ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ ПО СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ

Н А К А З
м.Київ

вiд 16.01.97 N 19


Про затвердження Правил обов'язкової сертифiкацiї нафти та нафтопродуктiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 лютого 1997 р. за N 52/1856


Iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом
Держкомстандартизацiї
N 610 вiд 19.10.2000

     Вiдповiдно до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.05.93 р. N 46-93 "Про стандартизацiю i сертифiкацiю" i на виконання постанови Колегiї Держстандарту України вiд 21.03.96 р. НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Правила обов'язкової сертифiкацiї нафти та нафтопродуктiв, що додаються.

     2. Наказ Держстандарту України вiд 21 листопада 1996 р. N 483 "Про затвердження Правил обов'язкової сертифiкацiї нафти та нафтопродуктiв" скасувати.

     3. Директорам територiальних центрiв стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї довести затвердженi Правила до зацiкавлених пiдприємств, органiзацiй та установ, а також суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi незалежно вiд форм власностi.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Держстандарту України Верещагу Є.М.

Голова Держстандарту України Т.Кисiльова

 

Затверджено
наказом Державного комiтету України по стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї
вiд 16 сiчня 1997 р. N 19

Правила
обов'язкової сертифiкацiї нафти та нафтопродуктiв

1. Загальнi положення

     1.1. Правила обов'язкової сертифiкацiї нафти та нафтопродуктiв (далi - Правила) встановлюють порядок та вимоги до проведення обов'язкової сертифiкацiї нафти та нафтопродуктiв (далi - продукцiя) в державнiй системi сертифiкацiї УкрСЕПРО (далi - Система).

     1.2. Вимоги цих Правил є обов'язковими для органiв з сертифiкацiї продукцiї (далi - орган з сертифiкацiї), що акредитованi в Системi, акредитованих випробувальних лабораторiй (центрiв), а також iнших учасникiв Системи: пiдприємств, установ, органiзацiй та громадян - суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, в тому числi iноземних, незалежно вiд форм власностi, якi виробляють або постачають продукцiю (далi - заявник).

     1.3. Використанi в Правилах поняття, термiни та їх визначення вiдповiдають ДСТУ 2462-94 "Сертифiкацiя. Основнi поняття. Термiни та визначення".

     Використано також термiни:

     - зразок продукцiї - проба продукцiї, що вiдiбрана органом з сертифiкацiї продукцiї або його уповноваженим представником вiдповiдно до вимог ГОСТ 2517 "Нефтепродукты. Методы отбора проб" для проведення випробувань, повторних контрольних випробувань та арбiтражних випробувань;

     - зразок-свiдок - частина зразка продукцiї, прийнята на вiдповiдальне зберiгання для контрольних випробувань в разi виникнення спiрних питань;

     - партiя продукцiї - будь-яка кiлькiсть продукцiї, однорiдної за своїми якiсними показниками, що супроводжується одним документом про якiсть та одним товаросупровiдним документом.

     1.4. Науково-технiчне, органiзацiйно-методичне, консультацiйне та iнформацiйне супроводження робiт з сертифiкацiї продукцiї у Системi здiйснює Державний комiтет України по стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї - Держстандарт України.

     1.5. Об'єктами сертифiкацiї в Системi є продукцiя, що:

     - вироблена в Українi;

     - ввозиться в Україну i зазначена заявником як така, що вiдповiдає чинним в Українi нормативним документам;

     - ввозиться в Україну i не зазначена заявником як така, що вiдповiдає чинним в Українi нормативним документам, але може бути iдентифiкована як така, що повинна вiдповiдати чинним в Українi нормативним документам на аналогiчну продукцiю.

     Не пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї продукцiя, що не зазначена заявником як така, що вiдповiдає чинним в Українi нормативним документам, i не може бути iдентифiкована як така, що повинна вiдповiдати чинним в Українi нормативним документам.

     1.6. Обов'язкова сертифiкацiя продукцiї в Системi здiйснюється на вiдповiднiсть обов'язковим вимогам нормативних документiв, чинних в Українi, щодо безпеки життя, здоров'я людей, їх майна та охорони навколишнього середовища.

     1.7. Порядок обов'язкової сертифiкацiї iмпортної продукцiї в Системi встановлюється органом iз сертифiкацiї вiдповiдно до цих Правил та до вимог Порядку митного оформлення iмпортних товарiв (продукцiї), що пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.11.97 N 1211, та Порядку проведення робiт iз сертифiкацiї продукцiї iноземного виробництва, що виготовляється серiйно, затвердженого наказом Держстандарту України вiд 18.08.98 N 633 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14.10.98 за N 657/3097.

(Пункт 1.7 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     1.8. Отримавши заявку вiд заявника на сертифiкацiю продукцiї, орган з сертифiкацiї за результатами експертизи супровiдних документiв визначає показники для проведення сертифiкацiйних випробувань та нормативний документ, на вiдповiднiсть вимогам якого будуть проводитись сертифiкацiйнi випробування.

     1.9. У випадках, коли орган з сертифiкацiї за результатами експертизи супровiдних документiв не може визначити показники для проведення сертифiкацiйних випробувань вiдповiдно до чинного в Українi нормативного документа, вiн передає заявку разом з усiма супровiдними документами до Держстандарту України для остаточного рiшення за заявкою.

     1.10. Якщо пiд час зберiгання продукцiї на пiдприємствах рiзних форм власностi порушено правила її зберiгання, допущено змiшування рiзних марок продукцiї, така продукцiя розглядається як окрема партiя, що пiдлягає повторнiй сертифiкацiї.

     1.11. Процедура сертифiкацiї продукцiї складається з:

     - подання заявки на проведення сертифiкацiї продукцiї;

     - аналiзу та експертизи поданої документацiї;

     - прийняття рiшення за заявкою на проведення сертифiкацiї продукцiї iз зазначенням схеми (моделi) сертифiкацiї;

     - вiдбирання зразкiв продукцiї для випробувань;

     - iдентифiкацiї продукцiї;

     - прийняття зразкiв випробувальною лабораторiєю (центром);

     - випробувань зразкiв продукцiї;

     - оформлення акта про зберiгання зразка-свiдка продукцiї, що сертифiкується;

     - обстеження виробництва або атестацiї виробництва продукцiї, що сертифiкується, сертифiкацiї системи якостi або аналiзу функцiонування сертифiкованої системи якостi, якщо це передбачено схемою сертифiкацiї;

     - аналiзу одержаних результатiв i прийняття рiшення про можливiсть видавання сертифiката вiдповiдностi;

(Абзац одинадцятий пункту 1.11 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     - видачi сертифiката вiдповiдностi, укладання угоди згiдно з додатком Д до ДСТУ 3413-96 "Система сертифiкацiї УкрСЕПРО. Порядок проведення сертифiкацiї продукцiї" та занесення сертифiкованої продукцiї до Реєстру Системи;

(Абзац дванадцятий пункту 1.11 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     - визнання сертифiката або iншого документа, що пiдтверджує вiдповiднiсть iмпортної продукцiї вимогам чинних в Українi нормативних документiв i виданий на цю продукцiю за кордоном;

     - технiчного нагляду за сертифiкованою продукцiєю;

(Абзац чотирнадцятий пункту 1.11 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     - iнформацiї про результати робiт з сертифiкацiї продукцiї.

     1.12. Усi витрати, пов'язанi з сертифiкацiєю продукцiї в Системi, сплачує заявник на договiрних пiдставах згiдно зi статтею 19 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про стандартизацiю та сертифiкацiю".

2. Порядок сертифiкацiї

     2.1. Подання заявки на проведення сертифiкацiї продукцiї

     2.1.1. Для сертифiкацiї продукцiї в Системi заявник (включаючи iноземного) подає до органу з сертифiкацiї заявку на проведення сертифiкацiї продукцiї в Системi УкрСЕПРО (додаток N 1).

     При цьому заявник повинен дати органу iз сертифiкацiї гарантiю того, що вiн не заявляв цю продукцiю на сертифiкацiю iншим органам iз сертифiкацiї. Заявником на сертифiкацiю партiй продукцiї може бути будь-яка юридична чи фiзична особа. Заявником на сертифiкацiю продукцiї, що випускається серiйно, може бути тiльки виробник продукцiї як юридична особа, що дiє вiд свого iменi або через посередникiв. В останньому випадку посередник повинен одночасно iз заявкою подати документи про те, що вiн уповноважений дiяти вiд iменi виробника i що виробник бере на себе тi самi обов'язки, що й заявник.

(Пiдпункт 2.1.1 доповнено абзацом згiдно з Наказом Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.1.2. Заявник разом з заявкою подає органу з сертифiкацiї такi документи:

     - нормативнi документи, зареєстрованi у встановленому порядку, вiдповiдно до вимог яких повинна проводитись сертифiкацiя продукцiї (у мiру необхiдностi);

     - сертифiкат чи iнший документ, що пiдтверджує походження продукцiї (для партiї);

     - акт постановки продукцiї на виробництво вiдповiдно до ГОСТ 15.001 "Система разработки и постановки продукции на производство. Продукция производственно-технического назначения" (для вiтчизняних виробникiв);

     - сертифiкат якостi чи iнший документ виробника про гарантiю та вiдповiднiсть продукцiї вимогам нормативних документiв;

     - товаросупровiднi документи iз зазначенням розмiру партiї продукцiї;

     - iншi документи, що враховуються при визначеннi схеми (моделi) сертифiкацiї та програми випробувань продукцiї (протоколи випробувань, сертифiкати);

     - один зразок первинного пакування (без продукцiї), якщо продукцiя випускається у дрiбному пакуваннi, або етикетку.

     Залежно вiд виду продукцiї вищезазначений перелiк документацiї уточнюється органом з сертифiкацiї пiд час розгляду заявки.

     2.1.3. Якщо заявник неспроможний заповнити реквiзити "назва та позначення нормативного документа виробника, позначення та назва нормативних документiв, назва акредитованої в Системi випробувальної лабораторiї (центру)", цi реквiзити заповнює орган з сертифiкацiї, до якого подано заявку.

     2.1.4. Якщо на сертифiкацiю заявляється iмпортна продукцiя, не позначена як така, що вiдповiдає вимогам стандартiв, чинних в Українi, в реквiзитi заявки заявником зазначається назва продукцiї. Код ОКП i код ТН ЗЕД не зазначаються.

     2.1.5. Заявки на сертифiкацiю продукцiї iноземного виробництва за схемами з обстеженням, атестацiєю виробництв або сертифiкацiєю систем якостi подаються у вiдповiдностi до Порядку проведення робiт iз сертифiкацiї продукцiї iноземного виробництва, що виготовляється серiйно, затвердженого наказом Держстандарту України вiд 18.08.98 N 633 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14.10.98 за N 657/3097.

(Пункт 2.1 доповнено пiдпунктом 2.1.5 згiдно з Наказом Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.2. Розгляд та прийняття рiшення за заявкою на проведення сертифiкацiї продукцiї

     2.2.1. Заявку розглядає орган з сертифiкацiї, який:

     - реєструє заявку в журналi облiку i заводить окрему справу про сертифiкацiю продукцiї заявника (включаючи iноземного), в якiй надалi зберiгається все листування i внутрiшнi документи органу з сертифiкацiї стосовно всiєї продукцiї цього заявника;

     - проводить експертизу заявки щодо правильностi заповнення реквiзитiв, наявностi документiв, передбачених пунктами 2.1.2, 2.1.4 цих Правил;

     - визначає схему (модель) сертифiкацiї продукцiї за поданою заявкою, необхiднiсть обстеження виробництва або атестацiї виробництва, сертифiкацiї системи якостi або аналiзу функцiонування сертифiкованої системи якостi;

     - визначає акредитованi в Системi випробувальнi лабораторiї (центри), якi повиннi провести випробування продукцiї за заявкою, кiлькiсть зразкiв для випробувань, правила їх вiдбирання, органiзацiю, що здiйснюватиме технiчний нагляд, а також узгодженi термiни проведення окремих видiв робiт з сертифiкацiї та їхню вартiсть;

     - визначає перелiк iнших необхiдних документiв, якi повинен подати заявник для проведення сертифiкацiї за заявкою;

     - укладає договiр iз заявником;

     - приймає рiшення за заявкою на проведення сертифiкацiї продукцiї (додаток N 2).

     2.2.2. Орган з сертифiкацiї направляє заявнику i випробувальнiй(ним) лабораторiї(ям) (центру(ам)) рiшення за заявкою. Термiн розгляду заявки та прийняття рiшення за нею не повинен перевищувати 10 днiв вiд її реєстрацiї. Копiя пiдписаного рiшення за заявкою зберiгається у справi про сертифiкацiю.

     2.2.3. Якщо для прийняття рiшення за заявкою необхiднi додатковi вiдомостi про заявлену продукцiю або її заявника (для отримання яких потрiбнi: поглиблена експертиза супровiдних документiв на продукцiю або подання нових документiв; обстеження виробництва; попереднi випробування зразка продукцiї або iншi непередбаченi дiї) орган з сертифiкацiї за погодженням iз заявником може встановити iнший термiн розгляду заявки.

     2.2.4. Якщо за результатами розгляду заявки та супровiдних документiв виявляється неможливiсть проведення сертифiкацiї заявленої продукцiї, орган з сертифiкацiї, що розглядав заявку, в триденний термiн подає заявниковi письмово обгрунтовану iнформацiю про неможливiсть проведення сертифiкацiї.

     2.3. Правила вибору схеми (моделi) сертифiкацiї продукцiї

     2.3.1. Схема (модель) сертифiкацiї заявленої продукцiї визначається органом з сертифiкацiї.

     2.3.2. Вибiр схеми (моделi) залежить вiд виду продукцiї, кiлькостi продукцiї, заявленої для сертифiкацiї, стану її виробництва та iнших вихiдних даних.

     2.3.3. Орган iз сертифiкацiї з урахуванням специфiки сертифiкацiї продукцiї може застосовувати такi схеми (моделi):

     а) сертифiкат вiдповiдностi згiдно з ДСТУ 3498-96 "Система сертифiкацiї УкрСЕПРО. Бланки документiв. Форма та опис" на партiю продукцiї видається на пiдставi позитивних результатiв випробувань зразкiв продукцiї, вiдiбраних вiд партiї в порядку та кiлькостi, що визначенi цими Правилами.

     Розмiр та iншi iдентифiкацiйнi характеристики партiї наводяться заявником у заявцi на сертифiкацiю;

     б) сертифiкат вiдповiдностi на продукцiю, що виготовляється серiйно протягом термiну дiї сертифiката, видається органом iз сертифiкацiї (укладається угода на право його застосування i маркування продукцiї знаком вiдповiдностi) на пiдставi позитивних результатiв сертифiкацiйних випробувань в акредитованiй в Системi лабораторiї зразкiв продукцiї, вiдiбраних у порядку та в кiлькостi, установлених цими Правилами, та проведення залежно вiд обраної схеми:

     - аналiзу наданої заявником документацiї та подальшого технiчного нагляду в перiод дiї сертифiката вiдповiдностi шляхом перiодичного проведення контрольних випробувань зразкiв продукцiї, що вiдбираються з виробництва або в постачальника, з торгiвлi в порядку, у термiни та в кiлькостi, установлених у програмi технiчного нагляду i проведення перевiрки виробництва (при потребi).

     Ця схема сертифiкацiї також може застосовуватися на стадiї поставлення продукцiї на виробництво;

     - обстеження виробництва згiдно з вимогами ДСТУ 3957-2000 "Система сертифiкацiї УкрСЕПРО. Порядок обстеження виробництва пiд час проведення сертифiкацiї продукцiї" та подальшого технiчного нагляду за виробництвом сертифiкованої продукцiї в перiод дiї сертифiката вiдповiдностi, проведення контрольних випробувань зразкiв продукцiї, що вiдбираються з виробництва або у постачальника, з торгiвлi в порядку, у термiни та в кiлькостi, установлених у програмi технiчного нагляду;

     - атестацiї виробництва та подальшого технiчного нагляду за виробництвом сертифiкованої продукцiї в перiод дiї сертифiката, проведення контрольних випробувань зразкiв продукцiї, що вiдбираються з виробництва або в постачальника, з торгiвлi в порядку, у термiни та в кiлькостi, установлених у програмi технiчного нагляду;

     - сертифiкацiї (оцiнки) системи якостi пiдприємства - виробника продукцiї, яка сертифiкується, подальшого технiчного нагляду за сертифiкованою системою якостi та проведення контрольних випробувань зразкiв продукцiї, що вiдбираються з виробництва або в постачальника, з торгiвлi в порядку, у термiни та в кiлькостi, установлених у програмi технiчного нагляду.

     Якщо заявник отримав сертифiкат вiдповiдностi за результатами сертифiкацiї одного чи декiлькох найменувань продукцiї одного типу, то сертифiкати вiдповiдностi на iншi найменування продукцiї того самого типу можуть бути виданi органом iз сертифiкацiї без повторного проведення обстеження, атестацiї чи сертифiкацiї системи якостi.

     Оцiнка системи якостi проводиться органами iз сертифiкацiї систем якостi вiдповiдно до вимог ДСТУ 3419-96 "Система сертифiкацiї УкрСЕПРО. Сертифiкацiя систем якостi. Порядок проведення" без оформлення сертифiката на систему якостi.

(Пiдпункт 2.3.3 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.3.4. Для сертифiкацiї продукцiї, що iмпортується в Україну, вибiр схеми (моделi) здiйснюється вiдповiдно до вимог пункту 2.3.3 цих Правил з урахуванням Порядку проведення робiт iз сертифiкацiї продукцiї iноземного виробництва, що виготовляється серiйно, затвердженого наказом Держстандарту України вiд 18.08.98 N 633 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14.10.98 за N 657/3097.

(Пiдпункт 2.3.4 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.3.5. Заявник має право використовувати знак вiдповiдностi згiдно з ДСТУ 2296-93 "Нацiональний знак вiдповiдностi. Форма, розмiри, технiчнi вимоги та правила застосування" до продукцiї пiсля одержання на неї зареєстрованого сертифiката вiдповiдностi.

     2.4. Правила вiдбирання зразкiв для випробувань

     2.4.1. Вiдбирання зразкiв продукцiї для випробувань здiйснює орган з сертифiкацiї або за його дорученням iнша незалежна вiд заявника органiзацiя вiдповiдно до вимог ГОСТ 2517 "Нефть и нефтепродукты. Методы отбора проб".

     2.4.2. Кiлькiсть та маса точкових проб, необхiдних для проведення випробувань з метою сертифiкацiї, залежить вiд виду продукцiї, що сертифiкується, i встановлюється вiдповiдно до вимог нормативного документа на цю продукцiю у 3-кратному розмiрi з урахуванням зразка-свiдка та повторних випробувань. Вiдбирання зразкiв проводиться у присутностi представника заявника i оформлюється актом вiдбирання зразкiв у трьох примiрниках за формою, що наведена у додатку N 3, i пiдписується представником органiзацiї, що проводила вiдбирання, та представником заявника. Кожне пакування iз зразком повинно бути герметично запаковано, опечатано або опломбовано та мати етикетку.

     2.4.3. На етикетцi наводяться такi вiдомостi:

     - назва заявника;

     - назва продукцiї, її марка;

     - позначення стандарту або технiчних умов;

     - назва пiдприємства-виробника;

     - маса нетто або об'єм;

     - дата (мiсяць, рiк) виготовлення продукцiї;

     - номер партiї за товаросупровiдною документацiєю;

     - назва органiзацiї, де вiдiбрана проба (у разi необхiдностi);

     - дата вiдбирання проби;

     - написи: "Вогненебезпечно" для легкозаймистої продукцiї, "Отрута" - для отруйної.

     2.4.4. Для пакування зразкiв, залежно вiд виду продукцiї та об'єму зразка, використовують типи тари вiдповiдно до вимог ГОСТ 2517 "Нефть и нефтепродукты. Методы отбора проб".

     2.4.5. Вiдiбранi зразки продукцiї дiляться на три частини: перша частина використовується для iдентифiкацiї продукцiї та пiд час проведення випробувань з метою сертифiкацiї, друга - у разi необхiдностi проведення повторних або додаткових випробувань, третя - зберiгається органом з сертифiкацiї як зразок-свiдок. Кожна частина упаковується окремо.

     2.4.6. Пiд час транспортування запакованi зразки розмiщують у транспортну тару:

     склянi банки i пляшки - у нерозбiрнi ящики з гнiздами-перегородками висотою не менш як 3/4 висоти банки або пляшки;

     полiетиленовi i металевi банки - у дерев'янi, фанернi або картоннi ящики.

     2.4.7. Заявник за свої кошти передає вiдiбранi для випробувань та зберiгання зразки продукцiї у випробувальну лабораторiю (центр), яка зазначена в прийнятому за заявкою рiшеннi, та орган з сертифiкацiї.

     2.5. Iдентифiкацiя продукцiї

     2.5.1. Iдентифiкацiя продукцiї проводиться органом з сертифiкацiї або за його дорученням - представником випробувальної лабораторiї (центру) на пiдставi результатiв випробувань, проведених акредитованою випробувальною лабораторiєю за пунктами 2.5.1.1 - 2.5.1.7, та перевiрки за додержанням вимог нормативних документiв з маркування i пакування.

     2.5.1.1. Iдентифiкацiя бензинiв автомобiльних проводиться на вiдповiднiсть вимогам ГОСТ 2084-77 "Бензины автомобильные. Технические условия" за детонацiйною стiйкiстю, фракцiйним складом та масовою часткою свинцю.

     При проведеннi iдентифiкацiї бензинiв автомобiльних додатково визначається масова частка бензолу.

(Пiдпункт 2.5.1.1 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.5.1.2. Iдентифiкацiя дизельних палив проводиться на вiдповiднiсть вимогам ГОСТ 305-82 "Топливо дизельное. Технические условия" за температурою спалаху, температурою застигання та масовою часткою сiрки.

(Пiдпункт 2.5.1.2 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.5.1.3. Iдентифiкацiя мазутiв проводиться на вiдповiднiсть вимогам ГОСТ 10585-99 "Топливо нефтяное. Мазут. Технические условия" за в'язкiстю, температурою спалаху в закритому чи вiдкритому тиглi та масовою часткою сiрки.

     При проведеннi iдентифiкацiї мазутiв додатково визначається масова частка води.

(Пiдпункт 2.5.1.3 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.5.1.4. Iдентифiкацiя бiтумiв проводиться за показниками пенетрацiї та розтяжностi.

     2.5.1.5. Iдентифiкацiя олив проводиться за показниками в'язкостi, температури застигання, температури спалаху у вiдкритому тиглi, лужностi, iндексу в'язкостi та масової частки активних елементiв.

(Пiдпункт 2.5.1.5 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.5.1.6. Iдентифiкацiя мастил проводиться за показниками в'язкостi, температури крапання та пенетрацiї.

     2.5.1.7. Iдентифiкацiя водних мастильно-охолоджувальних рiдин проводиться за показниками стабiльностi концентрату при зберiганнi та стабiльностi емульсiї; масляних мастильно-охолоджувальних рiдин - за показниками в'язкостi при 50 град. C, запаху та стабiльностi при зберiганнi.

     При проведеннi iдентифiкацiї водних та масляних мастильно-охолоджувальних рiдин додатково визначається їх корозiйна дiя на метали.

(Пiдпункт 2.5.1.7 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.5.2. Iдентифiкацiя продукцiї, що реалiзується у споживчому пакуваннi, у т.ч. iмпортної, повинна проводитись з урахуванням вимог чинного законодавства України щодо етикетування товарiв. Етикетка або напис безпосередньо на споживчому пакуваннi повинна мiстити iнформацiю в доступнiй для сприйняття формi, викладенiй вiдповiдно до чинного в Українi законодавства про мови: назву продукцiї, позначення нормативного документа на продукцiю (для вiтчизняної продукцiї та продукцiї, яка виробляється в країнах, що приєдналися до мiждержавної угоди з стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї), основнi споживчi властивостi продукцiї, термiн придатностi, вимоги до умов зберiгання, можливi застереження щодо вмiсту шкiдливих речовин, гарантiйнi зобов'язання, реквiзити i назву пiдприємства-виробника.

     2.5.3. За результатами iдентифiкацiї представник органу з сертифiкацiї чи уповноважений ним представник випробувальної лабораторiї (центру) складає акт iдентифiкацiї у трьох примiрниках (додаток N 4).

     Для продукцiї, що iмпортується, в актi зазначається код ТН ЗЕД (першi чотири знаки).

(Пiдпункт 2.5.3 доповнено абзацом згiдно з Наказом Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.5.4. Зразки продукцiї, що не пройшли iдентифiкацiю, випробуванням з метою сертифiкацiї не пiдлягають.

     2.6. Приймання зразкiв продукцiї випробувальною лабораторiєю

     2.6.1. Iдентифiкованi зразки продукцiї для випробувань приймає вiдповiдальна особа випробувальної лабораторiї (центру), яка спецiально уповноважена наказом керiвника випробувальної лабораторiї (центру), за умови, що вони переданi до випробувальної лабораторiї (центру) в опечатаному або опломбованому станi, а також за наявностi акта вiдбирання зразкiв та акта iдентифiкацiї.

     2.6.2. Зразки, прийнятi випробувальною лабораторiєю (центром), реєструються у спецiальному "Журналi облiку зразкiв".

     2.6.3. До журналу заносяться загальнi вiдомостi про прийнятi зразки (реєстрацiйний номер, дата реєстрацiї, назва продукцiї, її кiлькiсть, назва заявника та його адреса, прiзвище представника заявника, що передає зразки).

     2.6.4. Перша i друга частини зразка згiдно з пунктом 2.4.5 цих Правил (2/3 загальної кiлькостi) використовуються пiд час випробувань i не пiдлягають поверненню заявнику, що пiдтверджується пiдписами представникiв заявника та випробувальної лабораторiї (центру) у вiдповiдних графах "Журналу облiку зразкiв". Третя частина зразка (1/3 загальної кiлькостi) приймається випробувальною лабораторiєю (центром) на вiдповiдальне зберiгання до закiнчення випробувань i залежно вiд їх результатiв чи повертається пiд розписку заявнику, чи зберiгається випробувальною лабораторiєю (центром) як зразок-свiдок сертифiкованої продукцiї. Термiн зберiгання зразка-свiдка - протягом року пiсля закiнчення дiї сертифiката вiдповiдностi.

     2.7. Обстеження виробництва

     2.7.1. Обстеження виробництва продукцiї проводиться з метою перевiрки вiдповiдностi технiчної та технологiчної документацiї вимогам нормативних документiв, чинних в Українi, стану виробничого обладнання та наявностi системи контролю показникiв технологiчного процесу, пiдтвердження принципової технiчної можливостi пiдприємства виробляти продукцiю вiдповiдно до вимог нормативних документiв та з метою видачi рекомендацiй про необхiднiсть атестацiї виробництва або сертифiкацiї системи якостi, перiодичнiсть проведення та форми технiчного нагляду за виробництвом сертифiкованої продукцiї, способи та правила вiдбирання зразкiв продукцiї для випробувань.

     2.7.2. Обстеження виробництва проводиться комiсiєю, призначеною органом з сертифiкацiї, в складi якої повиннi бути фахiвцi виробництва конкретного виду продукцiї. Склад комiсiї та програма її роботи затверджуються керiвником органу з сертифiкацiї.

     2.7.3. Порядок здiйснення робiт з обстеження виробництва продукцiї передбачає виконання таких етапiв:

     - експертиза нормативної, технiчної та технологiчної документацiї, поданої пiдприємством;

     - обстеження виробництва;

     - оформлення акта обстеження виробництва.

     2.7.4. Експертиза нормативної, технiчної та технологiчної документацiї повинна передбачати:

     - перевiрку вiдповiдностi показникiв i характеристик продукцiї, встановлених технiчною документацiєю, вимогам стандартiв та iнших нормативних документiв, що поширюються на продукцiю та технологiчнi процеси її виготовлення, наявностi документа, що пiдтверджує постановку продукцiї на виробництво згiдно з ГОСТ 15.001 "Система разработки и постановки продукции на производство. Продукция производственно-технического назначения";

     - оцiнку достатностi контрольно-вимiрювальних операцiй i випробувань, передбачених технологiчною документацiєю, для забезпечення повної вiдповiдностi продукцiї, яка випускається, вимогам стандартiв та iншої нормативної документацiї, що на неї розповсюджується;

     - оцiнку системи контролю якостi в ходi технологiчного процесу, включаючи контроль сировинних матерiалiв.

     Комiсiя може, в разi необхiдностi, отримати вiд заявника iншi додатковi вiдомостi, якщо вони необхiднi для обстеження виробництва.

     2.7.5. Основною метою перевiрки виробництва є оцiнка вiдповiдностi фактичного стану виробництва, що забезпечує вiдповiднiсть продукцiї, яка виробляється, вимогам нормативної, технiчної та технологiчної документацiї.

     2.7.6. За результатами обстеження виробництва комiсiя оформляє акт обстеження виробництва в двох примiрниках (додаток N 5).

     2.7.7. Термiн дiї сертифiката вiдповiдностi, виданого за схемою (моделлю), що передбачає обстеження виробництва, установлюється органом iз сертифiкацiї згiдно з додатком А до ДСТУ 3413-96 "Система сертифiкацiї УкрСЕПРО. Порядок проведення сертифiкацiї продукцiї.

(Пiдпункт 2.7.7 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.8. Атестацiя виробництва

     2.8.1. Атестацiя виробництва проводиться з метою оцiнки технiчних можливостей пiдприємства-виробника забезпечити стабiльний випуск продукцiї, що вiдповiдає вимогам нормативних документiв, та видавання рекомендацiй щодо перiодичностi випробувань, кiлькостi зразкiв, що випробовуються пiд час сертифiкацiї, способiв та правил їх вiдбирання.

     2.8.2. Атестацiя виробництва проводиться органом з сертифiкацiї за iнiцiативою заявника або за рiшенням органу з сертифiкацiї.

     2.8.3. Результати атестацiї оформлюються атестатом виробництва, який реєструється у Реєстрi Системи i подається заявнику, копiя - територiальному органу Держстандарту.

     2.8.4. Термiн дiї сертифiката вiдповiдностi, виданого за схемою (моделлю), що передбачає атестацiю виробництва, установлюється органом iз сертифiкацiї згiдно з додатком А до ДСТУ 3413-96 "Система сертифiкацiї УкрСЕПРО. Порядок проведення сертифiкацiї продукцiї.

(Пiдпункт 2.8.4 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.9. Сертифiкацiя систем якостi

     2.9.1. Сертифiкацiя системи якостi пiдприємства-виробника продукцiї, що сертифiкується, проводиться з метою засвiдчення вiдповiдностi системи якостi вимогам ДСТУ ISO 9001, ДСТУ ISO 9002 i ДСТУ ISO 9003 i забезпечення упевненостi в тому, що виробник здатний постiйно випускати продукцiю, яка вiдповiдає обов'язковим вимогам нормативних документiв; всi технiчнi, адмiнiстративнi та людськi чинники, що впливають на якiсть продукцiї, знаходяться пiд контролем; продукцiя незадовiльної якостi своєчасно виявляється, а пiдприємство вживає заходiв щодо запобiгання виготовлення такої продукцiї на постiйнiй основi.

     2.9.2. Сертифiкацiя систем якостi проводиться органами, що акредитованi в Системi на право проведення цих робiт, та виконується за iнiцiативою заявника.

     2.9.3. Результати сертифiкацiї систем якостi оформлюються сертифiкатом на систему якостi, який реєструється у Реєстрi Системи i подається заявнику, копiя - територiальному органу Держстандарту.

     2.9.4. За умови наявностi у заявника сертифiката на систему якостi, що поширюється на виробництво продукцiї, поданої на сертифiкацiю, заявник додає до заявки копiю цього сертифiката.

     2.9.5. Орган з сертифiкацiї продукцiї пiсля одержання заявки i копiї сертифiката на систему якостi визначає схему (модель) сертифiкацiї з сертифiкованою системою якостi.

     2.9.6. Термiн дiї сертифiката вiдповiдностi, виданого за схемою (моделлю), що передбачає сертифiкацiю систем якостi, установлюється органом iз сертифiкацiї згiдно з додатком А до ДСТУ 3413-96 "Система сертифiкацiї УкрСЕПРО. Порядок проведення сертифiкацiї продукцiї".

(Пiдпункт 2.9.6 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.10. Випробування зразкiв продукцiї

     2.10.1. Випробування зразкiв продукцiї з метою сертифiкацiї проводяться винятково акредитованими в Системi випробувальними лабораторiями (центрами), якi визначено органом з сертифiкацiї у рiшеннi за заявкою.

     Самостiйне прийняття випробувальною лабораторiєю (центром) рiшення про проведення випробувань зразкiв з метою сертифiкацiї продукцiї не допускається.

     2.10.2. Зразки продукцiї випробовуються на вiдповiднiсть обов'язковим вимогам чинних в Українi нормативних документiв, що зазначенi в рiшеннi за заявкою.

     2.10.3. Результати кожного випробування та розрахунки результатiв окремих показникiв повиннi вноситися до робочого журналу спiвробiтником лабораторiї (центру), який проводить випробування. Журнал повинен бути пронумерований, прошнурований та опечатаний керiвником випробувальної лабораторiї (центру).

     2.10.4. Пiсля закiнчення випробувань особа, що вiдповiдає у випробувальному пiдроздiлi за якiсть випробувань, оформляє протокол випробувань продукцiї.

     2.10.5. Протокол повинен бути пiдписаний виконавцями робiт i затверджений керiвником акредитованої випробувальної лабораторiї (центру). Якщо випробування проводились у випробувальнiй лабораторiї (центрi), що акредитована(ий) в Системi тiльки на технiчну компетентнiсть, протокол випробувань повинен бути також пiдписаний представником органу з сертифiкацiї, який за дорученням органу з сертифiкацiї брав участь у випробуваннях.

     У процесi заповнення протоколу записи на зразок "Вiдповiдає", "В нормi" або "Не виявлено" для показникiв, що пiдлягають вимiрюванню, не допускаються.

     2.10.6. За результатами випробувань випробувальна лабораторiя (центр) подає до органу з сертифiкацiї протокол(и) випробувань продукцiї.

     2.10.7. У разi отримання негативних результатiв, принаймнi за одним з показникiв, випробування з метою сертифiкацiї припиняються, письмова iнформацiя про негативнi результати подається заявнику та органу з сертифiкацiї, що доручив проведення випробувань.

     2.11. Пломбування (опечатування) та зберiгання зразка-свiдка сертифiкованої продукцiї

     2.11.1. Зразок-свiдок сертифiкованої продукцiї - третя частина вiдiбраного згiдно з пунктом 2.4.5 цих Правил зразка продукцiї, на яку видано у встановленому порядку сертифiкат вiдповiдностi. Зразок-свiдок зберiгається органом з сертифiкацiї або за його рiшенням випробувальною лабораторiєю (центром) на випадок необхiдностi повторення випробувань для пiдтвердження показникiв продукцiї, вирiшення спiрних питань.

     2.11.2. Пломбування зразка-свiдка сертифiкованої продукцiї здiйснює орган з сертифiкацiї або за його рiшенням - випробувальна лабораторiя (центр), що проводила випробування з метою сертифiкацiї, за позитивним рiшенням органу з сертифiкацiї про можливiсть видачi сертифiката вiдповiдностi на продукцiю за заявкою.

     Повiдомлення про необхiднiсть пломбування зразка-свiдка випробувальнiй лабораторiї (центру) направляє орган з сертифiкацiї, який розглядає поданi результати проведених робiт з сертифiкацiї.

     2.11.3. Пломбування зразка-свiдка здiйснює вiдповiдальна особа органу з сертифiкацiї або випробувальної лабораторiї (центру) таким чином, щоб знеможливити замiну або доступ до зразка продукцiї без руйнування пломби, наклейки, на яку нанесено пiдпис особи i печатку органу з сертифiкацiї або випробувальної лабораторiї (центру).

     2.11.4. Вiдомостi про пломбування та зберiгання зразка-свiдка наведено в актi про пломбування та зберiгання зразка-свiдка продукцiї за заявкою N ___ на сертифiкацiю продукцiї (додаток N 6).

     2.11.5. Мiсце зберiгання зразкiв-свiдкiв продукцiї визначається органом з сертифiкацiї.

     2.11.6. Витрати на зберiгання зразкiв-свiдкiв вiдносяться на рахунок заявника.

     2.11.7. Акт про пломбування та зберiгання зразка-свiдка продукцiї, за умови заповнення усiх передбачених реквiзитiв, пiдписiв та печаток, подається на затвердження керiвнику органу з сертифiкацiї до одержання заявником сертифiката на продукцiю.

     Один примiрник затвердженого акта зберiгається органом з сертифiкацiї в справi про сертифiкацiю продукцiї пiдприємства-заявника. Другий примiрник затвердженого акта передається випробувальнiй лабораторiї (центру) у разi, якщо їй(йому) доручили зберiгати зразок-свiдок.

     2.11.8. Термiн зберiгання зразка-свiдка повинен бути на один рiк бiльше термiну дiї сертифiката вiдповiдностi, але не бiльше за гарантований термiн придатностi продукцiї згiдно з нормативним документом.

     2.11.9. Пiсля закiнчення термiну зберiгання зразок-свiдок повертається заявниковi, що оформлюється розпискою, або за погодженням з заявником утилiзується у встановленому порядку.

     2.12. Аналiз одержаних результатiв i прийняття рiшення про можливiсть видачi сертифiката вiдповiдностi

     2.12.1. Протокол випробувань розглядається органом з сертифiкацiї з метою визначення:

     - вiдповiдностi номенклатури перевiрених показникiв нормативним документам, зазначеним у рiшеннi за заявкою;

     - вiдповiдностi вимогам, що встановленi пунктом 2.10.5 цих Правил;

     - вiдповiдностi застосованих методiв та засобiв випробувань вимогам нормативного документа на методи випробувань.

     До розгляду поданого протоколу не повиннi залучатися посадовi особи органу з сертифiкацiї, якi безпосередньо брали участь у випробуваннях продукцiї як представники органу.

     За позитивними результатами розгляду протоколу та виконання iнших робiт, що передбаченi в рiшеннi за заявкою, орган з сертифiкацiї оформляє сертифiкат вiдповiдностi та iншi документи, що передбаченi Системою.

     2.12.2. Заповнення всiх передбачених у формi сертифiката реквiзитiв обов'язкове. Якщо заходи, передбаченi в реквiзитах форм сертифiкатiв, не проводились, в реквiзитi робиться запис "Не проводились", "Не маркується", "Не наноситься". Реквiзит "код ТН ЗЕД" заповнюється за результатами iдентифiкацiї продукцiї i визначення на її пiдставi коду за Товарною номенклатурою зовнiшньоекономiчної дiяльностi (першi чотири знаки).

     2.12.3. Якщо випробування продукцiї за окремими показниками проводились кiлькома акредитованими в Системi лабораторiями (центрами), сертифiкат вiдповiдностi заповнюється вiдповiдно до одного з нижчевикладених варiантiв:

     - наявнiсть всiх протоколiв з позитивними результатами випробувань, проведених в кожнiй з лабораторiй (центрiв); в цьому випадку на зворотнiй сторонi форми (бланка) сертифiката вiдповiдностi у реквiзитi випробувань, що проведенi випробувальною(ними) лабораторiєю(ями) (центром(ами)), перелiчують усi протоколи випробувань;

     - наявнiсть одного протоколу з позитивними результатами випробувань, оформленого однiєю лабораторiєю (центром), в якому чiтко видiлено роботи з випробувань, що проводилися в iнших акредитованих у Системi лабораторiях (центрах) за субпiдрядом; в цьому випадку в сертифiкатi вiдповiдностi дається посилання тiльки на цей протокол.

     2.12.4. Якщо наведеною в рiшеннi за заявкою схемою (моделлю) сертифiкацiї передбачено обстеження виробництва, атестацiю виробництва чи використання сертифiкованої системи якостi, орган з сертифiкацiї за позитивними результатами цiєї роботи згiдно з пунктами 2.7, 2.8 та 2.9 цих Правил приймає рiшення про термiн дiї сертифiката вiдповiдностi, що видається заявнику. Термiн дiї сертифiката у цьому разi не повинен перевищувати термiну дiї атестата виробництва чи сертифiката системи якостi. В цьому випадку орган з сертифiкацiї готує проект договору з заявником щодо виконання цих робiт.

     2.13. Оформлення сертифiката вiдповiдностi та його реєстрацiя в Реєстрi Системи

     2.13.1. Оформлення сертифiката вiдповiдностi та його реєстрацiю у Реєстрi Системи здiйснює орган з сертифiкацiї, що розглядав результати робiт з сертифiкацiї продукцiї за заявкою.

     2.13.2. За позитивними висновками розгляду робiт з сертифiкацiї мiж органом з сертифiкацiї та заявником укладається угода, у якiй зазначається право маркування сертифiкованої продукцiї знаком вiдповiдностi i видається оригiнал сертифiката вiдповiдностi.

(Пiдпункт 2.13.2 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.13.3. Сертифiкат вiдповiдностi видається органом з сертифiкацiї на одиничну партiю продукцiї з зазначенням її кiлькостi або на продукцiю, що випускається пiдприємством серiйно протягом термiну, встановленого угодою.

(Пiдпункт 2.13.3 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.13.4. Термiн дiї сертифiката вiдповiдностi визначає орган iз сертифiкацiї з урахуванням термiну дiї нормативних документiв на продукцiю, термiну, на який атестоване виробництво (сертифiкована система якостi), гарантiйного термiну зберiгання продукцiї, але не бiльше термiнiв, зазначених у додатку А до ДСТУ 3413-96 "Система сертифiкацiї УкрСЕПРО. Порядок проведення сертифiкацiї продукцiї" або визначених чинним законодавством України.

     Дiя сертифiката вiдповiдностi для серiйної продукцiї поширюється на всю продукцiю, вироблену в перiод дiї сертифiката вiдповiдностi, з урахуванням гарантiйного термiну придатностi i/або гарантiйного термiну зберiгання за умови дотримання вимог нормативних документiв щодо умов транспортування i зберiгання продукцiї.

(Пiдпункт 2.13.4 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.13.5. Термiн дiї сертифiката вiдповiдностi та угоди не продовжується.

     Для отримання сертифiката вiдповiдностi на новий термiн заявник не пiзнiше як за три мiсяцi до закiнчення його дiї направляє до органу iз сертифiкацiї заявку вiдповiдно до пункту 2.1.1 цих Правил. Допускається видача нового сертифiката вiдповiдностi замiсть того, що втратив чиннiсть, за схемами обстеження та атестацiї виробництва або сертифiкацiї (оцiнки) систем якостi на пiдставi результатiв технiчного нагляду за перiод дiї сертифiката вiдповiдностi або лише за позитивними результатами здiйснених в Українi контрольних випробувань зразкiв продукцiї. При цьому сертифiкацiйнi випробування за новою заявкою проводяться обов'язково.

     У разi закiнчення термiну дiї сертифiката вiдповiдностi на партiю продукцiї, якщо вона протягом цього термiну не реалiзована, новий сертифiкат вiдповiдностi на залишки сертифiкованої продукцiї повинен видаватися шляхом iдентифiкацiї залишкiв продукцiї на пiдставi випробувань, проведених пiд час сертифiкацiї.

(Пiдпункт 2.13.5 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.13.6. У разi внесення змiн в технологiю виготовлення продукцiї, що можуть вплинути на показники, якi пiдтвердженi пiд час сертифiкацiї, заявник зобов'язаний попередньо сповiстити про це орган з сертифiкацiї, який i приймає рiшення про необхiднiсть проведення нових випробувань або оцiнки стану виробництва продукцiї.

     2.13.7. Якщо норми, встановленi нормативним документом на показник, пiдтверджений пiд час сертифiкацiї, змiненi на бiльш жорсткi, питання про припинення дiї кожного укладеного договору вирiшує орган з сертифiкацiї за погодженням з Держстандартом України.

     2.13.8. Реєстрацiйний номер сертифiката в Реєстрi Системи одержує вiд Держстандарту України уповноважена особа органу з сертифiкацiї.

     2.13.9. Копiя виданого сертифiката зберiгається органом з сертифiкацiї в справi про сертифiкацiю продукцiї заявника. Другий примiрник копiї подається до Держстандарту України.

     2.13.10. Додаток до сертифiката вiдповiдностi може оформлятися тiльки за формою, установленою ДСТУ 3498-96 "Система сертифiкацiї УкрСЕПРО. Бланки документiв. Форма та опис". У разi розширення перелiку (номенклатури) продукцiї замiна додаткiв до сертифiкатiв вiдповiдностi не допускається, а повинен видаватися новий сертифiкат вiдповiдностi з новим додатком.

(Пункт 2.13 доповнено пiдпунктом 2.13.10 згiдно з Наказом Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.14. Визнання сертифiката або iнших документiв, якi пiдтверджують вiдповiднiсть iмпортної продукцiї вимогам чинних в Українi нормативних документiв i якi виданi на цю продукцiю за кордоном

     2.14.1. Визнанню в Системi пiдлягають сертифiкати та протоколи випробувань продукцiї, виданi уповноваженими органами iнших країн (далi - iноземний сертифiкат), за умови дотримання сукупностi таких правил:

     1) з нацiональним органом з сертифiкацiї тiєї країни, з якої походить продукцiя, що ввозиться в Україну, Держстандартом України укладено двосторонню угоду про взаємне визнання результатiв робiт з сертифiкацiї;

     2) iноземний сертифiкат, виданий в державнiй системi сертифiкацiї тiєї країни, з якої походить i в якiй виготовлено продукцiю, що ввозиться в Україну;

     3) продукцiя, що ввозиться в Україну, може бути iдентифiкована за супровiдною документацiєю (маркування, етикетка) як така, що виготовлена за мiждержавними або iншими нормативними документами, що є чинними в Українi;

     4) номенклатура усiх обов'язкових вимог до продукцiї, якi зазначенi в iноземному сертифiкатi, i норми цих вимог повнiстю вiдповiдають номенклатурi обов'язкових вимог i нормам, чинним в Українi.

     2.14.2. Iдентифiкацiя продукцiї проводиться вiдповiдно до пункту 2.5 цих Правил.

     2.14.3. За умови виконання сукупностi правил, наведених у пунктi 2.14.1 цих Правил, на поданий iноземний сертифiкат орган з сертифiкацiї видає свiдоцтво про визнання згiдно з ДСТУ 3498-96. Свiдоцтво про визнання реєструється в Реєстрi Системи.

     2.14.4. У разi невиконання принаймнi однiєї умови пункту 2.14.1, орган з сертифiкацiї проводить сертифiкацiю продукцiї згiдно з вимогами цих Правил.

     2.15. Технiчний нагляд за сертифiкованою продукцiєю пiд час її виробництва

     2.15.1. Технiчний нагляд за сертифiкованою продукцiєю пiд час її виробництва здiйснює орган з сертифiкацiї чи за його дорученням iнша органiзацiя у разi, коли сертифiкат вiдповiдностi видано заявнику на певний термiн i за договором надано право самостiйно застосовувати його до виготовленої продукцiї.

     2.15.2. Залежно вiд схеми (моделi) сертифiкацiї застосовують такi види технiчного нагляду:

     - проведення контрольних випробувань зразкiв (проб) продукцiї, що вiдбираються з виробництва або в постачальника, з торгiвлi в порядку, у термiни та в кiлькостi, установлених у програмi технiчного нагляду;

     - проведення контрольних випробувань зразкiв (проб) продукцiї, що вiдбираються з виробництва або в постачальника, з торгiвлi в порядку, у термiни та в кiлькостi, установлених у програмi технiчного нагляду, i проведення перевiрки виробництва (за потреби);

     - проведення контрольних випробувань зразкiв (проб) продукцiї, що вiдбираються з виробництва або в постачальника, з торгiвлi в порядку, у термiни та в кiлькостi, установлених у програмi технiчного нагляду, а також технiчний нагляд за системою якостi пiдприємства - виробника продукцiї.

(Пiдпункт 2.15.2 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.15.3. Перiодичнiсть контрольних випробувань, їх обсяг та порядок проведення, перiодичнiсть оцiнки стану виробництва, ефективностi функцiонування системи якостi встановлює орган з сертифiкацiї в кожному конкретному випадку i регламентує її в програмi технiчного нагляду, яка розробляється органом з сертифiкацiї i затверджується її керiвником.

     Орган iз сертифiкацiї має право доручати проведення випробувань сертифiкованої продукцiї з метою технiчного нагляду лише у випробувальнiй лабораторiї, що акредитована в Системi.

(Пiдпункт 2.15.3 доповнено абзацом згiдно з Наказом Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.15.4. За результатами технiчного нагляду виконавець складає i подає до органу з сертифiкацiї звiт iз зазначенням (за наявностi невiдповiдностей встановленим вимогам) можливих причин та коригувальних заходiв, якi пропонуються. Один примiрник звiту передається заявниковi.

     2.15.5. Орган з сертифiкацiї може прийняти рiшення про проведення додаткових випробувань i(або) перевiрок залежно вiд iнформацiї про стан сертифiкованої продукцiї, яка надходить вiд споживачiв i органiв контролю.

     2.15.6. За результатами технiчного нагляду орган iз сертифiкацiї вживає заходiв вiдповiдно до пунктiв 6.9.3-6.9.7 ДСТУ 3413-96 "Система сертифiкацiї УкрСЕПРО. Порядок проведення сертифiкацiї продукцiї".

(Пiдпункт 2.15.6 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.15.7. Порушенням вимог, що ставляться до продукцiї пiд час сертифiкацiї, вважається виявлення в результатi технiчного нагляду:

     - невiдповiдностi продукцiї вимогам нормативних документiв, щодо яких проводилась сертифiкацiя;

     - вiдсутностi умов для забезпечення випуску продукцiї з показниками (характеристиками), що пiдтвердженi пiд час сертифiкацiї;

     - порушення правил застосування сертифiката та знака вiдповiдностi.

(Пiдпункт 2.15.7 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.15.8. Рiшення про зупинку дiї угоди i/або сертифiката вiдповiдностi може бути прийняте в разi:

     - наявностi рекламацiй та претензiй до сертифiкованої продукцiї;

     - невиконання заявником пропозицiй органу iз сертифiкацiї за результатами технiчного нагляду;

     - вiдсутностi виробництва сертифiкованої продукцiї протягом бiльш як 6 мiсяцiв;

     - невиконання заявником умов угоди;

     - вiдмови заявника вiд оплати робiт iз технiчного нагляду.

(Пiдпункт 2.15.8 в редакцiї Наказу Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.15.9. Коригувальнi заходи здiйснюються заявником продукцiї негайно пiсля одержання рiшення органом з сертифiкацiї про зупинення дiї сертифiката вiдповiдностi. Контроль за виконанням коригувальних заходов здiйснює орган з сертифiкацiї, що видав сертифiкат.

     Усi витрати на здiйснення коригувальних заходiв та контроль за їх виконанням несе заявник сертифiкованої продукцiї.

     2.15.10. Коригувальнi заходи вважаються успiшно виконаними, якщо:

     - проведено необхiднi змiни виробничого процесу, що виключають виготовлення продукцiї, яка вимагатиме повторного проведення коригувальних заходiв;

     - невiдповiдну продукцiю вилучено зi складiв, нафтобаз, збутових та торговельних органiзацiй, у споживачiв, доопрацьовано, замiнено або проведено iншi дiї, якi забезпечують належну ефективнiсть вжитих заходiв.

     2.15.11. Дiя сертифiката вiдповiдностi припиняється з моменту вилучення його з Реєстру Системи згiдно з ДСТУ 3415-96 "Система сертифiкацiї УкрСЕПРО. Реєстр системи".

     Дiю сертифiката вiдповiдностi може бути вiдновлено за умови виконання заявником коригувальних заходiв щодо усунення виявлених порушень та позитивних результатiв контролю їх виконання органом iз сертифiкацiї.

(Пункт 2.15 доповнено пiдпунктом 2.15.11 згiдно з Наказом Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

     2.16. Облiк результатiв робiт з сертифiкацiї продукцiї

     2.16.1. Орган з сертифiкацiї веде облiк виданих ним сертифiкатiв вiдповiдностi у спецiальному журналi та направляє звiти про результати своєї дiяльностi до Держстандарту України.

3. Розгляд спiрних питань

     3.1. Якщо заявник бажає оскаржити рiшення про вiдмову видати сертифiкат вiдповiдностi, зупинення або припинення дiї сертифiката вiдповiдностi, вiн повинен подати письмово заяву до органу з сертифiкацiї не пiзнiше нiж через один мiсяць пiсля одержання повiдомлення про прийняте рiшення. Подання заявки не припиняє дiї прийнятого рiшення.

     3.2. Заява розглядається органом з сертифiкацiї в десятиденний термiн вiд дня її надходження.

     3.3. До заяви додаються:

     - листування з спiрного питання мiж заявником, випробувальною лабораторiєю (центром), територiальним органом Держстандарту України, органом з сертифiкацiї;

     - вiдповiднi матерiали випробувань, перевiрки, технiчного нагляду;

     - зразок продукцiї;

     - технiчна документацiя на продукцiю (за необхiдностi).

     3.4. Кожна з сторiн має право запросити експерта з випробувальної лабораторiї (центра) для надання пояснень.

     3.5. Рiшення щодо розгляду спiрного питання надсилається заявнику протягом трьох днiв пiсля розгляду заяви.

     3.6. Якщо пiд час розгляду спiрного питання необхiдно вжити заходiв щодо нормативних документiв на продукцiю, якi використовуються пiд час сертифiкацiї, орган з сертифiкацiї формулює вiдповiднi пропозицiї i направляє їх до Держстандарту України.

     3.7. У разi незгоди з рiшенням органу з сертифiкацiї заявник має право звернутися до Держстандарту України протягом десяти днiв з дня одержання цього рiшення або оскаржити таке рiшення до суду, арбiтражного суду згiдно з чинним законодавством України.

 

Додаток N 1
до Правил обов'язкової сертифiкацiї нафти та нафтопродуктiв
(рекомендований)
ОРГАНУ З СЕРТИФIКАЦIЇ
 
(назва, адреса)
 

Заявка
на проведення сертифiкацiї продукцiї в Системi УкрСЕПРО

    1.  
(назва пiдприємства-виробника, постачальника
 
(далi - заявник),
 
адреса, код ЄДРПОУ *)
в особi  
(прiзвище, iм'я, по батьковi керiвника та його посада)
заявляє, що  
(назва продукцiї, код ОКП, код ТНЗЕД для
 
iмпортної продукцiї)
виготовлена у виглядi партiї в кiлькостi  
(кг, т, м та iн.)
(випускається серiйно **) за  
(назва та позначення нормативного
 
документа виробника)
 
вiдповiдає вимогам  
(позначення та назва нормативних документiв)

та просить провести сертифiкацiю цiєї продукцiї на вiдповiднiсть вимогам зазначених нормативних документiв за правилами Системи УкрСЕПРО.

    2. Випробування з метою сертифiкацiї провести у  
 
(назва акредитованої в Системi УкрСЕПРО випробувальної
 
лабораторiї (центру), адреса. В разi вiдсутностi вiдомостей цей
 
пункт не наводиться)
 

    3. Заявник зобов'язується:
    - виконувати усi вимоги сертифiкацiї;
    - забезпечувати стабiльнiсть показникiв (характеристик) продукцiї, що пiдтверджена сертифiкатом вiдповiдностi;
    - сплатити всi витрати на проведення сертифiкацiї.

    4. Додатковi вiдомостi  
 
    Керiвник пiдприємства    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
    Головний бухгалтер    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Печатка Дата

______________
     * Єдиний державний реєстр пiдприємств та органiзацiй України.
     ** Вноситься потрiбне.

(Додаток 1 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

 

Додаток N 2
до Правил обов'язкової сертифiкацiї нафти та нафтопродуктiв
(рекомендований)
ОРГАН З СЕРТИФIКАЦIЇ ПРОДУКЦIЇ
 
(назва, адреса)
 

Рiшення
за заявкою на проведення сертифiкацiї продукцiї

    Розглянувши заявку  
 
(назва пiдприємства - виробника чи постачальника продукцiї)
вiд   на сертифiкацiю  
(дата) (назва продукцiї, код ОКП,
  ,
код ТН ЗЕД для iмпортної продукцiї)
повiдомляємо:

    1. Сертифiкацiя буде проведена на вiдповiднiсть продукцiї вимогам

 
(позначення та назва нормативних документiв)

    2. Схема (модель) сертифiкацiї мiститиме (непотрiбне викреслити):
    - обстеження виробництва;
    - атестацiю виробництва продукцiї, що сертифiкується;
    - сертифiкацiю системи якостi продукцiї, що сертифiкується;
    - вiдбирання зразкiв продукцiї для випробувань;
    - випробування продукцiї з метою сертифiкацiї;
    - технiчний нагляд за виробництвом сертифiкованої продукцiї.

    3. Обстеження виробництва* буде проведено в перiод

вiд   по  
(дата) (дата)
 
(назва та адреса органiзацiї, що проводитиме обстеження)

    4. Атестацiя виробництва * продукцiї, що сертифiкується, буде проведена в перiод

вiд   по  
(дата) (дата)
 
(назва та адреса органiзацiї, що проводитиме атестацiю)

    5. Аналiз функцiонування сертифiкованої системи якостi* буде проведено в перiод

вiд   по  
(дата) (дата)
 
(назва та адреса органiзацiї, що проводитиме аналiз)

    6. Вiдбирання зразкiв продукцiї для випробувань* буде проведено в перiод

вiд   по  
(дата) (дата)
 
(назва та адреса органiзацiї, що проводитиме вiдбирання зразкiв)

    7. Випробування продукцiї з метою сертифiкацiї буде проведено в перiод

вiд   по  
(дата) (дата)
 
(назва та адреса)

    8. Технiчний нагляд* за виробництвом сертифiкованої продукцiї здiйснюватиме

 
(назва органiзацiї та її адреса)

    Перiодичнiсть проведення та форми технiчного нагляду будуть повiдомленi додатково.

    9. Для проведення робiт з сертифiкацiї органу з сертифiкацiї продукцiї необхiдно подати такi нормативнi документи та технiчну документацiю*:

 
(позначення та назва нормативного i технiчного
 
документа)

    10. Роботи проводяться на пiдставi господарського договору

вiд   N  
     Керiвник органу з сертифiкацiї продукцiї
        
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Печатка Дата

______________
     * Пункт включається у разi необхiдностi.

(Додаток 2 iз змiнами, внесеними згiдно з Наказом Держкомстандартизацiї N 610 вiд 19.10.2000)

 

Додаток N 3
до Правил обов'язкової сертифiкацiї нафти та нафтопродуктiв
   
(мiсце проведення) (дата)
 

Акт
вiдбирання зразка

  ,
(назва продукцiї)
що випускається  
(назва пiдприємства та мiсце його розташування)
Заявник  
(назва)
Уповноважена особа органу з сертифiкацiї  
 
(посада, мiсце роботи, прiзвище, iм'я та по батьковi)
та уповноважений представник заявника  
(назва пiдприємства)
 
(посада, прiзвище, iм'я та по батьковi)
склали цей акт про вiдбирання зразка  
 
(назва продукцiї)
яка (який, яке) випускається за*  
(позначення та назва нормативного
 
документа на продукцiю)

вiдповiдно до вимог ГОСТ 2517 "Нефть и нефтепродукты. Методы отбора проб".

**  
 
Уповноважена особа органу з сертифiкацiї
     
(назва) (пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Представник заявника    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

______________
     * Для iмпортної продукцiї, що не позначена як така, що вiдповiдає вимогам нормативних документiв, чинних в Українi, не заповнюється.
     ** У довiльнiй формi позначаються тип та номер сховища, транспортного засобу або тари, з яких проводилося вiдбирання, опис пробовiдбiрника, що застосовувався, кiлькiсть точок вiдбирання, дата або граничнi дати виготовлення продукцiї, спосiб пакування зразкiв, мiсце i дата вiдбирання, вiдповiднiсть умов зберiгання продукцiї, вiдомостi про об'єм зразка, кiлькiсть пакувань та спосiб пломбування.

 

Додаток N 4
до Правил обов'язкової сертифiкацiї нафти та нафтопродуктiв
   
(мiсце проведення) (дата)
 

Акт

iдентифiкацiї   ,
(назва продукцiї)
що випускається  
(назва пiдприємства та мiсце його розташування)
Заявник  
(назва)
Уповноважена особа органу з сертифiкацiї  
 
(посада, мiсце роботи, прiзвище, iм'я та по батьковi)
склала цей акт як свiдоцтво того, що   ,
(назва продукцiї)
яка (який, яке) випускається за  
(позначення та назва нормативного
 
документа на продукцiю)

    У довiльнiй формi наводяться такi данi:
    - для продукцiї, що подається у виглядi окремої партiї - вiдповiднiсть вимогам до споживчих властивостей, маркування та пакування, обсягу партiї, назва та номер товаросупровiдного документа;
    - для продукцiї, що виробляється серiйно - вiдповiднiсть вимогам нормативного документа на продукцiю щодо споживчих властивостей, технологiї виготовлення, маркування, пакування, зберiгання i транспортування.

Вiдiбранi та опечатанi (опломбованi) зразки  
(назва продукцiї)

iдентифiкованi i можуть бути представленi на випробування з метою сертифiкацiї.

Уповноважена особа органу з сертифiкацiї
     
(назва) (пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток N 5
до Правил обов'язкової сертифiкацiї нафти та нафтопродуктiв
Затверджую
Керiвник органу з сертифiкацiї
 
(назва)
М.П.  
(пiдпис, прiзвище та iнiцiали)
 

Акт
обстеження виробництва

    Комiсiя, створена за рiшенням органу з сертифiкацiї
_________________ вiд "____"_____________ 199__ р. N ___ у складi:
(назва)
Голова комiсiї  
(прiзвище, iнiцiали та посада)
Члени комiсiї:  
(прiзвище, iнiцiали та посади)
 
(прiзвище, iнiцiали та посади)

склали цей акт як свiдоцтво того, що вiдповiдно до рiшення за заявкою N ___ вiд "_____"__________ 199_ р. у перiод

вiд   по  
(дата) (дата)
було проведене обстеження виробництва
 
(назва продукцiї за заявкою)
на  
(назва пiдприємства-виробника)
    КОМIСIЯ КОНСТАТУЄ:  

    Викладаються результати експертизи нормативної, технiчної та технологiчної документацiї, наданої пiдприємством, а також перевiрки виробництва з обов'язковим висвiтленням таких питань:
    - вiдповiдностi показникiв i характеристик продукцiї, встановлених технiчною документацiєю, вимогам стандартiв та iнших нормативних документiв, що поширюються на продукцiю та технологiчнi процеси її виготовлення, наявнiсть акта про постановку продукцiї на виробництво згiдно з ГОСТ 15.001 "Система разработки и постановки продукции на производство. Продукция производственно-технического назначения";
    - достатностi контрольних операцiй i випробувань, передбачених технологiчною документацiєю для забезпечення впевненостi у повнiй вiдповiдностi продукцiї, яка виробляється, вимогам стандартiв, що на неї поширюються;
    - наявностi системи контролю якостi в ходi технологiчного процесу, включаючи контроль сировинних матерiалiв;
    - вiдповiдностi показникiв точностi засобiв вимiрювань та випробувального обладнання, що застосовується, вимогам технологiчної документацiї щодо дозволених вiдхилень показникiв i характеристик;
    - наявностi системи метрологiчного забезпечення засобiв вимiрювань та випробувального обладнання, якi застосовуються;
    - недолiкiв, що виявленi у ходi обстеження.

    КОМIСIЯ РЕКОМЕНДУЄ:  

    Наводяться рекомендацiї комiсiї щодо перiодичностi проведення та форми технiчного нагляду за виробництвом сертифiкованої продукцiї, способiв та правил вiдбирання зразкiв продукцiї для випробувань та термiнiв усунення недолiкiв, що виявленi у ходi обстеження.

    :ВИСНОВКИ:  

    Наводяться висновки комiсiї щодо наявностi принципової технiчної можливостi пiдприємства виготовляти продукцiю вiдповiдно до вимог нормативних документiв.

    Голова комiсiї    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Члени комiсiї    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

 

Додаток N 6
до Правил обов'язкової сертифiкацiї нафти та нафтопродуктiв
Затверджую
Керiвник органу з сертифiкацiї
   
(пiдпис) (прiзвище та iнiцiали)
"____"________________ 19__ р.
М.П.
 

Акт
про пломбування та зберiгання зразка-свiдка продукцiї за заявкою N ______
вiд "____ "______________ 19__ р. на сертифiкацiю продукцiї

Заявник  
(назва)
Зразок-свiдок продукцiї  
(назва продукцiї за заявкою,
 
реєстрацiйний номер)
виготовлений  
(назва пiдприємства-виробника продукцiї)
вiдповiдає зразкам цiєї продукцiї, яка випробувалася з метою сертифiкацiї в
 
(назва випробувальної лабораторiї (центру),
 
дата проведення випробувань)

ОПЛОМБОВАНИЙ
 
(назва органу з сертифiкацiї або випробувальної лабораторiї
 
(центру)
печаткою з зображенням  
(дiйсне зображення печатки)
     
(посада особи, яка виконала пломбування) (пiдпис) (прiзвище та iнiцiали)
"____"___________________ 19___ р.

РОЗТАШОВАНИЙ (ПЕРЕДАНИЙ) ДЛЯ ЗБЕРIГАННЯ
в  
(назва органiзацiї, що забезпечує зберiгання зразка-свiдка
 
продукцiї)
на термiн до  
(дата)
Вiдповiдальний за зберiгання  
(посада, прiзвище та iнiцiали
 
особи, яка вiдповiдає за зберiгання зразка-свiдка продукцiї)
     
(керiвник органiзацiї, яка забезпечує зберiгання зразка-свiдка) (пiдпис) (прiзвище та iнiцiали)

     Печатка

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.