МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З

18.07.2003 N 243/474


Про затвердження Порядку ввезення в Україну i вивезення з України насiння i садивного матерiалу сортiв рослин для наукових цiлей та цiлей державного сортовипробування

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
5 серпня 2003 р. за N 687/8008


     На виконання статтi 24 Закону України "Про насiння i садивний матерiал", статей 29, 39 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" та вiдповiдно до пункту 5 Положення про Державну службу з охорони прав на сорти рослин, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 серпня 2002 р. N 1182, наказуємо:

     1. Затвердити Порядок ввезення в Україну i вивезення з України насiння i садивного матерiалу сортiв рослин для наукових цiлей та цiлей державного сортовипробування, що додається.

     2. Державнiй службi з охорони прав на сорти рослин (Волкодав В.В.) подати наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України та опублiкувати його в офiцiйному бюлетенi Держсортслужби "Охорона прав на сорти рослин".

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Мiнiстра аграрної полiтики України Сороку В.I. i заступника голови Державної митної служби України Iванюка М.М.

Мiнiстр аграрної полiтики України С.Рижук
В.о. голови Державної митної служби України О.Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства аграрної полiтики України, Державної митної служби України
18.07.2003 N 243/474
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
5 серпня 2003 р. за N 687/8008

ПОРЯДОК
ввезення в Україну i вивезення з України насiння i садивного матерiалу сортiв рослин для наукових цiлей та цiлей державного сортовипробування

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблений на виконання статтi 24 Закону України "Про насiння i садивний матерiал", статей 29, 39 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" та вiдповiдно до пункту 5 Положення про Державну службу з охорони прав на сорти рослин, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 серпня 2002 р. N 1182.

     1.2. Дiя цього Порядку поширюється на фiзичних та юридичних осiб, наукова дiяльнiсть яких пов'язана iз ввезенням в Україну насiння i садивного матерiалу сортiв рослин, призначеного для державного випробування, наукових цiлей, експонування та вивезення з України насiння i садивного матерiалу сортiв рослин як об'єктiв iнтелектуальної власностi.

     1.3. Насiння i садивний матерiал сортiв рослин можуть ввозитись в Україну з iнших держав за умови, якщо вони належать до сорту, який занесено до Державного реєстру сортiв рослин, придатних для поширення в Українi (далi - Реєстр сортiв), або за результатами державного випробування визнано перспективним.

     1.4. Мiнiстерство аграрної полiтики України може дозволити ввезення насiння сорту, який не внесено до Реєстру сортiв, за умови, що вiн призначений для розмноження i наступного вивезення за межi країни за мiжнародними договорами України.

2. Ввезення в Україну насiння i садивного матерiалу сортiв рослин для наукових цiлей та цiлей державного сортовипробування

     2.1. Дослiднi зразки сортiв, якi ввозяться в Україну для цiлей державного випробування, не обкладаються ввiзним митом i не пiдлягають квотуванню, лiцензуванню i сертифiкацiї та державнiй санiтарно-гiгiєнiчнiй експертизi, а карантинний огляд цих зразкiв здiйснюється на безоплатнiй основi. Митне оформлення їх здiйснюється без сертифiкатiв вiдповiдностi на основi документального пiдтвердження Держсортслужбою, що цi зразки ввозяться для державного випробування (додаток 1).

     2.2. Насiння i садивний матерiал незареєстрованих в Українi сортiв рослин може ввозитись в Україну для наукових цiлей та цiлей державного сортовипробування:

     установами Української академiї аграрних наук в обсягах, погоджених з Центром генетичних ресурсiв України при Iнститутi рослинництва iм. В.Я. Юр'єва Української академiї аграрних наук, та при наявностi разового дозволу на ввезення, виданого Держсортслужбою (додаток 2);

     установами Нацiональної академiї наук України в обсягах, погоджених з Нацiональною академiєю наук України, та при наявностi разового дозволу на ввезення, виданого Держсортслужбою;

     iншими фiзичними та юридичними особами, якщо вони ведуть наукову роботу, при наявностi разового дозволу на ввезення, виданого Держсортслужбою, на пiдставi обгрунтованого клопотання фiзичної або юридичної особи про необхiднiсть ввезення цього матерiалу, а також про мету i мiсце використання сортiв рослин, що ввозяться.

     2.3. Насiння i садивний матерiал, що ввозяться для наукових цiлей та цiлей державного сортовипробування, не обкладаються ввiзним митом, не пiдлягають квотуванню, лiцензуванню, сертифiкацiї та державнiй санiтарно-гiгiєнiчнiй експертизi, а карантинний огляд цих зразкiв здiйснюється на безоплатнiй основi.

3. Вивезення насiння i садивного матерiалу сортiв рослин з України

     Вивезення насiння i садивного матерiалу сортiв рослин з України до iнших держав здiйснюється на пiдставi документального пiдтвердження Держсортслужби (додаток 3), що сорт не мiстить об'єкта iнтелектуальної власностi, або є вiдповiдний дозвiл власника прав на сорт на його вивезення. Фiзична або юридична особа, яка отримала разовий дозвiл на вивезення, подає його митному органу.

Голова Державної служби з охорони прав на сорти рослин В.Волкодав

 

Додаток 1
до пункту 2.1 Порядку ввезення в Україну i вивезення з України насiння i садивного матерiалу сортiв рослин для наукових цiлей та цiлей державного сортовипробування
НАЧАЛЬНИКУ МИТНИЦI
   
Про ввезення дослiдних зразкiв сортiв

    Державна служба з охорони прав на сорти рослин пiдтверджує, що дослiднi зразки сортiв, якi ввозяться в Україну з

 
(країна походження)
пiдприємством   згiдно з iнвойсом N  
вiд   вагою   кг, призначенi для проведення

державного сортовипробування з метою визначення придатностi поширення цих сортiв в Українi.
    Вiдповiдно до статтi 29 Закону України вiд 17 сiчня 2002 р. N 2986-III "Про охорону прав на сорти рослин" дослiднi зразки сортiв, якi ввозяться в Україну для цiлей державного випробування, не обкладаються ввiзним митом i не пiдлягають квотуванню, лiцензуванню i сертифiкацiї та державнiй санiтарно-гiгiєнiчнiй експертизi, а карантинний огляд цих зразкiв здiйснюється на безоплатнiй основi. Митне оформлення їх здiйснюється без сертифiкатiв вiдповiдностi.

Голова    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

 

Голова Державної служби з охорони прав на сорти рослин В.Волкодав

 

Додаток 2
до пункту 2.2 Порядку ввезення в Україну i вивезення з України насiння i садивного матерiалу сортiв рослин для наукових цiлей та цiлей державного сортовипробування
   
ДОЗВIЛ
    Розглянувши клопотання   ,
(повне iм'я (назва) фiзичної або юридичної особи)
    Державна служба з охорони прав на сорти рослин дає разовий дозвiл
на ввезення в Україну з   сорту  
(країна походження, вид або рiд рослин) (назва сорту)
в кiлькостi   для наукових цiлей та цiлей державного
сортовипробування.
Голова    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

 

Голова Державної служби з охорони прав на сорти рослин В.Волкодав

 

Додаток 3
до роздiлу 3 Порядку ввезення в Україну i вивезення з України насiння i садивного матерiалу сортiв рослин для наукових цiлей та цiлей державного сортовипробування
   
Про вивезення насiння i садивного матерiалу сортiв рослин

    Державна служба з охорони прав на сорти рослин пiдтверджує,

що насiння (садивний матерiал)   сорту
(ботанiчний таксон)
(сортiв)   ,
(назва сорту (сортiв)
який вивозиться з України пiдприємством   до
  в кiлькостi   кг, не мiстить об'єкта
iнтелектуальної власностi.

    У зв'язку з цим Держсортслужба не заперечує проти вивезення зазначеного матерiалу.

Голова    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

 

Голова Державної служби з охорони прав на сорти рослин В.Волкодав
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.