КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 4 червня 1998 р. N 798


Про заходи державного регулювання космiчної дiяльностi

Iз змiнами, внесеними згiдно з Постановами КМ
N 6 вiд 04.01.99
N 131 вiд 07.02.2001

     Вiдповiдно до Законiв України "Про космiчну дiяльнiсть" та "Про внесення змiн до Закону України "Про пiдприємництво" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок видачi лiцензiй суб'єктам пiдприємницької дiяльностi на право здiйснення космiчної дiяльностi;

     Положення про порядок надання дозволiв суб'єктам космiчної дiяльностi на проведення переговорiв з iноземними суб'єктами господарської дiяльностi щодо дослiдження i використання космiчного простору, виробництва i експлуатацiї космiчної технiки та укладення договорiв купiвлi-продажу космiчної технiки i технологiй, реєстрацiї договорiв, предметом яких є космiчна дiяльнiсть, укладених суб'єктами пiдприємницької дiяльностi України з iноземними суб'єктами господарської дiяльностi.

     2. Установити, що ранiше виданi суб'єктам пiдприємницької дiяльностi сертифiкати на право здiйснення космiчної дiяльностi дiють протягом зазначеного в них термiну.

     3. Внести змiни до абзацу восьмого пункту 4 Положення про порядок державного контролю за проведенням переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) про здiйснення мiжнародних передач товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 лютого 1998 р. N 125, виклавши його у такiй редакцiї:

     "проведення робiт, пов'язаних з дослiдженням та використанням космiчного простору, виробництвом та експлуатацiєю ракетно-космiчної технiки, укладенням договорiв купiвлi-продажу ракетно-космiчної технiки i технологiй, за винятком виробiв ракетної технiки, обладнання, матерiалiв i технологiй, що використовуються для створення ракетної зброї".

     4. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 квiтня 1996 р. N 376 "Про додатковi заходи щодо державного регулювання космiчної дiяльностi".

Прем'єр-мiнiстр України В.ПУСТОВОЙТЕНКО

Iнд. 30

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 4 червня 1998 р. N 798

ПОРЯДОК
видачi лiцензiй суб'єктам пiдприємницької дiяльностi на право здiйснення космiчної дiяльностi

     1. Цей Порядок регулює вiдносини, що виникають у процесi видачi лiцензiй суб'єктам пiдприємницької дiяльностi, якi здiйснюють або мають намiр здiйснювати космiчну дiяльнiсть в Українi чи пiд юрисдикцiєю України поза її межами.

     2. Без лiцензiї, що видається НКАУ, не можуть здiйснюватися:

     науковi дослiдження, пов'язанi iз створенням i використанням космiчної технiки та технологiй (крiм ракет-носiїв);

     розроблення, випробування, виробництво i експлуатацiя космiчних апаратiв та їх складових частин, наземної космiчної iнфраструктури та її складових частин, обладнання, що входить до складу космiчного сегмента супутникових систем, за винятком систем телерадiомовлення;

     передача, отримання, розповсюдження та використання даних з космiчних об'єктiв, крiм питань, вiднесених до компетенцiї Нацiональної ради з питань телебачення i радiомовлення;

     надання iнших космiчних послуг, пов'язаних з орендою ресурсiв нацiональних i мiжнародних систем супутникового зв'язку та мовлення операторами i окремими користувачами, гарантiйним обслуговуванням та авторським наглядом за космiчною технiкою, реалiзацiєю космiчної технiки та технологiй.

     3. Для отримання лiцензiї суб'єкт пiдприємницької дiяльностi подає до НКАУ заяву за формою додатка 1, копiї свiдоцтва про державну реєстрацiю суб'єкта пiдприємницької дiяльностi та установчих документiв.

     Суб'єкт пiдприємницької дiяльностi несе вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством за достовiрнiсть вiдомостей, викладених у заявi та доданих до неї документах.

     4. У лiцензiї зазначаються такi вiдомостi: найменування та iдентифiкацiйний код органу, що видав лiцензiю; найменування, мiсцезнаходження та iдентифiкацiйний код суб'єкта космiчної дiяльностi; вид дiяльностi, на яку видається лiцензiя, мiсце її здiйснення; особливi умови та правила здiйснення даного виду дiяльностi (лiцензiйнi умови); номер реєстрацiї лiцензiї, дата її видачi та термiн дiї, який встановлюється НКАУ, але не може бути менший нiж 3 роки.

     За рiшенням НКАУ дiя лiцензiї може бути продовжена на новий термiн за заявою суб'єкта пiдприємницької дiяльностi.

     Лiцензiя пiдписується уповноваженою особою та засвiдчується печаткою НКАУ.

     5. НКАУ приймає рiшення про видачу лiцензiї або про вiдмову в її видачi не пiзнiше 30 днiв з дня надходження заяви та вiдповiдних документiв.

     Рiшення про вiдмову у видачi лiцензiї надсилається заявнику протягом 2 днiв iз зазначенням пiдстави. Пiдставою для вiдмови може бути факт виявлення недостовiрних даних у документах, поданих заявником, а також вiдсутнiсть можливостi для здiйснення заявником космiчної дiяльностi вiдповiдно до лiцензiйних умов, визначених з дотриманням законодавства України та її мiжнародних зобов'язань.

     6. НКАУ веде реєстр виданих лiцензiй у порядку, встановленому Лiцензiйною палатою.

     7. Видача лiцензiї провадиться лише пiсля подання документа, що пiдтверджує внесення плати за лiцензiю.

(Пункт 7 iз змiнами, внесеними згiдно з Постановою КМ N 6 вiд 04.01.99)

     8. Дiя лiцензiї може бути зупинена на певний перiод у разi невиконання суб'єктом пiдприємницької дiяльностi у визначений термiн розпоряджень НКАУ щодо дотримання лiцензiйних умов.

     У разi усунення порушень, якi призвели до зупинення дiї лiцензiї, НКАУ приймає рiшення про її поновлення.

     Порядок зупинення та поновлення дiї лiцензiї визначає НКАУ.

     9. Лiцензiя може бути анульована у разi:

     виявлення недостовiрних даних у заявi про отримання лiцензiї на право здiйснення космiчної дiяльностi або в доданих до неї документах;

     передачi лiцензiї суб'єктом пiдприємницької дiяльностi iншiй особi;

     повторного або грубого порушення суб'єктом пiдприємницької дiяльностi лiцензiйних умов.

     Лiцензiя вважається анульованою з дати прийняття рiшення щодо її анулювання або з дати скасування державної реєстрацiї суб'єкта пiдприємницької дiяльностi.

     Рiшення про зупинення дiї лiцензiї або її анулювання доводиться до вiдома суб'єкта пiдприємницької дiяльностi у п'ятиденний термiн.

     10. У разi втрати лiцензiї суб'єкт пiдприємницької дiяльностi у десятиденний термiн повiдомляє про це НКАУ та подає заяву про видачу дублiката лiцензiї.

     У разi змiни мiсцезнаходження або найменування юридичної особи (якщо змiна найменування пов'язана з її реорганiзацiєю) чи змiни вiдомостей, зазначених у лiцензiї, суб'єкт пiдприємницької дiяльностi зобов'язаний в десятиденний термiн подати заяву до НКАУ про переоформлення лiцензiї та додати до заяви документи, що пiдтверджують вiдповiднi змiни.

     Переоформлення лiцензiї проводиться протягом десяти днiв з дати подання заяви та необхiдних документiв.

     11. Рiшення про вiдмову у видачi, зупинення дiї або анулювання лiцензiї суб'єкт пiдприємницької дiяльностi має право оскаржити у порядку, визначеному законодавством.

     12. Кошти за видачу лiцензiї або її переоформлення використовуються у порядку, визначеному законодавством.

     13. Суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, що здiйснюють космiчну дiяльнiсть без лiцензiї, несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством.

 

Додаток 1
до Порядку видачi лiцензiї суб'єктам пiдприємницької дiяльностi на право здiйснення космiчної дiяльностi
  
ЗАЯВА
про отримання лiцензiї на право здiйснення космiчної дiяльностi
 
(назва суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, його
 
органiзацiйно-правова форма, iндентифiкацiйний код,
 
адреса, телефон, факс, банкiвськi реквiзити)
просить видати лiцензiю на право здiйснення космiчної
дiяльностi:  
(вид (види) космiчної дiяльностi)
 
 
 
 
 
 
на перiод з "____"__________ р. до "___"___________ р.
Додаток:  
(перелiк документiв)
 
 
 
 
 
 
Керiвник суб'єкта пiдприємницької дiяльностi    
(пiдпис) (розшифрування)
 
(дата)
Головний бухгалтер    
(пiдпис) (розшифрування)
 
(дата)
МП

 

Додаток 2
до Порядку видачi лiцензiї суб'єктам пiдприємницької дiяльностi на право здiйснення космiчної дiяльностi
(Додаток N 2 виключено на пiдставi Постанови КМ N 6 вiд 04.01.99)

РОЗМIР
плати за видачу (переоформлення) лiцензiї на право здiйснення космiчної дiяльностi

Вид космiчної дiяльностi Розмiр плати за видачу лiцензiї, неоподатко-
вуваних мiнiмумiв доходiв громадян
Розмiр плати за переоформлення лiцензiї, неоподатко-
вуваних мiнiмумiв доходiв грома-
дян
Науковi дослiдження, пов'язанi iз створенням i використанням космiчної технiки та технологiй (крiм ракет-носiїв) 20 10
Розроблення, випробування, виробництво та експлуатацiя космiчних апаратiв i їх складових частин, наземної iнфраструктури та її складових частин, обладнання, що входить до складу космiчного сегмента супутникових систем, за винятком систем телерадiомовлення 30 15
Передача, отримання, розповсюдження та використання даних з космiчних об'єктiв, крiм питань, вiднесених до компетенцiї Нацiональної ради з питань телебачення i радiомовлення 50 25
Надання космiчних послуг, пов'язаних з: орендою ресурсiв нацiональних i мiжнародних систем супутникового зв'язку та мовлення операторами i окремими користувачами; гарантiйним обслуговуванням та авторським наглядом за космiчною технiкою; реалiзацiєю космiчної технiки та технологiй 50 25

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 4 червня 1998 р. N 798

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок надання дозволiв суб'єктам космiчної дiяльностi на проведення переговорiв з iноземними суб'єктами господарської дiяльностi щодо дослiдження i використання космiчного простору, виробництва i експлуатацiї космiчної технiки та укладення договорiв купiвлi-продажу космiчної технiки i технологiй, реєстрацiї договорiв, предметом яких є космiчна дiяльнiсть, укладених суб'єктами пiдприємницької дiяльностi України з iноземними суб'єктами господарської дiяльностi

     1. Це Положення визначає порядок надання дозволiв суб'єктам космiчної дiяльностi на проведення переговорiв з iноземними суб'єктами господарської дiяльностi щодо дослiдження i використання космiчного простору, виробництва i експлуатацiї космiчної технiки та укладення договорiв купiвлi-продажу космiчної технiки i технологiй, а також порядок реєстрацiї в НКАУ договорiв (угод, контрактiв тощо), предметом яких є дослiдження i використання космiчного простору, виробництво i експлуатацiя космiчної технiки, а також договорiв купiвлi-продажу космiчної технiки i технологiй, укладених українськими суб'єктами пiдприємницької дiяльностi з iноземними суб'єктами господарської дiяльностi.

     2. Суб'єкт космiчної дiяльностi для отримання дозволу на проведення переговорiв з iноземними суб'єктами господарської дiяльностi подає до НКАУ заяву, вiдомостi про iноземного суб'єкта господарської дiяльностi i перелiк питань, якi виносяться для обговорення.

     До документiв, оформлених iноземною мовою, додається офiцiйний переклад.

     3. Переговори, предметом яких є iнформацiя, що належить до державної таємницi, проводяться вiдповiдно до законодавства з питань охорони державної таємницi.

     4. У разi проведення переговорiв стосовно укладення договорiв купiвлi-продажу виробiв ракетної технiки, а також обладнання, матерiалiв i технологiй, що використовуються для створення ракетної зброї, суб'єкт космiчної дiяльностi зобов'язаний мати вiдповiдний висновок НКАУ для отримання дозволу Держекспортконтролю.

     5. НКАУ приймає рiшення про надання дозволу на проведення переговорiв або про вiдмову в його наданнi не пiзнiше 5 робочих днiв з дня надходження заяви та вiдповiдних документiв.

     Рiшення про вiдмову в його наданнi надсилається заявнику протягом 2 робочих днiв iз зазначенням пiдстави.

     Пiсля проведення переговорiв суб'єкт космiчної дiяльностi не пiзнiше 3 днiв надсилає до НКАУ письмовий звiт про їх результати.

     6. Для реєстрацiї договорiв (угод, контрактiв тощо) про дослiдження i використання космiчного простору, виробництво i експлуатацiю космiчної технiки, а також договорiв купiвлi-продажу космiчної технiки i технологiй, укладених з iноземними суб'єктами господарської дiяльностi, суб'єкт космiчної дiяльностi подає до НКАУ:

     картку реєстрацiї (форму та порядок заповнення якої визначає НКАУ) у трьох примiрниках;

     оригiнал договору або його копiю, завiрену пiдписом уповноваженої особи та засвiдчену печаткою суб'єкта космiчної дiяльностi;

     довiдку про призначення i використання космiчної технiки i технологiй.

     7. НКАУ:

     проводить експертизу поданого договору на вiдповiднiсть законодавству, вживає заходiв до правового захисту об'єктiв iнтелектуальної власностi, захисту державних iнтересiв пiд час вирiшення питань використання об'єктiв, створених у космiчнiй галузi за рахунок бюджетних коштiв;

     приймає рiшення про реєстрацiю договору або про вiдмову в його реєстрацiї протягом не бiльш як 10 робочих днiв з дати надходження документiв.

(Пункт 7 в редакцiї Постанови КМ N 131 вiд 07.02.2001)

     8. У разi реєстрацiї договору купiвлi-продажу, пов'язаного iз створенням i використанням космiчної технiки та технологiй, на якi поширюється дiя Положення про порядок контролю за експортом, iмпортом та транзитом виробiв ракетної технiки, а також обладнання, матерiалiв i технологiй, що використовуються у створеннi ракетної зброї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 липня 1995 р. N 563, суб'єкт космiчної дiяльностi подає до НКАУ документи згiдно з вимогами пунктiв 10 та 11 зазначеного Положення.

     9. За результатами розгляду поданих документiв НКАУ проводить реєстрацiю договору з одночасною видачею вiдповiдного висновку Держекспортконтролю.

     10. Документом, що пiдтверджує реєстрацiю договору, є картка реєстрацiї-облiку договору, пiдписана уповноваженою особою НКАУ та засвiдчена його печаткою, яка видається суб'єкту космiчної дiяльностi у двох примiрниках.

     11. У реєстрацiї договору може бути вiдмовлено, якщо:

     подано не всi необхiднi документи:

     суб'єктом космiчної дiяльностi порушено законодавство України.

     Рiшення про вiдмову в реєстрацiї надсилається суб'єкту космiчної дiяльностi протягом 5 робочих днiв iз зазначенням пiдстави.

     12. Суб'єкт космiчної дiяльностi має право оскаржити у порядку, визначеному законодавством, рiшення НКАУ про вiдмову в наданнi дозволу на проведення переговорiв щодо дослiдження i використання космiчного простору, виробництва i експлуатацiї космiчної технiки, про вiдмову у реєстрацiї договорiв, предметом яких є космiчна дiяльнiсть, а також договорiв купiвлi-продажу космiчної технiки i технологiй.

     13. Суб'єкти космiчної дiяльностi подають НКАУ звiт про виконання зареєстрованих договорiв. Форма звiту i термiн подання визначаються Агентством.

(Положення доповнено пунктом 13 згiдно з Постановою КМ N 131 вiд 07.02.2001)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.