Документ скасований: Наказ Мiнприроди № 323 від 30.07.2013

МIНIСТЕРСТВО ЕКОЛОГIЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСIВ УКРАЇНИ

Н А К А З

30.07.2002 N 294


Про затвердження Iнструкцiї про розгляд заявок та надання дозволiв на виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 вересня 2002 р. за N 781/7069


     У зв'язку iз внесенням змiн до Законiв України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення", "Про вiдходи", згiдно з Указом Президента України "Про змiни у структурi центральних органiв виконавчої влади" та з метою виконання вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 червня 1995 р. N 440 "Про затвердження Порядку одержання дозволу на виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi токсичних промислових вiдходiв, продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв" щодо пiдвищення ефективностi контролю за обiгом в Українi отруйних речовин та здiйснення превентивних заходiв щодо запобiгання забрудненню довкiлля токсичними хiмiчними речовинами наказую:

     1. Затвердити Iнструкцiю про розгляд заявок та надання дозволiв на виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв (далi - Iнструкцiя), що додається.

     2. Департаменту регулювання екологiчної безпеки (Є.Маторiн):

     2.1. У 5-денний термiн пiсля затвердження подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiн'юсту.

     2.2. У мiсячний термiн пiсля державної реєстрацiї Iнструкцiї в Мiн'юстi направити її копiї до територiальних органiв Мiнекоресурсiв, iнших установ i органiзацiй, що належать до сфери управлiння мiнiстерства, та до зацiкавлених органiзацiй i вiдомств для користування в роботi.

     2.3. Прийняти цю Iнструкцiю до виконання та забезпечити координацiю дiяльностi пiдроздiлiв Мiнекоресурсiв щодо контролю за поводженням з хiмiчними речовинами, продуктами бiотехнологiї, щокварталу iнформувати керiвництво Мiнекоресурсiв про хiд її виконання.

     3. Республiканському комiтету АР Крим з екологiї та природних ресурсiв, Державним управлiнням екологiї та природних ресурсiв в областях, мiстах Києвi та Севастополi, державним iнспекцiям охорони Чорного та Азовського морiв прийняти цю Iнструкцiю до виконання та забезпечити контроль за додержанням суб'єктами пiдприємницької дiяльностi вимог чинного законодавства щодо поводження з отруйними речовинами, у тому числi продуктами бiотехнологiї та iншими бiологiчними агентами, регулярно iнформувати Департамент регулювання екологiчної безпеки Мiнекоресурсiв про хiд її виконання.

     4. Покласти пiдписання дозволiв на виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв, на Голову Республiканського комiтету АР Крим з екологiї та природних ресурсiв, начальникiв Державних управлiнь екологiї та природних ресурсiв в областях, мiстах Києвi та Севастополi в межах пiдпорядкованих їм адмiнiстративних територiй та начальникiв державних iнспекцiй охорони Чорного та Азовського морiв в межах пiдпорядкованих їм територiй та об'єктiв, а в разi їх вiдсутностi - на перших заступникiв.

     5. Пiдписання дозволiв, наданих центральним апаратом Мiнекоресурсiв, покласти на Державного секретаря, а в разi його вiдсутностi - на першого заступника Державного секретаря. На час вiдрядження, вiдпустки, хвороби Державного секретаря або першого заступника Державного секретаря право пiдпису дозволiв надати начальнику Департаменту регулювання екологiчної безпеки.

     6. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Мiнекобезпеки вiд 28.12.95 N 151 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок розгляду заявок та надання дозволiв на виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi токсичних промислових вiдходiв, продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв" (зареєстровано в Мiн'юстi 12.02.96 за N 62/1087).

     7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Державного секретаря А.Гриценка.

     8. Ця Iнструкцiя набуває чинностi з 25 жовтня 2002 року.

Мiнiстр С.Курикiн
ПОГОДЖЕННЯ:
В.о.Мiнiстра охорони здоров'я України Ю.В.Поляченко
Мiнiстр внутрiшнiх справ України Ю.Смирнов
Мiнiстр транспорту України Г.Кiрпа
Мiнiстр працi та соцiальної полiтики України I.Сахань
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва О.Кужель

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства екологiї та природних ресурсiв України
30.07.2002 N 294
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 вересня 2002 р. за N 781/7069

IНСТРУКЦIЯ
про розгляд заявок та надання дозволiв на виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв

1. Загальнi положення

     1.1. Ця Iнструкцiя розроблена Мiнiстерством екологiї та природних ресурсiв України (далi - Мiнекоресурсiв) згiдно з Законами України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення", "Про вiдходи", на виконання вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 червня 1995 р. N 440 "Про затвердження Порядку одержання дозволу на виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi токсичних промислових вiдходiв, продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв", згiдно з iншими нормативно-правовими актами України.

     Ця Iнструкцiя узгоджена Мiнiстерством охорони здоров'я України (далi - МОЗ), Мiнiстерством внутрiшнiх справ України (далi - МВС), Мiнiстерством транспорту України (далi - Мiнтранс), Мiнiстерством працi та соцiальної полiтики України (далi - Мiнпрацi), Державним комiтетом України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва i встановлює вимоги до заявки на одержання дозволу та порядок надання дозволiв на виробництво, транспортування, зберiгання, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв, та щодо здiйснення контролю за додержанням умов, згiдно з якими такi дозволи було надано.

     1.2. Дiя цiєї Iнструкцiї поширюється на суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi усiх форм власностi i не поширюється на установи Нацiональної академiї наук та Академiї медичних наук України, Мiнiстерства освiти України, науковi та спецiалiзованi установи Мiнекоресурсiв, МОЗ, iнших мiнiстерств i органiзацiй, якi використовують, виробляють, зберiгають отруйнi речовини та продукти бiотехнологiї з некомерцiйною метою для науково-дослiдних, контрольно-аналiтичних робiт, в учбовому процесi, для iдентифiкацiї невизначених речовин i препаратiв за умови додержання санiтарних норм i правил технiки безпеки поводження з ними, за винятком хiмiчних речовин, визначених Особливим перелiком отруйних речовин, виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiя яких при проведеннi науково-дослiдних, контрольно-аналiтичних робiт, iдентифiкацiї невизначених речовин i препаратiв та в учбовому процесi здiйснюється при наявностi дозволу Мiнекоресурсiв (додаток 1).

     Дiя цiєї Iнструкцiї не поширюється на транспортування отруйних речовин та продуктiв бiотехнологiї окремими партiями, призначених для проведення наукових дослiджень та контрольно-аналiтичних робiт, у таких обсягах, в яких вони не зможуть вплинути на здоров'я людини або довкiлля, з обов'язковим додержанням вимог технiчних умов безпечного перевезення небезпечних вантажiв згiдно з ГОСТ 19433-88, за винятком речовин, визначених Особливим перелiком отруйних речовин.

     Дiя цiєї Iнструкцiї не поширюється на медичнi та ветеринарнi установи (лiкарнi, аптеки, аптечнi пункти та кiоски), що здiйснюють роздрiбну торгiвлю антибiотиками через аптечну мережу.

     Дiя цiєї Iнструкцiї не поширюється на поводження з радiоактивними матерiалами та препаратами, вiдходами, фармацевтичними препаратами, у т. ч. лiками для людей та ветеринарними засобами, хiмiчними речовинами, якi використовуються як харчовi добавки.

     1.3. Визначення термiнiв.

     У цiй Iнструкцiї основнi термiни вживаються у такому значеннi.

     Дозвiл на виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв (далi - дозвiл) - це документ, яким уповноважений орган Мiнекоресурсiв дозволяє суб'єкту пiдприємницької дiяльностi здiйснювати на визначенiй територiї та у визначений термiн виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення або утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв, з обов'язковим дотриманням умов, якi гарантують безпеку для здоров'я населення та довкiлля.

     Дозвiл Мiнекоресурсiв на транспортування отруйних речовин автомобiльним транспортом дiйсний за наявностi узгодження умов та режиму дорожнього перевезення небезпечних вантажiв - дозволу Головного управлiння ДАI МВС.

     Уповноважений орган Мiнекоресурсiв на розгляд заявок та надання дозволiв (далi - дозвiльний орган) - Департамент регулювання екологiчної безпеки Мiнекоресурсiв та територiальнi органи Мiнекоресурсiв на мiсцях.

     Отруйнi речовини - це небезпечнi хiмiчнi речовини та сполуки, iндивiдуальнi за своїм складом, сумiшi хiмiчних речовин та сполук, продукти їх розкладу та розпаду, якi за сукупнiстю притаманних їм властивостей створюють або можуть створити небезпеку для довкiлля, тварин та здоров'я людей, що може привести до загибелi об'єктiв довкiлля, тварин та людей, i, якi потребують спецiальних методiв, умов i засобiв поводження з ними.

     Виробництво - технологiчний процес або окрема його стадiя, кiнцевим результатом яких є безпосереднє промислове одержання отруйних речовин або продуктiв бiотехнологiї.

     Зберiгання - розмiщення або тимчасове перебування отруйних речовин або продуктiв бiотехнологiї у спецiально вiдведених мiсцях чи на об'єктах з метою їх подальшого використання за прямим призначенням, у тому числi з метою подальшої їх реалiзацiї або утилiзацiї.

     Транспортування (перевезення) - перемiщення отруйних речовин або продуктiв бiотехнологiї вiд мiсця їх виготовлення чи зберiгання до мiсця призначення з пiдготовкою вантажу, тари, транспортних засобiв та екiпажу, прийманням вантажу, здiйсненням вантажних операцiй та короткостроковим зберiганням вантажiв на всiх етапах перемiщення.

     Використання - застосування отруйних речовин або продуктiв бiотехнологiї за їх прямим призначенням.

     Утилiзацiя - використання отруйних речовин або продуктiв бiотехнологiї як вторинних матерiальних чи енергетичних ресурсiв.

     Захоронення - остаточне розмiщення отруйних речовин або продуктiв бiотехнологiї у спецiально вiдведених мiсцях чи на об'єктах таким чином, щоб не допустити шкiдливого впливу даних речовин на довкiлля, здоров'я людини та перевищення встановлених нормативiв.

     Знищення - фiзико-хiмiчна чи бiологiчна деструкцiя або руйнування отруйних речовин або продуктiв бiотехнологiї без використання продуктiв їх деструкцiї або руйнування, корисного ефекту.

     Операцiї поводження - використання, зберiгання, транспортування, виробництво, захоронення, знищення або утилiзацiя отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв.

     Неiдентифiкованi (невiдомi або невизначенi) речовини - речовини, сумiшi речовин або препаратiв, що втратили або змiнили свої властивостi в результатi перевищення термiну або порушення умов їх зберiгання, для яких вiдсутнє маркування i якi можуть утворювати таку небезпеку для довкiлля та здоров'я людини, що можуть бути вiднесенi до отруйних речовин, у тому числi до продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв.

     Експертиза (дослiдження) матерiалiв (документiв) - аналiз та оцiнка наданих суб'єктом пiдприємницької дiяльностi документiв для одержання дозволу на здiйснення дiяльностi з отруйними речовинами, у тому числi продуктами бiотехнологiї, щодо вiдповiдностi запланованої дiяльностi умовам дотримання державних санiтарних норм i правил, гiгiєнiчних регламентiв санiтарного та природоохоронного законодавства та забезпечення вимог екологiчної безпеки довкiлля.

     1.4. Дозвiл Мiнекоресурсiв може бути виданий на кожний вид дiяльностi окремо (виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення або утилiзацiю) або на сумiжнi види дiяльностi:

     - транспортування/зберiгання;

     - зберiгання/використання;

     - виробництво/зберiгання;

     - зберiгання/утилiзацiя/захоронення/знищення.

     1.5. Дозвiл видається тiльки на поводження з однiєю окремою отруйною речовиною або продуктом бiотехнологiї, iншим бiологiчним агентом згiдно з Перелiком отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв, виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiя яких здiйснюється за наявностi дозволу.

     1.6. Змiни до Перелiку отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв, виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiя яких здiйснюються за наявностi дозволу, вносяться та затверджуються Мiнекоресурсiв вiдповiдно до чинного законодавства України.

     1.7. Органами, уповноваженими на розгляд заявок та надання дозволiв щодо дiяльностi у межах вiдповiдних адмiнiстративних територiй (за винятком пiдпорядкованих територiй та об'єктiв державних iнспекцiй Чорного та Азовського морiв Мiнекоресурсiв), є вiдповiдно Рескомприроди АР Крим та Державнi управлiння екологiї та природних ресурсiв в областях, мiстах Києвi та Севастополi. Державнi iнспекцiї охорони Чорного i Азовського морiв Мiнекоресурсiв розглядають заявки та надають дозволи щодо дiяльностi у межах пiдпорядкованих їм територiй та об'єктiв.

     Розгляд заявок та надання дозволiв щодо дiяльностi у межах двох або бiльше адмiнiстративних територiй, у тому числi пов'язаної з перетином державного кордону України або межi пiдпорядкованих територiй та об'єктiв Державних iнспекцiй охорони Чорного i Азовського морiв, а в особливих випадках i в межах окремих адмiнiстративних територiй, здiйснюється Департаментом регулювання екологiчної безпеки Мiнекоресурсiв.

     1.8. Департамент регулювання екологiчної безпеки має право приймати в межах своєї компетенцiї рiшення щодо оперативного врегулювання питань, пов'язаних iз затриманням у пунктах пропуску через державний кордон вантажiв з отруйними речовинами, у тому числi продуктами бiотехнологiї або iншими бiологiчними агентами, щодо здiйснення екологiчного контролю цих небезпечних вантажiв за мiсцем їх розмитнення.

     1.9. Експертиза матерiалiв (документiв) у системi Мiнекоресурсiв здiйснюється уповноваженими пiдроздiлами центрального апарату Мiнекоресурсiв, територiальними органами Мiнекоресурсiв на мiсцях, Нацiональним центром поводження з небезпечними вiдходами (НЦ ПНВ), Українським науково-дослiдним iнститутом екологiчних проблем (УкрНДIЕП), iншими спецiалiзованими установами i органiзацiями Мiнекоресурсiв.

     1.10. Рiшення про видачу або вiдмову у видачi дозволу приймається протягом 60 днiв з дня отримання дозвiльним органом заявки з усiма необхiдними документами.

2. Розгляд заявки

     2.1. Подати заявку на одержання дозволу (додаток 2) має право будь-який суб'єкт пiдприємницької дiяльностi незалежно вiд форми власностi.

     2.2. Суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, який подає заявку на одержання дозволу на виробництво, зберiгання, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв (далi - заявник), повинен подати її до дозвiльного органу та вказати в нiй такi данi:

     для юридичних осiб - найменування та органiзацiйно-правову форму пiдприємства, мiсцезнаходження, номер поточного рахунку i назву банку, МФО банку, код платника ПДВ;

     для пiдприємцiв - прiзвище, iм'я та по батьковi, паспортнi данi (серiя, номер, де та ким виданий), мiсце проживання, вiдомостi щодо державної реєстрацiї, iдентифiкацiйний код;

     вид (види) дiяльностi, на який (якi) надається дозвiл (виробництво, зберiгання, використання, захоронення, знищення або утилiзацiя), хiмiчну та торгову назву отруйної речовини або продукту бiотехнологiї, щодо яких ця дiяльнiсть повинна здiйснюватися, код продукцiї за УКТ ЗЕД (Українська класифiкацiя товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi), клас небезпеки за мiжнародною класифiкацiєю, реєстрацiйний номер CAS (Chemical abstract service - Служба реферування хiмiчної iнформацiї), номер сертифiката (свiдоцтва) державної реєстрацiї небезпечного фактора (номер держреєстрацiї);

     мiсце (територiя), де планується здiйснювати дiяльнiсть, на яку необхiдний дозвiл;

     термiн дiї дозволу.

     Заявка пiдписується вiдповiдальною особою пiдприємства, особистий пiдпис якої завiряється печаткою пiдприємства.

     2.3. До заявки додаються:

     2.3.1. Копiї статутних документiв (при першому зверненнi вiтчизняних пiдприємств-заявникiв): лiцензiї на здiйснення певного виду господарської дiяльностi, свiдоцтва про державну реєстрацiю, довiдки з управлiння статистики (код за ЄДРПОУ), довiдки про реєстрацiю платника ПДВ; витяги iз статуту щодо мети та предмету дiяльностi (для представництв iноземних фiрм - копiї свiдоцтва про реєстрацiю).

     2.3.2. Гарантiйний лист щодо сплати за здiйснення експертизи (дослiдження) матерiалiв (документiв) дозвiльним органом.

     2.3.3. Позитивнi експертнi висновки, погодження МОЗ, МВС, Мiнтрансу або Мiнпрацi.

     2.3.4. Документи щодо достовiрностi iнформацiї про речовину:

     країна походження, дата виготовлення, виробник;

     вiдомостi щодо якостi речовини (сертифiкат якостi, паспорт якостi, сертифiкат аналiзу тощо), кiлькостi речовини;

     копiї сертифiката (свiдоцтва) державної реєстрацiї небезпечного фактора та висновку державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи;

     копiя свiдоцтва про реєстрацiю лiкарських форм вакцин, амiнокислот, антибiотикiв, ферментiв, вiтамiнiв;

     копiя посвiдчення про державну реєстрацiю пестициду.

     2.3.5. Копiя документа, що пiдтверджує страхування вiдповiдальностi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi на випадок негативних наслiдкiв дiяльностi на об'єктах пiдвищеної небезпеки, яка становить чи може становити небезпеку для довкiлля та здоров'я людини i може призвести до аварiй екологiчного та санiтарно-епiдемiологiчного характеру.

     Документи, якi надаються у виглядi ксерокопiй, завiряються печаткою пiдприємства.

     2.4. Заявник, який подає заявку на одержання дозволу на транспортування (перевезення), повинен подати її до Департаменту регулювання екологiчної безпеки та вказати в нiй такi данi:

     для юридичних осiб - найменування та органiзацiйно-правову форму пiдприємства, мiсцезнаходження, номер поточного рахунку та назву банку, МФО банку, код за ЄДРПОУ;

     для фiзичних осiб - прiзвище, iм'я та по батьковi, паспортнi данi (серiя, номер, де та ким виданий), мiсце проживання, вiдомостi щодо державної реєстрацiї, iдентифiкацiйний код;

     мету транспортування, щодо якого необхiдно одержати дозвiл (ввезення, вивезення, внутрiшньодержавне перевезення), хiмiчну та торговельну назву, номер i клас або пiдклас за класифiкацiєю ООН, загальну кiлькiсть речовини, щодо якої це транспортування повинно здiйснюватись;

     номер контракту або договору;

     територiю (маршрут), якою (яким) планується здiйснювати транспортування;

     вид (види) транспортного засобу (засобiв);

     термiн, на який заявник планує одержати дозвiл.

     Заявка пiдписується вiдповiдальною особою пiдприємства, пiдпис якої завiряється печаткою пiдприємства.

     2.5. До заявки додаються:

     2.5.1. Копiї статутних документiв (при першому зверненнi вiтчизняних пiдприємств-заявникiв): лiцензiї на здiйснення певного виду господарської дiяльностi, свiдоцтва про державну реєстрацiю, довiдки з управлiння статистики (код за ЄДРПОУ), довiдки про реєстрацiю платника ПДВ; витяг iз статуту щодо мети та предмету дiяльностi (для представництв iноземних фiрм - копiї свiдоцтва про реєстрацiю).

     2.5.2. Гарантiйний лист щодо сплати за здiйснення експертизи (дослiдження) матерiалiв (документiв) дозвiльним органом.

     2.5.3. Копiя контракту або договору.

     2.5.4. Копiї договору з автопiдприємством та свiдоцтва про допуск транспортного засобу до перевезення або договору з Укрзалiзницею або iнше.

     2.5.5. Копiя сертифiката якостi речовини (сертифiката аналiзу, сертифiката вiдповiдностi, паспорта якостi, iнше).

     2.5.6. Копiя аварiйної картки або листа даних безпеки з iнформацiєю щодо заходiв з лiквiдацiї аварiйних ситуацiй пiд час перевезень.

     2.5.7. Копiя експертного висновку щодо визначення коду УКТ ЗЕД речовин.

     2.5.8. Нотарiально завiрена копiя договору обов'язкового страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв на випадок настання негативних наслiдкiв перевезення небезпечних вантажiв для довкiлля та здоров'я людини.

     2.5.9. Погодження Головного Управлiння Державтоiнспекцiї МВС України щодо перевезення отруйної речовини або продукту бiотехнологiї автомобiльним транспортом (при наявностi свiдоцтв про допуск водiя та транспортного засобу до перевезення небезпечного вантажу конкретного класу небезпеки, аварiйних карток системи iнформацiї про небезпеку, для вiтчизняних перевiзникiв - Технiчних умов безпечного перевезення небезпечних речовин, узгоджених з Державтоiнспекцiєю МВС України).

     2.5.10. Погодження Мiнтрансу щодо надання транспортних послуг з перевезення, щодо виду та оренди транспортного засобу для транспортування отруйної речовини або продукту бiотехнологiї залiзничним, морським/рiчковим, авiацiйним транспортом (за наявностi сертифiкатiв вiдповiдностi на упаковку (тару), контейнери, цистерни тощо, копiй свiдоцтв про завантаження контейнера та про проходження спецiальних навчань).

     2.5.11. Копiї дозволiв щодо поводження з отруйною речовиною або продуктом бiотехнологiї, виданих заявнику Рескомприроди АР Крим, Державними управлiннями екологiї та природних ресурсiв вiдповiдних адмiнiстративних територiй, державними iнспекцiями охорони Чорного та Азовського морiв;

     2.5.12. Копiя посвiдчення про державну реєстрацiю пестициду.

     2.5.13. Копiя сертифiката (свiдоцтва) державної реєстрацiї небезпечного фактора.

     2.5.14. Копiя висновку державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи.

     2.5.15. Копiя свiдоцтва про державну реєстрацiю вакцин, амiнокислот, антибiотикiв, ферментiв, вiтамiнiв.

     Документи, якi надаються у виглядi ксерокопiй, завiряються печаткою пiдприємства.

     2.6. Вимоги пунктiв 2.5.11 - 2.5.15 не поширюються на транзитнi перевезення.

     2.7. Дозвiльний орган має право вимагати надання iнших документiв для одержання повної iнформацiї щодо маловiдомої або нової речовини та додаткової iнформацiї у разi змiн законодавства.

     2.8. Усi документи, поданi для одержання дозволу, реєструються дозвiльним органом i зберiгаються протягом 3 рокiв.

     2.9. Експертиза (дослiдження) матерiалiв (документiв) щодо надання дозволу та погоджень здiйснюється на госпрозрахункових засадах. Плата встановлюється експертними пiдроздiлами на кожний вид дiяльностi, виходячи з витрат експертного пiдроздiлу на проведення експертизи.

     2.10. Пiд час розгляду заявки уповноважена службова особа дозвiльного органу зобов'язана з'ясувати:

     чи правильно складена заявка;

     чи в повному обсязi наданi матерiали, зазначенi у заявцi;

     чи є достовiрною iнформацiя в документах, наданих заявником;

     чи сплачено за експертизу матерiалiв експертному пiдроздiлу;

     чи вiдповiдає квалiфiкацiя фахiвцiв(я) вимогам здiйснення вiдповiдної дiяльностi;

     чи вiдповiдає технiчна база вимогам здiйснення зазначеної дiяльностi.

     2.11. Не пiдлягають розгляду заявки, якщо заявником не дотриманi вимоги щодо оформлення заявки (недбало заповненi заявки) та документiв, якi передбаченi цiєю Iнструкцiєю.

     2.12. Заявки, що не пiдлягають розгляду, повертаються заявнику у триденний термiн з дня прийняття рiшення про вiдмову у розглядi заявки з усiма матерiалами та письмовим повiдомленням про вiдмову iз зазначенням причин вiдмови.

     2.13. Витрати, пов'язанi з додатковою експертизою матерiалiв заявки, сплачуються окремо.

     2.14. За результатами розгляду заявки та документiв до неї уповноважена службова особа дозвiльного органу приймає рiшення про надання дозволу або вiдмову в його наданнi.

     2.15. Пiдставою для вiдмови у видачi дозволу є:

     наявнiсть в документах, наданих заявником, недостовiрної iнформацiї;

     вiдсутнiсть достатньої квалiфiкацiї фахiвцiв(я) для здiйснення зазначеної дiяльностi;

     вiдсутнiсть необхiдної технiчної бази або можливостi використання вiдповiдного устаткування i матерiалiв;

     вiдсутнiсть висновку або негативний висновок експертних пiдроздiлiв Мiнекоресурсiв, МОЗ, МВС, Мiнтрансу або Мiнпрацi.

     2.16. Повiдомлення про вiдмову у видачi дозволу надсилається (видається) заявнику в письмовiй формi в тижневий термiн з дня прийняття вiдповiдного рiшення iз зазначенням причин вiдмови.

3. Надання дозволу

     3.1. Дозвiл складається у двох примiрниках за встановленою формою (додаток 3). У дозволi зазначаються:

     дата надання дозволу та його реєстрацiйний номер;

     назва уповноваженого органу, яким надається дозвiл;

     певний вид господарської дiяльностi (виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення, утилiзацiя), на який надається дозвiл, iз зазначенням кiлькостi отруйної речовини або продукту бiотехнологiї (при транспортуваннi - вид транспорту та номер контракту), номери за класифiкацiєю ООН, CAS та держреєстрацiї, код за УКТ ЗЕД;

     вiдомостi щодо суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, якому надається дозвiл (для юридичної особи - найменування, органiзацiйно-правова форма, мiсцезнаходження, номер поточного рахунку, найменування банку, код за ЄДРПОУ; для громадян-пiдприємцiв - прiзвище, iм'я та по батьковi, паспортнi данi, мiсце проживання, вiдомостi щодо державної реєстрацiї, iдентифiкацiйний код);

     конкретнi умови, з урахуванням додержання яких заявнику був наданий дозвiл на поводження з отруйною речовиною або продуктом бiотехнологiї, мiсце (територiя), на якому (якiй) дозволено здiйснювати зазначену дiяльнiсть;

     термiн дiї дозволу;

     перелiк документiв, на пiдставi яких було надано дозвiл (зворотний бiк дозволу).

     3.2. Обидва примiрника дозволу пiдписуються уповноваженою особою дозвiльного органу i засвiдчуються гербовою печаткою цього органу.

     Копiї дозволiв завiряються нотарiально або дозвiльним органом, яким було видано дозвiл.

     3.3. Дозвiл видається на термiн, зазначений у заявцi, але не бiльше нiж на три роки. Термiн дiї дозволу не повинен перевищувати термiну дiї свiдоцтва (сертифiката) державної реєстрацiї небезпечного фактора.

     3.4. Дозвiл на транспортне перевезення отруйної речовини або продукту бiотехнологiї може бути виданий на перевезення одним видом транспорту або на транспортування у змiшаному варiантi, що здiйснюється одноразово або багаторазово, на строк дiї контракту (договору), але не бiльше нiж на 2 роки.

     3.5. Подовження термiну дiї дозволу у разi його тимчасового призупинення здiйснюється у порядку, встановленому для його одержання, без додаткової оплати.

     3.6. Термiн або умови дiї дозволу можуть бути змiненi дозвiльним органом без додаткової сплати за експертизу документiв у разi непередбачених змiн щодо поводження з небезпечною речовиною за умови, якщо заявник звернувся до дозвiльного органу протягом тижня з дня одержання дозволу.

     3.7. Передача дозволу iншому суб'єкту пiдприємницької дiяльностi забороняється. У разi лiквiдацiї суб'єкта пiдприємницької дiяльностi або скасування свiдоцтва про державну реєстрацiю громадянина-пiдприємця виданий дозвiл втрачає юридичну силу.

     3.8. У разi реорганiзацiї або змiни найменування суб'єкта пiдприємницької дiяльностi чи його мiсцезнаходження, змiни паспортних даних або мiсця проживання громадянина-пiдприємця, втрати дозволу особа, якiй було надано дозвiл, зобов'язана у тижневий термiн з дня такої реорганiзацiї або втрати дозволу подати до дозвiльного органу, яким його було видано, заявку на переоформлення дозволу.

     3.9. Перший примiрник дозволу вiдправляється рекомендованим або цiнним листом, передається телетайпом, телефаксом або телексом, що засвiдчується вiдповiдними документами (поштова картка, опис цiнного листа, виписка з реєстру поштових вiдправлень, виписки з журналу радiограм тощо), вiдповiдно до письмової заяви заявника.

     3.10. Другий примiрник дозволу зберiгається дозвiльним органом, який його видав, протягом 3 рокiв пiсля закiнчення термiну його дiї.

4. Контроль за умовами, на яких було надано дозвiл

     4.1. Контроль за умовами, на яких було видано дозвiл, здiйснюється уповноваженими органами Мiнекоресурсiв, МОЗ, МВС, Мiнтрансу, Мiнпрацi.

     4.2. Суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, якому видано дозвiл, надає до вiдповiдних органiв та установ Мiнекоресурсiв, МОЗ, МВС, Мiнтрансу або Мiнпрацi завiрену копiю виданого дозволу та iншi необхiднi документи i вiдомостi для здiйснення контролю та нагляду вiдповiдними контрольними та наглядовими органами в залежностi вiд виду дiяльностi.

     4.3. У разi виявлення уповноваженими органами Мiнекоресурсiв, МОЗ, МВС, Мiнтрансу або Мiнпрацi порушень умов, на яких було видано дозвiл, до органу Мiнекоресурсiв, яким дозвiл було видано, надаються пропозицiї щодо його анулювання, призупинення тощо.

     4.4. Орган, уповноважений на надання дозволiв, призупиняє дiю дозволу або анулює його у разi:

     надходження пропозицiй щодо його анулювання вiд МОЗ, МВС, Мiнтрансу або Мiнпрацi;

     подання суб'єктом пiдприємницької дiяльностi, якому надано дозвiл, заявки щодо призупинення або анулювання його дiї;

     виявлення недостовiрних вiдомостей в документах, наданих для одержання дозволу;

     порушення суб'єктом пiдприємницької дiяльностi, якому надано дозвiл, умов дiї дозволу;

     невиконання суб'єктом пiдприємницької дiяльностi, якому надано дозвiл, приписiв або розпоряджень уповноважених органiв виконавчої влади чи припинення ними вiдповiдної дiяльностi;

     лiквiдацiї суб'єкта пiдприємницької дiяльностi або припинення дiї свiдоцтва про державну реєстрацiю громадянина-пiдприємця.

     4.5. Орган, уповноважений на надання дозволiв, у триденний термiн з дня прийняття рiшення щодо зупинення дiї дозволу або його анулювання iнформує в письмовiй формi про своє рiшення суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, а також вiдповiднi органи Мiнекоресурсiв, МОЗ, МВС, Мiнтрансу або Мiнпрацi.

     4.6. У разi усунення порушень, що призвели до зупинення дiї дозволу, дiя дозволу може бути поновлена.

     Дозвiл уважається поновленим пiсля прийняття вiдповiдного рiшення органом, уповноваженим на надання дозволiв, про яке не пiзнiше триденного термiну з дня прийняття такого рiшення зазначений орган повiдомляє суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, щодо дiяльностi якого було припинено дiю дозволу, та вiдповiднi територiальнi органи та установи Мiнекоресурсiв, МОЗ, МВС, Мiнпрацi та Мiнтрансу.

     4.7. Iнформацiя щодо виданих центральним органом Мiнекоресурсiв дозволiв (копiї дозволiв) на транспортування отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв, надсилається для контролю до Рескомприроди АР Крим, вiдповiдних Державних управлiнь екологiї та природних ресурсiв в областях, мiстах Києвi та Севастополi, у разi транзитних перевезень - до Державної екологiчної iнспекцiї.

     4.8. Пiд час здiйснення екологiчного контролю вантажiв з отруйними речовинами у пунктах пропуску через державний кордон уповноважена особа контрольного органу Мiнекоресурсiв робить на зворотному боцi дозволу, у тому числi на виданому на транзитне перевезення, вiдмiтку щодо кiлькостi перевезеної речовини вiдповiдно до кiлькостi, зазначеної у дозволi, та повiдомляє дозвiльний орган щодо факту завершення виконання умов дiї дозволу або щодо їх порушення.

     4.9. У разi завершення термiну дiї дозволу або повного виконання дiяльностi, щодо якої вiн був виданий, перший примiрник дозволу в обов'язковому порядку повертається одержувачем до дозвiльного органу, який його видав.

     4.10. У разi вiдсутностi в суб'єкта пiдприємницької дiяльностi дозволу на поводження з отруйними речовинами, у тому числi продуктами бiотехнологiї та iншими бiологiчними агентами, або порушення умов, на яких дозвiл був наданий, до нього застосовуються норми вiдповiдальностi, передбаченi Кодексом України про адмiнiстративнi правопорушення, Кримiнальним кодексом України, а також суб'єкти пiдприємницької дiяльностi можуть бути позбавленi права на одержання дозволу на здiйснення вищезазначеної дiяльностi термiном до двох рокiв.

5. Прикiнцевi положення

     5.1. Рiшення Мiнекоресурсiв щодо вiдмови у наданнi дозволу або зупинення його дiї чи анулювання можуть бути оскарженi в судовому порядку.

     5.2. Рiшення мiсцевих органiв Мiнекоресурсiв про вiдмову у наданнi дозволу, зупинення його дiї чи анулювання можуть бути вирiшенi вищим дозвiльним органом - Мiнекоресурсiв України.

     5.3. Дозвiльний орган веде облiк поданих заявок та формує електронну базу даних (далi - ЕБД) виданих дозволiв, у яку вносить вiдомостi щодо наданих, анульованих дозволiв, щодо дозволiв, дiя яких зупинена, а також щодо виданих дублiкатiв або копiй дозволiв.

     5.4. Не пiзнiше 5-го числа кожного мiсяця територiальнi органи Мiнекоресурсiв надсилають електронною поштою або на дискетах до центрального апарату Мiнекоресурсiв копiю даних ЕБД з унесеними за попереднiй мiсяць змiнами та доповненнями.

     5.5. Територiальнi органи Мiнекоресурсiв невiдкладно надають iнформацiю про всi випадки аварiй та несанкцiонованих дорожнiх перевезень отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв, до Департаменту регулювання екологiчної безпеки (копiю до ГУ Державтоiнспекцiї МВС України) у виглядi таблиць, передбачених додатком 4.

     5.6. Керiвники та службовi особи дозвiльних органiв несуть вiдповiдальнiсть за порушення або неналежне виконання вимог цiєї Iнструкцiї вiдповiдно до дiючого законодавства.

     5.7. Вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть пред'явлених дозвiльним органам Мiнекоресурсiв висновкiв експертиз несе посадова особа вiдповiдних органiв Мiнекоресурсiв, МОЗ, МВС, Мiнтрансу, Мiнпрацi, якими були наданi експертнi висновки.

Начальник Департаменту регулювання екологiчної безпеки Є.Маторiн

 

Додаток 1
до п. 1.2 Iнструкцiї про розгляд заявок та надання дозволiв на виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв

Особливий перелiк
отруйних речовин, виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiя яких при проведеннi науково-дослiдних, контрольно-аналiтичних робiт, iдентифiкацiї невизначених речовин i препаратiв та в учбовому процесi здiйснюється при наявностi дозволу Мiнекоресурсiв

     1. Ангiдрид арсенової кислоти (оксид арсену /V/);

     2. Ангiдрид арсенiтної кислоти (оксид арсену /III/);

     3. Арсенiти водорозчиннi;

     4. Сполуки берилiю, берилiй

     5. Сполуки талiю, талiй

     6. Сiрковуглець

     7. Фосфiди алюмiнiю, цинку, лужних та лужноземельних металiв

     8. Фосфор (жовтий)

     9. Хлорид ртутi (II) (сулема)

     10. Цiанистоводнева кислота

     11. Цiанiди (солi цiанистоводневої кислоти)

     12. Метиловий спирт (метанол)

     13. Нiтрил акрилової кислоти

     14. Хлоропiкрин

     15. Хлороцiан

     16. Бруцин

     17. Нiкотин

     18. Стрихнiн

     19. Цинхонiн

     20. Алдрин

     21. Дилдрин

     22. Варфарин (зоокумарин)

     23. Дифенацинон (дифенацин, ритиндан)

     24. Глiфтор (1,3-дифторопропанол)

     25. Етилмеркурфосфат

     26. Етилмеркурхлорид

     27. Монофтороцтова кислота та її водорозчиннi солi

     28. Метафос

     29. Меркаптофос

     30. Метилетилтiофос

     31. Тiофос

     32. Октаметил

     33. Хлорофацинон (редентин).

 

Додаток 2
до п. 2.1 Iнструкцiї про розгляд заявок та надання дозволiв на виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв

ЗАЯВКА
на одержання дозволу

N _____ вiд __________
1. Назва органу Мiнiстерства екологiї та природних ресурсiв України, до якого подається заявка  

    2. Iнформацiя про органiзацiю-заявника:

Назва  
Мiсцезнаходження  
Банкiвськi реквiзити  
Код ЗКПО  
(для пiдприємств, органiзацiй та установ України)
Вiдповiдальна особа
Телефон  
Факс  

    3. Вид дiяльностi, яку планується здiйснювати (потрiбне зазначити):

˜ транспортування (вид транспорту) ˜ захоронення
˜ зберiгання ˜ знищення
˜ використання ˜ утилiзацiя
˜ виробництво  

    4. Iнформацiя про небезпечну речовину, щодо якої планується здiйснювати дiяльнiсть:

назва   код за УКТ ЗЕД  
кiлькiсть  
N ООН   клас небезпеки   N CAS   N держреєстрацiї  
5. Мiсце здiйснення дiяльностi (для транспортного перевезення - маршрут)  
 
 
 

    6. Термiн здiйснення дiяльностi з ___________   до _____________
    7. Перелiк документiв, що додаються до заявки:

 
 
 
 
 
 
 
 
М. П.    
(посада особи) (пiдпис)

 

Додаток 3
до п. 3.1 Iнструкцiї про розгляд заявок та надання дозволiв на виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв

Герб України

УКРАЇНА

МIНIСТЕРСТВО
ЕКОЛОГIЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСIВ

ДОЗВIЛ

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.06.95 N 440)

вiд ____________ 200_ року N _________
 
(назва уповноваженого органу Мiнiстерства екологiї та природних ресурсiв України)
на здiйснення  
(вказати вид дiяльностi)
Назва небезпечної речовини  
Кiлькiсть небезпечної речовини  
Країна-виробник (постачальник)  
N ООН   N CAS   N держреєстрацiї   код за УКТ ЗЕД  
Наданий  
(назва органiзацiї-заявника)
Мiсцезнаходження  
Банкiвськi реквiзити  
Iдентифiкацiйний код заявника  
(для пiдприємств, установ та органiзацiй України)
Умови здiйснення дiяльностi:  
 
 
Дiйсний з __________________ до ____________________
М. П.
(посада уповноваженої особи дозвiльного органу) (пiдпис)
Пiдпис особи, що отримала дозвiл __________ Дата видачi _________

    Копiї, не завiренi в установленому порядку (ксерокопiї тощо), недiйснi.
    Вантаж пiдлягає екологiчному контролю в пунктах пропуску через державний кордон України.
    Перелiк документiв, на пiдставi яких було надано дозвiл Мiнекоресурсiв:

 
 
 
 
 
 
 
N
з/п
Дата Назва речовини Кiлькiсть речовини Пункт переходу Пiдпис iнспектора
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

 

Додаток 4
до п. 5.5 Iнструкцiї про розгляд заявок та надання дозволiв на виробництво, зберiгання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилiзацiю отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї та iнших бiологiчних агентiв

Таблиця 1. Iнформацiя щодо аварiй, якi виникли пiд час поводження з отруйними речовинами, у тому числi продуктами бiотехнологiї

N
з/п
Мiсце подiї, дата Назва речовини, її кiлькiсть
(т, м3)
Тип аварiї:
промислова, транспортна
Категорiя аварiї:
об'єктова, мiсцева, регiональна
Площа або об'єм ураження
2, м3)
Перевищення ГДК
(кiлькiсть разiв)
Наслiдки забруднення Збитки, нанесенi довкiллю
(грн.)
повiтря* вода** ґрунти
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

____________
     * Щодо граничнодопустимих концентрацiй (ГДК) повiтря робочої зони та/або атмосферного повiтря.
     ** Щодо граничнодопустимих концентрацiй (ГДК) водних об'єктiв господарсько-питного та культурно-побутового водокористування та/або рибогосподарських водоймищ.

Таблиця 2. Iнформацiя щодо несанкцiонованого транспортного перевезення отруйних речовин, у тому числi продуктiв бiотехнологiї

Дата, час порушення Мiсце подiї Назва речовини Кiлькiсть речовини Маршрут транспортування Назва органiзацiї-
порушника
Вантажоотримувач, адреса
1 2 3 4 5 6 7
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.