ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Закону України "Про нафту i газ"

     Верховна Рада України постановляє:

     1. Внести до Закону України "Про нафту i газ" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2001 р., N 50, ст. 262; iз змiнами, внесеними Законом України вiд 27 листопада 2003 року N 1344-IV) такi змiни:

     1. Абзац третiй частини першої статтi 9 виключити.

     2. Абзац восьмий статтi 12 викласти у такiй редакцiї:

     "погодження спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з геологiчного вивчення та забезпечення рацiонального використання надр умов конкурсiв по кожнiй дiлянцi нафтогазоносних надр з органами мiсцевого самоврядування, центральним органом виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища, природних ресурсiв, а на користування нафтогазоносними надрами з метою промислової розробки - i iз спецiально уповноваженим органом виконавчої влади з питань державного гiрничого нагляду".

     3. Частину першу статтi 13 пiсля абзацу другого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "на геологiчне вивчення нафтогазоносних надр, у тому числi дослiдно-промислову розробку родовищ з подальшим видобуванням нафти i газу (промисловою розробкою родовищ)".

     У зв'язку з цим абзаци третiй - четвертий вважати вiдповiдно абзацами четвертим i п'ятим.

     4. Статтю 14 доповнити частиною п'ятою такого змiсту:

     "У разi коли, вiдповiдно до законодавства, має мiсце правонаступництво, спецiальний дозвiл на користування нафтогазоносними надрами переоформляється спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з геологiчного вивчення та забезпечення рацiонального використання надр протягом 30 днiв пiсля надання правонаступником заяви та вiдповiдних документiв".

     5. У статтi 15:

     1) частину п'яту викласти в такiй редакцiї:

     "Умови проведення конкурсiв на отримання спецiального дозволу на користування нафтогазоносними надрами розробляються спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з геологiчного вивчення та забезпечення рацiонального використання надр i затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України, а конкурсний вiдбiр здiйснюється постiйно дiючою конкурсною комiсiєю при спецiально уповноваженому центральному органi виконавчої влади з геологiчного вивчення та забезпечення рацiонального використання надр";

     2) частину дванадцяту викласти в такiй редакцiї:

     "У разi, якщо користувач нафтогазоносними надрами здiйснював їх геологiчне вивчення з метою подальшої промислової розробки i отримав за наслiдками державної експертизи та геолого-економiчної оцiнки позитивне рiшення про затвердження запасiв родовища або покладу нафтогазоносних надр, то нафтогазоноснi надра передаються йому у користування поза конкурсом".

     6. Абзаци другий - п'ятий частини першої статтi 17 викласти у такiй редакцiї:

     "геологiчного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числi дослiдно-промислової розробки родовищ на сушi - не бiльш як на 5 рокiв, на континентальному шельфi та у межах виключної (морської) економiчної зони України - 10 рокiв;

     видобутку нафти i газу (промислової розробки родовищ) на сушi - не бiльш як на 20 рокiв, на континентальному шельфi та у межах виключної (морської) економiчної зони України - не бiльш як на 30 рокiв;

     геологiчного вивчення нафтогазоносних надр з подальшою промисловою розробкою виявлених родовищ - на строк, що охоплював би перiод дiї окремих спецiальних дозволiв на геологiчне вивчення нафтогазоносних надр i на видобування нафти i газу (промислову розробку родовищ), але не бiльш як на 20 рокiв на сушi i не бiльш як на 30 рокiв на континентальному шельфi та в межах виключної (морської) економiчної зони України;

     спорудження та експлуатацiї пiдземних сховищ нафти чи газу - не бiльш як на 50 рокiв".

     7. Частину п'яту статтi 19 викласти в такiй редакцiї:

     "Максимальна площа дiлянок, якi надаються для геологiчного вивчення нафтогазоносних надр, не може перевищувати 500 квадратних кiлометрiв, для дiлянок Чорного моря не може перевищувати 1000 квадратних кiлометрiв. На умовах угод про розподiл продукцiї площа дiлянок може визначатися Кабiнетом Мiнiстрiв України".

     8. Частину першу статтi 22 викласти у такiй редакцiї:

     "На дiлянках нафтогазоносних надр, що знаходяться в межах територiальних вод та виключної (морської) економiчної зони України i на використання яких отримано спецiальний дозвiл, ведення робiт здiйснюється вiдповiдно до особливого режиму, який встановлюється власником спецiального дозволу за погодженням iз спецiально уповноваженими центральними органами виконавчої влади, до вiдання яких вiднесенi питання охорони державного кордону України, безпеки судноплавства, рибного господарства, екологiї та природних ресурсiв".

     9. У статтi 28:

     1) частину другу викласти в такiй редакцiї:

     "Переможець конкурсу на отримання спецiального дозволу на користування нафтогазоносними надрами укладає iз спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з геологiчного вивчення та забезпечення рацiонального використання надр угоду про передбаченi конкурсом умови користування нафтогазоносними надрами";

     2) пiсля частини третьої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "Пропозицiї, зобов'язання та гарантiї претендента, на пiдставi яких його було визнано переможцем конкурсу, є обов'язковими для виконання i зазначаються в угодi про умови користування нафтогазоносними надрами".

     У зв'язку з цим частину четверту вважати частиною п'ятою.

     10. Частину третю статтi 34 викласти у такiй редакцiї:

     "У разi якщо геологiчне вивчення родовищ або покладiв нафтогазоносних надр, взятих на державний облiк i зарахованих до державного фонду родовищ корисних копалин, повнiстю здiйснювалося за рахунок коштiв Державного бюджету України, цi поклади передаються в промислову розробку на конкурсних засадах".

     11. Статтю 35 доповнити частиною третьою такого змiсту:

     "Видобуток нафти i газу з родовища (покладу) при дослiдно-промисловiй розробцi повинен здiйснюватися в режимах, обсягах i термiни вiдповiдно до проекту дослiдно-промислової розробки".

     12. У текстi Закону слова "спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi геологiї та використання надр" в усiх вiдмiнках i числах замiнити словами "спецiально уповноважений центральний орган виконавчої влади з геологiчного вивчення та забезпечення рацiонального використання надр" у вiдповiдному вiдмiнку i числi.

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

     2. Внести до Кодексу України про надра (Вiдомостi Верховної Ради України, 1994 р., N 36, ст. 340; 2001 р., N 2-3, ст. 10, N 50, ст. 262; 2002 р., N 12-13, ст. 92; 2003 р., N 10-11, ст. 86, N 30, ст. 247; 2004 р., N 5, ст. 22; iз змiнами, внесеними Законом України вiд 27 листопада 2003 року N 1344-IV) такi змiни:

     1) доповнити статтею 31 такого змiсту:

     "Стаття 31. Особливостi застосування норм цього Кодексу

     Якщо законом з питань користування нафтогазоносними надрами встановленi iншi норми, нiж тi, що встановленi у цьому Кодексi, то застосовуються норми такого закону";

     2) у текстi Кодексу слова "Державний комiтет України по геологiї i використанню надр" в усiх вiдмiнках замiнити словами "спецiально уповноважений центральний орган виконавчої влади з геологiчного вивчення та забезпечення рацiонального використання надр" у вiдповiдному вiдмiнку.

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України у двомiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     подати на розгляд Верховної Ради України пропозицiї про приведення законодавчих актiв України у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     вiдповiдно до компетенцiї забезпечити прийняття нормативно-правових актiв, передбачених цим Законом;

     забезпечити перегляд i скасування мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв, що суперечать цьому Закону.

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ
4 березня 2004 року
N 1578-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.