ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

03.02.2004р. N 11/2-09-1149-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про перемiщення громадянами транспортних засобiв iндивiдуального користування з метою тимчасового ввезення в Україну (вивезення з України)

     У зв'язку з численними запитами митних органiв щодо застосування положень Технологiї прикордонного та митного контролю в пунктах пропуску через державний кордон, затвердженої наказом Держприкордонслужби вiд 24.11.04 N 297/793, зареєстрованої в Мiн'юстi України 09.12.03 N 1133/8454 в розрiзi вимог Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV повiдомляємо.

     Статтею 68 Митного кодексу України визначено, що регiональнi митницi, митницi, за погодженням з Держмитслужбою, можуть застосовувати спрощений митний контроль.

     Спрощений митний контроль застосовується у випадках перемiщення громадянами через митний кордон України товарiв, що не пiдлягають обов'язковому декларуванню та оподаткуванню i не належать до категорiї товарiв, на перемiщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження.

     Спрощений митний контроль застосовується митними органами, в яких обладнано зони (коридори) спрощеного митного контролю.

     Громадяни, якi проходять через зони (коридори) спрощеного митного контролю, звiльняються вiд подання митної декларацiї.

     Згiдно з статтею 81 Митного кодексу України декларування здiйснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дiй) точних вiдомостей про товари i транспортнi засоби, мету їх перемiщення через митний кордон України, а також вiдомостей, необхiдних для здiйснення їх митного контролю та митного оформлення.

     Умови та порядок застосування форм декларування, перелiк вiдомостей, необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення, визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України, а порядок заповнення митних декларацiй та iнших документiв, що застосовуються пiд час митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, встановлюється спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

     Перелiк товарiв, що пiдлягають обов'язковому декларуванню, встановлюється цим Кодексом та актами Кабiнету Мiнiстрiв України.

     Пунктом 10 Перелiку вiдомостей, що оголошуються громадянами у разi перемiщення ними через митний кордон України товарiв та iнших предметiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748 визначенi товари (предмети), якi потребують обов'язкового декларування i перемiщення яких через митний кордон здiйснюється за дозвiльними документами вiдповiдних компетентних органiв - будь-якої зброї, боєприпасiв i вибухових речовин, наркотикiв i психотропних речовин, предметiв старовини i мистецтва, друкованих видань та iнших носiїв iнформацiї, отруйних i сильнодiючих речовин та лiкiв, радiоактивних матерiалiв, об'єктiв флори i фауни, їхнiх частин i одержаної з них продукцiї, високочастотних радiоелектронних пристроїв i засобiв зв'язку.

     Згiдно з пунктами 13 та 15 цього Перелiку окремi транспортнi засоби оголошуються (в тому числi усно у випадках передбачених законодавством) громадянами при їх перемiщеннi через митний кордон України.

     Абзацом 5 вказаної постанови Кабiнету Мiнiстрiв України установлено, що громадяни, якi в'їжджають (виїжджають) в Україну, здiйснюють декларування предметiв, що перемiщуються ними через митний кордон України, в уснiй формi, крiм випадкiв перемiщення предметiв, якi декларуються в обов'язковому порядку, або предметiв в обсягах, що пiдлягають оподаткуванню.

     З огляду на вищевикладене Держмитслужба вважає за можливе здiйснювати усне декларування або декларування шляхом вчинення дiй транспортних засобiв, якi знаходяться на облiку у вiдповiдних реєстрацiйних органах iноземних держав, i тимчасово ввозяться в Україну громадянами-нерезидентами, а також транспортних засобiв, що перебувають на облiку в пiдроздiлах ДАI МВС України i перемiщуються громадянами через митний кордон України в спрощеному порядку, визначеному Технологiєю прикордонного та митного контролю в пунктах пропуску через державний кордон, затвердженою наказом Держприкордонслужби вiд 24.11.04 N 297/793.

Перший заступник Голови Служби М.М.Iванюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.