МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

Н А К А З

28.05.2003 N 151


Про затвердження Положення про свiдоцтво про авторство на сорт рослин

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 червня 2003 р. за N 470/7791

     Вiдповiдно до частини 4 статтi 16 та статей 35, 37, 59 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" наказую:

     1. Затвердити Положення про свiдоцтво про авторство на сорт рослин, що додається.

     2. Державнiй службi з охорони прав на сорти рослин (Волкодав В.В.) подати наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України та опублiкувати його в офiцiйному бюлетенi Держсортслужби "Охорона прав на сорти рослин".

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Державного секретаря Яковенка В.П.

Мiнiстр С.Рижук

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства аграрної полiтики України
28.05.2003 N 151
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 червня 2003 р. за N 470/7791

ПОЛОЖЕННЯ
про свiдоцтво про авторство на сорт рослин

     Це Положення розроблено вiдповiдно до частини 4 статтi 16 та статей 35, 37, 59 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" i визначає процедуру видачi свiдоцтва про авторство на сорт рослин, унесення змiн до складу авторiв сорту, обмiну авторського свiдоцтва на сорт рослин на свiдоцтво про авторство на сорт рослин, а також установлює форму свiдоцтва про авторство на сорт рослин.

1. Загальнi положення

     1.1. Свiдоцтво про авторство на сорт рослин (далi - Свiдоцтво) є охоронним документом, що засвiдчує особисте немайнове право авторства на сорт i видається автору сорту рослин (селекцiонеру) Державною службою з охорони прав на сорти рослин Мiнiстерств аграрної полiтики України (далi - Держсортслужба).

     1.2. Автором сорту (селекцiонером) визнається особа, яка безпосередньо створила (виявила i/або вивела i/або полiпшила) сорт. Вона набирає особистого немайнового права авторства вiд дати державної реєстрацiї сорту рослин.

     1.3. Право авторства на сорт рослин не вiдчужується, не передається i дiє безстроково.

2. Процедура видачi Свiдоцтва

     2.1. Свiдоцтво видається автору сорту рослин на його вимогу в мiсячний термiн вiд дати державної реєстрацiї сорту рослин та надання автором сорту Держсортслужбi документа про сплату збору за дiї, пов'язанi з набуттям, здiйсненням та захистом прав на сорти рослин (далi - збiр).

     2.2. У разi наявностi кiлькох осiб, що вказанi в заявцi на сорт рослин авторами сорту, Свiдоцтво видається кожному з авторiв.

     2.3. Свiдоцтво видається за встановленою формою, наведеною в додатку 1.

     2.4. Автор сорту рослин може отримати Свiдоцтво особисто за пред'явленням паспорта або поштою, звернувшись з письмовою заявою в довiльнiй формi до Держсортслужби. Свiдоцтво може бути видане будь-якiй особi на пiдставi нотарiально завiреного доручення автора сорту.

     2.5. Видача Свiдоцтва реєструється в журналi реєстрацiї видачi свiдоцтв про авторство на сорт рослин за встановленою формою, наведеною в додатку 2.

3. Унесення змiн до складу авторiв сорту рослин

     3.1. До складу авторiв сорту можуть бути внесенi змiни. Такi змiни можуть бути внесенi як у процесi проведення експертизи заявки на сорт рослин, так i пiсля державної реєстрацiї прав на сорт i/або державної реєстрацiї сорту.

     3.2. Для внесення змiн особи, зазначенi в заявцi як автори сорту, та особи, не зазначенi в заявцi як автори сорту, подають до Держсортслужби спiльне клопотання щодо змiни складу авторiв сорту за встановленою формою, наведеною в додатку 3.

     3.3. Якщо змiни вносяться у процесi проведення експертизи заявки, склад авторiв сорту може бути доповнений, а також iз складу авторiв сорту можуть бути виведенi особи, що зазначенi в спiльному клопотаннi.

     3.4. Якщо змiни вносяться пiсля державної реєстрацiї прав на сорт i/або державної реєстрацiї сорту, склад авторiв сорту може бути тiльки доповнений особами, що зазначенi в спiльному клопотаннi.

     3.5. Спiльне клопотання щодо перегляду складу авторiв сорту рослин розглядається Держсортслужбою в мiсячний термiн пiсля отримання документа про сплату збору.

     3.6. Держсортслужба, отримавши спiльне клопотання про змiну складу авторiв сорту i документ про сплату збору, уносить змiни до вiдомостей, унесених до Державного реєстру заявок на сорти рослин, якщо спiльне клопотання надiйшло в процесi експертизи заявки, i до Державного реєстру прав власникiв сортiв рослин i/або Державного реєстру сортiв рослин, придатних для поширення в Українi, - якщо спiльне клопотання надiйшло пiсля державної реєстрацiї прав на сорт i/або державної реєстрацiї сорту.

     3.7. Вiдомостi про внесення змiн до складу авторiв сорту публiкуються в офiцiйному бюлетенi Держсортслужби "Охорона прав на сорти рослин".

4. Процедура обмiну авторського свiдоцтва на сорт рослин на Свiдоцтво

     4.1. Автор сорту, який має авторське свiдоцтво СРСР на сорт рослин або авторське свiдоцтво України на сорт рослин, видане до набрання чинностi Законом України "Про охорону прав на сорти рослин", на пiдставi постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 листопада 1993 р. N 935 може звернутися до Держсортслужби з письмовим клопотанням про його обмiн. До клопотання додається оригiнал авторського свiдоцтва, що пiдлягає обмiну.

     4.2. У мiсячний термiн пiсля отримання клопотання про обмiн авторського свiдоцтва на сорт рослин Держсортслужба безоплатно обмiнює його на Свiдоцтво.

     4.3. Про обмiн авторського свiдоцтва на сорт рослин робиться вiдповiдний запис у журналi реєстрацiї видачi свiдоцтв про авторство на сорт рослин.

Голова Державної служби з охорони прав на сорти рослин В.Волкодав

 

Додаток 1
до пункту 2.3 Положення про свiдоцтво про авторство на сорт рослин

Додаток 2
до пункту 2.5 Положення про свiдоцтво про авторство на сорт рослин

ЖУРНАЛ
реєстрацiї видачi свiдоцтв про авторство на сорт рослин

N з/п Номер заявки Дата подання заявки Дата державної реєстрацiї сорту Номер свiдоцтва Назва сорту
1 2 3 4 5 6

Продовження

Автор сорту Дата видачi Iнiцiали, прiзвище i пiдпис особи, яка одержала свiдоцтво Примiтка
7 8 9 10

 

Додаток 3
до пункту 3.2 Положення про свiдоцтво про авторство на сорт рослин
Державна служба з охорони прав на сорти рослин
(адреса)
________
(П.I.Б.)
___________________
(адреса)
________
(П.I.Б.)
___________________
(адреса)
 

КЛОПОТАННЯ

    Просимо внести до складу авторiв сорту   (заявка N __)
(ботанiчний таксон, назва сорту)
такi змiни:  
 
 
 
  .
   
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
   
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
 
(дата)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.