ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 09.01.2002 р. N 359/7/16-1217-4


     ДПАУ розглянула лист АТ щодо порядку оподаткування ПДВ послуг з навантаження та розвантаження товарiв у випадку, коли ввезення на територiю України таких товарiв вiдбувається на умовах DEQ "Доставлено франко-набережна (мито сплачене) (порт призначення зазначений)", i повiдомляє таке.

     Вiдповiдно до Мiжнародних правил по тлумаченню термiнiв "Iнкотермс" зазначенi умови договору означають, що зобов'язання продавця (у цьому випадку - нерезидента) щодо доставки вважаються виконаними пiсля того, як вiн надав товар у розпорядження покупця на товарнiй пристанi у погодженому порту призначення й очищеним вiд мита на iмпорт. Продавець повинен нести всi витрати, включаючи сплату мита, податкiв та зборiв щодо доставки товару (за бажанням сторiн сплата мита та iнших податкiв i зборiв може бути покладена на ту чи iншу особу, визначену в договорi).

     Щодо порядку оподаткування ПДВ продажу робiт (послуг), якi надаються (виконуються) резидентом для нерезидента, то виключно за умови, що такi роботи (послуги) використовуються та споживаються за межами митної територiї України, може застосовуватися нульова ставка ПДВ вiдповiдно до пп. 6.2.2 ст. 6 Закону України "Про податок на додану вартiсть".

     Отже, якщо за договором мiж рiчним портом (резидентом) та нерезидентом, який здiйснює поставку товарiв на територiю України на умовах DEQ "Доставлено франко-набережна", резидент виконує (надає) в зонi митного контролю безпосередньо нерезиденту роботи (послуги) з розвантаження товарiв, що iмпортуються, отримує кошти за цi операцiї вiд такого нерезидента, та за умови, що вартiсть таких робiт нерезидентом включається до договiрної (контрактної) вартостi iмпортованих товарiв, такi операцiї з продажу нерезиденту робiт (послуг) оподатковуються за нульовою ставкою. При цьому для товарiв, що ввозяться на митну територiю України, база оподаткування визначається вiдповiдно до п. 4.3 ст. 4 Закону України "Про податок на додану вартiсть".

     У разi, якщо послуги з розвантаження товарiв, що iмпортуються/експортуються, рiчним портом надаються резиденту, то їх оподаткування проводиться за повною ставкою у розмiрi 20 %.

Заступник Голови Г. Оперенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.