйних мов ЄС
(англiйською, французькою, нiмецькою) (сертифiкат повинен мiстити науковi назви рослин та шкiдливих органiзмiв, виправлення не допускаються)
Алжир 15 днiв до вiдправлення англiйською, французькою, арабською
Бiлорусь без обмежень без обмежень
Болгарiя без обмежень англiйською, французькою, росiйською, нiмецькою, болгарською
(сертифiкат повинен мiстити ботанiчну назву рослин)
Угорщина 15 днiв до вiдправлення англiйською, французькою, нiмецькою, росiйською, угорською
(сертифiкат повинен мiстити науковi назви рослин)
Iзраїль 14 днiв до вiдправлення для посадкового матерiалу i 30 днiв до вiдправлення для iншої продукцiї англiйською, французькою
Кiпр 10 днiв до вiдправлення англiйською
Латвiя 15 днiв до вiдправлення англiйською, нiмецькою, росiйською, латвiйською
Литва без обмежень без обмежень
Мальта без обмежень без обмежень
Марокко 14 днiв до вiдправлення без обмежень
Норвегiя 15 днiв до вiдправлення англiйською, французькою, нiмецькою, iспанською, шведською, датською, норвезькою (сертифiкат повинен мiстити науковi назви рослин та органiзмiв)
Польща 14 днiв до вiдправлення англiйською, нiмецькою, французькою, росiйською, польською (сертифiкат повинен бути заповнений чiткими великими лiтерами або надрукований, бути оригiналом, мiстити всi необхiднi данi i не мати анотацiй, виправлень)
Румунiя 20 днiв до вiдправлення англiйською, французькою, нiмецькою, румунською, росiйською
Словаччина без обмежень без обмежень
Словенiя 14 днiв до вiдправлення англiйською, французькою, норвезькою, словенською (назви рослин та шкiдникiв повиннi бути науковими, латинь)
Країни ЄС
(Австрiя, Бельгiя, Данiя, Фiнляндiя, Францiя, Нiмеччина, Грецiя, Iрландiя, Iталiя, Люксембург, Нiдерланди, Португалiя, Iспанiя, Швецiя, Об'єднане Королiвство Великобританiї)
14 днiв до вiдправлення англiйською, французькою, нiмецькою (сертифiкат повинен бути заповнений великими лiтерами або надрукований на машинцi чи комп'ютерi, ботанiчнi назви повиннi бути латинською мовою, виправлення не допускаються)
Тунiс 14 днiв до вiдправлення англiйською, французькою, арабською
Туреччина 20 днiв до вiдправлення англiйською, французькою, нiмецькою, турецькою
Україна 14 днiв до вiдправлення англiйською, росiйською, українською (сертифiкат повинен бути без виправлень, назва рослин повинна бути надрукована латинською мовою)
Естонiя 15 днiв до вiдправлення з країн-експортерiв естонською, англiйською
Хорватiя 14 днiв до перетинання кордону країни-експортера англiйською, французькою, нiмецькою, росiйською (сертифiкат повинен мiстити науковi назви рослин)
Чехiя 14 днiв до вiдправлення англiйською, французькою, нiмецькою, росiйською, iспанською, словацькою, чеською (сертифiкат повинен мiстити науковi назви рослин, заповнений розбiрливо або надрукований, виправлення не допускаються)

 

Додаток 8
до пункту 10 Правил фiтосанiтарного контролю деревини та виробiв з неї

Термiни i визначення, що використовуються при iмпортi та експортi деревини та виробiв з неї

Український термiн Англiйський термiн Визначення
Авiацiйний кряж
(Авiакряж)
Timber for aircraff production Обрубок колоди для виробництва авiацiйних пиломатерiалiв
Багети Bagette Пиломатерiали товщиною 16 - 75 мм i шириною 38 - 75 мм; довгi (вiд 2,7 м бiльше) та короткi (вiд 1,5 до 2,4 м)
Баланси Pulpwood Округлi або колотi сортименти для виробництва целюлози i деревинної маси
Колода Log Округлий сортимент для використання в округлому виглядi (за винятком тонкомiрної рудникової стiйки, жердин i кiлкiв) або в якостi сировини для виробництва пиломатерiалiв загального призначення
Колода для стовпiв Log for poles Колода для виготовлення опор лiнiй зв'язку та електропередач, а також опор у хмiльниках
Бруси Hone Пиломатерiали, за винятком авiацiйних, товщиною до 100 мм i шириною бiльше 100 мм
Гiлки Twigs Боковi пагони дерева, що вiдходять вiд стовбура
Вiтамiнне борошно з деревинної зеленi Vitamin brushwood dust Продукт, який отримують шляхом подрiбнення i висушування деревинної зеленi
Дiлова деревина Industrial wood Округлi i колотi лiсоматерiали
Дiловi сортименти Industrial assortment Сортименти, крiм дров, призначеннi для промислової переробки або безпосереднього використання, а також технологiчна щепа
Дiлени Dilene Пиломатерiали товщиною i шириною, що вiдповiдають дошкам (товщ. 16 - 100 мм, шириною 100 - 300 мм); довгi (1,5 - 2,4 м), короткi (0,45 - 1,35 м)
Довгомiрний сортимент Long log Округлий сортимент, довжиною бiльше 6,5 м
Дошки Plank Пиломатерiали товщиною до 100 мм i шириною бiльше подвiйної товщини (100 - 300 мм)
Дощечки, планки Board plank plank Пиломатерiали з прямокутним посiченням, тонкi i короткi
Дрова Firewood Округлi або колотi сортименти, якi за своєю якiстю можуть бути використанi як паливо
Деревинна зелень Tree verdure Хвоя, листя, нездерев'янiлi пагони i бруньки, заготовленi iз свiжезрублених або вегетуючих дерев для використання в сiльському господарствi i промисловостi
Деревинна сировина Wood resources Зваленi дерева, деревиннi хлисти, округлi i колотi лiсоматерiали (крiм тих, що використовуються без переробки), пеньки та подрiбнена деревина, а також вiдходи лiсозаготовок, лiсопилення та деревообробки, призначенi для використання у якостi палива
Деревинний хлист Tree lenght Очищений вiд сучкiв стовбур поваленого (без вiдокремлених вiд нього прикореневої частини i вершини) дерева
Жердина Thin pole Тонкомiрний сортимент товщиною менше 6 см для хвойних i менше 8 см для листяних порiд деревини для використання в будiвництвi, сiльському господарствi, промисловостi
Кряж Block Округлий сортимент для виробництва спецiальних видiв лiсопродукцiї
Котушковий кряж Block for bobbin production Лiсопродукцiя для виробництва котушок i ткацьких знарядь
Клепковий кряж Barrel log Гарна лiсопродукцiя для виробництва заклепок
Колодковий кряж Block for boot-trec production Лiсоматерiали для виробництва заготовок черевичних колодок
Кора Bark Зовнiшня частина стовбура, сучкiв i гiлок, яка вкриває деревину
Короткомiрний однорiдний лiсоматерiал Short log shortcut wood Округлий або колотий лiсоматерiал довжиною до 2 м включно
Колотi лiсоматерiали Split timber Лiсоматерiали, що отримують шляхом розколювання округлої деревини
Комбiнований кряж Random block Кряж для оброблення на лiсоматерiали рiзного призначення
Лiсоматерiали Wood products Матерiали з деревини, що зберiгають її природну фiзичну структуру i хiмiчний склад, отриманi з повалених дерев, хлистiв i їх частин шляхом поздовжнього i поперечного роздiлень
Лижний кряж Log for ski production Лiсоматерiали для виробництва лижних заготовок
Вiдходи лiсозаготовок Logging residues Деревиннi залишки, що утворенi при поваленнi дерев, очищеннi вiд гiлок, роздiленнi довгомiрних сортиментiв i окореннi лiсоматерiалiв
Палубний кряж Deck wood Лiсоматерiали для виробництва палубних та шлюпкових пиломатерiалiв
Пиловочник Sawlog Колода для виробництва пиломатерiалiв загального призначення
Пиломатерiали Sawn timber Пилопродукцiя визначених розмiрiв i якостi з двома плоскопаралельними пластами 2,7 м i бiльше з градацiєю 0,3 м
Пневий осмол Resinous wood Ядрова частина зрiлого пенька i коренiв хвойних порiд призначена для використання в якостi сировини в смолоскипидарному i канiфольно-екстракцiйному виробництвi
Рейка Lath Плоскi бруски, тонкi вузькi дошки
Руднична стiйка
(лiс для крiплення)
Pitprops Округлi лiсоматерiали для крiплення гiрничних виробок
Зброєвий кряж Block lot gun stock production Кряж для виробництва заготовок для зброї
Сортимент Assortment Лiсоматерiали встановленого призначення
Сортимент середньої довжини Medium log Округлий або колотий сортимент довжиною вiд 2 до 6,5 м включно
Сортимент для виробництва деревинних плит Wood used for production of board Округлi або колотi сортименти i подрiбнена деревина для виготовлення плит i фасонних деталей на деревиннiй основi
Середньотовщинний сортимент Medium-sized wood Округлий сортимент з товщиною у верхньому зрiзi без кори вiд 14 до 24 см включно
Сiрниковий кряж Match log Кряж для виробництва сiрникового шпону
Сучки Branches Вiдстаючi вiд стовбура здерев'янiлi боковi пагони
Технологiчна щепа Chips Щепа для виробництва целюлози, деревинних плит i продукцiї лiсохiмiчних i гiдролiзних виробництв
Товарний кряж Packing case wood Кряж для виробництва пиломатерiалiв, якi використовуються у виробництвi тари
Паливна щепа Crushed timber used as fire-wood Щепа для використання в якостi палива
Фанерний кряж Veneer log Кряж для виробництва лущеного або струганого шпону
Тонкомiрний сортимент Small-sized wood Округлий сортимент, що має товщину у верхньому зрiзi без кори вiд 2 до 13 см включно
Чурак Piece of log Короткомiрний округлий сортимент, довжина якого вiдповiдає розмiрам, необхiдним для обробки на деревообробних станках
Шпальний кряж Log for sleepers Кряж для виробництва шпал та перевiдних брусiв рейкових колiй
Щепа Chips Подрiбнена деревина встановлених розмiрiв, отримана в результатi подрiбнення деревинної сировини рубильними машинами i спецiальними пристроями
Будiвельна колода Building timber Колода, що використовується на будiвництвi, без повздовжнього розпилення
Округлi лiсоматерiали Roundwood Лiсоматерiали, що отриманi шляхом поперечного роздiлення
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.