КОМIТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ФIНАНСIВ I БАНКIВСЬКОЇ ДIЯЛЬНОСТI

вiд 15.07.2003 р. N 06-10/591

 

Мiнiстерству економiки та з питань європейської iнтеграцiї України
Мiнiстерству фiнансiв України
Мiнiстерству аграрної полiтики України
Державнiй податковiй адмiнiстрацiї України
Державнiй митнiй службi України

Щодо застосування окремих норм Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольнi напої"

    З 1 липня поточного року набрали чинностi норми Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рiк" та деяких iнших законодавчих актiв", якими внесенi змiни до Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольнi напої" (далi - Закон).

    У зв'язку з численними запитами щодо порядку застосування окремих норм цього Закону Комiтет з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi роз'яснює наступне.

    1. Щодо застосування ставки акцизного збору 0,92 грн. за 1 лiтр на вина винограднi натуральнi з доданням цукру.

    Головним процесом у технологiї виробництва вина є спиртове бродiння, у результатi якого виноградне сусло (виноматерiал) перетворюється у вино. При цьому пiсля завершення процесу бродiння, тобто повного зброджування сусла, вмiст цукру у винi складає не бiльш як 0,3 г/100 куб. см.

    Вмiст цукру у готовому продуктi (винi) у бiльших обсягах досягається завдяки окремим технологiчним прийомам при приготуваннi вина: шляхом додавання цукровмiсних компонентiв виноградного походження для доведення вмiсту цукру до потрiбного рiвня або шляхом призупинення процесу бродiння до повного збродження цукру для збереження цукру у винi у певному обсязi. Такi технологiчнi операцiї при виробництвi вина розглядаються як додання цукру.

    Таким чином, ставка акцизного збору 0,92 грн. за 1 лiтр вина застосовується до вин з вмiстом цукру бiльш як 0,3 г/100 куб. см.

    Причому вмiст цукру бiльш як 0,3 г/100 куб. см є єдиним i виключним критерiєм для вiднесення вин до цiєї позицiї. Додання у вино iнших компонентiв, наприклад, спирту, виключає можливiсть вiднесення його до цiєї позицiї. На вина винограднi натуральнi з доданням спирту згiдно зi статтею 2 Закону застосовується тимчасово до 1 сiчня 2004 року ставка акцизного збору 0,92 грн. за 1 лiтр, а пiсля цiєї дати буде дiяти ставка 0,25 грн. за 1 лiтр.

    2. Щодо застосування пiльгової ставки акцизного збору 2,0 грн. за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту на спирт етиловий, що використовується для виготовлення вин.

    Частина четверта статтi 3 Закону викладена у новiй редакцiї, яка передбачає застосування пiльгової ставки акцизного збору у розмiрi 2,0 гривнi за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту тiльки на спирт етиловий, що використовується НВАО "Масандра" в межах квот, встановлених Кабiнетом Мiнiстрiв України, i тiльки для виготовлення марочних виноградних вин.

    У всiх iнших випадках використання спирту етилового при виготовленнi виноградних вин, а саме:

    - для виготовлення НВАО "Масандра" ординарних вин або використання спирту етилового для виготовлення марочних вин поза квотами, встановленими Кабiнетом Мiнiстрiв;

    - для виготовлення будь-яких вин iншими нiж НВАО "Масандра" пiдприємствами застосовується ставка акцизного збору на спирт етиловий у розмiрi 16 гривень за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту.

    Таким чином, для застосування пiльгової ставки на спирт етиловий вiдповiдно до частини четвертої статтi 3 Закону необхiдно виконання наступних умов:

    - визначення (персонiфiкацiя) суб'єкта (суб'єктiв) пiдприємницької дiяльностi, що охоплюється термiном "Нацiональне виробничо-аграрне об'єднання "Масандра";

    - визначення обсягiв виробництва марочних вин Нацiональним виробничо-аграрним об'єднанням "Масандра";

    - затвердження Кабiнетом Мiнiстрiв України квот на спирт етиловий, що використовується Нацiональним виробничо-аграрним об'єднанням "Масандра" при виготовленнi марочних виноградних вин.

    З метою забезпечення виробничого процесу в умовах, що склалися, вважаємо за доцiльне тимчасово до затвердження Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдних квот на спирт етиловий застосовувати порядок вiдпуску спирту етилового для НВАО "Масандра", що дiяв до набрання чинностi змiн, внесених до статтi 3 Закону, з наступним зарахуванням використаного спирту до обсягiв затверджуваних квот.

    3. Щодо строку видачi авальованого векселя при отриманнi спирту етилового пiдприємствами первинного виноробства.

    Стаття 3 Закону доповнена нормою (частина сьома у новiй редакцiї Закону), яка передбачає, що строк, на який видається авальований податковий вексель при використаннi спирту пiдприємствами первинного виноробства для виготовлення виноградних, плодових та iнших виноматерiалiв i сусла, не може перевищувати 180 календарних днiв.

    Таким чином, оскiльки ставка акцизного збору на спирт етиловий 2,0 гривнi за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту дiє лише на спирт етиловий, що використовується НВАО "Масандра" в межах квот, встановлених Кабiнетом Мiнiстрiв України, для виготовлення марочних виноградних вин, при використаннi спирту етилового пiдприємствами первинного виноробства для виготовлення виноградних, плодових та iнших виноматерiалiв i сусла авальований банком вексель на строк, що не перевищує 180 календарних днiв, видається на суму акцизного збору, розраховану виходячи iз ставки 16 гривень за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту.

    Такий вексель пiдлягає сплатi у повному обсязi i його застосування можна розглядати лише як вiдстрочення сплати акцизного збору за використаний для виготовлення виноградних плодових та iнших виноматерiалiв i сусла спирт етиловий пiдприємствами первинного виноробства.

Голова Комiтету С. Буряк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.