ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

29.11.2002 р. N 11/1-15-11763-ЕП

 

Начальникам реґiональних митниць
Начальникам митниць


Про вiднесення матерiальних цiнностей до основних фондiв

     У зв'язку iз запитами митниць щодо надання роз'яснень з питання застосування норм пiдпункту 3.2.8 статтi 3 Закону України "Про податок на додану вартiсть" вiд 03.04.97 N 168/97-ВР в частинi вiднесення до основних фондiв матерiальних цiнностей, що перемiщуються через митний кордон України, повiдомляємо.

     Вiдповiдно до пiдпункту 3.2.8 статтi 3 Закону України "Про податок на додану вартiсть" не є об'єктом оподаткування податком на додану вартiсть операцiї з передачi основних фондiв як внеску до статутного фонду юридичної особи для формування її цiлiсного майнового комплексу в обмiн на емiтованi нею корпоративнi права, у тому числi при ввезеннi основних фондiв на митну територiю України (крiм пiдакцизних товарiв).

     Згiдно з пiдпунктом 8.2.1 статтi 8 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" вiд 28.12.94 N 334/94-ВР пiд термiном "основнi фонди" слiд розумiти матерiальнi цiнностi, що використовуються у господарськiй дiяльностi платника податку протягом перiоду, який перевищує 365 календарних днiв з дати введення в експлуатацiю таких матерiальних цiнностей, та вартiсть яких поступово зменшується у зв'язку з фiзичним або моральним зносом.

     Нормативно-правовими актами визначено, що моральний знос - це знос, що обумовлений зростанням продуктивностi працi i темпами технiчного прогресу, а фiзичний знос - це знос, пов'язаний з участю основних засобiв у виробничому процесi i залежить вiд строку їх використання.

     Основнi засоби - це матерiальнi активи, якi пiдприємство утримує з метою використання їх у процесi виробництва або постачання товарiв, надання послуг, здавання в оренду iншим особам або для здiйснення адмiнiстративних i соцiально-культурних функцiй, очiкуваний строк корисного використання (експлуатацiї) яких бiльше одного року (або операцiйного циклу, якщо вiн довший за рiк).

     Об'єкт основних засобiв - закiнчений пристрiй з усiма пристосуваннями i приладдям до нього або окремий конструктивно вiдокремлений предмет, що призначений для виконання певних самостiйних функцiй, чи вiдокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметiв одного або рiзного призначення, що мають для їх обслуговування загальнi пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслiдок чого кожен предмет може виконувати свої функцiї, а комплекс - певну роботу тiльки в складi комплексу, а не самостiйно.

     Державний класифiкатор України ДК 013-97 "Класифiкацiя основних фондiв" затверджено наказом Державного комiтету України по стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї вiд 19.08.97 N 507. Цим же наказом визначено вартiсну межу основних фондiв, яка має перевищувати 15 неоподаткованих мiнiмумiв доходiв громадян.

     У зв'язку з вищевикладеним, застосування норм пiдпункту 3.2.8 статтi 3 Закону України "Про податок на додану вартiсть" до матерiальних цiнностей, що перемiщуються через митний кордон України, можливе тiльки за умови вiднесення їх до поняття основних фондiв, визначених Законом України "Про оподаткування прибутку пiдприємств", за Класифiкацiєю основних фондiв Державного класифiкатора України ДК 013-97 та затвердженого стандарту бухгалтерського облiку.

Голова Служби М.Каленський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.