ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

12.01.2004 р. N 11/5-20-97-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць та митниць


Про надання роз'яснень

     Консультативною групою, створеною вiдповiдно до наказу Держмитслужби вiд 22.12.03 N 894, розглянуто запит Ягодинської митницi щодо шляхiв вирiшення проблем, якi можуть виникати при застосуваннi окремих положень Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV (далi - Кодекс).

     Проаналiзувавши запитання, викладенi у зазначеному запитi, надаємо такi роз'яснення.

     1. Щодо квалiфiкацiї порушень митних правил, виявлених у зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, та застосування при цьому статей 339, 340 та 352 Кодексу.

     Станом на сьогоднiшнiй день порядок проходження встановленого вiдповiдно до статтi 68 Кодексу митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю в автомобiльних пунктах пропуску регламентовано спiльним наказом Держприкордонслужби i Держмитслужби вiд 24.11.03 N 297/793, в авiацiйних пунктах пропуску - наказом Держмитслужби вiд 16.08.01 N 561.

     У зв'язку з набуттям чинностi Кодексом зазначенi накази змiн не потребують, у тому числi, в частинi обов'язкового письмового декларування особою перемiщуваних нею товарiв перед початком їх огляду спiвробiтником митницi в автомобiльних пунктах пропуску.

     З врахуванням положень ч. 2 ст. 81 Кодексу та чинних на сьогоднi нормативно-правових актiв, що стосуються порушеного питання, пропонуємо при виявленнi порушень митних правил у зонах (коридорах) спрощеного митного контролю квалiфiкувати їх

     - в разi заповнення особою митної декларацiї та незаявлення при цьому точних вiдомостей про перемiщуванi товари, транспортнi засоби, якi пiдлягають обов'язковому декларуванню, - за ст.ст. 339, 340 Кодексу;

     - в разi вчинення дiй, спрямованих на перемiщення товарiв через митний кордон з приховуванням вiд митного контролю - за ст.ст. 339, 352 Кодексу;

     - в разi порушення порядку проходження митного контролю у зонах (коридорах) спрощеного митного контролю за вiдсутностi подiї письмового декларування та ознак приховування - за ст. 339 Кодексу.

     2. Щодо вилучення транспортних засобiв, якi використовувалися для перемiщення безпосереднiх предметiв порушення митних правил, конфiскацiя яких передбачена санкцiями статей 351 та 352 Кодексу.

     Вживаючи заходiв для забезпечення застосування санкцiй статей 351 та 352 Кодексу, пропонуємо враховувати, що передбачена ними конфiскацiя має застосовуватись до транспортних засобiв використаних для перемiщення предметiв цих правопорушень. Тобто мiж перемiщенням транспортного засобу та вчиненням порушення митних правил має iснувати причинний зв'язок, транспортний засiб має бути використаним внаслiдок волевиявлення порушника у зв'язку та для забезпечення перемiщення через митний кордон з приховуванням або поза митним контролем саме безпосереднiх предметiв порушень митних правил.

     З врахуванням викладеного, до транспортних засобiв, що пiдлягають конфiскацiї у зв'язку з вчиненням порушень митних правил, передбачених статтями 351, 352 Кодексу, як правило, не можуть бути вiднесенi, зокрема, тi, що використовуються для регулярних перевезень пасажирiв та вантажiв Укрзалiзницею, авiакомпанiями тощо.

     Пропонуємо довести викладенi вище роз'яснення до особового складу пiдпорядкованих митниць.

Заступник Голови Служби М.М.Iванюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.