ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ

Н А К А З

26.12.2003 N 914/380


Про затвердження Порядку взаємодiї Державної митної служби України та Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України з питань застосування спецiальних санкцiй

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
19 сiчня 2004 р. за N 79/8678


     Вiдповiдно до статтi 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та з метою пiдвищення оперативностi дiй iз запобiгання порушенням законодавства у сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi наказуємо:

     1. Затвердити Порядок взаємодiї Державної митної служби України та Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України з питань застосування спецiальних санкцiй, що додається.

     2. Управлiнню митної статистики (Копосов С.А.), Управлiнню правової роботи (Будаков А.Ю.) Держмитслужби України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Управлiнню справами Держмитслужби (Погорєлова Т.В.) забезпечити тиражування та розсилку цього наказу до митних органiв пiсля його державної реєстрацiї.

     4. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Мiнiстерства зовнiшнiх економiчних зв'язкiв i торгiвлi та Державної митної служби вiд 28.04.98 N 249/257 "Про вдосконалення процедури застосування спецiальних санкцiй", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 21.05.98 за N 336/2776.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державної митної служби України та заступника Мiнiстра економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiдповiдно до розподiлу функцiональних обов'язкiв.

Голова Державної митної служби України М.Каленський
Мiнiстр економiки та з питань європейської iнтеграцiї України В.Хорошковський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України, Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України
26.12.03 N 914/380
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
19 сiчня 2004 р. за N 79/8678

ПОРЯДОК
взаємодiї Державної митної служби України та Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України з питань застосування спецiальних санкцiй

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до статтi 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" з метою:

     пiдвищення оперативностi дiй iз запобiгання ухиленню суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi України й iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi - порушникiв зовнiшньоекономiчного законодавства України (далi - суб'єкти-порушники) вiд застосування до них санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" (далi - спецiальнi санкцiї);

     спрощення процедури отримання Мiнiстерством економiки та з питань європейської iнтеграцiї України (далi - Мiнекономiки) вiд Державної митної служби України (далi - Держмитслужба) подань про застосування, скасування (призупинення) або змiну виду спецiальних санкцiй, а також отримання Держмитслужбою України вiд Мiнекономiки України наказiв про застосування, скасування (призупинення) або змiну виду спецiальних санкцiй;

     унеможливлення застосування спецiальних санкцiй, якщо в перiод вiд виявлення порушення до прийняття рiшення про застосування спецiальних санкцiй суб'єктом-порушником були вжитi практичнi заходи, що гарантують лiквiдацiю наслiдкiв здiйсненого порушення.

     1.2. Порядок визначає процедуру пiдготовки Держмитслужбою подання про застосування, скасування (призупинення) або змiну виду спецiальних санкцiй до Мiнекономiки, розгляду цих подань Мiнекономiки та механiзм передачi Мiнекономiки наказiв про застосування, скасування (призупинення) дiї спецiальних санкцiй до Держмитслужби.

2. Пiдготовка Держмитслужбою подань про застосування, скасування (призупинення) або змiну виду спецiальних санкцiй

     2.1. Держмитслужбою на пiдставi матерiалiв, якi надходять вiд митних органiв i свiдчать про порушення суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та пов'язаних iз ним законiв України або про усунення таких порушень, готуються подання до Мiнекономiки про застосування, скасування (призупинення) або змiну виду спецiальних санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", до суб'єктiв-порушникiв.

     2.2. Подання про застосування спецiальних санкцiй вносяться до Мiнекономiки за пiдписом уповноваженої на це посадової особи Держмитслужби. Строк пiдготовки подання становить не бiльше нiж чотирнадцять робочих днiв з моменту надходження вiд митних органiв матерiалiв, що свiдчать про порушення суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     2.3. Подання про застосування спецiальних санкцiй мають мiстити:

     назву пiдприємства, до якого пропонується застосувати спецiальну санкцiю;

     код за ЄДРПОУ пiдприємства-резидента;

     данi про мiсцезнаходження пiдприємства на момент унесення подання, телефон/факс;

     данi про органiзацiйно-правову форму господарювання пiдприємства-резидента;

     банкiвськi реквiзити пiдприємства (поточний рахунок у нацiональнiй валютi, рахунок в iноземнiй валютi); реквiзити банкiвської установи (найменування, адреса, код за ЄДРПОУ та МФО);

     прiзвище, iм'я та по батьковi директора, бухгалтера (для резидента) або iншої уповноваженої особи (якщо це передбачено статутом пiдприємства), якi пiдписали контракт, при виконаннi якого було здiйснене порушення;

     вiдомостi про змiст порушення з посиланням на конкретнi положення чинного законодавства України й зазначенням дати порушення, реквiзитiв контракту, при виконаннi якого було здiйснене порушення, суми завданих державi збиткiв (якщо можна їх визначити);

     вид спецiальної санкцiї, яку пропонується застосувати;

     повнi реквiзити контрагента (назва, мiсцезнаходження, країна для нерезидентiв, код за ЄДРПОУ для резидентiв, банкiвськi реквiзити), при виконаннi контракту з яким порушено законодавство; для нерезидента - ця сама iнформацiя мовою оригiналу;

     iншу потрiбну iнформацiю, пiдтверджену документально.

     2.4. Держмитслужбою вносяться до Мiнекономiки в тому самому порядку подання про скасування, призупинення або змiну виду спецiальної санкцiї, якщо українським суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi або iноземним суб'єктом господарської дiяльностi були вжитi практичнi заходи, що призвели до лiквiдацiї або гарантують у подальшу лiквiдацiю наслiдкiв здiйсненого порушення.

     2.5. Суб'єкти зовнiшньоекономiчної дiяльностi України та iноземнi суб'єкти господарської дiяльностi, до яких наказами Мiнекономiки за поданням Держмитслужби застосовано спецiальнi санкцiї, мають право безпосередньо звертатися до Мiнекономiки з погодженим з Держмитслужбою зверненням про скасування, призупинення або змiну виду спецiальної санкцiї.

     При цьому такi суб'єкти мають подати до Мiнекономiки та Держмитслужби документи, що свiдчать про вжиття ними заходiв до усунення наслiдкiв здiйсненого порушення.

3. Розгляд подань про застосування, скасування (призупинення) або змiну виду спецiальних санкцiй та доведення наказiв Мiнекономiки до Держмитслужби

     3.1. Мiнекономiки iнформує Держмитслужбу про результати розгляду подання про застосування, скасування (призупинення) або змiну виду спецiальних санкцiй у мiсячний термiн з моменту надходження його вiд Держмитслужби.

     3.2. Мiнекономiки видає накази про застосування, скасування (призупинення) або змiну виду спецiальних санкцiй (далi - наказ).

     3.3. Строк вiд дати видання наказу до дати вступу в дiю спецiальної санкцiї повинен складати не менше семи робочих днiв. В особливих випадках цей термiн може бути скорочений до двох робочих днiв.

     3.4. Накази мiстять таку iнформацiю:

     повнi данi про мiсцезнаходження суб'єкта-порушника (для резидента - з обов'язковим зазначенням його коду за ЄДРПОУ для забезпечення iдентифiкацiї; для нерезидента - з обов'язковим зазначенням країни належностi суб'єкта та мiста його розташування);

     вид спецiальної санкцiї, що застосована, скасована (призупинена);

     данi про органiзацiйно-правову форму господарювання пiдприємства-резидента;

     банкiвськi реквiзити пiдприємства;

     повну назву органу, який унiс подання (або його офiцiйне скорочення).

     3.5. Мiнекономiки передає до Держмитслужби копiї наказiв iз супровiдним листом. Копiї наказiв засвiдчуються пiдписом начальника (заступника начальника) Управлiння контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї та печаткою цього Управлiння. Строк передання таких документiв до Держмитслужби не повинен перевищувати трьох робочих днiв з дати видання наказу.

     3.6. Мiнекономiки передає до Держмитслужби накази на паперовому носiї та в електронному виглядi.

     Порядок передання електронних копiй наказiв, реквiзити та структура iнформацiї, що передається, затверджуються окремими протоколами до угоди про iнформацiйне спiвробiтництво мiж Державною митною службою України та Мiнiстерством економiки та з питань європейської iнтеграцiї України.

4. Iнформацiйна взаємодiя

     З метою оперативного вирiшення питань, що пов'язанi з удосконаленням процедури застосування, скасування (призупинення) або змiни виду спецiальних санкцiй, попередження та припинення можливих порушень законодавства України у сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi, мiж Держмитслужбою та Мiнекономiки здiйснюється взаємний обмiн iнформацiєю.

     Порядок обмiну iнформацiєю, її реквiзити та структура затверджуються окремими протоколами до угоди про iнформацiйне спiвробiтництво мiж Державною митною службою України та Мiнiстерством економiки та з питань європейської iнтеграцiї України.

Начальник Управлiння митної статистики Держмитслужби С.А.Копосов
Начальник Управлiння контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї О.А.Жижко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.