Документ скасований: Лист НБУ № 40-0006/16290 від 22.03.2018

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

РОЗ'ЯСНЕННЯ

07.05.2003 N 13-134/1983-3307

 

Начальникам Операцiйного, територiальних управлiнь Нацiонального банку України,
банкам України та їх фiлiям,
Асоцiацiї українських банкiв


Щодо окремих положень нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Враховуючи запити уповноважених банкiв щодо суми, на яку уповноваженим банкам дозволяється здiйснювати продаж касою банку (протягом операцiйного дня) карток Visa Travel Money, дорожнiх чекiв фiзичним особам для вивезення їх за межi України, Нацiональний банк України роз'яснює.

     Вiдповiдно до постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 11.03.2002 N 92 уповноваженим банкам України дозволено здiйснювати продаж фiзичним особам-резидентам карток Visa Travel Money на суму, що не перевищує 5000 доларiв США, або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на день здiйснення операцiї. На таку ж суму касою банку здiйснюються операцiї з продажу дорожнiх чекiв (пункт 7.5 глави 7 Положення про порядок здiйснення операцiй з чеками в iноземнiй валютi на територiї України, що затверджене постановою Правлiння НБУ вiд 29.12.2000 N 520.

     Iнструкцiєю про перемiщення валюти України, iноземної валюти, банкiвських металiв, платiжних документiв, iнших банкiвських документiв i платiжних карток через митний кордон України (затверджена постановою Правлiння НБУ вiд 12.07.2000 N 283) встановлена загальна сума коштiв в iноземнiй валютi (6000 доларiв США), що може вивозитися за межi України фiзичними особами, та визначена сума коштiв, що може вивозитися за умови усного або письмового декларування.

     Iнструкцiєю надана можливiсть фiзичним особам самостiйно визначатись, в якiй формi вивозити iноземну валюту за межi України (готiвкою, дорожнiми чеками, карткою Visa Travel Money). Iноземна валюта, що вивозиться з країни, пiдлягає декларуванню митним органам (в уснiй або письмовiй формi).

     За довiдкою уповноваженого банку на вивезення iноземної валюти фiзичнi особи можуть вивезти кошти дорожнiми чеками або карткою Visa Travel Money лише у сумi до 5000 доларiв США.

     На сьогоднiшнiй день Нацiональним банком України опрацьовується питання щодо збiльшення норми продажу касою банку (протягом операцiйного дня) карток Visa Travel Money та дорожнiх чекiв фiзичним особам для вивезення їх за межi України - до 6000 доларiв США.

Перший заступник Голови А.П.Яценюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.