ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЧОРНОМОРСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

Н А К А З
м. Одеса

17 травня 2001 року N 222


"Про затвердження Тимчасового порядку розмiщення товарiв (предметiв) на вiдповiдальне зберiгання на складах пiдприємств пiд митним контролем"

     З метою удосконалення митного контролю, оптимiзацiї процесу митного оформлення, на пiдставi ст. 85 Митного кодексу України, з метою забезпечення дотримання вимог наказу Держмитслужби вiд 05.01.99р. N 4 "Про затвердження Порядку зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, увезених на митну територiю України, пiд митним контролем" та запобiгання недолiкам, якi визначенi у листi Держмитслужби вiд 20.04.2001року N 6/20-2027-ЕП, -

     НАКАЗУЮ:

     1. Ввести в дiю з 21 травня 2001 року "Тимчасовий порядок розмiщення товарiв (предметiв) на вiдповiдальне зберiгання на складах пiдприємств пiд митним контролем" (додається).

     2. Начальникам митних постiв та вантажних вiддiлiв ЧРМ:

     2.1. До 23 травня 2001року надати до вiддiлу органiзацiї митного контролю перелiк вiдповiдальних посадових осiб, якi будуть здiйснювати контроль за розмiщенням товарiв (предметiв), якi знаходяться на вiдповiдальному зберiганнi на складах пiдприємств пiд митним контролем";

     2.2. Ознайомити вiдповiдальних посадових осiб з вимогами даного "Тимчасового порядку..." та забезпечити неухильне їх виконання.

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на начальникiв митних постiв та вантажних вiддiлiв та заступникiв начальника регiональної митницi вiдповiдно до розподiлу обов'язкiв.

Начальник регiональної митницi В.Г.Качуренко

 

"ЗАТВЕРДЖУЮ"
Начальник Чорноморської регiональної митницi
В.Г. Качуренко
17 травня 2001 року

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК
РОЗМIЩЕННЯ ТОВАРIВ (ПРЕДМЕТIВ) НА ВIДПОВIДАЛЬНЕ ЗБЕРIГАННЯ НА СКЛАДАХ ПIДПРИЄМСТВ ПIД МИТНИМ КОНТРОЛЕМ

     I. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     1.1. Зазначений Тимчасовий порядок зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, ввезених на митну територiю України, пiд митним контролем (далi - Тимчасовий порядок) розроблено на виконання ст.85 Митного кодексу України, "Порядку зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, увезених на митну територiю України, пiд митним контролем", затвердженого наказом Держмитслужби вiд 05.01.99 N 4.

     1.2. Вантажi, що надходять з-за меж України на адресу пiдприємств-отримувачiв пiдлягають декларуванню в митних органах України шляхом подання належним чином заповненої ВМД.

     1.3. Варiант зберiгання пiдприємствами товарiв пiд митним контролем є альтернативним варiанту зберiгання цих товарiв на митному лiцензiйному складi. При цьому зберiгання пiдприємствами товарiв пiд митним контролем в зонi дiяльностi ЧРМ можливе за наявностi хоча б однiєї з таких умов (якщо iнше не передбачено чинними нормативно-правовими актами):

     а) пiдприємство має власнi складськi примiщення, якi вiдповiдають вимогам наказу Держмитслужби вiд 05.01.99 N 4;

     б) наявнi в зонi дiяльностi ЧРМ МЛС неспроможнi зберiгати потрiбнi обсяги товарiв;

     в) наявнi МЛС неспроможнi забезпечити спецiальнi умови зберiгання вiдповiдних товарiв;

     г) увезення вантажiв гуманiтарної допомоги;

     д) визнання митницею необхiдностi подальшого зберiгання товарiв пiд митним контролем у разi, якщо МЛС, на якому розмiщено такi товари, не забезпечує дотримання митного режиму, а в зонi дiяльностi митницi вiдсутнi iншi МЛС для зберiгання вiдповiдних товарiв.

     1.4. Товари, що ввозяться на митну територiю України за договорами консигнацiї, зберiгати пiд митним контролем на територiях пiдприємств забороняється. Такi товари в обов'язковому порядку заявляються до митного режиму митного складу.

     II. ПОРЯДОК ПЕРЕДАЧI НА ЗБЕРIГАННЯ ТОВАРIВ (ПРЕДМЕТIВ) ПIД МИТНИМ КОНТРОЛЕМ

     2.1. Документальне митне оформлення передачi товарiв на зберiгання пiд митним контролем проводиться з у вiдповiдностi з вимогами "Порядку зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, увезених на митну територiю України, пiд митним контролем", затвердженого наказом Держмитслужби вiд 05.01.99 N 4.

     2.2. Пiсля фактичного надходження вантажу в зону дiяльностi вантажного пiдроздiлу Чорноморської регiональної митницi та оформлення представником пiдприємства письмової заяви за пiдписами керiвника та головного бухгалтера цього пiдприємства на iм'я начальника митницi, начальник вантажного пiдроздiлу (особа, яка його замiщує) при позитивнiй резолюцiї керiвництва митницi ставить задачу безпосереднiм виконавцям про перевiрку вiдповiдностi складських примiщень та вiдповiдностi наступним вимогам:

     2.2.1. обов'язкова наявнiсть охоронної та протипожежної сигналiзацiй, що виведенi на пульт органiзацiї, що здiйснює охорону складу (охоронна сигналiзацiя повинна виключати можливiсть проникнення на територiю складу без її реагування та можливiсть вилучення зi складу поза митним контролем транспортних засобiв i товарiв, якi в ньому зберiгаються);

     2.2.2. мати не менш нiж два засоби забезпечення (iдентифiкацiї) на входi в закрите складське примiщення, один з яких має бути у вiданнi митного органу;

     2.2.3. обов'язкова наявнiсть обладнаних засобами зв'язку для оперативної зв'язку спiвробiтникiв митницi, якi здiйснюють митний контроль на цьому складi;

     2.2.4. при наявностi вiкон у примiщеннi складу - обов'язкове обладнання їх з внутрiшньої сторони металевими гратами;

     2.2.5. мати засоби облiку та контролю для складiв, призначених для зберiгання наливних та насипних товарiв та вiдповiдне огородження, що обмежує доступ стороннiх осiб, транспортних засобiв i т.i.

     2.3. У разi вiдповiдностi складу вимогам, зазначеним у п.2.2., рiшення про вивантаження приймається начальником вантажного пiдроздiлу пiд особисту вiдповiдальнiсть, для забезпечення органiзацiї належного митного контролю. Копiї завiрених та наданих вантажовласником документiв, завiряються iнспектором вантажного пiдроздiлу штампом "Пiд митним контролем" та залишаються в окремiй тецi в справах вантажного пiдроздiлу з занесенням всiх даних до "Журналу облiку товарiв, що передаються на зберiгання пiд митним контролем", до повного завершення митного оформлення вантажу в даному вантажному пiдроздiлi.

     2.4. Спiвробiтники вантажного пiдроздiлу пiсля одержання митного забезпечення разом з представником власника вантажу або уповноваженої ним особи (митного брокера) вiдбувають на огляд.

     2.5. На пiдставi ст.29 Митного кодексу України, в разi придатностi примiщення для зберiгання вантажу, пiсля його огляду, спiвробiтники вантажного пiдроздiлу здiйснюють огляд транспортного засобу, в ходi якого перевiряють вiдповiднiсть його номера вiдомостям, зазначеним у товаросупровiдних документах, непошкодженiсть вантажного вiддiлення, наявнiсть, вiдповiднiсть та непошкодженiсть митного забезпечення. Пiсля здiйснення такого огляду спiвробiтники вантажного пiдроздiлу знiмають митне забезпечення, оглядають вантаж i надають дозвiл на розвантаження транспортного засобу.

     2.6. Вантажнi роботи здiйснюються пiд контролем спiвробiтникiв вантажного пiдроздiлу митницi. В ходi вивантаження предметiв та їх розмiщення в примiщеннi складу спiвробiтниками митницi здiйснюють ретельний огляд вантажу, в ходi якого остаточно з'ясовується його вiдповiднiсть всiм вiдомостям, що зазначаються в супровiдних документах. Пiсля завершення вивантаження спiвробiтники митницi разом з власником вантажу складають Акт про прийняття-передання товарiв (предметiв) на зберiгання пiд митним контролем, за формою, визначеною додатком 1 "Порядку зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, увезених на митну територiю України, пiд митним контролем" затвердженого наказом Держмитслужби вiд 05.01.99 N 4.

     2.7. Пiсля цього вiдповiдальнi особи пiдприємства зачиняють склад. Посадовi особи вантажного пiдроздiлу накладають митне забезпечення пiсля накладення забезпечення власником складу та повертаються на робоче мiсце, де заносять всi остаточнi вiдомостi до "Журналу облiку товарiв, що передаються на зберiгання пiд митним контролем".

     2.8. До завершення митного оформлення вантажу в тецi "Вантажi на вiдповiдальному зберiганнi" повиннi зберiгатися отриманi примiрники всiх документiв, що прямують з вантажем (ТТН, рахунок-фактура або iнвойс, пакувальнi листи, коносаменти, авiанакладнi, копiя ПВ, i т.iн.) та перший примiрник зареєстрованого Акту прийому-передачi на вiдповiдальне зберiгання.

     2.9. В ходi зберiгання предметiв переданих пiдприємству на вiдповiдальне зберiгання спiвробiтники вантажного пiдроздiлу за рiшенням начальника пiдроздiлу (не рiже одного разу на мiсяць) здiйснюють перевiрки наявностi зазначених вантажiв з метою своєчасних виявлень порушень митних правил та вiдповiдних дiй. В разi наявностi достатнiх пiдстав вважати, що пiдприємство порушує встановленi вимоги, перевiрка здiйснюється обов'язково. Всi результати перевiрок заносяться до "Журналу облiку товарiв, що передаються на зберiгання пiд митним контролем", в якому повиннi бути передбаченi графи "Дата здiйснення перевiрки наявностi вантажу", "Результат перевiрки".

     2.10. У випадках виявлення таких порушень складається протокол про ПМП. Перед випуском вантажiв, що зберiгаються на вiдповiдальному зберiганнi на складах пiдприємств (перед завершенням митного оформлення) спiвробiтник вантажного пiдроздiлу обов'язково здiйснює перевiрку наявностi вантажу та непошкодженостi митного забезпечення. Виїзд на перевiрку здiйснюється з власником вантажу або уповноваженим ним брокером. Пiсля одержання власником вантажу дозволу митного органу на його випуску зi складу, iнспектором вантажного пiдроздiлу, у "Журналу облiку товарiв, що передаються на зберiгання пiд митним контролем" робиться запис: "оформлено" з зазначенням номеру та дати ВМД або ДКД, який завiряється особистим пiдписом з зазначенням посади, прiзвища посадової особи та дати запису. Недодержання порядку вивантаження товарiв (предметiв) на вiдповiдальне зберiгання склад пiдприємства тягне за собою вiдповiдальнiсть спiвробiтника митницi згiдно дiючого законодавства.

     III. КОНТРОЛЬ ЗА ВАНТАЖАМИ, ЩО ЗНАХОДЯТЬСЯ НА ЗБЕРIГАННI ПIД МИТНИМ КОНТРОЛЕМ

     3.1. За мiсяць до закiнчення термiну зберiгання, визначеному ст.89 Митного кодексу України, iнспектор вантажного пiдроздiлу, вiдповiдальний за контроль за вантажами, що знаходяться на вiдповiдальному зберiганнi пiдприємства, надсилає повiдомлення за пiдписом начальника (заступника начальника) регiональної митницi на адресу пiдприємства, з попередженням про необхiднiсть митного оформлення вантажу згiдно вимог дiючого законодавства.

     3.2. Начальник вантажного пiдроздiлу здiйснює заходи щодо перевiрки фактичної наявностi вантажу на складi, а також дотримання суб'єктами ЗЕД правил зберiгання вантажу пiд митним контролем. В разi порушень пiдприємством митних правил зберiгання вантажу, iнспектор вантажного пiдроздiлу складає протокол про порушення митних правил.

     3.3. При порушеннi термiну зберiгання вантажiв пiд митним контролем, iнспектор вантажного пiдроздiлу складає протокол про порушення митних правил вiдповiдно вимог Митного кодексу України та передає матерiали до Вiддiлення боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил.

     IV. ЗНЯТТЯ З КОНТРОЛЮ ВАНТАЖIВ, ЩО ЗНАХОДЯТЬСЯ НА ЗБЕРIГАННI ПIД МИТНИМ КОНТРОЛЕМ

     4.1. Вантаж, що знаходиться на вiдповiдальному зберiганнi, знiмається з контролю на пiдставi оформленої ВМД (ДКД), про що робиться вiдповiдний запис в "Журналi облiку товарiв, що передаються на зберiгання пiд митним контролем".

     4.2. Збори за знаходження вантажу пiд митним контролем нараховуються згiдно вимог дiючого законодавства.

     4.3. Зняття з контролю вантажу та оформлення належних документiв згiдно чинного законодавства можливо тiльки пiсля сплати податкiв та зборiв (включаючи збори за знаходження вантажу пiд митним контролем).

Заступник начальника вiддiлу оргмитконтролю Ю.I.Соколов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.