ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

12.05.2004 р. N 26-02-06/25-3889

 

Мiнiстерства, Iншi центральнi органи виконавчої влади Управлiння Державного казначейства України в Автономнiй республiцi Крим, областях, мм. Києвi i Севастополi


     На чисельнi запити територiальних органiв Державного казначейства України щодо порядку подання документiв при здiйсненнi видаткiв повiдомляємо.

     Частиною 7 статтi 51 Бюджетного кодексу України встановлено, що пiсля отримання товарiв, робiт та послуг вiдповiдно до умов взятого бюджетного зобов'язання розпорядники бюджетних коштiв приймають рiшення про їх оплату та подають доручення на здiйснення платежу органу Державного казначейства, якщо iнше не передбачено нормативно-правовими актами.

     У разi якщо iстотними умовами договорiв є попередня оплата щодо наданих послуг, виконаних робiт та придбаних за бюджетнi кошти матерiальних цiнностей наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 06.04.1998 N 83 встановлена вимога щодо термiну попередньої оплати не бiльше нiж до одного мiсяця, а також застосування штрафних санкцiй за невиконання суб'єктами господарювання договiрних зобов'язань протягом зазначеного термiну.

     По договору, укладеному з порушенням зазначених вимог наказу, територiальнi органи Державного казначейства України не повиннi проводити оплату платiжних доручень.

     До закупiвель товарiв, робiт i послуг, вартiсть яких перевищує 2 тис. євро частиною другою статтi 34 цього Закону встановлена вимога щодо укладання договору про закупiвлю тiльки в письмовiй формi та вiдповiдно до положень Цивiльного кодексу України.

     При закупiвлях товарiв або послуг, вартiсть яких не перевищує 2 тис. євро, на умовах попередньої оплати, в переважнiй бiльшостi випадкiв, розпорядниками державних коштiв договiр не укладається. В цьому випадку, вiдсутнiсть серед пiдтвердних документiв договору робить неможливим забезпечення органами Державного казначейства України належного контролю, передбаченого п.3 згаданого наказу Мiнiстерства фiнансiв.

     Враховуючи зазначене, розпорядники коштiв зобов'язанi укладати договiр або вчиняти правочин в письмовiй формi, вiдповiдно до положень Цивiльного кодексу України та наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 06.04.1998 N 83.

     Розрахунково-платiжнi документи, в яких не врахованi зазначенi вимоги, органами Державного казначейства мають повертатися в установленому порядку без виконання.

     Прошу довести цей лист до розпорядникiв коштiв нижчого рiвня та пiдпорядкованих органiзацiй.

Перший заступник Голови державного казначейства України Н.П.Пашина
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.