Документ скасований: Постанова НБУ № 597 від 30.12.2003

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

12.02.2003 N 58


Про здiйснення переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi щодо оплати робiт та послуг нерезидентiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 132/7453


     Вiдповiдно до статей 30 та 44 Закону України "Про Нацiональний банк України" та статей 11 та 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", з метою запобiгання вiдпливу капiталу та пiдвищення прозоростi платежiв за договорами, якi передбачають виконання робiт i надання послуг нерезидентами, а також попередження можливих дiй щодо вiдмивання грошей та з метою захисту вiтчизняних товаровиробникiв Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Пiдставою для переказування уповноваженими банками та небанкiвськими фiнансовими установами (далi - банки) коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi на користь (на рахунок) нерезидентiв як за дорученням резидентiв юридичних осiб i фiзичних осiб - суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, так i на виконання власних зобов'язань, за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами, уважаються такi документи:

     договiр з нерезидентом, оформлений вiдповiдно до вимог чинного законодавства України, або iнший документ, який згiдно з чинним законодавством України має силу договору;

     документи, якi свiдчать про фактично наданi послуги чи виконанi роботи;

     iндивiдуальна лiцензiя Нацiонального банку України на переказування за межi України валютних цiнностей, якщо операцiя потребує такої лiцензiї.

     Копiї документiв, якi є пiдставою для переказу коштiв, завiряються печаткою банку i залишаються в банку на зберiганнi. Документи iноземною мовою повиннi бути перекладенi на українську мову та нотарiально засвiдченi в Українi.

     2. У разi здiйснення авансового платежу документи, зазначенi в абзацi третьому пункту 1 та абзацi третьому пункту 5 цiєї постанови, резидент зобов'язаний надати банку у 90-денний термiн з наступного календарного дня пiсля дати здiйснення авансового платежу.

     3. У разi невиконання резидентом вимог пункту 2 цiєї постанови банк зобов'язаний повiдомити про це спецiальним пiдроздiлам по боротьбi з органiзованою злочиннiстю за мiсцем державної реєстрацiї резидента як про операцiї, що мають сумнiвний характер, вiдповiдно до законодавства про боротьбу з органiзованою злочиннiстю. Повiдомлення надаються поштою з отриманням поштового пiдтвердження про їх вручення адресату. У повiдомленнi зазначаються назва, адреса та банкiвськi реквiзити резидента та нерезидента, дата i номер договору, сума перерахованих за цим договором коштiв на дату повiдомлення.

     4. Проведення зазначених у пунктi 1 цiєї постанови операцiй протягом дня на користь однiєї i тiєї самої особи, або спорiднених осiб, на суму, що не перевищує 50 000 євро, або еквiвалент цiєї суми в iншiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на день проведення операцiї, здiйснюється за умови, що загальна сума договору не перевищує 50 000 євро, або еквiвалент цiєї суми в iншiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на день укладення договору.

     5. Пiдставою для проведення зазначених у пунктi 1 цiєї постанови операцiй, якщо загальна сума договору перевищує 50 000 євро, або еквiвалент цiєї суми в iншiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на день укладення договору, окрiм зазначених у пунктi 1 цiєї постанови документiв, є:

     акт цiнової експертизи Державного iнформацiйно-аналiтичного центру монiторингу зовнiшнiх товарних ринкiв щодо вiдповiдностi контрактних цiн на послуги, якi є предметом договорiв, кон'юнктурi ринку;

     калькуляцiя витрат за наданi послуги, завiрена нерезидентом.

     6. Якщо цiновою експертизою встановлено завищення контрактних цiн, переказування коштiв за цим договором дозволяється лише за наявностi погодження Нацiонального банку України.

     7. Вимоги цiєї постанови не поширюється на операцiї, якi потребують отримання iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України, а також на операцiї резидентiв, визначених в установленому порядку для виконання вiдповiдних мiждержавних чи мiжурядових угод.

     8. Вимоги пунктiв 1, 2 та 3 цiєї постанови не поширюється на операцiї з оплати передплатних перiодичних полiграфiчних видань, пунктiв 4, 5 та 6 - на операцiї з оплати банкiвських, страхових (перестрахових), транспортних та комунiкацiйних послуг резидентами за наявностi в них лiцензiй (дозволiв) уповноважених державних органiв на провадження господарської дiяльностi у сферi банкiвських, страхових (перестрахових), транспортних та комунiкацiйних послуг.

     9. Затвердити Положення про порядок видачi резидентам погодження Нацiонального банку України на переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi за межi України за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами (додається).

     10. Департаменту валютного контролю та лiцензування (С.О.Брагiн) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома самостiйних структурних пiдроздiлiв, Операцiйного та територiальних управлiнь Нацiонального банку України, банкiв України для керiвництва i використання в роботi.

     11. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на Департамент валютного контролю та лiцензування (С.О.Брагiн), Операцiйне та територiальнi управлiння Нацiонального банку України.

     12. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С.Л.Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
12.02.2003 N 58
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 132/7453

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок видачi резидентам погодження Нацiонального банку України на переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi за межi України за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами

     Це Положення, яке розроблене вiдповiдно до вимог статтi 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 11 та 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", регламентує порядок та умови видачi резидентам України погодження Нацiонального банку України на переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi за межi України за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами (далi - погодження).

1. Загальнi положення

     1.1. У цьому Положеннi термiни вживаються в такому значеннi:

     акт цiнової експертизи - офiцiйний висновок Державного iнформацiйно-аналiтичного центру монiторингу зовнiшнiх товарних ринкiв щодо вiдповiдностi контрактних цiн на послугу та/або роботу, яка є предметом договору, iндикативним цiнам або кон'юнктурi ринку залежно вiд умов здiйснення контракту;

     переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi за межi України - переказ коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi на користь (на рахунок) нерезидента або у фiнансову установу, що не є суб'єктом господарської дiяльностi України;

     iншi термiни i поняття вживаються вiдповiдно до визначень, зазначених у Законi України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", Законi України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", Декретi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю".

     1.2. Положення про порядок видачi резидентам погодження Нацiонального банку України на переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi за межi України за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами (далi - Положення) регламентують порядок та умови здiйснення уповноваженими банками (далi - банк) та iншими уповноваженими фiнансовими установами (далi - установа) переказiв коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi за межi України як за дорученням резидентiв юридичних осiб та фiзични осiб - суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, так i на виконання власних зобов'язань за договорами, якi передбачають надання послуг, виконання робiт (далi - надання послуг) нерезидентами.

     1.3. Погодження дiйсне протягом 30 календарних днiв з дати його видачi.

     Дата видачi погодження має передувати датi здiйснення переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi на користь (на рахунок) нерезидента.

     Не може бути видане (отримане) погодження на здiйснення валютної операцiї, що вже проведена.

     1.4. Погодження на суму до 100 000 євро, або еквiвалент цiєї суми в iншiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України, надаються територiальним управлiнням Нацiонального банку України (далi - Управлiння) за мiсцем державної реєстрацiї резидента.

     1.5. Погодження на суму 100 000 євро i бiльше, або еквiвалент цiєї суми в iншiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України, надаються Департаментом валютного контролю та лiцензування Нацiонального банку України (далi - Департамент).

2. Перелiк документiв, потрiбних для отримання погодження

     2.1. Резидент для отримання погодження подає такi документи:

     а) заяву про видачу погодження згiдно з додатком 1;

     б) оригiнал або нотарiально засвiдчену копiю договору з нерезидентом;

     в) довiдку банку про номер рахунку резидента, з якого переказуватиметься iноземна валюта за межi України;

     г) оригiнал або засвiдчену в установленому порядку копiю акта цiнової експертизи;

     ґ) обгрунтування завищення контрактних цiн;

     д) оригiнал або засвiдчену в установленому порядку копiю висновку аудитора, який зареєстрований та здiйснює господарську дiяльнiсть на територiї України, або iноземної аудиторської компанiї, яка не зареєстрована в офшорнiй зонi чи на територiї країни, до якої застосованi санкцiї FATF, про фiнансовi витрати нерезидента з надання послуг за договором;

     е) оригiнали або засвiдченi в установленому порядку копiї документiв, якi свiдчать про фактично наданi послуги (якщо на момент подання документiв на видачу погодження послуги наданi);

     є) оригiнал або засвiдчену в установленому порядку копiю калькуляцiї витрат наданих послуг, завiрених нерезидентом;

     ж) оригiнал або засвiдчену в установленому порядку копiю довiдки податкового органу, у якому заявник взятий на облiк як платник податкiв.

     2.2. Документи iноземною мовою, що подаються на розгляд, мають бути перекладенi на українську мову (переклад засвiдчується особою, яка має офiцiйний дозвiл на здiйснення перекладiв) та засвiдченi нотарiально в Українi.

3. Порядок розгляду документiв для отримання погодження

     3.1. Департамент (Управлiння) розглядає отриманий вiд резидента пакет документiв для видачi погодження в порядку черговостi його надходження.

     3.2. Загальний строк розгляду Департаментом (Управлiнням) повного пакета документiв для видачi погодження не має перевищувати 7 робочих днiв з дати його надходження. Департамент (Управлiння) може зробити запит про додатковi документи, якi потрiбнi для видачi погодження, i в цьому разi строк видачi погодження продовжується ще на 5 робочих днiв з дати надходження додаткових документiв.

4. Порядок видачi, вiдмови у видачi, анулювання погодження та внесення змiн до погодження

     4.1. Погодження видається резиденту лише пiсля перевiрки Департаментом (Управлiнням) правильностi та повноти платежу за видачу погодження.

     4.2. Департамент (Управлiння) видає резиденту погодження за формою, зазначеною в додатку 2 до цього Положення, або письмово повiдомляє його про вiдмову у видачi у строки, зазначенi в пунктi 3.2. цього Положення.

     4.3. Погодження видається лише зазначенiй в ньому особi без права передавання його iншим особам.

     4.4. Погодження оформляється на бланку Нацiонального банку (Управлiння) i надсилається або надається особисто власнику погодження. Для облiку та контролю за виконанням вимог погодження в Департаментi (Управлiннi) зберiгається копiя цього погодження.

     4.5 Документи, що подаються для отримання погодження, не можуть бути використанi для отримання нового погодження.

     4.6. Контроль за виконанням вимог погодження здiйснюється зазначеним у погодженнi банком.

     4.7. У разi потреби внесення змiн до виданого погодження зазначена в ньому особа має подати до Департаменту (Управлiнню) клопотання з документальним пiдтвердженням потреби внесення змiн до ранiше виданого погодження.

     4.8. Змiни до погодження оформляються як додаток до нього, який є невiд'ємною частиною ранiше виданого погодження (додаток 3).

     4.9. Унесення змiн до погодження здiйснюється виключно з iнiцiативи зазначеної в ньому особи. За потреби внесення змiн до виданого погодження зазначена в ньому особа не пiзнiше 10 робочих днiв пiсля виникнення обставин, що призвели до потреби внесення змiн, зобов'язаний подати до Департаменту (Управлiнню) заяву (додаток 4) з документальним обгрунтуванням потреби внесення змiн до ранiше виданого погодження.

     Департамент на пiдставi поданих документiв у строк, що не перевищує 7 робочих днiв з дати їх реєстрацiї в Управлiннi дiловодства, уносить змiни до погодження.

     4.10. Резидент самостiйно пред'являє оригiнал погодження до банку, через який має переказуватися валюта. Банк на оригiналi погодження робить вiдмiтку про суму та дату переказування валюти i зберiгає копiю погодження для облiку та контролю.

     4.11. Пiдставами для вiдмови у видачi погодження є:

     вiдсутнiсть або невiдповiднiсть вимогам цього Положення хоча б одного документа з перелiку, зазначеного в пунктах 2.1. цього Положення;

     подання резидентом до Департаменту (Управлiння) документiв, якi мiстять недостовiрну iнформацiю;

     здiйснення операцiї, яка має ознаки сумнiвної.

     4.12. Вiдмова у видачi погодження може бути оскаржена в судi.

     4.13. У разi втрати або пошкодження погодження видача дублiката погодження здiйснюється вiдповiдно до чинного законодавства України.

     4.14. Пiдставами для анулювання погодження є:

     письмова вiдмова резидента вiд проведення операцiї;

     порушення умов погодження;

     виявлення в документах, що були поданi власником погодження до Департаменту (Управлiння) i на пiдставi яких йому був виданий погодження, недостовiрної iнформацiї.

     4.15. Погодження вважається анульоване з часу прийняття Нацiональним банком вiдповiдного розпорядження (додаток 5).

     4.16. Якщо погодження анулюється, то його оригiнал у п'ятиденний строк пiдлягає поверненню до Нацiонального банку, а також забороняється подальше переказування резидентом коштiв на користь нерезидента в межах договору, за яким надане погодження.

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн

 

Додаток 1
до Положення про порядок видачi резидентам погодження Нацiонального банку України на переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi за межi України за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами
Нацiональний банк України
(територiальне управлiння)
 

ЗАЯВА

    1. Повна назва i мiсцезнаходження резидента та код за ЄДРПОУ ____________ просимо видати погодження Нацiонального банку України на переказування коштiв.

    2. Назва та мiсцезнаходження нерезидента   .
    3. Сума переказування   .
(сума та назва валюти)
    4. Номер та дата договору   .

    5. Назва та мiсцезнаходження банку України, реквiзити рахунку, з якого переказується валюта,

  .

    6. Назва, мiсцезнаходження банку нерезидента та реквiзити рахунку, на який переказується валюта,

  .
М.П. Пiдпис керiвника
(фiзичної особи-резидента)

 

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн

 

Додаток 2
до Положення про порядок видачi резидентам погодження Нацiонального банку України на переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi за межi України за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами
 
реквiзити власника погодження:
назва, мiсцезнаходження
 

ПОГОДЖЕННЯ
Нацiонального банку України N ____ вiд ________
на переказування коштiв за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами

    Дозволяється
 
(повна назва та мiсцезнаходження резидента, код за ЄДРПОУ)
здiйснити переказ  
(сума та назва валюти цифрами та словами)
нерезиденту   .
(назва та мiсцезнаходження нерезидента)

    Назва та мiсцезнаходження банку i реквiзити рахунку, з якого переказуються кошти,

  .

    Назва та мiсцезнаходження банку нерезидента i реквiзити рахунку, на який переказуються кошти,

  .

    Термiн дiї погодження - протягом 30 календарних днiв з дати видачi.
    Без права передавання третiм особам.

Голова (перший заступник, заступник)
(Начальник (заступник) територiального управлiння)
 
(пiдпис, прiзвище, iнiцiали)
М.П.

 

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн

 

Додаток 3
до Положення про порядок видачi резидентам погодження Нацiонального банку України на переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi за межi України за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами
 
реквiзити власника погодження:
назва, мiсцезнаходження
 

ЗМIНИ
до погодження Нацiонального банку України N ____ вiд ________
на переказування коштiв за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами

    Нацiональний банк України вносить такi змiни до погодження Нацiонального банку України N ____ вiд ________, виданого

 
(повна назва, мiсцезнаходження та код за ЄДРПОУ власника погодження)
  .
(зазначити всi змiни, що вносяться)

    Цi змiни, починаючи з дати їх унесення, є невiд'ємною частиною погодження Нацiонального банку України N ______ вiд ________, виданого

  .
(повна назва, мiсцезнаходження та код за ЄДРПОУ власника погодження)
Голова (перший заступник, заступник)
(Начальник (заступник) територiального управлiння)
 
(пiдпис, прiзвище, iнiцiали)
М.П.

 

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн

 

Додаток 4
до Положення про порядок видачi резидентам погодження Нацiонального банку України на переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi за межi України за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами
Нацiональний банк України
(територiальне управлiння)
 

ЗАЯВА
про внесення змiн до погодження Нацiонального банку України N ___ вiд _____
на переказування коштiв за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами

    Повна назва, мiсцезнаходження код за ЄДРПОУ резидента

  .

    Прошу внести змiни до погодження Нацiонального банку України N ____ вiд ________ на переказування коштiв за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами у частинi

 
(посилання на умови погодження, що пiдлягають змiнi)
у зв'язку з   .
(обгрунтування потреби внесення змiн до погодження з посиланням на пiдтверднi документи)
Дата
М.П. (за наявностi) Пiдпис керiвника
(фiзичної особи-резидента)

 

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн

 

Додаток 5
до Положення про порядок видачi резидентам погодження Нацiонального банку України на переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi за межi України за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами
 
реквiзити власника погодження:
назва, мiсцезнаходження
 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
про анулювання погодження Нацiонального банку України N ____ вiд _____
на переказування коштiв за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами

    Нацiональний банк України на пiдставi (зазначається причина) анулює погодження Нацiонального банку України N __ вiд _____ на переказування коштiв за договорами, якi передбачають виконання робiт та надання послуг нерезидентами, видану

  .
(повна назва та код за ЄДРПОУ власника погодження)

    Власник погодження пiсля отримання цього розпорядження у 5-денний строк зобов'язаний повернути оригiнал погодження Нацiонального банку України N __ вiд _____ до Нацiонального банку України.

Голова (перший заступник, заступник)
(Начальник (заступник) територiального управлiння)
 
(пiдпис, прiзвище, iнiцiали)
М.П.

 

Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування С.О.Брагiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.