ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про податок на додану вартiсть"

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Закону України "Про податок на додану вартiсть" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1997 р., N 21, ст. 156, N 51, ст. 305; 1998 р., N 25, ст. 147, N 33, ст. 224, N 52, ст. 328; 1999 р., N 39, ст. 357) такi змiни:

     1. У пунктi 1.4 статтi 1:

     а) абзац перший доповнити словами "та операцiї з передачi майна орендодавцем (лiзингодавцем) на баланс орендаря (лiзингоотримувача) згiдно з договорами фiнансової оренди (лiзингу) або надання майна згiдно з будь-якими iншими договорами, умови яких передбачають вiдстрочення оплати та передачу права власностi на таке майно не пiзнiше дати останнього платежу";

     б) абзац другий пiсля слiв "довiрчого управлiння" доповнити словом "оперативної".

     2. У статтi 3:

     а) у пiдпунктi 3.1.1 пункту 3.1 слово "оперативної" виключити;

     б) абзаци перший та другий пiдпункту 3.2.2 пункту 3.2 викласти у такiй редакцiї:

     "3.2.2. надання орендодавцем (лiзингодавцем) майна у користування орендарю (лiзингоотримувачу) згiдно з умовами договору оперативної оренди (лiзингу) або оренди землi, а також повернення такого майна орендодавцю (лiзингодавцю) пiсля закiнчення дiї такого договору; сплати процентiв або комiсiй у складi орендних (лiзингових) платежiв, нарахованих на вартiсть об'єкта фiнансового лiзингу (без урахування частини лiзингового платежу, що надається у рахунок компенсацiї частини вартостi об'єкта фiнансового лiзингу згiдно iз договором)".

     3. Пункт 4.5 статтi 4 доповнити абзацом третiм такого змiсту: "Правила, визначенi цим пунктом, застосовуються також при збiльшеннi суми валових витрат або валового доходу платника цього податку внаслiдок проведення процедур врегулювання сумнiвної або безнадiйної заборгованостi вiдповiдно до положень статтi 12 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" чи визнання боргу покупця безнадiйним з iнших причин, визначених законом".

     4. У статтi 7:

     а) пiдпункт 7.3.4 пункту 7.3 викласти у такiй редакцiї:

     "7.3.4. Датою виникнення податкових зобов'язань орендодавця (лiзингодавця) для операцiй фiнансової оренди (лiзингу) є дата фактичного передання об'єкта фiнансової оренди (лiзингу) у користування орендарю (лiзингоотримувачу)";

     б) пiдпункт 7.5.3 пункту 7.5 викласти у такiй редакцiї:

     "7.5.3. датою виникнення права орендаря (лiзингоотримувача) на збiльшення податкового кредиту для операцiй фiнансової оренди (лiзингу) є дата фактичного отримання об'єкта фiнансового лiзингу таким орендарем".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування i застосовується до правовiдносин, що виникли за звiтний перiод, який починається з 1 сiчня 2003 року.

     2. Операцiї з фiнансового лiзингу, згiдно з якими об'єкт фiнансового лiзингу був переданий орендарю до моменту набрання чинностi цим Законом, оподатковуються за правилами, що дiяли на момент передання такого об'єкта, або за правилами, визначеними цим Законом, за вибором лiзингодавця (орендодавця).

     3. Оподаткування бартерних операцiй, якщо заключна операцiя не була завершена до моменту набрання чинностi цим Законом, здiйснюється за правилами, що дiяли до моменту набрання чинностi цим Законом.

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ,
16 сiчня 2003 року
N 469-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.