ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.04.2004 р. N 36/36-1688-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     Для врахування в роботi та використання з метою запобiгання типових помилок та порушень при здiйсненнi митного оформлення, направляємо лист Державного iнформацiйно-аналiтичного центру монiторингу зовнiшнiх товарних ринкiв вiд 31.03.04 N 153/01-04 з роз'ясненням питання використання висновкiв цiнової експертизи Держзовнiшiнформу України.

     Наступним iнформуємо, що у листi Державного митного комiтету України вiд 17.10.96 N 11/2-7737 зазначається, що у вiдповiдностi до листа Мiнiстерства зовнiшнiх економiчних зв'язкiв i торгiвлi України вiд 07.10.96 N 25-28/215, експертнi висновки, пiдготовленi центром "Держзовнiшiнформ", мають чиннiсть офiцiйних експертиз стосовно умов виконання iмпортно-експортних контрактiв, рiвнiв цiн за цими контрактами, а також iнших аспектiв ЗЕД, та повиннi прийматися до уваги митними органами при цiновому контролi.

     Листом Держмитслужби України вiд 09.10.02 N 11/1-13-9273-ЕП зазначається, що при митному оформленнi товарiв разом з iншими джерелами iнформацiї, якi використовуються митними органами при визначеннi митної вартостi, можна користуватися iнформацiєю спецiалiзованих органiзацiй. При цьому, чинним законодавством не передбачається визначення митної вартостi лише на пiдставi висновкiв експертних органiзацiй. Зазначенi висновки приймаються в якостi орiєнтовної довiдкової iнформацiї при визначеннi митної вартостi чи здiйсненнi митної оцiнки. Остаточне рiшення вiдповiдно до Митного кодексу України приймається посадовою особою митного органу, уповноваженою на визначення митної вартостi.

     Тобто, в цьому листi зазначається, що експертнi висновки не носять iмперативного характеру, а можуть прийматися митними органами лише до уваги та служити додатковим джерелом iнформацiї для прийняття рiшення щодо правильностi визначення митної вартостi. Також потрiбно зазначити, що проведення цiнових експертиз проводиться за замовленням суб'єктiв господарської дiяльностi.

     Згiдно чинного законодавства, питання визначення митної вартостi для цiлей митного оподаткування є компетенцiєю виключно митних органiв. Тому, при вирiшеннi судових спорiв, в першу чергу слiд звертати увагу на те, чому судом було використано саме цiнову експертизу для вирiшення питання по сутi, оскiльки, вiдповiдно до вищевикладеного, цiновi експертизи не є обов'язковими для прийняття рiшення стосовно питання митної вартостi i носять лише iнформацiйний характер.

     Крiм того, звертаємо увагу, що останнiм часом, за поданням митних та податкових органiв, центром "Держзовнiшiнформ" було виявлено фальсифiкованi цiновi експертизи, якi використовувалися суб'єктами господарської дiяльностi як справжнi. У зв'язку з цим постало питання про можливiсть наявностi й iнших фальсифiкованих експертних висновкiв. Тому, за наявностi сумнiвiв щодо змiсту цiнових експертиз (експертних висновкiв), iнформувати Держмитслужбу України iз поданням копiї експертного висновку, копiї рахунку-фактури, копiї вантажної митної декларацiї (у разi прийняття документiв до митного оформлення).

     У ходi архiвної перевiрки документацiї, яка була проведена Держзовнiшiнформом у сiчнi-лютому 2004 року, було виявлено часткову вiдсутнiсть документiв, пов'язаних з проведенням цiнових експертиз (експертних висновкiв), що ускладнює перевiрку наданих цiнових експертиз. У зв'язку з цим, за наявностi запитiв, буде проводитися перевiрка документiв або повторна експертиза, або буде надаватися обґрунтована вiдповiдь щодо застосування змiсту цiнових експертиз (експертних висновкiв).

     Потрiбно зазначити, що всi цiновi експертизи (експертнi висновки) мають строковий характер. Тобто строк дiї цiнової експертизи безпосередньо визначається самим змiстом, а використання змiсту цiнової експертизи в понад зазначенi строки втрачає чиннiсть.

Заступник директора Департаменту начальник Управлiння контролю визначення митної вартостi I.Г.Бережнюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.