МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

31.08.2023 N 1609


Про затвердження Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
03 жовтня 2023 р. за N 1735/40791

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України
вiд 10 жовтня 2023 року N 1790

     Вiдповiдно до частини другої статтi 20, статей 25, 34 та 35 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин", пункту 8 Положення про Мiнiстерство аграрної полiтики та продовольства України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 лютого 2021 року N 124, та з метою приведення нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть до вимог законодавства України наказую:

     1. Затвердити Порядок складання, подання та розгляду заявки на сорт, що додається.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     наказ Державної служби з охорони прав на сорти рослин вiд 12 березня 2003 року N 3-2/139-43 "Про затвердження Порядку поширення в Українi сорту, на який не розповсюджується виключне право власника", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 27 березня 2003 року за N 241/7562;

     наказ Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 28 травня 2003 року N 151 "Про затвердження Положення про свiдоцтво про авторство на сорт рослин", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 11 червня 2003 року за N 470/7791;

     наказ Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 28 лютого 2018 року N 110 "Про затвердження Правил складання та подання заявки на сорт рослин", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 05 липня 2018 року за N 781/32233.

     3. Департаменту аграрного розвитку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому законодавством порядку.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра аграрної полiтики та продовольства України згiдно з розподiлом обов'язкiв.

Мiнiстр аграрної полiтики та продовольства України Микола СОЛЬСЬКИЙ
ПОГОДЖЕНО:
Т. в. о. Голови Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв Ольга ШЕВЧЕНКО
Перший заступник Мiнiстра цифрової трансформацiї України Олексiй ВИСКУБ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України
31 серпня 2023 року N 1609

Порядок
складання, подання та розгляду заявки на сорт

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок визначає вимоги до документiв заявки на сорт (далi - заявка), порядок їх подання заявником або декiлькома заявниками (далi - заявник) до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику у сферi охорони прав на сорти рослин (далi - Компетентний орган), та встановлює процедуру розгляду та прийняття рiшень по таким заявкам Компетентним органом, та iншi дiї, необхiднi для державної реєстрацiї прав на сорт та державної реєстрацiї сорту у вiдповiдностi до вимог Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" (далi - Закон).

(пункт 1 роздiлу I iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     2. Заявка - сукупнiсть документiв, перелiк яких визначений статтею 20 Закону, поданих заявником на розгляд до Компетентного органу.

     Iншi термiни у цьому Порядку вживаються у значеннi, наведеному у Законi.

     3. Права на сорт, якi визначенi статтею 10 Закону, набуваються заявником шляхом подання заявки до Компетентного органу з метою набуття прав на сорт, для якого ухвалена назва та який вiдповiдає умовам та критерiям, визначеним Законом.

II. Складання заявки

     1. Заявка повинна стосуватися одного сорту.

     2. Заявка складається українською мовою i повинна мiстити:

     1) заяву про визнання прав на сорт (далi - заява) за формою згiдно з додатком 1 до цього Порядку або для сортiв, зареєстрованих в державах - членах Європейського Союзу та/або США за формою згiдно з додатком 2 до цього Порядку iз зазначенням видiв прав на сорт, якi набуваються за заявкою;

     2) технiчну анкету сорту за формою, наведеною у додатку 3 до цього Порядку, яка мiстить:

(абзац перший пiдпункту 2 пункту 2 роздiлу II iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     вiдомостi про походження сорту, у тому числi про методи та вихiднi форми, що використовувалися для його створення, якi є конфiденцiйною iнформацiєю i зберiгаються Компетентним органом та експертним закладом у таємницi;

     3) показники придатностi сорту для поширення в Українi за формою, наведеною у додатку 4 до цього Порядку (якщо в заявi зазначено намiр набути майнове право на поширення сорту);

     4) документи, що пiдтверджують наявнiсть у заявника права на подання заявки, крiм випадкiв, якщо:

     заявника можна iдентифiкувати як селекцiонера на пiдставi iнформацiйного обмiну щодо поданих заявок мiж компетентними органами договiрних сторiн Мiжнародної конвенцiї з охорони нових сортiв рослин вiд 02 грудня 1961 року, до якої Україна приєднана вiдповiдно до Закону України вiд 02 серпня 2006 року N 60-V "Про приєднання України до Мiжнародної конвенцiї з охорони нових сортiв рослин" (далi - Конвенцiя);

     заявку подано селекцiонером вiдповiдно до статтi 16 Закону та в нiй зазначено, що сорт створено у зв'язку з виконанням трудового договору (контракту) чи договору про створення сорту за замовленням i право на подання заявки належить селекцiонеру;

     заявку подано вiдповiдно до статтi 191 Закону.

     3. Вiдомостi про всiх суб'єктiв прав щодо сорту, якi є iноземцями, зазначаються у заявцi українською мовою та лiтерами латинського алфавiту.

     4. Вiдомостi про автора сорту зазначаються у документах заявки та в будь-якiй публiкацiї про заявку чи патент, крiм випадкiв, якщо:

     автор сорту вимагає, щоб його не згадували як автора в будь-якiй публiкацiї про заявку чи патент;

     автор сорту вiдмовився вiд особистих немайнових прав iнтелектуальної власностi на сорт;

     заявку подано вiдповiдно до статтi 191 Закону;

     вiдсутнi вiдомостi про автора сорту у випадку, якщо селекцiонера можна встановити за даними iнформацiйного обмiну мiж компетентними органами договiрних сторiн Конвенцiї.

     5. Заявник має вiдповiсти на всi питання та заповнити всi поля форм документiв, що складають заявку. У разi якщо поле не є актуальним, про це необхiдно вказати або проставити в такому полi прочерк.

     6. Якщо документ, що складає заявку, передбачає необхiднiсть вибору мiж варiантами вiдповiдi на питання або необхiднiсть вибору варiантiв вiдповiдi iз запропонованого перелiку, такий вибiр здiйснюється шляхом вiдмiчання позначкою або , або .

     7. У рядку "Заявник(и)" наводиться iнформацiя про заявника:

(абзац перший пункту 7 роздiлу II iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     для фiзичної особи - прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi), задеклароване/зареєстроване мiсце проживання (перебування), реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку у паспортi) - для громадян України (далi - податковий номер);

     для юридичної особи - повне найменування та мiсцезнаходження, iдентифiкацiйний код в Єдиному державному реєстрi пiдприємств та органiзацiй України.

     Якщо заявником є:

     фiзична особа - нерезидент - прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi) зазначається латиницею з транслiтерацiєю українською мовою та мiсце проживання (зазначається мовою заявника за правилами його держави без транслiтерацiї українською мовою);

(абзац п'ятий пункту 7 роздiлу II iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     юридична особа - нерезидент - найменування вказується латиницею з транслiтерацiєю українською мовою та мiсцезнаходження (зазначається мовою заявника за правилами його держави без транслiтерацiї українською мовою).

(абзац шостий пункту 7 роздiлу II iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     Переклад прiзвища, власного iменi, по батьковi (за наявностi) для фiзичної особи - нерезидента та найменування юридичної особи - нерезидента не допускається.

(абзац сьомий пункту 7 роздiлу II iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     Якщо у рядку 4 додаткiв 1, 2 до цього Порядку наведенi вiдомостi бiльш нiж про двох заявникiв, у цьому рядку зазначається вiдповiдна кiлькiсть аналогiчних аркушiв цього рядку заяви.

(абзац восьмий пункту 7 роздiлу II у редакцiї наказу Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     8. Поле "електронна пошта (e-mail)" заповнюється, якщо заявник має електронну пошту.

     Зазначаючи адресу електронної пошти, заявник погоджується з тим, що така адреса є придатною для офiцiйного листування з Компетентним органом та/або експертним закладом щодо питань, пов'язаних з розглядом поданої заявки.

III. Подання заявки

     1. Заявка подається до Компетентного органу в паперовiй або електроннiй формi згiдно з додатками 1 та 2 до цього Порядку.

     Заявка в електроннiй формi подається засобами iнформацiйно-комунiкацiйних систем, визначеними Компетентним органом, у разi наявностi технiчної можливостi подання та за умови iдентифiкацiї заявника або його представника з використанням квалiфiкованого електронного пiдпису.

     До запровадження технiчної можливостi, заявка в електроннiй формi подається на електронну пошту Компетентного органу: doc@minagro.gov.ua, iз накладенням квалiфiкованого електронного пiдпису заявника або його представника.

     Документи, подання яких передбачено цим Порядком, подаються до Компетентного органу у паперовiй або електроннiй формi з дотриманням вимог законодавства з питань електронного документообiгу, використання електронних документiв та електронної iдентифiкацiї.

     2. До заявки, крiм вказаних документiв у пунктi 2 роздiлу II цього Порядку, додаються наступнi документи:

     1) документ про сплату збору за подання заявки, який подається разом iз заявкою або протягом двох мiсяцiв з дати подання заявки;

     2) документ, що пiдтверджує повноваження представника (якщо заявка подається через представника), зокрема, довiренiсть, видана заявником на iм'я представника та оформлена з дотриманням вимог законодавства чи її копiя або iнший документ, передбачений законодавством для представництва за законом.

     Якщо довiренiсть стосується понад однiєї заявки та вже подана Компетентному органу разом iз заявкою, кожна наступна заявка має мiстити вiдомостi про таку подану довiренiсть iз зазначенням реквiзитiв, необхiдних для її iдентифiкацiї - номер та дату подання заявки (за наявностi) та/або назву сорту (за наявностi), або селекцiйний код.

     У довiреностi зазначаються:

     прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi) особи, якiй вона видана;

     прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi), мiсце проживання або найменування та мiсцезнаходження особи, яка видає довiренiсть;

     обсяг повноважень, якi надаються особi, на iм'я якої видано довiренiсть;

     дата її вчинення, без якої довiренiсть вважається нiкчемною.

(абзац сьомий пiдпункту 2 пункту 2 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     Довiренiсть пiдписується особою, яка її видала. Якщо строк довiреностi не встановлений, вона зберiгає чиннiсть до припинення її дiї.

     Довiренiсть, видана поза межами України, пiдлягає легалiзацiї в установленому законодавством порядку, а форма i строк дiї такої довiреностi визначаються законодавством країни, де вона була видана. Якщо довiренiсть викладена не українською мовою, то до неї додається переклад на українську мову засвiдчений в установленому законодавством порядку.

(абзац дев'ятий пiдпункту 2 пункту 2 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     3) заява про прiоритет, копiя попередньої заявки разом iз зазначенням дати подання цiєї заявки та її номера, завiрена органом, до якого вона була подана, та переклад її українською мовою, засвiдчений в установленому законодавством порядку. Цi документи повиннi надiйти до Компетентного органу до закiнчення тримiсячного строку вiд дати подання заявки.

(пiдпункт 3 пункту 2 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     4) фотографiї рослин або органiв рослини сорту (додаються тiльки для ботанiчних таксонiв, квалiфiкацiйна експертиза яких проводиться на пiдставi iнформацiї, наданої заявником). Такi фотографiї повиннi вiдображати органи рослини об'єкта заявки (не менше двох) з ознаками, якi дозволяють iдентифiкувати сорт.

     Фотографiї можуть подаватися у паперовiй формi або в електроннiй, у тому числi на електронних носiях. У разi подання у паперовiй формi, на роздрукованих фотографiях розмiру 10 * 15 см, на зворотнiй сторонi заявник зазначає назву ботанiчного таксона, назву сорту, вказує ознаку, ступiнь її прояву та дату, коли зафiксовано ознаки.

     Пiдписи на зворотi фотографiй мають бути такими, як у документах заявки. При поданнi фотографiй у електроннiй формi додається текстовий файл з вищезазначеними поясненнями до фотографiй.

     Якщо фотографiї надаються у електроннiй формi у виглядi окремих файлiв графiчного формату, бажаними є такi параметри: формат файлу - jpeg (розширення файлу jpg), розмiр файлу - не бiльше 1 Мб, глибина кольору - 24 bit, роздiльна здатнiсть (resolution) - не менше 150 dpi. На фотографiях мають бути зображенi типовi характеристики сорту, морфологiчнi ознаки, якi вiдрiзняють об'єкт заявки вiд iнших сортiв.

     Зйомка рослини або її органiв має проводитись за вiдсутностi прямих сонячних променiв. Для покращення iнформативностi бажаним є використання на зображеннi вимiрювальної лiнiйки. З метою фiксацiї кольору органiв рослини до зображення може бути додано кольорову шкалу Royal Horticultural Society (RHS).

     3. Офiцiйний зразок до заявки надається заявником у кiлькостi та якостi, необхiдних для проведення квалiфiкацiйної експертизи вiдповiдно до частини шостої статтi 20 Закону.

     4. У разi державної реєстрацiї сорту, зареєстрованого у державах - членах Європейського Союзу та/або у Сполучених Штатах Америки (далi - сорти, зареєстрованi в ЄС та/або США), на вимогу заявника (заявникiв) без проведення квалiфiкацiйної експертизи, складається заявка за формою згiдно з додатком 2 до цього Порядку. До такої заявки заявником додається опис сорту, оформлений у довiльнiй формi.

     Компетентним органом перевiряються вiдомостi щодо такої заявки в базах даних UPOV та/або загальному перелiку (каталозi) зареєстрованих сортiв, опублiкованому на офiцiйному сайтi Європейської Комiсiї. Про результати розгляду заявки Компетентний орган повiдомляє заявника за формою згiдно з додатком 5 до цього Порядку.

     5. Датою подання заявки на сорт вважається дата одержання Компетентним органом у паперовiй або електроннiй формi матерiалiв заявки, передбачених частиною п'ятою статтi 20 Закону, або частини матерiалiв, що мiстять принаймнi:

     заяву, в якiй зазначаються: вiдомостi про заявника (українською мовою), зазначення ботанiчного таксона (українською та латинською мовами), запропонована заявником назва сорту (за наявностi) та селекцiйний код;

     технiчну анкету сорту.

     6. У разi надходження матерiалiв, на пiдставi яких може бути встановлена дата подання заявки, та сплати збору за її подання i розгляд протягом 20 календарних днiв:

     заявниковi надсилається повiдомлення про прийняття заявки на сорт до розгляду, ввезення дослiдних зразкiв сорту для цiлей квалiфiкацiйної експертизи сорту та офiцiйного зразка (iз зазначенням номера та дати подання заявки на сорт та необхiдної кiлькостi зразкiв);

     вiдповiднi вiдомостi вносяться до Реєстру заявок та публiкуються в офiцiйному виданнi Компетентного органу.

     7. Якщо Компетентний орган на дату одержання матерiалiв заявки має обґрунтованi пiдстави вважати, що вони не вiдповiдають вимогам частини першої статтi 21 Закону, вiн протягом 20 календарних днiв з дати отримання таких матерiалiв повiдомляє про це заявника за формою згiдно з додатком 6 до цього Порядку.

     8. Для внесення змiн до матерiалiв заявки надається тримiсячний строк з дати одержання заявником повiдомлення Компетентного органу про невiдповiднiсть матерiалiв заявки встановленим вимогам.

     Якщо за цей час таку невiдповiднiсть буде усунуто, датою подання заявки вважатиметься дата одержання Компетентним органом виправлених матерiалiв.

     В iншому разi заявка вважається вiдкликаною, про що заявнику надсилається повiдомлення про вiдкликання заявки на сорт рослин за формою згiдно з додатком 7 до цього Порядку.

     9. Заявник має право вiдкликати заявку за власної iнiцiативи у будь-який час до дати одержання ним рiшення (наказу) про державну реєстрацiю сорту, шляхом направлення за мiсцезнаходженням Компетентного органу клопотання в довiльнiй формi у паперовому або електронному виглядi вiдповiдно до вимог пункту 1 цього роздiлу.

(абзац перший пункту 9 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     Заявка на сорт вважається вiдкликаною з дати одержання Компетентним органом вiд заявника клопотання у довiльнiй формi про її вiдкликання, вiдомостi про що вносяться до Реєстру заявок.

     Вiдкликання заявки на сорт не звiльняє заявника вiд зобов'язання iз сплати збору за подання заявки на сорт.

IV. Розгляд заявки

     1. Розгляд заявки проводиться у порядку, встановленому Законом та цим Порядком.

     Компетентний орган здiйснює розгляд заявки з метою встановлення вiдповiдностi вiдомостей, зазначених у заявцi та наданих до неї матерiалах, вимогам Закону, iнших нормативно-правових актiв України.

     2. До розгляду заявки Компетентний орган може залучати експертний заклад. У такому разi, матерiали заявки направляються до експертного закладу для проведення розгляду заявки у межах дiй i строкiв, визначених Компетентним органом.

     3. Розгляд заявки передбачає в залежностi вiд обраного заявником одного або декiлькох видiв прав для набуття:

     перевiрку вiдповiдностi складу документiв заявки вимогам, визначеним статтею 20 Закону та цього Порядку;

     порiвняння заявки з вiдомостями, опублiкованими у базi даних UPOV;

     порiвняння заявки з наданою заявником копiєю попередньої заявки, якщо така подавалася до компетентного органу договiрної сторони Конвенцiї, та встановлення дати прiоритету вiдповiдно до статтi 22 Закону та пiдпункту 3 пункту 2 роздiлу III цього Порядку;

     встановлення новизни сорту вiдповiдно до частин третьої i четвертої статтi 11 Закону;

     встановлення факту сплати збору за подання заявки.

     4. Якщо в заявцi зазначено намiр набути майновi права iнтелектуальної власностi на сорт рослин та майнове право на поширення сорту i встановлено, що новизна втрачена, заявниковi надсилається висновок про неможливiсть набуття майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин за формою згiдно з додатком 8 до цього Порядку iз зазначенням причини i можливостей продовження квалiфiкацiйної експертизи сорту з метою набуття майнового права на поширення сорту.

     Заявник має право направити мотивовану вiдповiдь на цей висновок протягом двох мiсяцiв з дати його отримання. Вiдповiдь заявника враховується Компетентним органом при встановленнi новизни сорту.

     5. Компетентний орган, пiд час розгляду заявки вносить до Реєстру заявок та публiкує в офiцiйному виданнi Компетентного органу такi вiдомостi про заявку:

     номер та дата подання заявки;

     дата прiоритету (якщо заявлено прiоритет);

     прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi) або найменування заявника та його представника (за наявностi);

     зазначення ботанiчного таксона (українською та латинською мовами);

     назва сорту (за наявностi);

     селекцiйний код;

     прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi) або найменування селекцiонера (селекцiонерiв);

     прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi) автора (авторiв) сорту, крiм випадку вiдсутностi вiдомостей про автора (авторiв) у матерiалах заявки;

     види прав, що заявляються для набуття.

     6. Пiсля опублiкування вiдомостей про заявку в офiцiйному виданнi Компетентного органу будь-яка особа має право ознайомитися з матерiалами заявки, крiм конфiденцiйних частин заявки, шляхом подання до Компетентного органу письмового клопотання в довiльнiй формi. Компетентний орган протягом трьох календарних днiв з дати отримання такого клопотання iнформує заявника листом у довiльнiй формi щодо отриманого клопотання про намiр ознайомлення з матерiалами заявки.

     7. У разi вiдповiдностi заявки вимогам Закону та цього Порядку заявнику протягом 20 календарних днiв з дати, на яку заявка вважається поданою, надсилається повiдомлення про позитивнi результати розгляду заявки на сорт за формою згiдно з додатком 9 до цього Порядку.

     8. У разi встановлення невiдповiдностi заявки вимогам Закону та цього Порядку протягом 20 календарних днiв з дати, на яку заявка вважається поданою, заявнику надсилається висновок про невiдповiднiсть розгляду заявки на сорт встановленим вимогам за формою згiдно з додатком 10 до цього Порядку (далi - висновок про невiдповiднiсть заявки), iз зазначенням обґрунтованих пiдстав невiдповiдностi заявки та пропозицiєю протягом трьох мiсяцiв з дня отримання такого висновку усунути зазначену невiдповiднiсть та/або подати мотивовану вiдповiдь на висновок.

     9. Строк для усунення невiдповiдностi заявки та/або подання мотивованої вiдповiдi на висновок про невiдповiднiсть заявки може бути продовжений на шiсть мiсяцiв, за умови подання клопотання у довiльнiй формi та сплати заявником вiдповiдного збору.

     10. Строк, пропущений з поважних причин, поновлюється, за умови подання заявником до Компетентного органу клопотання у довiльнiй формi протягом 12 мiсяцiв з дати його закiнчення та сплати вiдповiдного збору.

     11. Заявник має право вносити змiни, виправлення i уточнення до матерiалiв заявки на сорт. Такi змiни, виправлення i уточнення не враховуються, якщо вони надiйшли до Компетентного органу пiсля прийняття рiшення (наказу) про державну реєстрацiю прав на сорт та/або державну реєстрацiю сорту або про вiдмову у державнiй реєстрацiї прав на сорт та/або у державнiй реєстрацiї сорту.

     12. У разi подання заявником клопотання про виправлення помилки або про внесення змiн до матерiалiв заявки iз власної iнiцiативи, сплачується збiр, за умови, що помилка не є очевидною чи технiчною, а змiна виникла через залежнi вiд заявника обставини.

     13. Компетентний орган зобов'язаний iнформувати заявника про результати розгляду заявки та кожного клопотання заявника протягом тридцяти календарних днiв з дати надходження клопотання у довiльнiй формi.

     14. Ухвалення назви сорту здiйснюється Компетентним органом у вiдповiдностi до статтi 13 Закону. Вiдповiдно до результату експертизи назви сорту щодо її ухвалення, Компетентним органом оформлюються та надсилаються заявнику висновки згiдно з додатками 11, 12 та 13 до цього Порядку та повiдомлення про ухвалення назви сорту згiдно з додатком 14 до цього Порядку.

     Назва сорту повинна однозначно його iдентифiкувати i вiдрiзнятися вiд назви будь-якого iншого сорту, iснуючого в Українi та/або iншiй договiрнiй сторонi Конвенцiї, того самого чи спорiдненого виду.

     Назва сорту не повинна:

     суперечити принципам гуманностi i моралi;

     складатися тiльки iз цифр, крiм випадкiв, якщо це вiдповiдає усталенiй практицi найменування сортiв, чи складатися виключно iз знакiв чи зазначень, якi вказують на вид, групу стиглостi, якiсть, призначення, цiннiсть, походження або технологiю вирощування;

     вводити в оману або давати хибне уявлення про характеристики, цiннiсть, географiчне походження сорту, а також про автора сорту, селекцiонера чи iншу заiнтересовану особу;

     бути тотожною чи подiбною настiльки, що її можна сплутати з назвою iншого сорту, права на який набутi в Українi та/або iншiй договiрнiй сторонi Конвенцiї.

     15. Державну реєстрацiю сорту та/або державну реєстрацiю прав на сорт здiйснює Компетентний орган на пiдставi позитивних результатiв розгляду заявки, ухвалення назви сорту, позитивних результатiв квалiфiкацiйної експертизи сорту та/або експертизи на придатнiсть сорту для поширення (у разi проведення таких експертиз) вiдповiдно до Порядку проведення квалiфiкацiйної експертизи сорту, затвердженого наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 05 липня 2023 року N 1344, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 21 липня 2023 року за N 1244/40300.

(пункт 15 роздiлу IV iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

V. Розгляд заперечень

     1. Будь-яка особа може подати до Компетентного органу вмотивоване заперечення щодо:

     запропонованої назви сорту протягом трьох мiсяцiв з дати її опублiкування в офiцiйному виданнi Компетентного органу;

(абзац другий пункту 1 роздiлу V iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     державної реєстрацiї прав на сорт та/або державної реєстрацiї сорту на пiдставi його невiдповiдностi вимогам, встановленим Законом, протягом шести мiсяцiв з дати опублiкування вiдомостей про заявку в офiцiйному виданнi Компетентного органу.

     2. Компетентний орган надсилає копiю такого заперечення заявнику протягом 10 днiв з дати його отримання.

     3. Заявник зобов'язаний надати Компетентному органу мотивовану вiдповiдь на заперечення щодо запропонованої назви сорту протягом трьох мiсяцiв з дати отримання заперечення вiд Компетентного органу.

     Зазначений строк вiдповiдi на заперечення може бути продовжений до шести мiсяцiв, за умови сплати вiдповiдного збору.

     У мотивованiй вiдповiдi заявник може спростувати заперечення та залишити запропоновану назву сорту без змiн або запропонувати для ухвалення iншу назву сорту.

     Запропонована заявником iнша назва сорту публiкується в офiцiйному виданнi Компетентного органу, про неї iнформуються всi компетентнi органи договiрних сторiн Конвенцiї шляхом внесення вiдповiдних вiдомостей до бази даних UPOV. Ухвалення iншої назви сорту проводиться у тому самому порядку, що й для запропонованої ранiше назви сорту.

(абзац четвертий пункту 3 роздiлу V iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     4. У разi позитивного розгляду Компетентним органом мотивованої вiдповiдi заявника на заперечення щодо запропонованої назви сорту, заявнику надсилається висновок про ухвалення назви сорту за формою згiдно з додатком 11 до цього Порядку.

     Якщо Компетентним органом мотивована вiдповiдь заявника на заперечення не визнана обґрунтованою, заявнику надсилається висновок про невiдповiднiсть запропонованої назви сорту за формою згiдно з додатком 14 до цього Порядку.

(абзац другий пункту 4 роздiлу V iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     5. На заперечення щодо державної реєстрацiї прав на сорт та/або державної реєстрацiї сорту на пiдставi його невiдповiдностi вимогам, встановленим Законом, заявник може подати Компетентному органу мотивовану вiдповiдь протягом трьох мiсяцiв з дати його отримання вiд Компетентного органу.

     Зазначений строк вiдповiдi на заперечення може бути продовжений до шести мiсяцiв, за умови сплати вiдповiдного збору. Строк, пропущений з поважних причин, поновлюється, за умови подання заявником клопотання протягом 12 мiсяцiв з дня його спливу та сплати збору.

     6. Вiдповiдь заявника про залишення заявки на сорт без змiн або внесення до неї змiн доводиться до вiдома особи, яка подала заперечення. Такiй особi надається мiсячний строк для повiдомлення в довiльнiй формi Компетентного органу про те, залишає вона заперечення на розглядi чи вiдкликає його.

     7. У разi надходження до Компетентного органу повiдомлення в довiльнiй формi про залишення заперечення на розглядi, Компетентний орган може затребувати вiд особи, яка подала заперечення, або вiд заявника необхiднi для розгляду заперечення iнформацiю, документи, зразки тощо.

     8. Про результати розгляду заперечення повiдомляється особа, яка його подала, i заявник.

VI. Рiшення Компетентного органу

     1. Компетентний орган здiйснює державну реєстрацiю сорту, якщо встановлено, що:

     сорт є вiдмiнним, однорiдним та стабiльним;

     ухвалена назва сорту;

     сорт придатний для поширення в Українi.

     2. Державна реєстрацiя сорту, який використовується як батькiвський компонент, здiйснюється, якщо:

     сорт є вiдмiнним, однорiдним та стабiльним;

     ухвалена назва сорту.

     3. Для сорту, зареєстрованого в ЄС та/або США, державна реєстрацiя сорту здiйснюється за умови встановлення Компетентним органом факту державної реєстрацiї такого сорту в ЄС та/або США та позитивного розгляду заявки.

     4. Державна реєстрацiя сорту, що є сортом суспiльного надбання, здiйснюється Компетентним органом, якщо за результатами позитивного розгляду заявки встановлено вiдповiднiсть сорту одному з наступних критерiїв:

     завершений в Українi строк чинностi майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин;

     достроково припинено в Українi чиннiсть майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин вiдповiдно до частини другої статтi 50 Закону, але не ранiше 12 мiсяцiв вiд дати такого припинення;

     у разi вiдмови в Українi вiд майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин вiдповiдно до статтi 51 Закону.

     5. Державна реєстрацiя сорту, що є загальнопоширеним сортом здiйснюється, якщо у базi даних UPOV вiдсутнi вiдомостi про майновi права iнтелектуальної власностi селекцiонера щодо такого сорту, такий сорт вiльно поширювався без набуття майнових прав iнтелектуальної власностi на нього.

     6. Державна реєстрацiя майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт здiйснюється, якщо:

     сорт є вiдмiнним, однорiдним та стабiльним;

     ухвалена назва сорту;

     встановлена новизна сорту.

     7. У разi вiдповiдностi заявленого сорту вимогам Закону, пунктiв 1 - 6 цього роздiлу, та за умови наявностi висновку про ухвалену назву сорту за формою згiдно з додатком 11 до цього Порядку та сплати вiдповiдного збору та/або державного мита, Компетентний орган:

(абзац перший пункту 7 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

     у 15-денний строк з дня отримання експертного висновку приймає рiшення (наказ) про державну реєстрацiю сорту та/або державну реєстрацiю прав на сорт;

     для сорту, зареєстрованого в країнах ЄС та/або США, якщо на вимогу заявника квалiфiкацiйна експертиза не проводилася, у 15-денний строк з дня надсилання повiдомлення про позитивнi результати розгляду заявки приймає рiшення (наказ) про державну реєстрацiю сорту.

     8. У разi вiдповiдностi заявленого сорту вимогам Закону, але вiдсутностi висновку про ухвалену назву сорту та/або сплати вiдповiдного збору та/або державного мита Компетентний орган приймає рiшення (наказ) про державну реєстрацiю сорту та/або державну реєстрацiю прав на сорт у 15-денний строк з дня ухвалення назви сорту вiдповiдно до статтi 13 Закону та/або сплати вiдповiдного збору та/або державного мита.

     9. Якщо заявлений сорт не вiдповiдає вимогам Закону, Компетентний орган приймає рiшення (наказ) про вiдмову у державнiй реєстрацiї сорту та/або у державнiй реєстрацiї прав на сорт протягом 15 днiв пiсля спливу строку, встановленого для подання мотивованої вiдповiдi на експертний висновок вiдповiдно до статтi 27 Закону.

     10. У 5-денний строк з дня прийняття рiшення (наказу) про вiдмову Компетентний орган повiдомляє заявника про таке рiшення (наказ) шляхом направлення повiдомлення про вiдмову у державнiй реєстрацiї сорту за формою згiдно з додатком 15 до цього Порядку та/або повiдомлення про вiдмову у державнiй реєстрацiї прав на сорт за формою згiдно з додатком 16 до цього Порядку на сорт в паперовiй або електроннiй формi.

     11. У порядку, визначеному статтями 34, 35 Закону, Компетентний орган протягом 10 календарних днiв з дня прийняття вiдповiдного рiшення (наказу) опублiковує у вiдповiдних реєстрах вiдомостi про державну реєстрацiю сорту та/або державну реєстрацiю прав на сорт та видає заявнику документи про права на сорт за формами згiдно з додатками 17, 18 та 19 до цього Порядку.

Директор Департаменту аграрного розвитку Iгор ВIШТАК

 

Додаток 1
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пiдпункту 1 пункту 2 роздiлу II)

 

Компетентний орган
The Competent authority
НОМЕР ЗАЯВКИ
Application number
______________
ДАТА ПОДАННЯ
/ Filing date
______________
Номер заповнюється Компетентним органом
/ Number the Competent authority filled

Заява
про визнання прав на сорт
Application
for recognition of plant variety rights

СОРТ ЗАЯВЛЕНО ЩОДО НАБУТТЯ НАСТУПНИХ ВИДIВ ПРАВ:
THE VARIETY IS DECLARED TO ACQUIRE THE FOLLOWING TYPES OF RIGHTS:

[_] майновi права iнтелектуальної власностi на сорт, що засвiдчуються патентом на сорт рослин
intellectual property rights for variety sertifed by a plant variety patent (PBR)

[_] майнове право на поширення сорту, що засвiдчується державною реєстрацiєю сорту
proprietary right of intellectual property for dissemination of a variety certified by the state registration of variety

в тому числi набуття прав щодо: including the acquisition of rights regarding:

[_] сорту суспiльного надбання або загальнопоширеного сорту, що засвiдчуються правом на поширення (пiдтримувач)
for the public domain variety or the common variety sertifed by the state registration (maintainer)

[_] особистi немайновi права iнтелектуальної власностi на сорт, засвiдченi державною реєстрацiєю (права автора сорту)
personal non-proprietary property rights for variety sertifed by the state registration (breeder's right (author of a variety)

1. БОТАНIЧНИЙ ТАКСОН BOTANICAL TAXON

латиницею Botanical name

українською мовою
Ukrainian common name

___________

___________

2. НАЗВА СОРТУ VARIETY DENOMINATION

запропонована заявником (українською мовою)
Proposed by the applicant (in Ukrainian)

запропонована заявником (латиницею)
Proposed by the applicant (in Latin)

___________

___________

3. Селекцiйний код
Breeder's reference

 

___________
4. ЗАЯВНИК(И) Applicant(s):
Вiдомостi про заявника(iв): Information about the applicant(s):
Заявник (1), що набуває права:
Applicant who acquires the right of:
[_] майновi права iнтелектуальної власностi на сорт
intellectual property rights for variety (PBR)

[_] майнове право на поширення сорту
proprietary right of intellectual property for dissemination

[_] пiдтримувача сорту / variety maintainer

[_] фiзична особа: private person

ПРIЗВИЩЕ, ВЛАСНЕ IМ'Я, ПО БАТЬКОВI (за наявностi)
First, middle, last name (full name) (if available)

___________
ЗАДЕКЛАРОВАНЕ/ЗАРЕЄСТРОВАНЕ МIСЦЕ ПРОЖИВАННЯ (ПЕРЕБУВАННЯ)
Official address (DECLARED/REGISTERED PLACE OF RESIDENCE)
___________
Податковий номер
Tax payer identification number
___________
Громадянство (для фiзичної особи)
Citizen ship (for private person)
___________
[_] юридична особа :
legal entity:
ПОВНЕ НАЙМЕНУВАННЯ
NAME
___________
КОД КРАЇНИ / МIСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ
Country Code / Official address
___________
Iдентифiкацiйний код в Єдиному державному реєстрi пiдприємств та органiзацiй України (за наявностi) / Identification number of the Unified State Register of Enterprises and Organizations of Ukraine (if available) ___________
Iншi визначенi Компетентним органом вiдомостi: Other information determined by the Competent Authority
Телефон / Telephone
No.(s)
+ ____ / ___________ Факс / Fax
No.(s)
+ ____ / _________
електронна пошта E-mail address(es) ___________@___________
Код заявника (за наявностi) / the applicant's code (if available) ___________
Заявник, що набуває права:
Applicant who acquires the right of:
[_] майновi права iнтелектуальної власностi на сорт
intellectual property rights for variety (PBR)

[_] майнове право на поширення сорту
proprietary right of intellectual property for dissemination
[_] пiдтримувача сорту / variety maintainer

[_] фiзична особа: private person

ПРIЗВИЩЕ, ВЛАСНЕ IМ'Я, ПО БАТЬКОВI (за наявностi) First, middle, last name (full name) (if available)

 

___________

ЗАДЕКЛАРОВАНЕ/ЗАРЕЄСТРОВАНЕ МIСЦЕ ПРОЖИВАННЯ (ПЕРЕБУВАННЯ)
DECLARED/REGISTERED PLACE OF RESIDENCE
___________
Податковий номер
Tax payer identification number
___________
Громадянство (для фiзичної особи)
Citizenship (for private person)
___________
[_] юридична особа :
legal entity:
ПОВНЕ НАЙМЕНУВАННЯ
NAME
___________
КОД КРАЇНИ / МIСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ
Country Code / Official address
___________
Iдентифiкацiйний код в Єдиному державному реєстрi пiдприємств та органiзацiй України (за наявностi) / Identification number of the Unified State Register of Enterprises and Organizations of Ukraine (if available) ___________
Iншi визначенi Компетентним органом вiдомостi: Other information determined by the Competent Authority
Телефон / Telephone No.(s) + ____ / ___________ Факс / Fax No.(s) + ____ / _________
електронна пошта E-mail address(es) ___________@___________
Код заявника (за наявностi) / the applicant's code (if available) ___________
5. АДРЕСА ДЛЯ ЛИСТУВАННЯ / ADDRESS FOR CORRESPONDENCE
ПОШТОВА АДРЕСА
POST ADDRESS

ОТРИМУВАЧ ЛИСТУВАННЯ:

[_] фiзична особа : private person

ПРIЗВИЩЕ, ВЛАСНЕ IМ'Я, ПО БАТЬКОВI (за наявностi)
First, middle, last name (if available)

[_] юридична особа :
legal entity:
НАЙМЕНУВАННЯ
NAME
 

___________

 

___________

 

___________

Телефон / Telephone No.(s) + ____ / ___________ Факс / Fax No.(s) + ____ / _________
електронна пошта E-mail address(es) ___________@___________
Обраний вид зв'язку з Компетентним органом та Експертним закладом
Selected type for communication with Competent Authority and Testing Authority
[_] поштова адреса
post address
[_] електронна пошта
E-mail address(es)
____________
* При вiдсутностi обраного виду зв'язку з компетентним органом / експертним закладом, листування за цiєю заявкою прошу здiйснювати на електронну пошту, зазначену у цьому рядку або на електронну адресу першого заявника
* in the absence of the selected type for communication with the Competent Authority / Testing Authority, please send correspondence regarding this application to the e-mail address specified in this paragraph or to the e-mail address of the first applicant
6. ПРЕДСТАВНИК (за наявностi)
REPRESENTATIVE PERSON (
(if available)
Вiд iменi заявника(iв) може представляти iнтереси по цiй заявцi iнша особа:
On behalf of the applicant(s), another person may represent the interests of this application:
[_] фiзична особа: private person

ПРIЗВИЩЕ, ВЛАСНЕ IМ'Я, ПО БАТЬКОВI (за наявностi)
First, middle, last name (full name) (if available)

 

___________

ЗАДЕКЛАРОВАНЕ/ЗАРЕЄСТРОВАНЕ МIСЦЕ ПРОЖИВАННЯ (ПЕРЕБУВАННЯ)
Official address
(DECLARED/REGISTERED PLACE OF RESIDENCE)
___________
[_] юридична особа :
legal entity:
ПОВНЕ НАЙМЕНУВАННЯ
NAME
___________
МIСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ
Official address
___________
Iдентифiкацiйний код в Єдиному державному реєстрi пiдприємств i органiзацiй України (за наявностi)
Identification number of the Unified State Register of Enterprises and Organizations of Ukraine (if available)
___________
Iншi визначенi Компетентним органом вiдомостi: Other information determined by the Competent Authority
Телефон / Telephone No.(s) + ____ / ___________ Факс / Fax No.(s) + ____ / _________
електронна пошта E-mail address(es) ___________@___________
Громадянство (для фiзичної особи)
Citizenship (for private person)
___________
Номер та дата видачi довiреностi або договору доручення або iнше (за наявностi)
The number and date of issuance of the Power of Attorney / Power of Attorney Agreement / Other (if available)

____________
* Якщо довiренiсть стосується понад однiєї заявки та вже подана Компетентному органу в iншiй заявцi, реквiзити про подану довiренiсть iз зазначенням реквiзитiв, необхiдних для її iдентифiкацiї: номер та дата подання заявки (за наявностi), та/або назва сорту (за наявностi), або селекцiйний код.

 
7. АВТОРОМ(АМИ) СОРТУ Є: [_] заявник(и) (усi) / the author(s) of the variety is (are) the (all) applicant(s)

[_] iншi особи / others person(s)

[_] автор сорту вимагає, щоб його не згадували як автора в будь-якiй публiкацiї про заявку на сорт чи патент

[_] автор сорту вiдмовився вiд особистих немайнових прав iнтелектуальної власностi на сорт

[_] заявку подано вiдповiдно до статтi 191 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин"

Прiзвище, власне iм'я, по батьковi
(за наявностi)

First, middle, last name (if available)
Мiсце проживання
address
Держава
State
_________________________________ _____________________ ________
_________________________________ _____________________ ________
_________________________________ _____________________ ________
_________________________________ _____________________ ________
_________________________________ _____________________ ________
_________________________________ _____________________ ________
_________________________________ _____________________ ________
_________________________________ _____________________ ________
[_] за iнформацiєю, що я (ми) маю(ємо), iнших авторiв немає.
To the best of my/our knowledge there is no other original breeder.

[_] у разi державної реєстрацiї сорту, автор(и) сорту, потребує(ють) виготовлення Свiдоцтва про авторство сорту
in the case of state registration of the variety, the author(s) of the variety requires to issue a Certificate of authorship of the variety

8. Заявник(и) отримав(ли) сорт шляхом:
The variety was transferred to the applicant(s) by:

[_] виконання трудового договору чи договору про створення на замовлення / execution of an employment contract or a contract on creation to order (indicate)

[_] успадкування/Succession

[_] iнше (вказати) / other (indicate)

[_] сорт суспiльного надбання або загальнопоширений сорт
the public domain variety or the common variety

 
9. Сорт створено в країнi
The variety was bred in (County(s))
_________
10. IНШI ЗАЯВКИ НА СОРТ, ПОДАНI ЗА МЕЖАМИ УКРАЇНИ
Other applications for the variety filed outside Ukraine
Процедура
Procedure
(Правова охорона / Поширення сорту)
protection of Breeder's rights / National List)
Дата подання
Filing Date
Країна подання
Filing country
Номер заявки
Application number
Стадiя розгляду
Stage of consideration
Назва сорту
Variety denomination
Селекцiйний код
Breeder's reference
________ ___-___-____ ________ ________ ________ ________ ________
________ ___-___-____ ________ ________ ________ ________ ________
________ ___-___-____ ________ ________ ________ ________ ________
________ ___-___-____ ________ ________ ________ ________ ________
________ ___-___-____ ________ ________ ________ ________ ________
 
11. Прошу (просимо) встановити прiоритет за датою подання першої заявки:
Priority is claimed in respect of the first application filing date:
дата подання ___-___-____
filing date
номер заявки
application number
________
назва сорту
variety denomination
________
Селекцiйний код
Breeder's reference
________
Країна
country
________
12. Сорт пропонувався до продажу або продавався
The variety has been offered for sale or was sold
 

 

 

в Українi:
in Ukraine
[_] нi
      no
[_] так
      yes
в iншiй державi:
In other state
[_] нi
      no
[_] так
      yes
вперше
for the first time
[_] нi
      no
[_] так
      yes
Дата
Date

 

___-___-____

___-___-____

Назва пропонування або продажу сорту
Proposed denomination or denomination for sale

________

________

Селекцiй-
ний код
Breeder's reference

________

________

Країна
country

X

________

13. Квалiфiкацiйна (технiчна) експертиза сорту
The technical examination of the variety
[_] уже проведена в
has already been completed
________
[_] проводиться у
is in progress in
________
[_] буде проведена в експертному закладi
will be carried out in
________

ДЕКЛАРАЦIЯ/DECLARATION

Я (ми) заявляю(ємо), що офiцiйний та дослiдний зразки сорту переданi до цiєї Заявки, представляють його i вiдповiдають цiй Заявцi
I/We declare that the material provided with the application is representative of the variety and relevant to this application

Цим надаються повноваження Компетентному органу обмiнюватися з iншими компетентними органами держав - учасниць Мiжнародного союзу з охорони нових сортiв рослин всiєю необхiдною iнформацiєю та матерiалами, що стосуються сорту, за умови збереження прав заявника
Authorization is hereby given to the Competent authority to exchange with the other competent authorities of any UPOV member State all necessary information and material related to the variety, provided that the rights of the applicant are safeguarded

За цiєю заявкою потребує
according to this application needed
[_] так
yes
/ [_] нi (не потребує)
no (not needed)

внесення вiдомостей щодо виданого Компетентним органом повiдомлення про прийняття заявки на сорт до розгляду, ввезення дослiдних зразкiв сорту для цiлей квалiфiкацiйної експертизи сорту та офiцiйного зразка до єдиного державного iнформацiйного веб-порталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi" у формi електронного документа.
entering information regarding the notification issued by the Competent Authority on the acceptance for consideration of the variety application, the import of test samples of the variety for the purposes of examination of the variety and the official sample to the single state information web portal "Single Window Portal for international trade" in the form of an electronic document.

 
Дата заповнення
Date of filling
___-___-____
Пiдпис(и) заявника(iв):
Applicant(s) signature(s)
_____________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ
_________
_____________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ
_________
 
(додаток 1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

 

Додаток 2
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пiдпункту 1 пункту 2 роздiлу II)

Компетентний орган The Competent authority

НОМЕР ЗАЯВКИ ______________
Application number

ДАТА ПОДАННЯ ______________
Filing date

Номер заповнюється Компетентним органом
/ Number the Competent authority filled

Заява
про визнання прав на сорт
Application
for recognition of plant variety rights

СОРТ ЗАЯВЛЕНО ЩОДО НАБУТТЯ НАСТУПНИХ ВИДIВ ПРАВ:
THE VARIETY IS DECLARED TO ACQUIRE THE FOLLOWING TYPES OF RIGHTS:

[_] майнове право на поширення сорту, що засвiдчується державною реєстрацiєю
сорту, зареєстрованого у державах - членах Європейського Союзу та/або у Сполучених Штатах Америки

proprietary right of intellectual property for dissemination of a variety certified by the state registration of variety, for the variety listed in the member states of the European Union and/or in the United States of America

[_] в тому числi набуття прав пiдтримувача сорту / including the acquisition of rights regarding variety maintainer

[_] особистi немайновi права iнтелектуальної власностi на сорт, засвiдченi державною реєстрацiєю (права автора сорту)
personal non-proprietary property rights for variety (for author of variety) sertifed by the state registration (breeder's right (author of a variety)

1. БОТАНIЧНИЙ ТАКСОН /BOTANICAL TAXON

латиницею
Botanical name

українською мовою
Ukrainian common name

  ________

________

2. НАЗВА СОРТУ
Variety denomination

запропонована заявником (українською мовою)
Proposed by the applicant (in Ukrainian)

запропонована заявником (латиницею)
Proposed by the applicant (in Latin)

________

________

3. Селекцiйний код
Breeder's reference

 

________
4. ЗАЯВНИК(И) Applicant(s):
Вiдомостi про заявника(iв): Information about the applicant(s):
Заявник/Applicant
[_] фiзична особа: private person

ПРIЗВИЩЕ, ВЛАСНЕ IМ'Я, ПО БАТЬКОВI (за наявностi)
First, middle, last name (full name) (if available)

________
ЗАДЕКЛАРОВАНЕ/ЗАРЕЄСТРОВАНЕ МIСЦЕ ПРОЖИВАННЯ (ПЕРЕБУВАННЯ)
Official address (DECLARED/REGISTERED PLACE OF RESIDENCE)
________
Податковий номер
Tax payer identification number
________
Громадянство (для фiзичної особи)
Citizen ship (for private person)
________
[_] юридична особа :
legal entity:
ПОВНЕ НАЙМЕНУВАННЯ
NAME
________
КОД КРАЇНИ / МIСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ
Country Code / Official address
________
Iдентифiкацiйний код в Єдиному державному реєстрi пiдприємств та органiзацiй України (за наявностi) / Identification number of the Unified State Register of Enterprises and Organizations of Ukraine (if available) ________
Iншi визначенi Компетентним органом вiдомостi: Other information determined by the Competent Authority
Телефон / Telephone No.(s) + ____ / _________ Факс / Fax No.(s) + ____ / _________
електронна пошта E-mail address(es) ______@_________
Код заявника (за наявностi) / the applicant's code (if available)  
Заявник/Applicant
[_] фiзична особа: private person

ПРIЗВИЩЕ, ВЛАСНЕ IМ'Я, ПО БАТЬКОВI (за наявностi) First, middle, last name (full name) (if available)

  ________
ЗАДЕКЛАРОВАНЕ/ЗАРЕЄСТРОВАНЕ МIСЦЕ ПРОЖИВАННЯ (ПЕРЕБУВАННЯ)
DECLARED/REGISTERED PLACE OF RESIDENCE
________
Податковий номер
Tax payer identification number
________
Громадянство (для фiзичної особи)
Citizenship (for private person)
________
[_] юридична особа :
legal entity:
ПОВНЕ НАЙМЕНУВАННЯ
NAME
________
КОД КРАЇНИ / МIСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ
Country Code / Official address
________
Iдентифiкацiйний код в Єдиному державному реєстрi пiдприємств та органiзацiй України (за наявностi) / Identification number of the Unified State Register of Enterprises and Organizations of Ukraine (if available) ________
Iншi визначенi Компетентним органом вiдомостi: Other information determined by the Competent Authority
Телефон / Telephone No.(s) + ___ / __________ Факс / Fax No.(s) + ___ / _________
електронна пошта E-mail address(es) _________ @____________
Код заявника (за наявностi) / the applicant's code (if available) ________
5. АДРЕСА ДЛЯ ЛИСТУВАННЯ / ADDRESS FOR CORRESPONDENCE
ПОШТОВА АДРЕСА
POST ADDRESS

ОТРИМУВАЧ ЛИСТУВАННЯ:

[_] фiзична особа : private person

ПРIЗВИЩЕ, ВЛАСНЕ IМ'Я, ПО БАТЬКОВI (за наявностi)
First, middle, last name (if available)

[_] юридична особа :
legal entity:
НАЙМЕНУВАННЯ
NAME
 

________

 

________

 

________

Телефон / Telephone No.(s) + ___ / _________ Факс / Fax No.(s) + ___ / _________
електронна пошта E-mail address(es) _________ @___________
Обраний вид зв'язку з Компетентним органом та Експертним закладом
Selected type for communication with Competent Authority and Testing Authority
[_] поштова адреса
post address
[_] електронна пошта
E-mail address(es)
____________
* При вiдсутностi обраного виду зв'язку з компетентним органом / експертним закладом, листування за цiєю заявкою прошу здiйснювати на електронну пошту, зазначену у цьому рядку або на електронну адресу першого заявника
* in the absence of the selected type for communication with the Competent Authority / Testing Authority, please send correspondence regarding this application to the e-mail address specified in this paragraph or to the e-mail address of the first applicant
6. ПРЕДСТАВНИК (за наявностi)
REPRESENTATIVE PERSON (
(if available)
Вiд iменi заявника(iв) може представляти iнтереси по цiй заявцi iнша особа:
On behalf of the applicant(s), another person may represent the interests of this application:
[_] фiзична особа: private person

ПРIЗВИЩЕ, ВЛАСНЕ IМ'Я, ПО БАТЬКОВI (за наявностi) First, middle, last name (full name) (if available)

 

________

ЗАДЕКЛАРОВАНЕ/ЗАРЕЄСТРОВАНЕ МIСЦЕ ПРОЖИВАННЯ (ПЕРЕБУВАННЯ)
Official address
(DECLARED/REGISTERED PLACE OF RESIDENCE)
________
[_] юридична особа :
legal entity:
ПОВНЕ НАЙМЕНУВАННЯ
NAME
________
МIСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ
Official address
________
Iншi визначенi Компетентним органом вiдомостi: Other information determined by the Competent Authority
Телефон / Telephone No.(s) + ___ / __________ Факс / Fax No.(s) + ___ / _________
електронна пошта E-mail address(es) _________ @___________
Громадянство (для фiзичної особи)
Citizenship (for private person)
 
Номер та дата видачi довiреностi або договору доручення або iнша пiдстава (за наявностi)
The number and date of issuance of the Power of Attorney / Power of Attorney Agreement / Other (if available)

____________
* Якщо довiренiсть стосується понад однiєї заявки та вже подана Компетентному органу в iншiй заявцi, реквiзити про подану довiренiсть iз зазначенням реквiзитiв, необхiдних для її iдентифiкацiї: номер та дата подання заявки (за наявностi), та/або назва сорту (за наявностi), або селекцiйний код.

 
7. АВТОРОМ(АМИ) СОРТУ Є: [_] заявник(и) (усi) / the author(s) of the variety is (are) the (all) applicant(s)

[_] iншi особи / others person(s)

[_] автор сорту вимагає, щоб його не згадували як автора в будь-якiй публiкацiї про заявку на сорт чи патент

[_] автор сорту вiдмовився вiд особистих немайнових прав iнтелектуальної власностi на сорт

Прiзвище, власне iм'я, по батьковi
(за наявностi)

First, middle, last name (if available)
Мiсце проживання
address
Держава
State
_________________________________ ___________________ ________
_________________________________ ___________________ ________
_________________________________ ___________________ ________
_________________________________ ___________________ ________
_________________________________ ___________________ ________
_________________________________ ___________________ ________
_________________________________ ___________________ ________
_________________________________ ___________________ ________
[_] за iнформацiєю, що я (ми) маю(ємо), iнших авторiв немає.
To the best of my/our knowledge there is no other original breeder.

[_] у разi державної реєстрацiї сорту, автор(и) сорту, потребує(ють) виготовлення Свiдоцтва про авторство сорту
in the case of state registration of the variety, the author(s) of the variety requires to issue a Certificate of authorship of the variety

8. Заявник(и) отримав(ли) сорт шляхом:
The variety was transferred to the applicant(s) by:

[_] виконання трудового договору чи договору про створення на замовлення
execution of an employment contract or a contract on creation to order (indicate)

[_] успадкування/Succession

[_] iншим (вказати) / other (indicate)

 
9. Сорт створено в країнi
The variety was bred in (County(s))
________
10. IНШI ЗАЯВКИ НА СОРТ, ПОДАНI ЗА МЕЖАМИ УКРАЇНИ
Other applications for this variety filed beyond the bounds of Ukraine
Процедура
Procedure
(Правова охорона / Поширення сорту)
protection of Breeder's rights / National List)
Дата подання
Filing Date
Країна подання
Filing country
Номер заявки
Application number
Стадiя розгляду
Stage of consideration
Назва сорту
Variety denomination
Селекцiй-
ний код
Breeder's reference
________ ___-___-____ ________ ________ ________ ________ _______
________ ___-___-____ ________ ________ ________ ________ _______
________ ___-___-____ ________ ________ ________ ________ _______
________ ___-___-____ ________ ________ ________ ________ _______
________ ___-___-____ ________ ________ ________ ________ _______
11. Вiдомостi щодо сорту, зареєстрованого у державах - членах Європейського Союзу та/або у Сполучених Штатах Америки
Information on the variety registered in the member states of the European Union and/or in the United States of America
Країна
country
__________
Дата державної реєстрацiї
date of state registration
__________

ДЕКЛАРАЦIЯ/DECLARATION

Я (ми) заявляю(ємо), що офiцiйний зразок сорту переданий до цiєї Заявки, представляє його i вiдповiдає Заявцi
I/We declare that the material provided with thet application is representative of the variety and relevant to this application

Цим надаються повноваження Компетентному органу обмiнюватися з iншими компетентними органами держав - учасниць Мiжнародного союзу з охорони нових сортiв рослин всiєю необхiдною iнформацiєю та матерiалами, що стосуються сорту, за умови збереження прав заявника
Authorization is hereby given to the Competent authority to exchange with the other competent authorities of any UPOV member State all necessary information and material related to the variety, provided that the rights of the applicant are safeguarded

За цiєю заявкою потребує
according to this application needed
[_] так
yes
/ [_] нi (не потребує)
no (not needed)

внесення вiдомостей щодо виданого Компетентним органом повiдомлення про прийняття заявки на сорт до розгляду, ввезення дослiдних зразкiв сорту для цiлей квалiфiкацiйної експертизи сорту та офiцiйного зразка до єдиного державного iнформацiйного веб-порталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi" у формi електронного документа.
entering information regarding the notification issued by the Competent Authority on the acceptance for consideration of the variety application, the import of test samples of the variety for the purposes of examination of the variety and the official sample to the single state information web portal "Single Window Portal for international trade" in the form of an electronic document.

Дата заповнення
Date of filling
___-___-____
Пiдпис(и) заявника(iв):
Applicant(s) signature(s)
_________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ
________
_________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ
________
_________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ
________
 
(додаток 2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

 

Додаток 3
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пiдпункту 2 пункту 2 роздiлу II)

 

ЗАЯВКА N

 


Application

Заповнюється Компетентним органом / The Competent authority filled

Технiчна анкета сорту
TECHNICAL QUESTIONNAIRE OF VARIETY

1. Предмет Технiчної анкети

Subject of the Technical Questionnaire

1) Ботанiчний таксон (вид)
(латинською мовою)
Botanical taxon (species)
(Botanical Name)
________
2) Ботанiчний таксон (вид)
(українською мовою)
Botanical taxon (species)
(Ukrainian Common Name)
________
2. Назва сорту
Variety denomination
________
 
3. Селекцiйний код
Breeder's reference
________  
 
4. Ознаки сорту
Variety characteristis
Назва ознаки
Characteristic name
Ступiнь проявлення
State of expression
Сорт-еталон
Example variety
Код
Note
        [_]
        [_]
5. Подiбнi сорти та вiдмiнностi мiж ними
Similar varieties and differences from these varietiecs

Цю таблицю та рядок коментарiв використовувати для надання iнформацiї про те, як об'єкт заявки вiдрiзняється вiд сорту (сортiв), який (якi) з вашої точки зору є найбiльш подiбними. Ця iнформацiя може допомогти Компетентному органу та/або експертному закладу, що здiйснює експертизу, провести експертизу на вiдмiннiсть бiльш ефективним методом
Please use the following table and box for comments to provide information on how your candidate variety differs from the variety (or varieties) which, to the best of your knowledge, is (or are) most similar. This information may help the examination authority to conduct its examination of distinctness in a more efficient way

Назва(и) сорту(iв) подiбного(их) до сорту-кандидата
Denomination(s) of variety(ies) similar to your candidate variety
Ознака(и), за якою (якими) сорт-кандидат вiдрiзняється вiд подiбних сортiв
Characteristic(s) in which your candidate variety differs from the similar variety(ies)
Прояв ознак(и) подiбних(ого) сортiв(у)
Expression of the characteristic(s) for the similar variety(ies)
Прояв ознак(и) сорту-кандидата
Expression of the characteristic(s) for your candidate variety
________ ________ ________ ________
________ ________ ________ ________
Коментарi
Comments
________
6. Додаткова iнформацiя, що може допомогти пiд час експертизи сорту
Additional information which may help in the examination of the variety

1) Чи є будь-якi додатковi ознаки, якi можуть допомогти вiдрiзнити сорт, крiм iнформацiї, що надана в роздiлах 5 та 6?
In addition to the information provided in sections 5 and 6, are there any additional characteristics which may help to distinguish the variety?

Так [_]
Yes
Нi [_]
No
(якщо так, описати цi ознаки)
(if yes, please provide details of this characteristics)
________
2) Чи є будь-якi особливi умови для вирощування сорту або проведення експертизи?
Are there any special conditions for growing the variety or conducting the examination?
Так [_]
Yes
Нi [_]
No
(якщо так, описати цi умови)
(if yes, please provide details of this conditions)
________
3) Iнша iнформацiя (широке використання)
Other information (wide usage)
________ ________
(надати детальну iнформацiю)
(please provide detailed information)

________

7. Дозвiл на використання
Permission to use

1) чи потребує сорт попереднього дозволу на використання за законодавством стосовно охорони довкiлля, здоров'я людей та тварин?

Does the variety require prior permission to use under legislation concerning the protection of the environment, human and animal health?

Так [_]
Yes
Нi [_]
No

2) чи було одержано такий дозвiл?

Has such permission been obtained?

Так [_]
Yes
Нi [_]
No

Якщо вiдповiдь на пiдпункт 2 цього рядку є позитивною, просимо надати копiю дозволу
If the answer to 2 is yes, please attach a copy of the permission

8. Iнформацiя щодо використання ГМО при створеннi сорту
Information on use of GMOs for creating a variety

1) чи був генетичний матерiал змiнений за допомогою штучних прийомiв перенесення генiв, якi не вiдбуваються у природних умовах?
Has the genetic material been altered by artificial means of transfeering genes that do not occur in natural conditions?

Так [_]
Yes
Нi [_]
No

2) чи потребує сорт державної реєстрацiї ГМО згiдно iз законодавством?
Does a variety need to have GMO state registration in accordance with the law?

Так [_]
Yes
Нi [_]
No

Якщо вiдповiдь на пiдпункт 2 цього рядку є позитивною, просимо надати науково обґрунтовану оцiнку ризику.
If the answer to 2 is yes, please provide a scientifically based risk assessment.

________

9. Iнформацiя щодо посадкового матерiалу, що має проходити експертизу чи поданий на експертизу
Information on plant material to be examined or submitted for examination

1) Прояв ознаки або декiлькох ознак сорту може перебувати пiд впливом таких факторiв, як шкiдники чи хвороба, хiмiчна обробка (наприклад, ростовi речовини або пестициди), стан культури тканини, рiзнi кореневi пiдщепи, молодi паростки рiзних фаз розвитку дерева тощо.
The expression of a characteristic or several characteristics of a variety may be affected by factors, such as pests and disease, chemical treatment (e.g. growth retardants or pesticides), effects of tissue culture, different rootstocks, scions taken from different growth phases of a tree, etc

Так [_]
Yes
Нi [_]
No

Зазначити такi ознаки, фактор впливу та прояв
Specify the following characteristic, influencing factor and expression

________
2) Посадковий матерiал об'єкта заявки не має зазнавати будь-якої обробки, що може вплинути на прояв ознак сорту, поки Компетентний орган дозволить або запропонує зробити це. Якщо посадковий матерiал зазнав такої обробки, про неї має бути надана повна iнформацiя. Вказати, наскiльки вам вiдомо, що посадковий матерiал, який має проходити експертизу, зазнав впливу:
The plant material should not have undergone any treatment which would affect the expression of the characteristics of the variety, unless the Competent authorities allow or request such treatment. If the plant material has undergone such treatment, full details of the treatment should be provided. In this respect, please indicate below, to the best of your knowledge, if the plant material to be examined has been subjected to:
мiкроорганiзмiв (наприклад, вiрус, бактерiя, фiтоплазма)
Microorganisms (e.g. virus, bacteria, phytoplasma)
Так [_]
Yes
Нi [_]
No
хiмiчної обробки (наприклад, ростовi речовини, пестициди)
Chemical treatment (e.g. growth retardant, pesticide)
Так [_]
Yes
Нi [_]
No
культури тканини
Tissue culture
Так [_]
Yes
Нi [_]
No
iнших факторiв
Other factors
Так [_]
Yes
Нi [_]
No

Надати детальну iнформацiю щодо пунктiв, де вказано "так"
Please provide details for where you have indicated "yes"

________

10. Чи був посадковий матерiал об'єкта заявки, призначений для експертизи, перевiреним на наявнiсть вiрусу або iнших патогенiв?
Has the plant material to be examined been tested for the presence of virus or other pathogens?
Так
Yes
[_]
(просимо надати деталi)
(please provide details)
________
Нi
No
[_]
Iнформацiя, наведена в цiй анкетi, є достовiрною
I hereby declare that, to the best of my knowledge, the information provided in this form is correct
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ
First name, Last name
________
Пiдпис
Signature
 
Дата
Date
___-___-____

Конфiденцiйна частина технiчної анкети сорту
Confidential part the Technical Questionnaire

1. Iнформацiя щодо схеми селекцiї та розмноження сорту
Information on the breeding scheme and propagation of the variety

Схема селекцiї
Breeding scheme

Сорт, одержаний в результатi:
Variety resulting from:

Схрещування:
crossing
1) контрольоване схрещування
controlled cross
[_]
(точно вказати батькiвськi сорти)
(please specify exactly parent varieties)
________
2) частково вiдоме схрещування
partially known cross
[_]
(вказати вiдомий батькiвський сорт(и))
(please specify known parent variety(ies))
________
3) невiдоме схрещування
unknown cross
[_]
4) мутацiя
mutation
[_]
(визначити батькiвський сорт) (please determine parent variety)
________
5) виявлення та полiпшення
discovery and development
[_]
(точно визначити, де i коли виявлено та як полiпшено)
(please indicate where and when discovered and how developed)
________
6) iнше
other
[_]
(надати деталi)
(please provide details)
________
2. Метод розмноження сорту:
method of propagating the variety

1) сорти, що розмножуються насiнням
seed-propagated varieties

самозапилення
self-pollination
[_]
перехресне запилення
cross-pollination
популяцiя
population
[_]
синтетичний сорт
synthetic variety
[_]
гiбрид
hybrid
[_]
____________
* Щодо гiбридних сортiв схема розмноження гiбрида має бути представлена на додатковому аркушi (аркушах) до цiєї Конфiденцiйної частини технiчної анкети i мiстити детальну iнформацiю про всi батькiвськi компоненти, що потрiбнi для розмноження гiбрида:
In the case of hybrid varieties the production scheme for the hybrid should be provided on a separate sheet. This should provide details of all the parent lines required for propagating the hybrid e.g.
Простий гiбрид ґ
Single Hybrid
Трьохлiнiйний гiбрид ґ ® ( ґ ) ґ
Three-Way Hybrid
i має визначати, зокрема:
and should identify in particular:

1) будь-якi чоловiчi стерильнi лiнiї
any male sterile lines

2) систему пiдтримки чоловiчих стерильних лiнiй
maintenance system of male sterile lines.

iншi
other
[_]
(надати детальну iнформацiю)
(please provide details)
________
2) сорти, що розмножуються вегетативно:
vegetative propagation
живцi
cuttings
[_]
розмноження in vitro
in vitro
propagation
[_]
iншi (установлений метод)
other (state method)
[_]
________
iншi
other
[_]
(надати детальну iнформацiю)
(please provide details)
________
 
 
Iнформацiя, наведена в цiй анкетi, є достовiрною
I hereby declare that, to the best of my knowledge, the information provided in this form is correct
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ
First name, Last name
________
Пiдпис
Signature
 
Дата
Date
___-___-____
 
(додаток 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

 

Додаток 4
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пiдпункту 3 пункту 2 роздiлу II)

Номер заявки

 

(не заповнюється заявником)
Application number
(Official use only)

Показники для визначення придатностi сорту для поширення в Українi
INDICES TO ASSESS SUITABILITY OF VARIETY FOR DISSEMINATION IN UKRAINE

1. Вид
Species
_________
_________
2. Заявник(и)
Applicant(s)
Прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) / (повне найменування)
First, middle, last name (full name)

3. Назва сорту
Variety denomination

_________

 

 

_________

 

4. Зона, запропонована для вирощування:
Zone being proposed for cultivation
Полiсся [_]
Woodlands
Лiсостеп [_]
Forest-Steppe
Степ [_]
Steppe
Закритий ґрунт [_]
Greenhouse

5. Показники
Indices

Показник
Index
Значення
Value
   
   
   
   
6. Наведена iнформацiя є достовiрною
I hereby declare that, to the best of my knowledge, the information provided in this form is correct
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ
Full name of the person
_________
Пiдпис
Signature
 

Дата
Date

    ___.___.____

 

Додаток 5
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 6 роздiлу III)

(бланк Компетентного органу)

______________________________________
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я,
по батьковi (за наявностi)

______________________________________
(адреса для листування)

Повiдомлення
про результати розгляду заявки

Вiдповiдно до вимог частини четвертої статтi 25 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" та клопотання заявника вiд ____________ N ______, Компетентним орган розглянуто документи
заявки на сорт  
(назва сорту / селекцiйний код)
ботанiчний таксон  
(назва ботанiчного таксона українською та латинською мовами)
номер заявки _________ дата подання заявки ____________
Вiдповiдно до вимог частини третьої статтi 12 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" Компетентний орган:
пiдтверджує вiдповiднiсть:
складу документiв заявки на сорт вимогам, визначеним статтею 20 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" [_] так [_] нi
документiв заявки на сорт вимогам складання (оформлення), визначених статтею 25 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" [_] так [_] нi
вiдомостям опублiкованим у базi даних UPOV щодо державної реєстрацiї сорту, зареєстрованого у:    
державах - членах Європейського Союзу [_] так [_] нi
Сполучених Штатах Америки [_] так [_] нi
пiдтверджує наявнiсть:
сплати збору за подання заявки на сорт [_] так [_] нi
За результатами розгляду заявки Компетентним органом буде здiйснена державна реєстрацiя сорту вiдповiдно до статтi 33 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" за умови сплати вiдповiдного збору.

Крiм того, зазначаємо про необхiднiсть постачання офiцiйного зразка заявником протягом шести мiсяцiв вiд дати державної реєстрацiї сорту.

_____________________________
(посада)
_______________
(пiдпис)
__________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ
 
(додаток 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

 

Додаток 6
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 7 роздiлу III)

(бланк Компетентного органу)

________________________________________
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я,
по батьковi (за наявностi)

________________________________________
(адреса для листування)

Повiдомлення
про невiдповiднiсть матерiалiв заявки на сорт встановленим вимогам

При встановленнi дати подання заявки на сорт  
(назва сорту / селекцiйний код)
таксону   , що надiйшла до
(назва ботанiчного таксона українською та латинською мовами)
Компетентного органу   встановлено, що заявка на сорт не вiдповiдає
(дата надходження)
вимогам статтi 21 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин":
1.  
2.  
Зазначену невiдповiднiсть слiд усунути протягом трьох мiсяцiв вiд дати отримання цього повiдомлення.
_____________________________
(посада)
_______________
(пiдпис)
__________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ

 

Додаток 7
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 8 роздiлу III)

(бланк Компетентного органу)

_______________________________________
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я,
по батьковi (за наявностi)

_______________________________________
(адреса для листування)

Повiдомлення
про вiдкликання заявки на сорт рослин

  повiдомляє, що
(найменування Компетентного органу)
вiдповiдно до статтi 21 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" та у зв'язку з неусуненням невiдповiдностей матерiалiв заявки встановленим вимогам, заявка на сорт
назва сорту  
(назва сорту / селекцiйний код)
таксон  
(назва ботанiчного таксона українською та латинською мовами)
вважається вiдкликаною.
_____________________________
(посада)
_______________
(пiдпис)
__________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ

 

Додаток 8
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 4 роздiлу IV)

(бланк Компетентного органу)

__________________________________________
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi)
__________________________________________
(адреса для листування)

Висновок
про неможливiсть набуття майнових прав iнтелектуальної власностi на сорт рослин

  повiдомляє, що в
(найменування Компетентного органу)
результатi визначення новизни сорту за заявкою
заявка N _____________ дата подання _______________
назва сорту  
(назва сорту / селекцiйний код)
таксон  
(назва ботанiчного таксона українською та латинською мовами)
встановлено факт втрати сортом новизни. Можливе продовження квалiфiкацiйної експертизи лише з метою набуття майнового права на поширення сорту в Українi.
_____________________________
(посада)
_______________
(пiдпис)
__________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ

 

Додаток 9
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 7 роздiлу IV)

(бланк Компетентного органу)

__________________________________________
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я,
по батьковi (за наявностi)

__________________________________________
(адреса для листування)

Повiдомлення
про позитивнi результати розгляду заявки на сорт

Вiдповiдно до вимог частини четвертої статтi 25 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" Компетентний орган повiдомляє, що розгляд заявки на сорт
 
(назва сорту / селекцiйний код)
таксон  
(назва ботанiчного таксона українською та латинською мовами)
дата подання заявки __________ номер заявки _________ завершено позитивно.
_____________________________
(посада)
_______________
(пiдпис)
__________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ

 

Додаток 10
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 8 роздiлу IV)

(бланк Компетентного органу)

_________________________________________
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я,
по батьковi (за наявностi)

_________________________________________
(адреса для листування)

Висновок
про невiдповiднiсть заявки на сорт встановленим вимогам

Вiдповiдно до частини п'ятої статтi 25 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин",
заявка на сорт  
(назва сорту / селекцiйний код)
таксон  
(назва ботанiчного таксона українською та латинською мовами)
дата подання заявки __________ номер заявки ____________
не вiдповiдає встановленим законодавством вимогам, а саме:
1.  
2.  
Зазначену невiдповiднiсть слiд усунути протягом трьох мiсяцiв вiд дати отримання цього висновку.
 
(додаток 10 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 10.10.2023 р. N 1790)

 

Додаток 11
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 14 роздiлу IV)

(бланк Компетентного органу)

______________________________________
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я,
по батьковi (за наявностi)

______________________________________
(адреса для листування)

Висновок
про ухвалення назви сорту

Вiдповiдно до статтi 13 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин"
 
(найменування Компетентного органу)
повiдомляє, що за заявкою N _____________ дата подання _______________
заявник(и)  
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi)
таксон  
(назва ботанiчного таксона українською та латинською мовами)
проведено експертизу назви сорту на вiдповiднiсть вимогам Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" i ухвалено назву сорту
 
(назва сорту / селекцiйний код)
_____________________________
(посада)
_______________
(пiдпис)
__________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ

 

Додаток 12
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 14 роздiлу IV)

(бланк Компетентного органу)

______________________________________
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я,
по батьковi (за наявностi)

______________________________________
(адреса для листування)

Висновок
про змiну та ухвалення назви сорту

Вiдповiдно до статтi 13 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин", ураховуючи клопотання заявника (представника) вiд ____________ N _________ про змiну назви сорту,
за заявкою N _____________ дата подання _______________
таксон  
(назва ботанiчного таксона українською та латинською мовами)
проведено експертизу назви сорту на вiдповiднiсть вимогам Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" i запропоновану при поданнi заявки назву сорту
  змiнено
(назва сорту)
та ухвалено нову назву сорту   .
(назва сорту)
_____________________________
(посада)
_______________
(пiдпис)
__________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ

 

Додаток 13
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 14 роздiлу IV)

(бланк Компетентного органу)

_______________________________________
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я,
по батьковi (за наявностi)

_______________________________________
(адреса для листування)

Висновок
про невiдповiднiсть запропонованої назви сорту

  повiдомляє, що
(найменування Компетентного органу)
за заявкою N _____________ дата подання _______________
назва сорту  
(назва сорту / селекцiйний код)
таксон  
(назва ботанiчного таксона українською та латинською мовами)
встановлена невiдповiднiсть запропонованої назви сорту вимогам статтi 13 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин".
Протягом трьох мiсяцiв з дати одержання цього висновку необхiдно надати мотивовану вiдповiдь на цей висновок шляхом його спростування, залишивши запропоновану назву сорту без змiн або запропонувати для ухвалення iншу назву сорту.
_____________________________
(посада)
_______________
(пiдпис)
__________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ

 

Додаток
до висновку про невiдповiднiсть запропонованої назви сорту
_____________ N ____________

Обгрунтування невiдповiдностi запропонованої назви сорту

 

Додаток 14
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 14 роздiлу IV)

(бланк Компетентного органу)

______________________________________
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я,
по батьковi (за наявностi)

______________________________________
(адреса для листування)

Повiдомлення
про ухвалення назви сорту

  повiдомляє, що
(найменування Компетентного органу)
вiдповiдно до частини шiстнадцятої статтi 13 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" та на виконання наказу Мiнагрополiтики вiд ____________ N _____
за заявкою N _____________ дата подання _______________
заявник(и)  
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi)
таксон  
(назва ботанiчного таксона українською та латинською мовами)
ухвалено назву сорту   .
(назва сорту)
_____________________________
(посада)
_______________
(пiдпис)
__________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ

 

Додаток 15
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 10 роздiлу VI)

(бланк Компетентного органу)

______________________________________
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я,
по батьковi (за наявностi)

______________________________________
(адреса для листування)

Повiдомлення про вiдмову у державнiй реєстрацiї сорту

Вiдповiдно до статтi 33 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" наказом Мiнагрополiтики вiд ____________ N ______ прийнято рiшення Компетентного органу про вiдмову у державнiй реєстрацiї сорту
заявка N _____________ дата подання _______________
назва сорту  
таксон  
(назва ботанiчного таксона українською та латинською мовами)
_____________________________
(посада)
_______________
(пiдпис)
__________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ

 

Додаток 16
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 10 роздiлу VI)

(бланк Компетентного органу)

______________________________________
(повне найменування / прiзвище, власне iм'я,
по батьковi (за наявностi)

______________________________________
(адреса для листування)

Повiдомлення
про вiдмову у державнiй реєстрацiї прав на сорт

Вiдповiдно до статтi 33 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" наказом Мiнагрополiтики вiд ____________ N ______ прийнято рiшення Компетентного органу про вiдмову у державнiй реєстрацiї прав на сорт
заявка N _____________ дата подання _______________
назва сорту  
таксон  
(назва ботанiчного таксона українською та латинською мовами)
_____________________________
(посада)
_______________
(пiдпис)
__________________________
Власне iм'я, ПРIЗВИЩЕ

 

Додаток 17
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 11 роздiлу VI)

Державний Герб України

 

Додаток 18
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 11 роздiлу VI)

Державний Герб України

 

Додаток 19
до Порядку складання, подання та розгляду заявки на сорт
(пункт 11 роздiлу VI)

Державний Герб України

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.