ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

01.07.2003 N 279


Про окремi питання регулювання дiяльностi банкiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 липня 2003 р. за N 606/7927


     Вiдповiдно до Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та з метою вдосконалення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України, пiдвищення надiйностi та стабiльностi банкiвської системи Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2001 N 368 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26.09.2001 за N 841/6032 (iз змiнами), що додаються.

     2. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.10.2000 N 420 "Про додатковi вимоги до уповноважених банкiв щодо нормативiв капiталу та лiквiдностi", зареєстровану в Мiнiстерствi юстицiї України 05.11.2000 за N 781/5002.

     3. Банки мають забезпечити, починаючи з 01.10.2003, включення до розрахунку нормативiв кредитного ризику суми вкладень у борговi цiннi папери, що випущенi банками.

     4. Генеральному департаменту банкiвського нагляду (В.В.Пушкарьов) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома самостiйних структурних пiдроздiлiв, територiальних управлiнь Нацiонального банку України, а також до банкiв для керiвництва в роботi.

     5. Постанова набирає чинностi через мiсяць пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     6. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови О.В.Шлапака, Генеральний департамент банкiвського нагляду (В.В.Пушкарьов) та начальникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

Голова С.Л.Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
01.07.2003 N 279
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 липня 2003 р. за N 606/7927

ЗМIНИ
до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi

     1. Абзац третiй пункту 1.7 глави 1 роздiлу II викласти в такiй редакцiї:

     "вкладення в капiтал (що не консолiдуються) асоцiйованих та дочiрнiх установ, а також вкладення в капiтал iнших установ у розмiрi 10 i бiльше вiдсоткiв їх статутного капiталу".

     2. У роздiлi IV:

     2.1. Абзац тридцять перший пiдпункту "ґ" глави 1 викласти в такiй редакцiї:

     "борговi цiннi папери, випущенi банками, фiнансовими (небанкiвськими) установами та нефiнансовими пiдприємствами, в портфелi банку на продаж та на iнвестицiї".

     2.2. Виноску 5 глави 3 викласти в такiй редакцiї:

     "5 До негативно класифiкованих активiв належать: кредитнi операцiї, що класифiкованi за ступенем ризику як "сумнiвнi", "безнадiйнi"; дебiторська заборгованiсть, що належить до III та IV груп ризику; цiннi папери з нефiксованим прибутком, ринкова (або розрахункова ринкова) вартiсть яких менше балансової вартостi понад 50 вiдсоткiв; простроченi бiльше нiж 31 день та сумнiвнi до отримання нарахованi доходи; кошти, що розмiщенi на кореспондентських рахунках у банках (резидентах i нерезидентах), якi визнанi банкрутами або лiквiдовуються за рiшенням уповноважених органiв або якi зареєстрованi в офшорних зонах. Пiдставою для їх класифiкацiї є нормативно-правовi акти Нацiонального банку та внутрiшнi положення банкiв".

     3. У роздiлi VI:

     3.1. Абзац перший пункту 1.13 глави 1 викласти в такiй редакцiї:

     "1.13. Контрагенти, у яких держава є власником iстотної участi, не є такими, що разом володiють акцiями (паями/частками) банку або iншої юридичної особи, якщо цi контрагенти не пов'язанi мiж собою виробничими зв'язками та змiни у фiнансово-господарськiй дiяльностi одного контрагента не можуть вплинути на фiнансовий стан (господарську дiяльнiсть) iншого".

     3.2. Пiдпункт "а" пункту 2.3 глави 2 доповнити абзацом такого змiсту:

     "борговi цiннi папери, випущенi банками, в портфелi банку на продаж та на iнвестицiї".

     3.3. Пункти 2.5, 2.6, 2.7, 2.8 глави 2 викласти в такiй редакцiї:

     "2.5. Банк, який є добре капiталiзованим або достатньо капiталiзованим i проводить беззбиткову дiяльнiсть протягом останнiх трьох мiсяцiв, може надавати кредити та здiйснювати вкладення в борговi цiннi папери в обсягах, що перевищують установлений норматив максимального розмiру кредитного ризику на одного контрагента (Н7), та виключати iз загального обсягу кредитного ризику суму забезпечення (але не бiльше нiж сума основного боргу за окремою кредитною операцiєю) у разi:

     а) забезпечення кредиту безумовним зобов'язанням за умови, що це зобов'язання було надане безпосередньо на користь банку:

     урядами або центральними банками держав, що належать до категорiї А11;

______________
     11 Перелiк країн, що включенi до категорiї А: Австралiя, Австрiя, Бельгiя, Грецiя, Данiя, Iрландiя, Iсландiя, Iспанiя, Iталiя, Канада, Корея, Люксембург, Мексика, Нiмеччина, Норвегiя, Нова Зеландiя, Нiдерланди, Сполучене Королiвство Великобританiї та Пiвнiчної Iрландiї, Польща, Португалiя, США, Туреччина, Угорщина, Фiнляндiя, Францiя, Чеська Республiка, Швейцарiя, Швецiя та Японiя.

     або Мiжнародним банком реконструкцiї та розвитку чи Європейським банком реконструкцiї та розвитку;

     або першокласними банками, що мають опублiкований кредитний рейтинг не нижче iнвестицiйного класу12, - за зобов'язаннями контрагентiв iз строком виконання один рiк i менше.

______________
     12 Iнвестицiйний клас - кредитний рейтинг банку, пiдтверджений у бюлетенi однiєї з провiдних свiтових рейтингових компанiй (IBCA, Standard & Poor's, Moody's), який свiдчить про низьку ймовiрнiсть невиконання зобов'язань.

     У разi дотримання зазначених вимог банк повинен мати такi документи:

     оригiнал безумовного зобов'язання, що поданий особами, якi зазначенi в пiдпунктi "а" пункту 2.5 цiєї глави. Цей документ має бути нотарiально засвiдчений за мiсцем його видачi (крiм акредитивiв "стендбай"), перекладений на українську мову та легалiзований в консульськiй установi України, якщо мiжнародними договорами, у яких бере участь Україна, не передбачено iнше. Зазначений документ може бути також засвiдчений в посольствi вiдповiдної держави в Українi та легалiзований в Мiнiстерствi закордонних справ України. Переклад зобов'язання у виглядi електронного документа (акредитиви "стендбай") має засвiдчуватися нотарiально або банком-заявником, крiм того Нацiональний банк у будь-який час може перевiрити оригiнал зобов'язання. До безумовних зобов'язань належать безумовнi гарантiї погашення заборгованостi позичальника перед банком, уключаючи гарантiї на першу вимогу, безвiдкличнi резервнi акредитиви, що виконують функцiї фiнансової гарантiї. Безумовне зобов'язання має вiдповiдати нормам мiжнародного iнституцiйного (приватного) права щодо зобов'язань такого типу, а саме: Унiфiкованим правилам та звичаям для документарних акредитивiв Мiжнародної торгової палати, Унiфiкованим правилам по договiрних гарантiях Мiжнародної торгової палати, Унiфiкованим правилам Мiжнародної торгової палати стосовно гарантiй на першу вимогу та iншим мiжнародно-правовим актам (у тому числi держави походження гаранта) з питань переказу грошей вiдповiдно до статтi 2 Закону України "Про платiжнi системи та переказ грошей в Українi";

     пiдтвердження офiцiйного рейтингу гаранта вiдповiдно до останнiх видань бюлетенiв провiдних свiтових рейтингових компанiй (IBCA, Standart & Poor's, Moody's тощо);

     iншi документи, що вiдповiдають вимогам банкiвського законодавства вiдповiдної країни, якi за формою, змiстом i засобами реалiзацiї забезпечують виконання гарантом безумовних зобов'язань (за наявностi);

     б) грошового покриття кредиту у виглядi застави майнових прав на грошовi кошти позичальника/майнового поручителя, що розмiщенi у виглядi депозиту в банку-кредиторi, або застави ощадних/депозитних сертифiкатiв, що випущенi банком-кредитором, за умови вiдповiдностi строкiв надання кредиту строкам залучення депозиту. У разi забезпечення кредиту грошовим покриттям банк повинен мати договiр про заставу майнових прав на грошовi кошти, що зберiгаються на рахунках у банку-кредиторi (або договiр про заставу ощадних/депозитних сертифiкатiв, що випущенi банком-кредитором), який укладений з позичальником/майновим поручителем i за яким надається право у разi невиконання позичальником/майновим поручителем зобов'язань за кредитним договором стягувати кошти з їх рахункiв на погашення цього боргу, а також платiжнi та iншi документи, що пiдтверджують надання кредиту i вiдповiдне забезпечення за кредитом.

     Банки можуть здiйснювати вкладення в борговi цiннi папери в розмiрi, що перевищує встановлений норматив максимального розмiру кредитного ризику на одного контрагента (Н7), та виключати iз загального обсягу кредитного ризику суму безумовного забезпечення або грошового покриття, якщо в умовах випуску та розмiщення таких боргових цiнних паперiв (або в угодi про купiвлю цiнних паперiв) зазначається про їх вiдповiдне забезпечення згiдно з укладеним мiж емiтентом та гарантом/поручителем договором про забезпечення. У разi забезпечення вкладень у борговi цiннi папери грошовим покриттям банк повинен мати документ, у якому визначенi умови випуску та розмiщення таких боргових цiнних паперiв (або угоду про купiвлю боргових цiнних паперiв) iз зазначенням у ньому (в угодi) про вiдповiдне грошове покриття такого випуску.

     2.6. Рiшення про проведення банком операцiй з одним контрагентом/позичальником у розмiрi, що перевищує 25 вiдсоткiв регулятивного капiталу банку (з урахуванням сум усiх операцiй, визначених у пунктi 2.3 цiєї глави, щодо цього контрагента), має прийматися правлiнням та/або радою банку.

     2.7. У день надання такого кредиту та виключення його з розрахунку нормативу максимального розмiру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) банк зобов'язаний:

     включити вiдповiдну iнформацiю до форми звiтностi N 611 "Звiт про дотримання економiчних нормативiв";

     надiслати електронною поштою письмове повiдомлення вiдповiдному територiальному управлiнню та Генеральному департаменту банкiвського нагляду Нацiонального банку iз зазначенням iнформацiї про документи, що пiдтверджують надання забезпеченого грошовим покриттям (депозитом чи депозитним сертифiкатом) або безумовним забезпеченням кредиту, якi передбаченi пунктом 2.5 цiєї глави.

     2.8. У разi пролонгацiї кредитної угоди для пiдтвердження наявностi грошового покриття (або безумовного забезпечення) за пролонгованим кредитом та права банку не включати суму такого кредиту до розрахунку нормативу максимального розмiру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) банк зобов'язаний здiйснити заходи вiдповiдно до вимог пункту 2.7 цiєї глави.

     Пiд час проведення iнспекцiйної перевiрки iнспектори мають перевiряти достовiрнiсть документiв щодо пiдстав виключення сум кредитiв, забезпечених грошовим покриттям (або безумовним зобов'язанням), з розрахунку нормативу максимального розмiру кредитного ризику на одного контрагента (Н7).

     Якщо за результатами перевiрки встановленi факти невиконання банком на дату надання кредиту (його пролонгацiї) хоча б однiєї з умов, зазначених у пунктах 2.5 - 2.7 цiєї глави, чи у зв'язку з невiдповiднiстю перелiчених у цих пунктах документiв, то банк зобов'язаний вiдкоригувати розрахунок нормативу максимального розмiру ризику на одного контрагента (Н7) з дати виключення ним iз загального обсягу кредитного ризику вiдповiдної суми кредиту та подати до Нацiонального банку змiнену форму звiтностi N 611 "Звiт про дотримання економiчних нормативiв" за вiдповiднi перiоди (мiсяцi).

     У цьому разi за допущенi порушення до банку мають застосовуватися жорсткi заходи впливу вiдповiдно до нормативно-правових актiв Нацiонального банку з питань застосування до банкiв заходiв впливу за порушення вимог банкiвського законодавства".

     3.4. Пункт 3.3 глави 3 доповнити абзацом такого змiсту:

     "Якщо один контрагент банку входить одночасно до складу кiлькох груп пов'язаних контрагентiв, то при розрахунку нормативу великих кредитних ризикiв (Н8) сума наданого кредиту контрагента, що входить до складу кiлькох груп, враховується один раз".

     3.5. Пiдпункт "а" пункту 3.4 глави 3 доповнити абзацом такого змiсту:

     "борговi цiннi папери, випущенi банками, в портфелi банку на продаж та на iнвестицiї".

     4. Пункт 2.4 глави 2 роздiлу X доповнити абзацом такого змiсту:

     "максимальний сукупний розмiр кредитiв, гарантiй та поручительств, наданих iнсайдерам (Н10к)".

Директор Генерального департаменту банкiвського нагляду В.В.Пушкарьов
Начальник Управлiння методологiї I.Ф.Романенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.