ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м.Київ

29 березня 2004 р. N 220


Про затвердження Положення про Центральне митне управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної митної служби України
вiд 18 квiтня 2005 року N 300

     Вiдповiдно до Положення про Державну митну службу України, затвердженого Указом Президента України вiд 24.08.00 N 1022/2000, та у зв'язку з реорганiзацiєю Центральної митної лабораторiї наказую:

     1. Затвердити Положення про Центральне митне управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи Державної митної служби України (додається).

     2. Положення про Центральну митну лабораторiю Державної митної служби України, затверджене Головою Державної митної служби України 08.09.99, вважати таким, що втратило чиннiсть.

     Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Голова Служби М.М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
вiд 29.0З.04р. N 220

ПОЛОЖЕННЯ
про Центральне митне управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи

1. Загальнi положення

     1.1. Центральне митне управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи (далi - Управлiння) є регiональною митницею з питань лабораторних дослiджень та експертиз, входить до системи митних органiв України й в установленому порядку здiйснює митну справу. Управлiння безпосередньо пiдпорядковується Головi Державної митної служби України.

(пункт 1.1 в редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 18.04.2005 р. N 300)

     1.2. Управлiння здiйснює експертно-дослiдну, класифiкацiйну та науково-методичну дiяльнiсть з покладених на нього завдань у митних цiлях.

(пункт 1.2 в редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 18.04.2005 р. N 300)

     1.3. У своїй дiяльностi Управлiння керується Конституцiєю й законами України, Митним кодексом України, актами Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв України, iншими нормативно-правовими актами Державної митної служби України та цим Положенням.

     1.4. Створення, реорганiзацiя й лiквiдацiя Управлiння здiйснюються наказом Державної митної служби України.

     1.5. Гранична чисельнiсть, структура, штатний розпис i кошторис Управлiння затверджуються Головою Державної митної служби України за поданням начальника Управлiння.

     1.6. Управлiння є юридичною особою, має самостiйний баланс, печатку iз зображенням Державного Герба України та найменуванням Управлiння, бланк, рахунки в органах Державного казначейства України.

     1.7. Управлiння проводить фiнансово-господарську дiяльнiсть вiдповiдно до законодавства України.

     1.8. Фiнансування й матерiально-технiчне забезпечення Управлiння здiйснюються за рахунок Державного бюджету, iнших не заборонених законодавством джерел фiнансування, коштiв, отриманих як вiдшкодування витрат на проведення експертиз i дослiджень, а також вiд юридичних i фiзичних осiб за наданi послуги.

     1.9. Управлiння може виступати позивачем i вiдповiдачем у судi вiдповiдно до законодавства України та цього Положення.

     1.10. Розташування Управлiння - Київ.

2. Основнi завдання Управлiння

     Основними завданнями Управлiння є:

     2.1. Проведення лабораторних дослiджень, експертиз, прийняття рiшень про класифiкацiю товарiв згiдно з УКТЗЕД для забезпечення здiйснення митного контролю.

(пункт 2.1 в редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 18.04.2005 р. N 300)

     2.2. Проведення науково-дослiдних робiт у сферi експертного забезпечення дiяльностi митних органiв у межах питань, вiднесених до компетенцiї митної служби.

     2.3. Керiвництво дiяльнiстю експертних пiдроздiлiв.

     2.4. Забезпечення органiзацiї пiдготовки, перепiдготовки й пiдвищення квалiфiкацiї експертiв за напрямами дослiджень.

     2.5. Проведення робiт з оснащення експертних пiдроздiлiв технiчними засобами й аналiтичними приладами.

     2.6. Здiйснення централiзованої закупiвлi товарiв, робiт i послуг для потреб експертних пiдроздiлiв на пiдставi затвердженого кошторису, контролю за виконанням умов укладених договорiв на централiзовану закупiвлю з питань, що вiдносяться до компетенцiї Управлiння, їх правове супроводження.

     2.7. Здiйснення органiзацiйних заходiв щодо проведення тендерiв (торгiв), пiдготовка документiв з питань закупiвлi товарiв, послуг, виконання робiт за державнi кошти для забезпечення дiяльностi експертних пiдроздiлiв.

3. Основнi функцiї

     Основними функцiями Управлiння є:

     3.1. Проведення в межах своєї компетенцiї за запитами митних органiв експертиз i дослiджень товарiв та предметiв згiдно з перелiком, наведеним у додатку 1 до цього Положення.

     3.2. Розроблення методичних рекомендацiй, довiдкових посiбникiв та iнших iнформацiйних матерiалiв для методичного забезпечення експертної дiяльностi.

     3.3. Проведення науково-дослiдної роботи й упровадження її результатiв в дiяльнiсть експертних пiдроздiлiв.

     3.4. Розроблення й унесення керiвництву Державної митної служби України пропозицiй щодо вдосконалення нормативно-правової бази, необхiдної для забезпечення експертної дiяльностi в митнiй службi.

     3.5. Виконання робiт з iдентифiкацiї товарiв з метою виявлення наркотикiв, отруйних i вибухових речовин, товарiв подвiйного призначення тощо.

     3.6. Забезпечення проведення сертифiкацiйних дослiджень вiдповiдно до галузi акредитацiї.

     3.7. Проведення експертної оцiнки вартостi транспортних засобiв, матерiалiв, речовин i виробiв.

     3.8. Участь у розробленнi експертного обладнання й забезпечення його використання в практичнiй дiяльностi експертних пiдроздiлiв.

     3.9. Метрологiчне забезпечення приладної бази експертних пiдроздiлiв.

     3.10. Органiзацiя роботи Експертно-квалiфiкацiйної комiсiї Державної митної служби України з надання або позбавлення експертiв Управлiння дозволу на проведення певних видiв експертиз, а також пiдтвердження їх квалiфiкацiї.

     3.11. Ведення Реєстру атестованих експертiв Державної митної служби України.

     3.12. Ведення в установленому порядку облiку результатiв експертиз, проведення аналiзу експертної практики, упровадження в експертну дiяльнiсть автоматизованих iнформацiйних систем, складання в межах своєї компетенцiї статистичної звiтностi.

     3.13. Пiдготовка пропозицiй керiвництву Державної митної служби України щодо використання бюджетних асигнувань, необхiдних для придбання технiчних засобiв, та органiзацiя їх постачання для забезпечення дiяльностi експертних пiдроздiлiв.

     3.14. Експертне забезпечення проведення заходiв Державної митної служби України з профiлактики та припинення контрабанди й порушень митних правил.

     3.15. Укладання договорiв з iншими експертними органiзацiями про проведення дослiджень за напрямами, дослiдження за якими не проводяться Управлiнням або не належать до його компетенцiї.

     3.16. Виконання на договiрних засадах дослiдних, навчальних, консультацiйних та iнших робiт, а також надання юридичним i фiзичним особам платних консультацiй згiдно з перелiком, наведеним у додатку 2 до цього Положення.

     3.17. Розгляд звернень, скарг, запитiв, пропозицiй громадян, установ та органiзацiй з питань, що входять до компетенцiї Управлiння.

     3.18. Забезпечення органiзацiї пiдготовки, перепiдготовки й пiдвищення квалiфiкацiї особового складу, проведення атестацiї працiвникiв Управлiння та формування кадрового резерву.

     3.19. Проведення заходiв щодо забезпечення виконання положень угод про спiвробiтництво в галузi митної справи.

     3.20. Розробка проектiв законодавчих та нормативно-правових актiв з питань, вiднесених до компетенцiї Управлiння.

     3.21. Здiйснення навчально-методологiчної роботи, проведення семiнарiв та нарад з питань класифiкацiї товарiв з фахiвцями структурних пiдроздiлiв митних органiв з метою вдосконалення класифiкацiї товарiв в митних органах.

(роздiл 3 доповнено пунктом 3.21 згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 18.04.2005 р. N 300)

     3.22. Вжиття заходiв щодо впровадження та функцiонування в Центральному митному управлiннi лабораторних дослiджень та експертної роботи програмно-iнформацiйного комплексу з ведення реєстру попереднiх рiшень про класифiкацiю товарiв згiдно з УКТЗЕД.

(роздiл 3 доповнено пунктом 3.22 згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 18.04.2005 р. N 300)

4. Права Управлiння

     Управлiння має право:

     4.1. Одержувати в установленому законодавством порядку вiд структурних пiдроздiлiв митних органiв України, iнших державних i недержавних органiв, фiзичних та юридичних осiб необхiдну iнформацiю й довiдковi матерiали для виконання завдань, покладених на Управлiння.

     4.2. Залучати за згодою керiвництва Державної митної служби України необхiдних фахiвцiв митних органiв для вирiшення покладених на Управлiння завдань.

     4.3. Брати участь у перевiрках дiяльностi митних органiв.

     4.4. Користуватися в установленому порядку базами даних Державної митної служби України, створювати та використовувати з метою виконання завдань, покладених на Управлiння, власнi iнформацiйнi бази даних.

     4.5. Розробляти проекти законодавчих i нормативно-правових актiв.

     4.6. Уносити на розгляд керiвництва Державної митної служби України пропозицiї щодо застосування заходiв заохочення або стягнення до особового складу Управлiння.

     4.7. Надавати митним органам роз'яснення нормативно-правових актiв Державної митної служби України з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     4.8. Проводити заходи щодо забезпечення виконання положень угод про спiвробiтництво в галузi митної справи.

     4.9. Видавати накази й розпорядження з питань органiзацiї експертної та дослiдної дiяльностi.

     4.10. Отримувати вiд суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi проби та зразки товарiв i вiдомостi, необхiднi для прийняття попереднього рiшення про класифiкацiю товарiв згiдно з УКТЗЕД (детальний опис товару, фотографiї, рисунки, креслення, комерцiйнi, технiчнi та iншi документи, якi мiстять необхiднi вiдомостi про товар, технiчнi умови, технологiчнi схеми виготовлення, висновки експертних органiзацiй з результатами дослiджень проб та зразкiв товару, сертифiкати контрольних органiв, специфiкацiї, каталоги i паспортнi данi на товар фiрми-виробника, дозволи, маркувальнi етикетки тощо).

(роздiл 4 доповнено пунктом 4.10 згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 18.04.2005 р. N 300)

5. Начальник Управлiння

     Управлiння очолює начальник, який призначається на посаду й звiльняється з посади наказом Державної митної служби України.

     5.1. Начальник Управлiння:

     5.1.1. Здiйснює загальне керiвництво роботою Управлiння.

     5.1.2. Забезпечує виконання завдань, покладених на Управлiння.

     5.1.3. Уносить пропозицiї керiвництву Державної митної служби України про призначення на посади, звiльнення з посад, заохочення працiвникiв Управлiння, вiднесених до номенклатури посад, що призначаються та звiльняються Головою Служби, а також про накладення на них стягнень.

     5.1.4. Забезпечує взаємодiю Управлiння з iншими пiдроздiлами Державної митної служби України.

     5.1.5. У межах своєї компетенцiї дає доручення, вказiвки, надсилає запити митним органам з питань, що належать до компетенцiї Управлiння, контролює їх виконання.

     5.1.6. Контролює виконання працiвниками Управлiння вимог Закону України "Про державну таємницю" та iнших нормативних актiв з питань охорони державної таємницi.

     5.1.7. Контролює дотримання законностi працiвниками Управлiння при виконаннi ними функцiональних обов'язкiв.

     5.1.8. Здiйснює згiдно з вимогами нормативних актiв списання матерiальних цiнностей, їх передання в установленому порядку митним органам, навчальним закладам.

     5.1.9. За дорученням Голови Державної митної служби України представляє її iнтереси з питань експертної дiяльностi в органах державної влади, координацiйних радах, технiчних комiтетах, засобах масової iнформацiї та мiжнародних органiзацiях.

     5.1.10. Забезпечує своєчасний розгляд звернень громадян вiдповiдно до Закону України "Про звернення громадян".

     5.1.11. Виконує iншi функцiї, передбаченi законодавством України й актами Державної митної служби України.

     5.2. Начальник Управлiння має право:

     5.2.1. Запитувати й одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв митних органiв України, фiзичних та юридичних осiб потрiбну iнформацiю й довiдковi матерiали для виконання завдань, покладених на Управлiння.

     5.2.2. Надавати вiдповiдно до своєї компетенцiї вiдомостi, пропозицiї, зауваження, службову iнформацiю структурним пiдроздiлам митних органiв України, мiнiстерствам, iншим центральним органам виконавчої влади, установам, органiзацiям, пiдприємствам та громадянам.

     5.2.3. Брати участь у роботi комiсiй, делегацiй, експертних i робочих груп з питань, вiднесених до компетенцiї Управлiння.

     5.2.4. Пiдписувати листи на бланку Управлiння, вiзувати документи в межах компетенцiї Управлiння.

     5.3. Начальник Управлiння несе персональну вiдповiдальнiсть за:

     5.3.1. Неякiсне та несвоєчасне виконання покладених на Управлiння завдань i функцiй, передбачених цим Положенням.

     5.3.2. Належну органiзацiю дiяльностi Управлiння, дотримання законностi в службовiй дiяльностi посадовими особами Управлiння.

     5.3.3. Незадовiльний стан трудової та виконавської дисциплiни в Управлiннi.

     5.3.4. Наслiдки своїх розпоряджень, доручень, самостiйно прийнятих рiшень, а також бездiяльностi пiд час виконання службових обов'язкiв.

     5.3.5. Стан професiйної пiдготовки особового складу Управлiння та проведення виховної роботи з ним.

     5.3.6. Невиконання працiвниками Управлiння правил технiки безпеки.

     5.4. Положення про структурнi пiдроздiли Управлiння розробляються з урахуванням вимог законодавства та цього Положення.

Начальник Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи О.Г.Рувiн

 

Додаток 1
до Положення про Центральне митне
управлiння лабораторних дослiджень та
експертної роботи

Перелiк
видiв експертиз i дослiджень товарiв та предметiв, якi проводить Центральне митне управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи за запитами митних органiв

     1. Кримiналiстичнi:

     - трасологiчнi;

     - дактилоскопiчнi;

     - холодної зброї;

     - почеркознавчi;

     - авторознавчi;

     - документiв;

     - балiстичнi;

     - комплекснi - транспортних засобiв i документiв, що їх супроводять.

     2. Спецiальнi:

     - наркотичних засобiв, психотропних речовин, їх аналогiв i прекурсорiв;

     - лiкарських засобiв i препаратiв;

     - харчових продуктiв;

     - спецiальних хiмiчних речовин;

     - волокон i волокнистих матерiалiв;

     - волосся тварин;

     - лакофарбових матерiалiв i покриттiв;

     - нафтопродуктiв i пально-мастильних матерiалiв;

     - скла й керамiки;

     - металiв, сплавiв i виробiв з них;

     - полiмерiв i виробiв з них;

     - вибухових речовин;

     - змiсту документiв;

     - ґрунтознавчi й мiнералознавчi;

     - матерiалiв i засобiв звуко- й вiдеозапису;

     - фото- й вiдеотехнiчнi;

     - товарознавчi, у т.ч. автотоварознавчi.

     3. Iнженерно-технiчнi:

     - машин, механiзмiв i їх складових частин;

     - виробничого обладнання й устаткування;

     - комп'ютерної технiки й засобiв зв'язку;

     - побутових приладiв.

     4. Експортний контроль.

Начальник Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи О.Г.Рувiн

 

Додаток 2
до Положення про Центральне митне управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи

Перелiк
платних консультацiй, якi надаються Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи юридичним i фiзичним особам

     1. Почеркознавчi й авторознавчi консультацiї:

     - почеркiв i пiдписiв;

     - авторознавчi.

     2. Технiчне дослiдження документiв:

     - реквiзитiв документiв;

     - змiсту документiв.

     3. Дослiдження матерiалiв звуко- й вiдеозапису .

     4. Бiологiчнi дослiдження волосся й хутра тварин.

     5. Фiзико-хiмiчнi дослiдження:

     - фарбникiв, лакофарбових матерiалiв i покриттiв;

     - полiмерних матерiалiв, пластмас i виробiв з них;

     - паперу, тканин, волокон, волокнистих матерiалiв i виробiв з них;

     - нафтопродуктiв i пально-мастильних матерiалiв;

     - скла, керамiки й виробiв з них;

     - металiв i їх сплавiв, у тому числi якiсний аналiз платини, золота, срiбла, рiдкоземельних металiв;

     - лiкарських препаратiв, сильнодiючих речовин;

     - ґрунтiв i об'єктiв рослинного походження.

     6. Трасологiчнi й балiстичнi дослiдження:

     - замкiв, запiрних пристроїв i пломб;

     - вогнепальної та холодної зброї, боєприпасiв.

     7. Товарознавчi дослiдження:

     - якостi товарiв народного споживання, а також визначення їх вартостi;

     - визначення вартостi авто- й мототранспорту.

     8. Автотехнiчнi дослiдження:

     - технiчного стану транспортного засобу та його деталей;

     - комплексне - транспортних засобiв i документiв, що їх супроводжують.

     9. Надання консультацiй з питань iдентифiкацiї товарiв i вiднесення їх до наркотикiв, отруйних й вибухових речовин, товарiв подвiйного призначення тощо.

Начальник Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи О.Г.Рувiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.