Документ скасований: Наказ КРМ № 771 від 12.08.2004

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

вiд 05.04.2004 р. N 402


Про введення в дiю Технологiчної схеми застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення) товарiв у Київськiй регiональнiй митницi

     На виконання вимог Митного кодексу України, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 р. N 1855 "Про допущення товарiв до перемiщення через митний кордон України в режимi тимчасового ввезення (вивезення)" та наказу Держмитслужби України вiд 26.12.2003 р. N 918 "Про внесення змiн до Порядку застосування режиму тимчасового ввезення (вивезення)", з метою приведення до єдиного порядку процедуру здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв, якi перемiщуються через митний кордон України у митному режимi тимчасового ввезення (вивезення), наказую:

     1. Затвердити та ввести в дiю Технологiчну схему застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення) товарiв (Технологiчна схема) у Київськiй регiональнiй митницi (додається).

     2. Начальникам пiдроздiлiв митного оформлення опрацювати з особовим складом дану Технологiчну схему та забезпечити її виконання пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв згiдно з митним режимом тимчасового ввезення (вивезення).

     3. Заступнику начальника загального вiддiлу (Груша В. М.) довести даний наказ до вiдома пiдроздiлiв митницi.

     4. Контроль за виконанням даного наказу покладаю на заступникiв начальника митницi згiдно з їх функцiональними обов'язками.

     Загальний контроль залишаю за собою.

Заступник Голови Служби - начальник Київської регiональної митницi А. Є. Гутник

 

Додаток
до наказу КРМ
вiд 5 квiтня 2004 р. N 402

Технологiчна схема
застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення) товарiв у Київськiй регiональнiй митницi

1. Загальнi положення

     1.1. Дана Технологiчна схема застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення) товарiв у Київськiй регiональнiй митницi (далi - Технологiчна схема) розроблена з метою встановлення єдиного механiзму реалiзацiї положень статей 116, 117, 119, 204 - 211 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 р. N 92-IV у Київськiй регiональнiй митницi та реалiзацiї положень постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1855 "Про допущення товарiв до перемiщення через митний кордон України в режимi тимчасового ввезення (вивезення)" i наказу Держмитслужби України вiд 26.12.2003 N 918 "Про внесення змiн до Порядку застосування режиму тимчасового ввезення (вивезення)".

     1.2. Дiя даної Технологiчної схеми поширюється на товари, що перемiщуються через митний кордон України пiдприємствами (суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - ЗЕД) iз застосуванням митного режиму тимчасового ввезення (вивезення).

     1.3. У цiй Технологiчнiй схемi термiни вживаються в значеннях, наведених у статтях 1 й 204 Митного кодексу України та наказi Держмитслужби України вiд 26.12.2003 N 918 "Про внесення змiн до Порядку застосування режиму тимчасового ввезення (вивезення)".

     Додатково у данiй Технологiчнiй схемi вживаються наступнi термiни:

     - пiдроздiл митного оформлення (далi - ПМО) - пiдроздiл Київської регiональної митницi, посадовi особи якого здiйснюють митний контроль i митне оформлення товарiв вiдповiдно до митного режиму тимчасового ввезення (вивезення);

     - керiвництво пiдроздiлу митного оформлення - начальник ПМО, його заступник та посадовi особи, якi виконують їх обов'язки (у разi вiдсутностi керiвництва).

     1.4. Митний контроль та митне оформлення товарiв, заявлених в режимi тимчасового ввезення (вивезення), здiйснюється iз застосуванням вантажних митних декларацiй на товар (далi - ВМД), заповнених у вiдповiдностi до вимог нормативних документiв Держмитслужби України, або листiв власникiв цих товарiв (у разi ввезення товарiв, митна вартiсть яких менше 100 євро) в ПМО Київської регiональної митницi, за мiсцем облiку, крiм випадкiв, передбачених п. 2.1 даної Технологiчної схеми.

     1.5. Митне оформлення у митному режимi тимчасового ввезення (вивезення) незалежно вiд митної вартостi партiї товарiв здiйснюється на пiдставi ВМД, якщо товари:

     - класифiкуються згiдно з 1 - 24 групами Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД);

     - обкладаються акцизним збором;

     - обкладаються вивiзним митом;

     - пiдлягають державному експортному контролю;

     - розмiщенi в режимi митного складу;

     - розмiщенi в режимi спецiальної митної зони.

     1.6. У режимi тимчасового ввезення (вивезення) можуть бути заявленi товари та транспортнi засоби, що вiдповiдають вимогам статей 64, 116, 117, 119, 204 - 211 Митного кодексу України, iз застосуванням умовного повного звiльнення вiд оподаткування або без застосування умовного повного звiльнення вiд оподаткування, пiд зобов'язання про зворотне вивезення (ввезення) у встановленi законодавством термiни або надання заiнтересованою особою гарантiї митному органу щодо додержання режиму тимчасового ввезення (вивезення).

     1.7. Умовне повне звiльнення вiд оподаткування допускається за дозволом керiвництва ПМО щодо наступних товарiв:

     - товарiв, призначених для демонстрацiї або використання на виставках, ярмарках, конференцiях чи iнших подiбних заходах;

     - професiйного обладнання, необхiдного особам, якi прибувають в Україну (виїжджають з України), для пiдготовки репортажiв, здiйснення записiв або передач для засобiв масової iнформацiї або зйомки фiльмiв;

     - контейнерiв, пiддонiв, упаковки, а також будь-яких iнших товарiв, що ввозяться (вивозяться) у зв'язку з якою-небудь комерцiйною операцiєю, але ввезення (вивезення) яких саме по собi не є комерцiйною операцiєю;

     - зразкiв товарiв, предметiв та рекламних фiльмiв за умови, що вони залишаються власнiстю особи, яка перебуває або проживає за межами територiї тимчасового ввезення (вивезення), i їх використання на територiї України не має комерцiйного характеру;

     - товарiв, що ввозяться (вивозяться) з освiтнiми, науковими чи культурними цiлями, тобто наукового та навчального обладнання, обладнання для полiпшення дозвiлля морякiв, а також будь-яких iнших товарiв, що ввозяться (вивозяться) у рамках навчальної, наукової або культурної дiяльностi;

     - товарiв, що ввозяться для спортивних цiлей;

     - матерiалiв для реклами та туризму;

     - запасних частин i обладнання, призначених для використання в процесi ремонту чи технiчного обслуговування транспортних засобiв, тимчасово ввезених на митну територiю України або тимчасово вивезених з неї;

     - морських i повiтряних суден, якi ввозяться з метою ремонту;

     - устаткування та матерiалiв, призначених нерезидентами для будiвництва та ремонту морських i повiтряних суден;

     - iнших товарiв вiдповiдно до законiв України.

     1.8. Вiдповiдно до статтi 211 Митного кодексу України та пункту 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1855 "Про допущення товарiв до перемiщення через митний кордон України в режимi тимчасового ввезення (вивезення)" митне оформлення в митному режимi тимчасового ввезення (вивезення) окремих видiв товарiв здiйснюється за умови гарантування додержання цього режиму.

     1.9. За умови надання заiнтересованою особою гарантiї митному органу щодо додержання режиму тимчасового ввезення (вивезення) здiйснюється митне оформлення товарiв, що:

     - класифiкуються згiдно з 1 - 24 групами УКТЗЕД;

     - обкладаються акцизним збором;

     - обкладаються вивiзним митом.

     Якщо суб'єктом ЗЕД надається гарантiя у виглядi грошової застави, то сума такої застави повинна дорiвнювати сумi податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), якi пiдлягали б сплатi в разi ввезення (вивезення) товарiв у митному режимi iмпорту (експорту). Грошова застава повертається суб'єкту ЗЕД, за умови виконання ним зобов'язання про зворотне вивезення (ввезення) та подання вiдповiдної заяви про повернення даної грошової застави.

     У разi змiни митного режиму грошова застава зараховується в рахунок сплати податкiв i зборiв, що пiдлягають оплатi при митному оформленнi в обраному митному режимi.

     1.10. ВМД та листи пiдприємств, оформленi у митному вiдношеннi згiдно з митним режимом тимчасового ввезення (вивезення), реєструються за окремими статистичними номерами, якi встановлюються щорiчно вiддiлом iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики для кожного пiдроздiлу митницi окремо, що визначенi для режиму тимчасового ввезення (вивезення) товарiв.

     1.11. ВМД та листи пiдприємств щодо митного оформлення облiковуються в режимi тимчасового ввезення (вивезення) у Журналi облiку вантажiв, що оформленi у митному режимi тимчасового ввезення (вивезення) (далi - Журнал) (додаток 1), помiсячно за термiнами зворотного вивезення (ввезення) та (або) у електронному виглядi, що дозволяється вести як альтернативний варiант Журналу. Електронна форма Журналу повинна мiстити всi передбаченi графи та забезпечувати необхiдний контроль за термiнами тимчасового ввезення (вивезення) товарiв.

     1.12. Контроль за дотриманням термiнiв зворотного вивезення (ввезення) товарiв покладається на посадових осiб ПМО, якi вiдповiдають за цей напрямок роботи у вiдповiдностi до своїх функцiональних обов'язкiв, де здiйснено митне оформлення товару за ВМД (листом) пiдприємства у заявленому в митному режимi тимчасового ввезення (вивезення).

     1.13. Загальний строк тимчасового ввезення (вивезення) товарiв становить 1 (один) рiк з дня перетину митного кордону України.

     З урахуванням мети ввезення (вивезення) товарiв та iнших обставин строк може бути продовжений Київською регiональної митницею (роздiл 4 даної Технологiчної схеми).

     1.14. Забороняється надання дозволу на тимчасове ввезення (вивезення) товарiв:

     - заборонених до ввезення (вивезення) згiдно iз законодавством;

     - заборонених до транзиту через митну територiю України згiдно iз законодавством;

     - що перемiщуються через митний кордон України за договорами купiвлi-продажу, мiни, консигнацiї, фiнансового лiзингу (оренди), маркетингу, про спiльну дiяльнiсть та iншими договорами, якщо на пiдставi цих договорiв вiдбувається передання права власностi на такi товари.

     1.15. Товари не допускаються до перемiщення через митний кордон України у митному режимi тимчасового ввезення (вивезення), якщо немає можливостi встановити надiйнiсть їх iдентифiкацiї, а також у разi вiдсутностi гарантiй їх повернення.

     1.16. Товари, що оформленi у митному вiдношеннi згiдно з митним режимом тимчасового ввезення (вивезення), перебувають пiд митним контролем у вiдповiдному ПМО митницi, до факту надходження пiдтвердження про їх фактичне зворотне вивезення (ввезення) через митний кордон України або до моменту закiнчення митного оформлення товарiв в iншому митному режимi, який передбачений чинним законодавством України та допускається щодо даних товарiв.

     1.17. Дозволяється зворотне вивезення (ввезення) тимчасово ввезених (вивезених) товарiв однiєю чи кiлькома партiями.

     1.18. Якщо товари, на тимчасове ввезення (вивезення) яких був наданий дозвiл митницi, не можуть бути своєчасно вивезенi (ввезенi) внаслiдок накладення на них арешту, то вимога митного органу щодо виконання зобов'язання про зворотне вивезення (ввезення) цих товарiв призупиняється на час арешту.

     Пiдставою для призупинення такої вимоги є заява зацiкавленої особи, що подається митному органу разом з документами, якi пiдтверджують накладення арешту на товари. Цi документи повиннi бути виданi органами влади, якими вчинено арешт товарiв. Документи, виданi органами влади iноземної держави, набирають юридичної сили в Українi пiсля їх консульської легалiзацiї, якщо iнше не встановлено мiжнародними договорами України.

     Вищезазначена заява подається на розгляд керiвництву Київської регiональної митницi для прийняття остаточного рiшення.

     1.19. Допущення до перемiщення через митний кордон України в режимi тимчасового ввезення (вивезення) товарiв, що швидко псуються або мають обмежений строк зберiгання, можливе лише за умови надання заiнтересованою особою зобов'язання про зворотне вивезення (ввезення) таких товарiв до закiнчення строку їх придатностi.

     1.20. За рiшенням керiвництва ПМО посадовi особи, якi вiдповiдають за митний контроль та митне оформлення товарiв у митному режимi тимчасового ввезення, можуть здiйснювати перевiрку фактичного використання таких товарiв на митнiй територiї України.

     При виявленнi посадовими особами ПМО фактiв використання тимчасово ввезених товарiв з будь-якою iншою метою, крiм тiєї, що була заявлена митному органу, а також у разi невиконання особою, що надала зобов'язання про зворотне вивезення (ввезення) цих товарiв, зобов'язання в установлений строк ПМО розглядає питання наявностi в дiях цiєї особи порушення митних правил.

     1.21. У разi виявлення фактiв порушень митних правил посадова особа ПМО, де здiйснено митне оформлення товару у режимi тимчасового ввезення (вивезення), складає протокол про порушення митних правил. Допускається заведення справи про порушення митних правил пiдроздiлом митницi, що безпосередньо виявив правопорушення.

2. Митне оформлення тимчасового ввезення (вивезення) товарiв

     2.1. Митне оформлення тимчасового ввезення (вивезення) товарiв, митний контроль та зворотне вивезення (ввезення) товарiв, якi надходять або вiдправляються залiзничним транспортом, ввозяться для проведення мiжнародних виставок або ярмаркiв, пересилаються каналами поштового зв'язку та кур'єрськими службами, а також товарiв, що пiдлягають експортному контролю, здiйснюється у ПМО, якi здiйснюють функцiї даного митного оформлення вiдповiдно до Положення про вiддiл.

     Погодження пiд час здiйснення митного оформлення товарiв у iнших ПМО, згiдно з митним режимом тимчасового ввезення (вивезення), з оперативним пiдроздiлом за мiсцем облiку суб'єкта ЗЕД здiйснюється обов'язково у випадках:

     - якщо товар пiдлягає експортному контролю;

     - реєстрацiї контракту в Мiнiстерствi економiки та з питань європейської iнтеграцiї України;

     - якщо товар пiдлягає лiцензуванню (квотуванню).

     2.2. Митне оформлення та контроль за тимчасовим ввезенням (вивезенням) товарiв та їх зворотним вивезенням (ввезенням) здiйснюється посадовими особами ПМО, якi вiдповiдають за цей напрямок роботи у вiдповiдностi до своїх функцiональних обов'язкiв.

     2.3. Рiшення (позитивне або негативне) стосовно здiйснення митного оформлення у режимi тимчасового ввезення (вивезення) приймається керiвництвом ПМО, за мiсцем здiйснення такого митного оформлення, на пiдставi звернення пiдприємства, що подається у двох примiрниках (додаток 2).

     У разi ввезення (вивезення) виставкових товарiв у заявi також повинний бути вказаний строк проведення виставки (ярмарку) з урахуванням часу, потрiбного для транспортування експонатiв, монтажу та демонтажу експозицiї; кiлькiсть чи обсяг товарiв, що в розумнiй мiрi вiдповiдає їх призначенню до експозицiї.

     Представницькi й рекламнi товари, що будуть витраченi в процесi виставки (ярмарку) з презентацiйною або рекламною метою, пiдлягають митному оформленню вiдповiдно до митного режиму iмпорту (або експорту) згiдно iз iснуючим законодавством.

     2.4. Заява з зобов'язанням пiдприємства повинна бути розглянута керiвництвом ПМО протягом трьох робочих днiв пiсля її реєстрацiї у Журналi реєстрацiї звернень суб'єктiв ЗЕД.

     2.5. Посадова особа ПМО, яка вiдповiдає за митний контроль та митне оформлення товарiв у митному режимi тимчасового ввезення (вивезення), на заявi пiдприємства надає пропозицiї керiвництву ПМО стосовно можливостi надання дозволу на тимчасове ввезення (вивезення) товарiв. На пiдставi заяви, яка надається представником пiдприємства разом з комплектом документiв, що пiдтверджують мету тимчасового ввезення (вивезення) та необхiднiсть митного оформлення, керiвництво ПМО накладає на двох примiрниках заяви резолюцiю: "Тимчасове ввезення (вивезення) дозволено" або "Тимчасове ввезення (вивезення) заборонено". Резолюцiя скрiплюється особистою номерною печаткою посадової особи ПМО, яка вiдповiдає за контроль тимчасового ввезення (вивезення) товарiв.

     2.6. Один примiрник заяви з резолюцiєю керiвництва ПМО залишається у справах ПМО, а другий - видається або надсилається поштою (з повiдомленням про вручення) пiдприємству.

     2.7. У разi позитивного висновку керiвництва ПМО заява з зобов'язанням пiдприємства є пiдставою для подальшого митного оформлення ВМД в режимi тимчасового ввезення (вивезення) товарiв. Вихiдний N заяви пiдприємства вiдображається у гр. 44 п. 9 ВМД.

     2.8. Пiсля здiйснення митного оформлення ВМД (або лист пiдприємства) в режимi тимчасового ввезення (вивезення) разом iз документами, якi були пiдставою для здiйснення такого митного оформлення, та заявою пiдприємства повиннi знаходитись на контролi в ПМО в окремих теках помiсячно у вiдповiдностi до строкiв їх зворотного ввезення (вивезення).

     2.9. До закiнчення строку тимчасового ввезення (вивезення) пiдприємство повинне виконати своє зобов'язання - або здiйснити зворотне вивезення (ввезення) товару, або заявити його в iнший вiдповiдний митний режим.

     2.10. З метою повного або часткового вивезення (ввезення) товару, який ранiше був тимчасово ввезений (вивезений) та оформлений в режимi тимчасового ввезення (вивезення), пiдприємством оформлюється ВМД типу ЕК (IМ) з використанням реєстрацiйних номерiв ВМД в режимi експорту (iмпорту), якi щорiчно надаються вiддiлом iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики для кожного ПМО окремо.

     До ВМД типу ЕК (IМ) або ВМД в iншому митному режимi додається ВМД типу IМ-31 (ЕК-31) та комплект документiв, у вiдповiдностi з якими було здiйснене тимчасове ввезення (вивезення) товару. Пiсля митного оформлення товару на зворотне вивезення (ввезення) або переведення в iнший митний режим проводиться запис у вiдповiднi графи Журналу та (або) у його електронну версiю.

     2.11. У разi одержання з вiддiлу по контролю за доставкою вантажiв iнформацiї про недоставлення товару до митного кордону України посадова особа ПМО, яка контролює тимчасове ввезення (вивезення) товарiв, негайно проводить перевiрку причин недоставлення вантажу i повiдомляє про даний факт керiвництво ПМО. У випадку пiдтвердження факту правопорушення посадова особа ПМО складає протокол про порушення митних правил та повiдомляє вiддiл по контролю за доставкою вантажiв.

     2.12. У разi порушення термiнiв зворотного вивезення (ввезення) посадова особа оперативного пiдроздiлу, яка вiдповiдає за контроль тимчасового ввезення (вивезення), складає протокол про порушення митних правил, який передається до вiддiлення БК та ПМП у строки, встановленi чинним законодавством та iншими технологiчними схемами. Реєстрацiйний номер протоколу про ПМП вноситься до вiдповiдної графи Журналу та (або) у його електронну версiю.

     2.13. У разi митного оформлення тимчасового ввезення (вивезення) товарiв в iнших оперативних пiдроздiлах митницi або iнших митницях (згiдно з листами-узгодженнями, наданими митницями) зняття операцiї з контролю здiйснюється тiльки пiсля отримання пiдтвердження з ПМО митницi оформлення зворотного ввезення (вивезення).

     2.14. Загальний контроль щодо правильностi митного оформлення товарiв у режимi тимчасового ввезення (вивезення) та своєчаснiсть зворотного ввезення (вивезення) тимчасово ввезеного (вивезеного) такого товару за межi митного кордону України здiйснюється керiвництвом ПМО.

3. Перелiк документiв, необхiдних для здiйснення митного оформлення товарiв у вiдповiдностi до митного режиму тимчасового ввезення (вивезення)

     3.1. Товари пiдлягають митному оформленню вiдповiдно до митного режиму тимчасового ввезення у разi подання:

     - письмової заяви з зобов'язанням пiдприємства, з позитивним рiшенням керiвництва оперативного пiдроздiлу митного оформлення;

     - вантажної митної декларацiї на тимчасове ввезення (вивезення) або листа пiдприємства (якщо митна вартiсть партiї товарiв менша 100 євро);

     - договору (контракту), що пiдтверджує мету тимчасового ввезення (вивезення) або запрошення на участь у виставцi;

     - товаросупровiдних документiв;

     - перелiку осiб, вiдповiдальних за зворотне вивезення (увезення) товарiв (прiзвища, iм'я та по батьковi, адреси й телефони);

     - комерцiйних документiв;

     - дозвiльних документiв iнших органiв, у разi необхiдностi;

     - документiв, що пiдтверджують сплату належних платежiв (при оформленнi без застосування умовного повного звiльнення вiд оподаткування) або надання заiнтересованою особою гарантiї митному органу щодо додержання режиму тимчасового ввезення (вивезення);

     - iншi документи, у разi необхiдностi.

4. Продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) товару

     4.1. Продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) товарiв до 1 (одного) року з моменту перетину митного кордону України.

     4.1.1. Прийняття рiшення щодо продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) товарiв до 1 (одного) року з моменту перетину митного кордону України здiйснюється керiвництвом ПМО митницi, де данi товари були оформленi у митному вiдношеннi згiдно з митним режимом тимчасового ввезення (вивезення).

     4.1.2. У випадку необхiдностi продовження такого строку тимчасового ввезення (вивезення) товару пiдприємство до закiнчення термiну тимчасового ввезення (вивезення) товару надає до вiдповiдного ПМО митницi мотивовану заяву з зобов'язанням щодо продовження строку тимчасового ввезення (вивезення).

     4.1.3. Заява про продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) товарiв до 1 (одного) року реєструється в ПМО митницi у встановленому даною Технологiчною схемою порядку.

     4.1.4. До завчасно поданої мотивованої заяви пiдприємство додає наступнi документи та їх ксерокопiї:

     - ВМД, оформлена згiдно з митним режимом тимчасового ввезення (вивезення) товару;

     - договiр (контракт);

     - погодження (пролонгацiя, додаток до договору, контракту тощо) з нерезидентом щодо продовження строку ввезення (вивезення) згаданого товару;

     - дозволи уповноважених державних органiв (у разi необхiдностi);

     - попередня заява з зобов'язанням та позитивним висновком керiвництва пiдроздiлу на продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) товару, якщо вже було продовження;

     - заява на виїзд посадової особи оперативного пiдроздiлу для перевiрки фактичного стану дотримання режиму тимчасового ввезення товару та його iдентифiкацiї. При цьому стягуються кошти за "003" видом платежу;

     - iншi необхiднi документи.

     4.1.5. Пiсля перевiрки заяви посадовою особою (черговим) ПМО щодо вiдсутностi порушень з боку пiдприємства у зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi (про що свiдчить вiдмiтка на заявi) посадова особа ПМО, що вiдповiдає за митний контроль та митне оформлення товарiв у режимi тимчасового ввезення (вивезення), на заявi пiдприємства надає пропозицiї керiвництву оперативного пiдроздiлу щодо можливостi продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) товару (наприклад: "тимчасово ввезений товар знаходиться на контролi в ПМО (назва), використовується за призначенням, заперечень проти продовження термiну тимчасового ввезення товару до ______ (дата) немає" або "заперечень проти продовження термiну тимчасового вивезення товару до ______ (дата) немає").

     У разi продовження тимчасового ввезення товару, з дозволу керiвництва ПМО, посадова особа пiдроздiлу, що вiдповiдає за митний контроль та митне оформлення товарiв у режимi тимчасового ввезення (вивезення), перевiряє фактичний стан товару (наявнiсть товару, кiлькiсть, мiсце знаходження) та його цiльове використання, про яке було заявлено пiд час його тимчасового ввезення на митну територiю України.

     4.1.6. На пiдставi перевiрки складається Акт про проведення митного огляду товарiв та iнших предметiв або Акт проведення митного огляду транспортного засобу, який додається до заяви пiдприємства з пропозицiями. Форма актiв передбачена нормативними актами Держмитслужби України.

     4.1.7. Керiвництво ПМО на заявi пiдприємства вiдображає iнформацiю про можливiсть продовження або вiдмову в продовженнi строку тимчасового ввезення (вивезення) товару.

     У разi прийняття рiшення про вiдмову воно має мiстити:

     - iнформацiю про причини вiдмови;

     - вимогу до пiдприємства щодо здiйснення зворотного вивезення (ввезення) товарiв у десятиденний термiн з обов'язковим зазначенням конкретної дати вивезення (ввезення) або оформлення цих товарiв для вiльного використання;

     - попередження про застосування санкцiй, передбачених статтею 348 Митного кодексу України.

     Посадова особа ПМО, яка вiдповiдає за митний контроль та митне оформлення товарiв у режимi тимчасового ввезення (вивезення), засвiдчує особистою номерною печаткою зазначений комплект документiв, на копiї заяви пiдприємства вiдображає iнформацiю про вiдмову в продовженнi строку тимчасового ввезення з вказiвкою про кiлькiсть аркушiв в засвiдченому комплектi документiв. Копiя заяви пiдприємства з резолюцiями керiвництва ПМО та комплектом документiв повертається пiдприємству.

     Примiрник рiшення вручається керiвнику пiдприємства або особi, що дiє за його дорученням (далi - представник суб'єкта ЗЕД), пiд розписку про одержання на примiрнику, що залишається у справах митницi.

     У разi вiдмови керiвника пiдприємства (або його представника) надати таку розписку про це робиться запис на примiрнику рiшення за наявностi двох свiдкiв.

     Якщо вручення цього рiшення представнику пiдприємства персонально неможливе, то примiрник рiшення в день його винесення надсилається поштовим зв'язком на адресу суб'єкта ЗЕД. Рiшення вважається одержаним навiть тодi, коли особа, якiй було надiслано рiшення, не перебувала за зазначеною нею адресою або ця адреса була зазначена нею неправильно.

     У разi фактичного невиконання суб'єктом ЗЕД цього рiшення в установлений термiн складається протокол про порушення митних правил згiдно з ст. 348 Митного кодексу України.

     4.1.8. У разi наявностi резолюцiї керiвництва ПМО на заявi пiдприємства посадовою особою ПМО, яка вiдповiдає за митний контроль та митне оформлення товарiв у режимi тимчасового ввезення (вивезення), проставляється у вiдповiдну графу Журналу та (або) у його електронну версiю дата прийняття рiшення та термiн зворотного ввезення (вивезення). До зазначеної ВМД пiдшивається заява пiдприємства та матерiали, згiдно з якими було прийнято рiшення.

     4.2. Продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) понад встановленого термiну 1 рiк.

     4.2.1. Продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) товарiв понад 1 (один) рiк, з моменту перетину митного кордону України, здiйснюється керiвництвом Київської регiональної митницi на пiдставi звернення пiдприємства до ПМО, де знаходиться на контролi товар, який оформлений в режимi тимчасового ввезення (вивезення).

     4.2.2. До завчасно поданої мотивованої заяви пiдприємство додає наступнi документи та їх ксерокопiї:

     - гарантiйний лист iз зобов'язанням виконання термiнiв тимчасового ввезення (вивезення) товарiв;

     - ВМД на тимчасове ввезення (вивезення) товару;

     - договiр (контракт);

     - погодження (пролонгацiя, додаток до договору, контракту тощо) з нерезидентом щодо продовження строку ввезення (вивезення) згаданого товару;

     - дозволи державних органiв (у разi необхiдностi);

     - попередня заява з позитивним висновком керiвництва пiдроздiлу на продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) товару, якщо вже було продовження;

     - заява на виїзд посадової особи ПМО для перевiрки фактичного стану дотримання режиму тимчасового ввезення товару та його iдентифiкацiї. При цьому стягуються кошти за "003" вид платежу;

     - iншi необхiднi документи.

     4.2.3. Пiсля перевiрки заяви пiдприємства посадовою особою (черговим) ПМО щодо вiдсутностi порушень з боку пiдприємства у зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi (про що свiдчить вiдмiтка на заявi) посадова особа ПМО, яка вiдповiдає за митний контроль та митне оформлення товарiв у режимi тимчасового ввезення (вивезення), на заявi пiдприємства надає пропозицiю керiвництву ПМО щодо можливостi продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) або вiдмови у продовженнi строку.

     4.2.4. Посадовою особою ПМО здiйснюються дiї, передбаченi пунктами 4.1.5 - 4.1.6 даної Технологiчної схеми, та прошивається вiдповiдний комплект документiв стосовно продовження строку тимчасового ввезення (вивезення). Комплект документiв разом з заявою завiряється його особистою номерною печаткою та надається на розгляд керiвництву ПМО.

     4.2.5. Керiвництво даного ПМО на заявi суб'єкта ЗЕД вiдображає iнформацiю про можливiсть продовження строку або вiдмови в продовженнi та причини, якi послужили для вiдмови у вiдповiдностi до вимог даної Технологiчної схеми.

     4.2.6. Документи з заявою пiдприємства направляються керiвництвом ПМО для реєстрацiї у загальному вiддiлi та їх подальшої передачi до вiддiлу органiзацiї митного контролю (далi - ВОМК).

     4.2.7. Пiсля отримання документiв ВОМК у встановленi законодавством термiни готує проект рiшення стосовно продовження (вiдмови у продовженнi) строку тимчасового ввезення (вивезення) та через загальний вiддiл направляє керiвництву митницi для затвердження. У рiшеннi зазначається остаточний строк виконання зобов'язання пiдприємством щодо зворотного ввезення (вивезення) товарiв.

     4.2.8. Остаточне рiшення щодо продовження (вiдмови у продовженнi) термiнiв тимчасового ввезення (вивезення) приймається керiвництвом митницi.

     4.2.9. Рiшення митницi щодо продовження (вiдмови у продовженнi) термiнiв тимчасового ввезення (вивезення) загальним вiддiлом направляється поштовим зв'язком на адресу пiдприємства, а другий екземпляр передається загальним вiддiлом до вiдповiдного ПМО за реєстром документiв. Третiй екземпляр разом iз комплектом документiв (який був пiдставою для пiдготовки зазначеного вище рiшення) повертається загальним вiддiлом до ВОМК за реєстром документiв.

     4.2.10. Пiсля отримання другого екземпляра рiшення посадова особа ПМО, яка вiдповiдає за митний контроль та митне оформлення товарiв у митному режимi тимчасового ввезення (вивезення), вносить у вiдповiдну графу Журналу та (або) у його електронну версiю iнформацiю щодо строку тимчасового ввезення (вивезення), а рiшення митницi (примiрник ПМО) додається до ВМД типу IМ (ЕК)-31.

5. Порядок митного оформлення тимчасово ввезених (вивезених) товарiв у iнший митний режим

     5.1. До закiнчення строку зворотного вивезення (ввезення) товару пiдприємство має право заявити товар у iнший митний режим.

     У випадках, передбачених митним законодавством, пiдприємство повинно пред'явити в ПМО, за мiсцем контролю тимчасово ввезеного (вивезеного) товару, документи, необхiднi для оформлення товару у iнший митний режим.

     5.2. Пiсля перевiрки посадовою особою ПМО (черговим) щодо вiдсутностi порушень з боку пiдприємства у зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi (про що свiдчить вiдмiтка у ВМД або iншому документi) посадова особа, яка вiдповiдає за митний контроль та митне оформлення товарiв у режимi тимчасового ввезення (вивезення), в обов'язковому порядку перевiряє (для товарiв, якi знаходяться в режимi тимчасового ввезення) фактичний стан (наявнiсть товару, кiлькiсть, мiсце знаходження) товару та його цiльове використання, про яке було заявлено пiд час ввезення, iз обов'язковим складанням Акта про проведення митного огляду товарiв та iнших предметiв або Акта проведення митного огляду транспортного засобу.

     5.3. У разi прийняття позитивного рiшення керiвництвом ПМО щодо митного оформлення у iншому митному режимi посадова особа ПМО, яка вiдповiдає за митний контроль та митне оформлення товарiв у режимi тимчасового ввезення (вивезення), проводить митне оформлення товару вiдповiдно до зазначеного митного режиму.

     5.4. До ВМД (або iншого необхiдного документа) в заявленому митному режимi додається ВМД типу IМ-31 (ЕК-31) та комплект документiв, у вiдповiдностi з якими було здiйснене тимчасове ввезення (вивезення) товару. Пiсля переведення товару в iнший митний режим проводиться запис у вiдповiдну графу Журналу або у його електронну версiю.

     5.5. У разi вiдмови щодо митного оформлення тимчасово ввезеного (вивезеного) товару у iнший митний режим посадова особа ПМО, яка здiйснює контроль та митне оформлення товарiв згiдно з митним режимом тимчасового ввезення (вивезення), складає картку вiдмови у митному оформленнi, згiдно з вимогами чинного законодавства, та вiзує картку вiдмови у керiвництва ПМО.

     5.6. Митна вартiсть товарiв, що були тимчасово ввезенi та заявляються у iнший митний режим на територiї України, має бути не меншою нiж та, що визначена на момент перемiщення цих товарiв через митний кордон України.

6. Розпорядження товарами, щодо яких закiнчилися строки тимчасового ввезення (вивезення)

     6.1. До закiнчення строку тимчасового ввезення (вивезення) пiдприємство, що надало зобов'язання про зворотне вивезення (ввезення) товарiв, якi перебувають у митному режимi тимчасового ввезення (вивезення), повинно:

     - або вивезти (ввезти) цi товари згiдно iз зобов'язанням, наданим митному органу;

     - або заявити про змiну митного режиму з додержанням вимог Митного кодексу України та iнших законодавчих актiв України.

     6.2. Пiд час виникнення екстремальних ситуацiй, стихiйного лиха (пожеж, повеней, землетрусiв, техногенних аварiй та iн.) зняття з контролю ВМД, згiдно з якими було проведене митне оформлення тимчасового ввезення (вивезення) товару, проводиться на пiдставi оригiналiв довiдок вiдповiдних державних установ, якi пiдтверджують форс-мажорнi обставини, здiйснюється за рiшенням керiвництва митницi у вiдповiдностi до вимог чинного законодавства.

7. Прикiнцевi положення

     7.1. Норми природного зношення й утрат при транспортуваннi товарiв можуть визначатися стандартами, технiчними умовами та iншими нормативними документами.

     7.2. Товари, що перемiщуються через митний кордон України в митному режимi тимчасового ввезення (вивезення), пiдлягають контролю вiдповiдно до статтi 27 Митного кодексу України.

     7.3. Вимоги iнших технологiй та порядкiв щодо митного оформлення та контролю застосовуються в тих обсягах, якi не суперечать данiй Технологiчної схемi застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення) товарiв у Київськiй регiональнiй митницi.

     7.4. Недотримання вимог даної Технологiчної схеми посадовими особами ПМО вважається грубим порушенням трудових обов'язкiв.

 

Додаток 1
до Технологiчної схеми застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення) товарiв у Київськiй регiональнiй митницi

Журнал облiку вантажiв, що оформленi у митному режимi тимчасового ввезення (вивезення)

N
п/п
Одержувач (вiдправник) Країна вiдправлення (призначення) Вантаж (опис, код УКТЗЕД) N ВМД Дата м. о. Посадова особа ПМО Термiн зворотного вивезення (ввезення) Рiшення щодо продовження (вiдмови у продовженнi) термiну - N , дата (або ВМД на зняття з контролю) Встановлений термiн (або пiдтвердження прикордонної митницi, або N протоколу)
                   
                   

 

Додаток 2
до Технологiчної схеми застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення) товарiв у Київськiй регiональнiй митницi
  
ЗАЯВА
про надання дозволу на перемiщення товарiв через митний кордон України в режимi тимчасового ввезення (вивезення)
Пiдприємство  
(повна назва пiдприємства)
код за ЄДРПОУ   , адреса   , телефон  
банкiвськi реквiзити:  
  ,
(назва банку, код за ЄДРПОУ, адреса)
р/р   МФО   ,
в/р   МФО   ,
облiкова картка N   вiд "   "   200   р.,

вiдповiдно до статтi 207 Митного кодексу України та пункту 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 N 1855 просить надати дозвiл на перемiщення товарiв

 
 
п/п/назва товару/кiлькiсть товару/одиниця вимiру або вага/кг/фактурна вартiсть (у валютi України)

через митний кордон України в режимi тимчасового ввезення (вивезення) з метою

 
  
Додатковi вiдомостi:
зовнiшньоекономiчний договiр (запрошення на виставку тощо)
  вiд   N   ,
характер угоди   , вид транспорту  
митниця на кордонi  
застосування заходiв гарантування додержання митного режиму  
наявнiсть коштiв на депозитному рахунку митницi:  
п/п/номер платiжного документа/сума сплати
Документи, що додаються:  
 
п/п/назва документа/номер/дата
  
Зобов'язання

    Зобов'язуюсь до закiнчення строкiв тимчасового ввезення (вивезення) здiйснити зворотне вивезення (ввезення) зазначених товарiв або заявити про змiну митного режиму, що допускається щодо цих товарiв з додержанням вимог Митного кодексу України та iнших законодавчих актiв України, i надати митному органу передбаченi законодавством документи i вiдомостi, необхiднi для виконання митного контролю й митного оформлення.
    Про вiдповiдальнiсть згiдно зi статтями 330, 331, 336, 338, 340, 343, 348, 354, 355 Митного кодексу України попереджений.

Керiвник пiдприємства    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
Головний бухгалтер    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
"___" ____________ 200_ р. М.П.
Тимчасове ввезення (вивезення)
ЗАБОРОНЕНО

"___"____________200__ р.

М.П.

 
(посада, пiдпис, прiзвище, iнiцiали посадової особи митного органу)
Тимчасове ввезення (вивезення)
ДОЗВОЛЕНО

"___"____________200__ р.

М.П.

 
(посада, пiдпис, прiзвище, iнiцiали посадової особи митного органу)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.