ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про гастрольнi заходи в Українi

     Цей Закон визначає загальнi засади органiзацiї гастрольних заходiв в Українi, а також порядок справляння та використання збору за проведення гастрольних заходiв.

I. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     Стаття 1. Визначення термiнiв

     У цьому Законi термiни вживаються в такому значеннi:

     гастрольнi заходи - видовищнi заходи (фестивалi, концерти, вистави, лекцiйно-концертнi, розважальнi програми, виступи пересувних циркових колективiв, пересувнi механiзованi атракцiони типу "Луна-парк" тощо) закладiв, пiдприємств, органiзацiй культури, творчих колективiв, у тому числi тимчасових, окремих виконавцiв за межами їх стацiонарних сценiчних майданчикiв. Гастрольнi заходи, за винятком благодiйних гастрольних заходiв, проводяться з метою отримання доходiв;

     гастролери - заклади, пiдприємства i органiзацiї культури, творчi колективи, окремi виконавцi, якi здiйснюють гастрольнi заходи на територiї України;

     органiзатори гастрольних заходiв - суб'єкти господарювання, що займаються органiзацiєю гастрольних заходiв на територiї України i статутними документами яких передбачено таку дiяльнiсть;

     благодiйнi гастрольнi заходи - добровiльнi безкорисливi видовищнi заходи закладiв, пiдприємств, органiзацiй культури, творчих колективiв, окремих виконавцiв, що не передбачають одержання доходу їх органiзаторами та гастролерами, за винятком доходiв, за рахунок яких покриваються витрати, пов'язанi виключно з органiзацiєю та проведенням гастрольного заходу. Перелiк та граничнi обсяги таких витрат визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Благодiйними вважаються також гастрольнi заходи, весь дохiд вiд яких, за винятком доходiв, за рахунок яких покриваються витрати, пов'язанi виключно з органiзацiєю та проведенням гастрольного заходу, спрямовується на благодiйництво згiдно iз законом;

     стацiонарний сценiчний майданчик - сценiчний майданчик, який належить закладу, пiдприємству чи органiзацiї культури, творчому колективу, виконавцю на правах власностi або регулярно використовується ним не менше одного року на пiдставi iнших цивiльно-правових угод.

     Стаття 2.Органiзацiя гастрольних заходiв

     Гастролi проводяться на пiдставi договорiв, укладених вiдповiдно до закону.

     Порядок органiзацiї i проведення гастрольних заходiв визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Органiзатори гастрольних заходiв несуть вiдповiдальнiсть за дотримання положень законодавства України про авторськi i сумiжнi права.

     Стаття 3. Обмеження при здiйсненнi гастрольних заходiв

     При проведеннi гастрольних заходiв не допускаються заклики до захоплення влади, насильницької змiни конституцiйного ладу i цiлiсностi держави, розпалювання нацiональної, класової, соцiальної, релiгiйної та iншої ворожнечi, до пропаганди вiйни, тероризму й екстремiзму.

     Не допускається проведення гастрольних заходiв, що пропагують порнографiю, культ насильства й жорстокостi, виробництво та вживання наркотикiв i психотропних речовин.

Роздiл II
ЗБIР ЗА ПРОВЕДЕННЯ ГАСТРОЛЬНИХ ЗАХОДIВ

     Стаття 4. Платники збору за проведення гастрольних заходiв

     Платниками збору за проведення гастрольних заходiв на територiї України є органiзатори гастрольних заходiв.

     Органiзатори благодiйних гастрольних заходiв не є платниками цього збору.

     Стаття 5. Об'єкт оподаткування

     Об'єктом оподаткування збором за проведення гастрольних заходiв на територiї України є виручка вiд реалiзацiї квиткiв на гастрольний захiд.

     Стаття 6. Ставка оподаткування

     Ставка збору за проведення гастрольних заходiв становить три вiдсотки об'єкта оподаткування, визначеного у статтi 5 цього Закону.

     Стаття 7. Порядок розрахунку та сплати збору за проведення гастрольних заходiв

     Платники збору за проведення гастрольних заходiв протягом десяти календарних днiв пiсля дати проведення гастрольного заходу подають до органу державної податкової служби за мiсцем його проведення розрахунок збору за проведення гастрольних заходiв за формою, встановленою центральним податковим органом.

     Збiр сплачується одним платiжним дорученням протягом двадцяти календарних днiв, наступних за датою проведення гастрольного заходу.

Датою проведення заходу вважається дата його фактичного завершення.

Роздiл III
ПIДТРИМКА ВIТЧИЗНЯНИХ ГАСТРОЛЕРIВ

     Стаття 8. Порядок формування коштiв для пiдтримки вiтчизняних гастролерiв

     Пiдтримка вiтчизняних гастролерiв здiйснюється за рахунок коштiв загального та спецiального фондiв Державного бюджету України i мiсцевих бюджетiв.

     Джерелом формування спецiального фонду бюджетiв на пiдтримку вiтчизняних гастролерiв є надходження вiд збору за проведення гастрольних заходiв.

     Стаття 9. Порядок розподiлу та використання коштiв для пiдтримки вiтчизняних гастролерiв

     Тридцять вiдсоткiв нарахованих сум збору за проведення гастрольних заходiв залишаються на спецiальних рахунках управлiнь Державного казначейства в Автономнiй Республiцi Крим та в областях i використовуються на пiдтримку гастрольних заходiв у зазначених регiонах; розпорядником цих коштiв є органи виконавчої влади Автономної Республiки Крим та органи виконавчої влади в областях, якi здiйснюють державну полiтику у сферi культури i мистецтв.

     Сiмдесят вiдсоткiв нарахованих сум зазначеного збору перераховуються на спецiальний рахунок Державного казначейства України i використовуються на пiдтримку гастрольних заходiв вiтчизняних гастролерiв на загальнодержавному рiвнi. Розпорядником цих коштiв є центральний орган виконавчої влади, який здiйснює державну полiтику у сферi культури i мистецтв.

     Забороняється нецiльове використання зазначених коштiв.

     Порядок розподiлу коштiв спецiального фонду бюджетiв на пiдтримку вiтчизняних гастролерiв затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України.

Роздiл IV
ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЦЬОГО ЗАКОНУ

     Стаття 10. Вiдповiдальнiсть за порушення цього Закону

     Особи, якi порушили вимоги цього Закону, несуть вiдповiдальнiсть згiдно з чинним законодавством.

     Платники збору за проведення гастрольних заходiв несуть вiдповiдальнiсть за своєчаснiсть подання розрахунку збору, правильнiсть обчислення, повноту i своєчаснiсть сплати збору згiдно iз законом.

     Сума збору за проведення гастрольних заходiв, не сплачена платником в установлений цим Законом термiн, вважається сумою податкового боргу i стягується до бюджетiв з нарахуванням пенi та застосуванням штрафних санкцiй у загальному порядку.

Роздiл V
ПРИКIНЦЕВI ПОЛОЖЕННЯ

     1. Цей Закон набирає чинностi з 1 сiчня 2004 року.

     2. До приведення законодавства України у вiдповiднiсть iз цим Законом нормативно-правовi акти застосовуються в частинi, що не суперечить цьому Закону.

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України у тримiсячний строк з дня опублiкування цього Закону:

     подати до Верховної Ради України пропозицiї щодо внесення змiн до законiв України у зв'язку з прийняттям цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити прийняття необхiдних нормативно-правових актiв у зв'язку з прийняттям цього Закону.

     4. Частину першу статтi 14 Закону України "Про систему оподаткування" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1997 р., N 16, ст. 119; 1999 р., N 5-6, ст. 39, N 20-21, ст. 192, N 26, ст. 215, N 51, ст. 455; 2002 р., N 5, ст. 30; 2003 р., N 12, ст. 88, N 10-11, ст. 87; iз змiнами, внесеними Законом України вiд 22 травня 2003 року N 849-IV доповнити пунктом 27:

     "27) збiр за проведення гастрольних заходiв".

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ,
10 липня 2003 року
N 1115-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.