ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

08.09.2003 N 386


Про внесення змiн до окремих нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 вересня 2003 р. за N 869/8190


     Вiдповiдно до вимог статей 30 та 73 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та з метою забезпечення стабiльної дiяльностi банкiв Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про застосування Нацiональним банком України заходiв впливу за порушення банкiвського законодавства, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2001 N 369 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 27.09.2001 за N 845/6036 (iз змiнами), що додаються.

     2. Затвердити Змiни до роздiлу III Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2001 N 368 ( z0841-01 ) та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26.09.2001 за N 841/6032 (зi змiнами), що додаються ( z0870-03 ).

     3. У пунктi 5 постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.08.2001 N 375 "Про затвердження Положення про порядок створення i державної реєстрацiї банкiв, вiдкриття їх фiлiй, представництв, вiддiлень", зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.10.2001 за N 906/6097 (зi змiнами), слова "iншi особи" виключити.

     4. Генеральному департаменту банкiвського нагляду (В.В.Пушкарьов) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома самостiйних структурних пiдроздiлiв i територiальних управлiнь Нацiонального банку України, а також банкiв для керiвництва та використання в роботi.

     5. Ця постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     6. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови О.В.Шлапака, Генеральний департамент банкiвського нагляду (В.В.Пушкарьов) та начальникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

Голова С.Л.Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
08.09.2003 N 386
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 вересня 2003 р. за N 869/8190

ЗМIНИ
до Положення про застосування Нацiональним банком України заходiв впливу за порушення банкiвського законодавства

     1. У главi 7 роздiлу III:

     1.1. У пунктi 7.1:

     в абзацi другому слово "банкiвських" виключити;

     доповнити пункт абзацом дев'ятим такого змiсту:

     "порушення вимог нормативно-правових актiв Нацiонального банку щодо залучення коштiв на умовах субординованого боргу до капiталу банку та дострокового його погашення".

     1.2. У пiдпунктi "а" пункту 7.7 абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "максимального розмiрукредитного ризику на одного контрагента (Н7), у тому числi у зв'язку з непiдтвердженням вiдповiдними документами та умовами пiдстав виключення сум кредитiв, забезпечених безумовним зобов'язанням або грошовим покриттям, у розрахунках цього нормативу вiдповiдно до глави 2 роздiлу VI Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2001 N 368, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26.09.2001 за N 841/6032 (далi - Iнструкцiя про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi), що встановлено iнспекцiйною перевiркою".

     1.3. У пунктi 7.8:

     абзац перший пiсля слiв "порушення нормативiв максимального розмiру" доповнити словом "кредитного";

     доповнити пункт новим абзацом такого змiсту:

     "Загальна сума штрафiв за порушення нормативу максимального розмiру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) у зв'язку з непiдтвердженням вiдповiдними документами та умовами пiдстав виключення сум кредитiв, забезпечених безумовним зобов'язанням або грошовим покриттям, у розрахунках цього нормативу, що встановлено iнспекцiйною перевiркою, нарахована за весь перiод виявленого порушення, не може становити бiльше нiж один вiдсоток вiд суми зареєстрованого статутного фонду банку".

     1.4. Главу пiсля пункту 7.12 доповнити новим пунктом такого змiсту:

     "7.13. Штраф за порушення вимог щодо порядку залучення коштiв на умовах субординованого боргу або його дострокового повернення, визначених у роздiлi III Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, накладається на банки в розмiрi 0,1 вiдсотка вiд розмiру зареєстрованого статутного фонду банку".

     У зв'язку з цим пункти 7.13-7.19 уважати вiдповiдно пунктами 7.14-7.20.

     1.5. Пункт 7.15 викласти в такiй редакцiї:

     "7.15. Рiшення про накладення штрафiв на банки приймає Комiсiя Нацiонального банку або Комiсiя Нацiонального банку при територiальному управлiннi (у межах повноважень, визначених вiдповiдним рiшенням Комiсiї Нацiонального банку).

     Рiшення Комiсiї Нацiонального банку (Комiсiї Нацiонального банку при територiальному управлiннi) про накладення штрафу на банк має мiстити перелiк виявлених порушень з посиланням на нормативно-правовi акти Нацiонального банку та документи, що пiдтверджують факт порушення.

     Рiшення Комiсiї Нацiонального банку про накладення штрафу на банк надсилається вiдповiдному територiальному управлiнню Нацiонального банку не пiзнiше наступного робочого дня пiсля його прийняття".

     1.6. Абзац перший пункту 7.16 викласти в такiй редакцiї:

     "7.16. Територiальне управлiння Нацiонального банку (структурний пiдроздiл банкiвського нагляду центрального апарату, що безпосередньо здiйснює нагляд за банком) протягом п'яти робочих днiв з дня отримання (прийняття) рiшення Комiсiї Нацiонального банку (або рiшення Комiсiї Нацiонального банку при територiальному управлiннi) про накладення штрафу має надiслати банку це рiшення iз супровiдним листом, що мiстить розрахунок суми штрафу та пропозицiю до банку-порушника про добровiльну сплату нарахованої суми штрафу протягом трьох робочих днiв, починаючи з наступного дня пiсля отримання банком цього рiшення".

     2. У роздiлi V:

     2.1. Пункт 2.3 глави 2 доповнити абзацом такого змiсту:

     "Протягом трьох робочих днiв пiсля прийняття Правлiнням Нацiонального банку постанови про призначення тимчасової адмiнiстрацiї Нацiональний банк опублiковує повiдомлення про це в газетi "Урядовий кур'єр" або "Голос України".

     2.2. У главi 8:

     пункт 8.1 доповнити абзацом такого змiсту:

     "У постановi Правлiння Нацiонального банку про введення мораторiю на задоволення вимог кредиторiв зазначається дата введення та строк дiї мораторiю";

     абзац перший пункту 8.3 замiнити новими абзацами такого змiсту:

     "8.3. Пiсля прийняття Правлiнням Нацiонального банку постанови про введення мораторiю на задоволення вимог кредиторiв Нацiональний банк протягом трьох робочих днiв має опублiкувати повiдомлення про це в газетi "Урядовий кур'єр" або "Голос України". У повiдомленнi обов'язково має мiститися iнформацiя про номер i дату вiдповiдної постанови Правлiння Нацiонального банку, а також дата введення та строк дiї мораторiю.

     Якщо Правлiнням Нацiонального банку рiшення про призначення тимчасового адмiнiстратора та введення мораторiю на задоволення вимог кредиторiв прийнятi однiєю постановою, то Нацiональний банк опублiковує повiдомлення про введення мораторiю на задоволення вимог кредиторiв одночасно з повiдомленням про призначення тимчасового адмiнiстратора вiдповiдно до вимог пункту 2.3 глави 2 роздiлу V цього Положення".

     У зв'язку з цим абзац другий вважати абзацом третiм.

Директор Генерального департаменту банкiвського нагляду В.В.Пушкарьов
Начальник управлiння методологiї Департаменту методологiї та планування банкiвського нагляду I.Ф.Романенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
08.09.2003 N 386
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 вересня 2003 р. за N 870/8191

ЗМIНИ
до роздiлу III Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi

     1. Пункт 3.12 глави 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3.12. Дострокове погашення субординованого боргу може вiдбуватися за iнiцiативою банку-боржника та за згодою Iнвестора за умови дотримання банком економiчних нормативiв, нормативу обов'язкового резервування, формування резервiв за активними операцiями в повному обсязi та збiльшення основного капiталу банку в розмiрi згiдно з планом капiталiзацiї, але не меншому, нiж розмiр залучених коштiв на умовах субординованого боргу, який банк планує повернути Iнвестору.

     Якщо банк-боржник має намiр достроково погасити субординований борг, то вiн за 10 робочих днiв до дати його погашення iнформує Нацiональний банк про виконання плану капiталiзацiї щодо збiльшення основного капiталу на суму залучених коштiв на умовах субординованого боргу, а також про дату та суму дострокового погашення субординованого боргу.

     Банк має право на дострокове погашення субординованих коштiв вiдповiдно до запланованої ним дати, якщо Нацiональний банк до зазначеного строку щодо дострокового погашення субординованого боргу не надiслав повiдомлення про виявлене порушення банком вимог цього пункту".

     2. В абзацi першому пункту 5.4 глави 5 цифри "3.12" замiнити цифрами "3.11".

Директор Генерального департаменту банкiвського нагляду В.В.Пушкарьов
Начальник управлiння методологiї I.Ф.Романенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.