ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДНIПРОВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ
КIРОВОГРАДСЬКА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

вiд 9 квiтня 1999 року N 183


Щодо зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, ввезених на митну територiю України, пiд митним контролем

Зареєстровано
в Кiровоградському обласному управлiннi юстицiї
29 грудня 1999 р. за N 168

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Кiровоградської митницi
вiд 20 квiтня 1999 року N 194

     На виконання вимог наказу ДМСУ N 4 вiд 05.01.99 р. та з метою вдосконалення порядку зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, ввезених на митну територiю України, пiд митним контролем вiдповiдно до статтi 85 МК України наказую:

     1. Затвердити та ввести в дiю з 13.04.99 р. технологiчну схему передачi вантажiв на вiдповiдальне зберiгання пiд митним контролем, наведену у додатку N 1 до цього наказу.

     2. Роздiл XII "Загальної технологiчної схеми митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв в Кiровоградськiй митницi", затвердженої наказом Кiровоградської митницi N 553 вiд 19.11.97 р., використовується в частинi, що не суперечить вимогам технологiчної схеми передачi вантажiв на вiдповiдальне зберiгання пiд митним контролем.

     3. Начальнику ГЕВ Пламу I. О. забезпечити у необхiднiй кiлькостi пiдроздiли митницi новими зразками актiв про прийняття - передання товарiв (предметiв) на зберiгання пiд митним контролем у вiдповiдностi до додатка N 1 до наказу ДМСУ N 4 вiд 05.01.99 р.

     Примiтки:

     1) до централiзованого отримання бланкiв нового зразка дозволяється використовувати бланки актiв про прийняття - передання товарiв (предметiв) на зберiгання пiд митним контролем виготовлених за допомогою комп'ютера або друкарським способом;

     2) дiловодам пiдроздiлiв забезпечити приведення журналiв облiку товарiв, що передаються на зберiгання пiд митним контролем, до форми, наведеної в додатку N 3 до наказу ДМСУ N 4 вiд 05.01.99 р.

     4. Начальнику вiддiлу СКА Воскобiйнику Г. С. в термiн до 26.04.99 р. розробити програмне забезпечення для централiзованого по митницi облiку вантажiв, що знаходяться на вiдповiдальному зберiганнi, яке довести до оперативних пiдроздiлiв митницi.

     5. Канцелярiї митницi довести цей наказ до оперативних пiдроздiлiв митницi.

     6. Контроль за виконанням наказу покласти заступника на начальника митницi з оргмитконтролю.

Начальник Кiровоградської митницi С. Є. Седель

 

Додаток N 1
до наказу Кiровоградської митницi
вiд 9 квiтня 1999 р. N 183
Зареєстровано
в Кiровоградському обласному управлiннi юстицiї
29 грудня 1999 р. за N 168

ТЕХНОЛОГIЧНА СХЕМА
передачi вантажiв на вiдповiдальне зберiгання пiд митним контролем

1. Загальнi положення

     1.1. Дана технологiчна схема розроблена на виконання вимог наказу ДМСУ N 4 вiд 05.01.99 р. (далi - Наказу) та з метою органiзацiї взаємодiї оперативних пiдроздiлiв митницi при передачi вантажiв на вiдповiдальне зберiгання пiд митним контролем.

     1.2. Рiшення про мiсце i час здiйснення митного оформлення вiдповiдно до статтi 38 Митного кодексу України (далi - Кодекс), зокрема про передачу митницею товарiв пiдприємствам для зберiгання пiд митним контролем, приймається лише пiсля того, як товари, доставленi в митницю призначення, вiдповiдно до статтi 82 Кодексу, в спецiально встановленi митницею зони митного контролю, вiдповiдно до статтi 23 Кодексу.

     1.3. Вантажi можуть передаватись на вiдповiдальне зберiгання лише тим  пiдприємствам, складськi примiщення яких визнанi митницею придатними для зберiгання вантажiв пiд митним контролем шляхом визначення на них зон митного контролю.

     Примiтка. Рiшення щодо передачi вантажiв на вiдповiдальне зберiгання в складськi примiщення, якi не визнанi митницею зонами митного контролю, приймається виключно начальником митницi або його заступником з оргмитконтролю, а  протягом двомiсячного термiну з моменту пiдписання зазначеного наказу - начальниками митних пiдроздiлiв.

     1.4. Визначити, що дозвiл на передачу вантажiв на вiдповiдальне зберiгання пiдприємствам, якi здiйснюють ввезення вантажiв на митну територiю України, надається начальниками вiдповiдних митних пiдроздiлiв або особами, що їх замiщують.

     Примiтка. В позаробочий час, вихiднi та святковi днi вищезазначене рiшення щодо надання дозволу на передачу вантажiв на вiдповiдальне зберiгання пiдприємствам може прийматись уповноваженим на проведення митного оформлення iнспекторським складом.

2. Порядок отримання дозволу щодо передачi вантажу на вiдповiдальне зберiгання

     2.1. Пiдприємство подає до канцелярiї митницi (на митний пост) письмову заяву за пiдписами керiвника та головного бухгалтера цього пiдприємства на iм'я начальника митного органу за формою, наведеною у додатку N 2 до Наказу, та пакет документiв.

     Примiтка. Одночасно з пакетом документiв може бути подана декларацiя "IМП", а у випадках, передбачених п. 3.4 Наказу, зазначена декларацiя подається обов'язково.

     2.2. Канцелярiя митницi (а в районах митнi пости) здiйснює їх реєстрацiю та передає зазначенi документи до вантажного вiддiлу.

(пункт 2.2 в редакцiї наказу Кiровоградської митницi вiд 20.04.99 р. N 194)

     2.3 Вантажний вiддiл (на митному посту вiдповiдальний працiвник, який проставляє на документах особисту номерну печатку, далi - "оперативний iнспектор") з'ясовує пiд час оформлення у вiддiлi митних доходiв та платежiв наявнiсть коштiв i необхiдних для сплати митних зборiв з розрахунку роботи одного працiвника митницi протягом часу, який встановлює цей працiвник для проведення даної процедури в залежностi вiд виду вантажу, вiддаленостi ЗМК, часу розвантажувальних робiт та iншого, вiд чого залежить час передачi вантажу на вiдповiдальне зберiгання. Iнспектор ВМДП при вiдповiдностi всiх питань проставляє на листi пiдприємства вiзу:

"Узгоджено. Кошти в наявностi на   роботи одного митника"
(кiлькiсть часiв)

(час, дата, пiдпис).

(пункт 2.3 в редакцiї наказу Кiровоградської митницi вiд 20.04.99 р. N 194)

     2.4. У вантажному вiддiлi здiйснюється перевiрка комплектностi документiв, наявностi вантажу в зонi митного контролю. В разi вiдсутностi зауважень начальник вантажного вiддiлу приймає рiшення щодо передачi вантажу на вiдповiдальне зберiгання пiд митним контролем.

     Примiтки:

     1) в разi заведення службою БК та ПМП справ про порушення митних правил, якi роблять неможливим надання дозволу на передачу вантажiв на вiдповiдальне зберiгання, вона повинна службовою запискою повiдомити про це оперативнi пiдроздiли з зазначенням термiну, на який призупиняється дiяльнiсть зони митного контролю. Митнi пiдроздiли повиннi враховувати отриману зi служби БК та ПМП iнформацiю при прийняттi рiшень про передачу вантажу на вiдповiдальне зберiгання;

     2) на митних постах документи передаються мiж iнспекторами, вiдповiдальними за окремi напрями роботи.

     2.6. В разi вiдмови в наданнi дозволу щодо передачi вантажу на вiдповiдальне зберiгання пiд митним контролем посадова особа, зазначена в п. 1.3 даної схеми визначає виконавця, який повинен надати вiдповiдь з обгрунтуванням причин неможливостi такої передачi.

     Вантажним вiддiлом вживаються вiдповiднi дiї по збереженню вантажу, а саме:

     - вантаж зберiгається в транспортному засобi в зонi митного контролю;

     - вантаж передається на склад митницi;

     - вантаж передається на МЛС.

3. Передача вантажiв на вiдповiдальне зберiгання пiдприємствам пiд митним контролем

     3.1. В разi позитивного вирiшення питання передачi вантажу на вiдповiдальне зберiгання уповноважений iнспектор разом з вантажем перемiщуються до мiсця, де передбачається зберiгання вантажу.

     3.2. Пiсля доставки вантажу в мiсце розвантаження iнспектор митного пiдроздiлу:

     - здiйснює догляд складського примiщення на предмет його вiдповiдностi умовам зберiгання пiд митним забезпеченням;

     - проводить огляд транспортного засобу та вантажу на предмет вiдповiдностi даним, зазначеним у товаросупровiдних документах та провiзнiй вiдомостi;

     - заповнює у двох примiрниках акт митного догляду;

     - заповнює акт про прийняття товарiв (предметiв) на зберiгання пiд митним контролем за формою, наведеною у додатку N 1 до Наказу;

     - накладає митне забезпечення на складське примiщення.

     Примiтка. В разi невiдповiдностi складського примiщення умовам зберiгання вантажiв пiд митним контролем iнспектором вживаються наступнi дiї:

     1) вантаж направляє:

     - в зону митного контролю для зберiгання в транспортному засобi;

     - для розмiщення на МЛС;

     - для передачi на склад митницi.

     2) готує пiдприємству лист - повiдомлення про неможливiсть передачi вантажу на вiдповiдальне зберiгання;

     3) доповiдає особi, яка надала дозвiл на передачу вантажу на вiдповiдальне зберiгання.

     3.3. Пiсля повернення в митний пiдроздiл, iнспектор проводить завершення оформлення документацiї, а саме:

     - дооформлює в 2-х примiрниках замовлення - наряд для стягнення платежiв за роботу iнспектора у встановленому законодавством порядку;

     - реєструє акт митного догляду в журналi реєстрацiї актiв митного догляду;

     - заповнює журнал облiку товарiв, що передаються на вiдповiдальне зберiгання пiд митним контролем. Акт прийому передачi товарiв на вiдповiдальне зберiгання пiд митним контролем разом з актом митного догляду розмiщується в справу "Акти про прийом - передачу товарiв (предметiв) на вiдповiдальне зберiгання. Контроль";

     3.4. В той же формує в електронному виглядi повiдомлення за допомогою програмного забезпечення, яке буде розроблено вiддiлом СКА та надiслане окремим наказом, яке надсилається на поштову скриньку "GAOMI".

     Примiтка. Виконувати пiсля надходження з СКА програмного забезпечення.

     3.1. Групою AOMI  здiйснюється ведення в цiлому по митницi електронної бази даних вантажiв, що знаходяться на вiдповiдальному зберiганнi.

4. Контроль

     4.1. Контроль за вантажами, якi переданi на вiдповiдальне зберiгання, здiйснюється призначеними начальниками вiдповiдних митних пiдроздiлiв iнспекторами iз числа пiдпорядкованого особового складу шляхом:

     - контролю за встановленими строками подання декларацiї-зобов'язання;

     - контролю за загальними строками зберiгання, вiдповiдно до частини 1 статтi 89 Митного кодексу України;

     - перiодичних (раз на мiсяць) перевiрок вантажiв, якi знаходяться на вiдповiдальному зберiганнi.

     Примiтки:

     1) в разi виявлення при перевiрцi порушень митних правил - складається протокол про порушення митних правил;

     2) по результатам перевiрки складає рапорт на iм'я начальника пiдроздiлу.

     4.2. Товари, що зберiгаються пiд митним контролем, знiмаються з контролю пiсля сплати всiх належних платежiв, у тому числi митного збору за перебування товарiв пiд митним контролем, на пiдставi оформленої вантажної митної декларацiї вiдповiдно до обраного митного режиму.

     4.3. Електронна база даних по вантажах, що знаходяться на вiдповiдальному зберiганнi, використовується:

     - групами перевiряючих пiдроздiли митницi;

     - службою боротьби з контрабандою та порушенням митних правил;

     - для аналiзу стану справ в митницi.

5. Зняття з контролю

     5.1. Товари та iншi предмети, що знаходяться на вiдповiдальному зберiганнi, знiмаються з контролю пiсля сплати всiх митних платежiв, у тому числi митного збору за перебування товарiв пiд митним контролем, на пiдставi оформленої вантажної митної декларацiї вiдповiдно до обраного митного режиму.

     5.2. Пiсля проведення митного оформлення вантажiв, що були переданi на вiдповiдальне зберiгання, iнспектор, який зняв з контролю, або призначена вiдповiдальна особа, в той же день формує в електронному виглядi повiдомлення за допомогою програмного забезпечення, яке буде розроблено вiддiлом СКА та надiслане окремим наказом, яке надсилається на поштову скриньку "GAOMI" для зняття з контролю зазначених вантажiв в електроннiй базi митницi.

      Примiтка. Виконувати пiсля надходження з СКА програмного забезпечення.

6. Вiдповiдальнiсть

     6.1. Вiдповiдальнiсть за дотримання iнспекторським складом вимог зазначеної схеми покладається на начальникiв пiдроздiлiв.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.