МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

Н А К А З

вiд 11 червня 2004 року N 221


Про затвердження Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 червня 2004 р. за N 772/9371


     На виконання статтi 34 Закону України "Про дорожнiй рух" та з метою встановлення єдиного на територiї України порядку державної реєстрацiї та облiку, а також видачi реєстрацiйних документiв та державних номерних знакiв на трактори, самохiднi шасi, самохiднi сiльськогосподарськi, дорожньо-будiвельнi i мелiоративнi машини, сiльськогосподарську технiку, iншi механiзми, що експлуатуються на територiї України, наказую:

     1. Затвердити Правила державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв (додаються).

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 25.05.2000 N 75 "Про затвердження Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, тракторних причепiв" (зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 28.07.2000 за N 456/4677) та вiд 30.04.2004 N 142 "Про внесення змiн до Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, тракторних причепiв" (зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 07.05.2004 за N 584/9183).

     3. Державнiй iнспекцiї по нагляду за технiчним станом машин, обладнання та якiстю паливно-мастильних матерiалiв (Гордiєнку В. А.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Мiнiстра Яковенка В. П.

Мiнiстр В. А. Слаута
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Мiнiстра внутрiшнiх справ України А. Й. Присяжнюк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства аграрної полiтики України
вiд 11 червня 2004 р. N 221
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 червня 2004 р. за N 772/9371

ПРАВИЛА
державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

1. Загальнi положення

     1.1. Цi Правила розробленi вiдповiдно до статтi 34 Закону України "Про дорожнiй рух" та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.01.96 N 59 "Про затвердження Типового положення про iнспекцiю державного технiчного нагляду обласної, Київської та Севастопольської мiської державної адмiнiстрацiї".

     Цими Правилами встановлюється єдиний на територiї України порядок державної реєстрацiї, облiку, видачi реєстрацiйних документiв та державних номерних знакiв, присвоєння iдентифiкацiйних номерiв на трактори, самохiднi шасi, самохiднi сiльськогосподарськi, дорожньо-будiвельнi i мелiоративнi машини, сiльськогосподарську технiку, iншi механiзми (далi - машини), якi експлуатуються в умовах вулично-дорожньої мережi загального користування в Українi, на сiльськогосподарських угiддях при виконаннi агротехнiчних робiт тощо.

     1.2. Цi Правила є обов'язковими для всiх фiзичних i юридичних осiб України, iноземних фiзичних i юридичних осiб, а також осiб без громадянства, якi є власниками машин, осiб, якi вiд iменi власникiв володiють, користуються чи розпоряджаються на законних пiдставах цими машинами або дiяльнiсть яких пов'язана з їх виготовленням, реалiзацiєю та експлуатацiєю на територiї України.

     1.3. Державна реєстрацiя машин здiйснюється iнспекцiями державного технiчного нагляду Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй (далi - iнспекцiя Держтехнагляду) з метою забезпечення єдиного облiку машин, контролю за вiдповiднiстю їх iдентифiкацiйних номерiв, конструкцiй та технiчного стану дiючим в Українi правилам, нормативам i стандартам.

     1.4. Наведенi в цих Правилах термiни використовуються в таких значеннях:

     сiльськогосподарська технiка - причiпне та навiсне сiльськогосподарське обладнання;

     iншi механiзми - сiльськогосподарський iнвентар (стацiонарна зернообробна технiка).

     1.5. Посадовим особам iнспекцiї Держтехнагляду забороняється розголошувати вiдомостi, що стали їм вiдомi при проведеннi реєстрацiйних дiй, за винятком випадкiв, передбачених законодавством.

     На пiдставi письмового запиту, довiдки про проведенi реєстрацiйнi дiї, про зареєстрованi машини i їх власникiв видаються iнспекцiями Держтехнагляду:

     - судам, органам прокуратури, слiдства, дiзнання органiв внутрiшнiх справ та податкової мiлiцiї;

     - пiдроздiлам Державтоiнспекцiї МВС України, обласним iнспекцiям Держтехнагляду України при виконаннi покладених на них завдань.

2. Реєстрацiя машин

     2.1. Власники машин - юридичнi та фiзичнi особи або їх представники (далi - власники) зобов'язанi зареєструвати машини протягом 10 дiб пiсля придбання, митного оформлення та тимчасового ввезення на територiю України або виникнення iнших обставин, що є пiдставою для проведення реєстрацiйних дiй. Термiн реєстрацiї може бути продовжений у разi неможливостi власника машини (хвороба, вiдрядження, iншi поважнi причини) вчасно її здiйснити. Дозволяється тимчасова експлуатацiя машин з номерним знаком "Транзит" у межах термiну його дiї.

     2.2. Реєстрацiя машин здiйснюється на пiдставi заяви власника (додатки 1, 2, 3) i документiв, що посвiдчують його особу, правомiрнiсть придбання машин, вiдповiднiсть конструкцiї машин технiчним вимогам тощо.

     Документами, що пiдтверджують правомiрнiсть придбання машин, можуть бути будь-якi з нижченаведених (оригiнали або завiренi в установленому порядку копiї):

     - довiдка-рахунок (додаток 4), видана суб'єктом пiдприємницької дiяльностi, що здiйснив реалiзацiю машини;

     - договiр купiвлi-продажу, мiни, дарування та iншi посвiдченi в установленому порядку документи, що встановлюють право власностi на машини;

     - договiр лiзингу, застави, бiржова угода, договiр про спiльне володiння, користування i розпорядження майном, що перебуває у спiльнiй частковiй власностi;

     - свiдоцтво про право власностi на частку в спiльному майнi подружжя, доручення, посвiдченi або виданi в установленому порядку;

     - акт приймання-передавання машини (додаток 5), виданий пiдприємством-виробником машини чи їх вузлiв та агрегатiв;

     - вантажна митна декларацiя на машини, що ввозяться, для оформлення юридичними i фiзичними особами або посвiдчення митного органу про реєстрацiю увезених iз-за кордону машин, вузлiв i агрегатiв, що мають iдентифiкацiйнi номери;

     - рiшення уповноваженого органу про вiдчуження машин, платiжнi документи, накладнi або акти приймання-передавання;

     - рiшення суду про належнiсть машин;

     - рiшення зборiв спiввласникiв (витяг з протоколу) про надання повноваження особi представляти iнтереси спiввласникiв;

     - договiр оренди майна (у разi необхiдностi) iз зазначенням у ньому домовленостi орендодавця та орендаря щодо реєстрацiї за орендарем машин.

     Для реєстрацiї машин, що перебували в експлуатацiї i зареєстрованi в iнспекцiї Держтехнагляду, крiм названих документiв, додаються свiдоцтва про реєстрацiю машин з вiдмiткою про зняття машини з облiку попереднiм власником.

     Для машин, якi вперше реєструються в Українi i на якi розповсюджено вимоги щодо пiдтвердження вiдповiдностi в Українi, додатковою умовою реєстрацiї є наявнiсть сертифiката вiдповiдностi або свiдоцтва про визнання iноземного сертифiката вiдповiдностi, виданих у Системi УкрСЕПРО, якi пiдтверджують вiдповiднiсть машин вимогам, що на них розповсюдженi.

     У разi вiдсутностi заводського номера машини їй обов'язково присвоюється iдентифiкацiйний номер та закрiплюється на нiй табличка реєстрацiйна облiково-iдентифiкацiйна з iдентифiкацiйним номером (додаток 6), який заноситься в реєстрацiйнi документи. Опис таблички реєстрацiйної облiкової - iдентифiкацiйної з iдентифiкацiйним номером наведено в додатку 7.

     При встановленнi фактiв вiдсутностi одного чи бiльше iдентифiкацiйних номерiв iнспекцiєю Держтехнагляду вживаються заходи щодо їх присвоєння.

     Машини, що тривалий час перебувають у власностi юридичних або фiзичних осiб, не були вчасно зареєстрованi та на якi не збереглися первиннi документи про їх придбання, як виняток, можуть бути тимчасово зареєстрованi термiном на 1 рiк без права вiдчуження за юридичними особами на пiдставi бухгалтерської довiдки про перебування машин на балансi пiдприємства, зазначенням у нiй iдентифiкацiйних номерiв цих машин (за наявностi) або пiсля присвоєння (у разi вiдсутностi) iдентифiкацiйного номера та закрiплення на них таблички реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної з iдентифiкацiйним номером.

     Наявнiсть вибитого дублюючого номера на вузлах i агрегатах машин, навiсному та причiпному сiльськогосподарському обладнаннi чи iнвентарi при вiдсутностi реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної таблички вважається недiйсним та не пiдлягає внесенню до реєстрацiйних документiв.

     Документи, що надаються для проведення реєстрацiйних дiй i оформленi iншою мовою, повиннi бути перекладенi на державну мову України i засвiдченi в установленому порядку.

     Реєстрацiя машин проводиться за умови попередньої оплати їх власниками передбачених законодавством податкiв i зборiв, а також платежiв за огляд машин, реєстрацiю або перереєстрацiю. Зняття з облiку проводиться за наявностi iдентифiкацiйних номерiв та вiдшкодування iнших витрат, пов'язаних з проведенням реєстрацiйних дiй.

     2.3. Машини, що належать декiльком фiзичним особам (спiввласникам), за їх письмовою згодою, посвiдченою нотарiально, реєструються за тiєю особою, на яку оформлено документи, що пiдтверджують правомiрнiсть придбання машин. У графi "Особливi вiдмiтки" свiдоцтв про реєстрацiю машин робиться запис "Без права вiдчуження". За згодою спiввласникiв може бути зроблений запис "Має право керувати (прiзвище, iм'я, по батьковi)". Записи скрiплюються печаткою iнспекцiї.

     2.4. Реєстрацiя машин, що належать фiзичним особам, може здiйснюватись через довiрену особу за наявностi нотарiально посвiдченої довiреностi.

     2.5. Машини, отриманi громадянами в рахунок майнових паїв, реєструються на iм'я одного iз спiввласникiв на пiдставi договору про спiльне володiння, користування i розпорядження майном, що перебуває у спiльнiй частковiй власностi, письмової згоди спiввласникiв, справжнiсть пiдписiв яких посвiдчується нотарiально (або сiльським, селищним, мiським головою), рiшення загальних зборiв про затвердження перелiку майна пайового фонду, яке використовується власниками майна, та акта приймання-передавання машин. У графi "Особливi вiдмiтки" свiдоцтва про реєстрацiю машини робиться запис "Без права вiдчуження".

     2.6. Вiдчуження машин вiдповiдно до пунктiв 2.3 та 2.5 проводиться за рiшенням зборiв спiввласникiв.

     2.7. Машини, що є внесками до статутного фонду господарських товариств, якi повертаються учаснику у зв'язку з його виходом iз товариства, реєструються за ним на пiдставi рiшень товариств про повернення цих машин зазначеному учаснику, посвiдчених в установленому порядку, та свiдоцтв про реєстрацiю машин з вiдмiткою про зняття їх з облiку.

     2.8. Машини, отриманi суб'єктом господарської дiяльностi - правонаступником лiквiдованого (реформованого) суб'єкта господарської дiяльностi для покриття боргiв, реєструються за новим суб'єктом господарської дiяльностi на пiдставi запису в статутi про правонаступництво, перелiку майна пiд забезпечення боргiв, затверджених рiшенням загальних зборiв та актiв приймання-передавання.

     2.9. При замiнi вузлiв i агрегатiв, що мають iдентифiкацiйнi номери, власникам машин необхiдно до проведення наступного державного технiчного огляду пред'явити iнспекцiї Держтехнагляду необхiднi документи для внесення змiн у свiдоцтва про реєстрацiю машин. Пiдставою для внесення цих змiн є документи, що пiдтверджують правомiрнiсть придбання вузлiв та агрегатiв. У разi вiдсутностi iдентифiкацiйних номерiв iнспекцiєю Держтехнагляду вживаються заходи щодо їх присвоєння.

     2.10. При реєстрацiї (перереєстрацiї) або зняттi з облiку, щорiчного технiчного огляду машин вони пiдлягають обов'язковому технiчному огляду з метою перевiрки вiдповiдностi iдентифiкацiйних номерiв машин, вузлiв, агрегатiв, про що робиться службова вiдмiтка в реєстрацiйних документах.

     2.11. На кожну зареєстровану машину видаються державний номерний знак та свiдоцтво про реєстрацiю машини. На зареєстровану технiчно справну машину, крiм того, видається талон про проходження державного технiчного огляду.

     Записи в реєстрацiйних документах проводяться, як правило, з використанням друкувальних пристроїв, реєстрацiйнi документи ламiнуються. У разi неможливостi здiйснити друк на бажання власникiв машин можуть видаватися тимчасовi реєстрацiйнi талони, виписанi вiд руки iз зазначенням термiну їх дiї, та державнi номернi знаки.

     2.12. Експлуатацiя машини без номерного знака, свiдоцтва про реєстрацiю машини, iдентифiкацiйних номерiв установленого зразка, талона про проходження державного технiчного огляду або з номерним знаком, виданим на iншу машину, забороняється.

     Машини, якi пiдлягають експлуатацiї в умовах вулично-дорожньої мережi загального користування в Українi, реєструються з видачею державних номерних знакiв.

     Причiпне i навiсне сiльськогосподарське обладнання та iнвентар, якi експлуатуються на сiльськогосподарських угiддях при виконаннi агротехнiчних робiт тощо, реєструються без видачi державних номерних знакiв.

     2.13. Машини юридичних осiб реєструються за мiсцезнаходженням цих осiб.

     2.14. Машини, що належать фiзичним особам, реєструються за мiсцем постiйного або тимчасового проживання фiзичних осiб.

     Допускається реєстрацiя машин за мiсцем розташування земельних дiлянок, якi перебувають у постiйному користуваннi або орендi юридичних чи фiзичних осiб.

     При цьому до заяви додаються копiї документiв, якi пiдтверджують право власностi, право на постiйне користування чи оренду земельної дiлянки, а реєстрацiя письмово погоджується з iнспекцiєю Держтехнагляду за мiсцем проживання власника або мiсцезнаходження юридичних осiб.

     2.15. Машини, якi належать неповнолiтнiм, реєструються за ними за умови досягнення 14-рiчного вiку, за наявностi письмової нотарiально посвiдченої згоди батькiв (усиновлювачiв) або пiклувальника.

     У базу даних (на електронних та паперових носiях) iнспекцiї Держтехнагляду та в реєстрацiйнi документи таких машин заносяться прiзвище, iм'я та по батьковi батькiв неповнолiтнього або його опiкуна (пiклувальника) i робиться вiдмiтка про заборону зняття з облiку машин без їх дозволу, погодженого з органами опiки i пiклування.

     Пiсля досягнення 18-рiчного вiку всi обмеження щодо реєстрацiї та зняття з облiку машин, якi встановлюються для неповнолiтнiх, знiмаються.

     2.16. Якщо машини за технiчними параметрами не можуть бути допущенi до участi в дорожньому русi вулично-дорожньою мережею загального користування, то в свiдоцтвах про реєстрацiю машин у роздiлi "Особливi вiдмiтки" робиться запис "Забороняється експлуатацiя на автомобiльних дорогах". Запис скрiплюється печаткою районної iнспекцiї Держтехнагляду.

     2.17. Вiдомостi про зареєстрованi машини, їх власникiв, виданi державнi номернi знаки та реєстрацiйнi документи заносяться в книги державної реєстрацiї тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв для юридичних осiб (додаток 8) та державної реєстрацiї тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв для фiзичних осiб (додаток 9) та електроннi бази даних районних iнспекцiй Держтехнагляду.

     2.18. Державний номерний знак установлюється:

     - на машинах, якi мають жорстку кабiну, - на лiвому верхньому боцi задньої стiнки кабiни (у межах її верхнього габариту);

     - на машинах з м'якою (знiмною) кабiною або без неї - на заднiй частинi крила лiвого заднього колеса;

     - на причепi до трактора - на кронштейнi, який встановлюється пiд лiвим боком заднього борту.

     У всiх випадках державний номерний знак повинен бути надiйно закрiплений i обладнаний освiтленням, яке забезпечує його видимiсть на вiдстанi не менше 20 метрiв у темний перiод доби.

     2.19. Державнi номернi знаки або реєстрацiйнi документи, що стали непридатними, пiдлягають здачi в iнспекцiю Держтехнагляду, а новi видаються на пiдставi заяви власника з проведенням технiчного огляду машини.

     Державнi номернi знаки або реєстрацiйнi документи замiсть втрачених видаються на пiдставi заяви власника та пiсля проведення її технiчного огляду машини з метою звiрки вiдповiдностi номерних агрегатiв облiковим даним. У цьому разi у верхньому лiвому кутi свiдоцтва про реєстрацiю машини ставиться штамп "ДУБЛIКАТ", а в книзi реєстрацiї робиться запис про видачу дублiката.

     Свiдоцтво про реєстрацiю та номерний знак видаються одночасно незалежно вiд того, що пiдлягає замiнi (свiдоцтво про реєстрацiю чи номерний знак), у верхньому лiвому кутi свiдоцтва ставиться штамп "ДУБЛIКАТ", а в книзi реєстрацiї робиться запис про видачу дублiката.

     2.20. Самостiйно складенi машини реєструються за їх власником на пiдставi документiв, передбачених у роздiлi 2 цих Правил, якi пiдтверджують правомiрнiсть придбання основних вузлiв i агрегатiв, необхiдних для складання машини та наявностi таблички реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної з iдентифiкацiйним номером.

     Складання машин серiйного зразка має проводитись з вузлiв, агрегатiв та деталей, якi використовує з цiєю метою виробник серiйної продукцiї, або з таких, вiдповiднiсть яких цьому призначенню та обов'язковим вимогам (якщо такi iснують) пiдтверджена сертифiкатом вiдповiдностi або свiдоцтвом про визнання iноземного сертифiката вiдповiдностi, виданими в Системi УкрСЕПРО.

     Допускається реєстрацiя самостiйно складених машин несерiйного зразка за умови їх вiдповiдностi технiчним вимогам. Вiдповiднiсть має бути засвiдчена або сертифiкатом вiдповiдностi, виданим органом iз сертифiкацiї, акредитованим у Системi УкрСЕПРО, або за наявностi висновку про вiдповiднiсть технiчним вимогам саморобної машини (додаток 10) та (або) висновку про вiдповiднiсть технiчним вимогам саморобного причепа (напiвпричепа) (додаток 11), складеного iнспекцiєю Держтехнагляду та спецiалiстами з охорони працi.

     2.21. У разi вiдсутностi на машинах iдентифiкацiйних номерiв iнспекцiя Держтехнагляду видає дозвiл на присвоєння iдентифiкацiйного номера (додаток 12).

     Машини без iдентифiкацiйних номерiв, iз знищеними, фальсифiкованими або пiдробленими iдентифiкацiйними номерами на їх вузлах i агрегатах реєстрацiї (перереєстрацiї) або зняттю з облiку, а також щорiчному техогляду не пiдлягають до встановлення права власностi i присвоєння iдентифiкацiйних номерiв та закрiплення на них таблички реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної з iдентифiкацiйним номером.

     Присвоєння iдентифiкацiйних номерiв здiйснюється уповноваженою юридичною особою, визначеною iнспекцiєю Держтехнагляду в регiонi, або iнспекцiєю Держтехнагляду Мiнагрополiтики України.

     2.22. За заявою власникiв iнспекцiя Держтехнагляду проводить реєстрацiю причiпних та навiсних сiльськогосподарських машин, iнвентарю з видачею вiдповiдних реєстрацiйних документiв при наявностi таблички реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної з iдентифiкацiйним номером. Записи про реєстрацiю таких машин проводяться в книгах державної реєстрацiї тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв для юридичних осiб та державної реєстрацiї тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв для фiзичних осiб.

     2.23. Вiдчуження машин без їх реєстрацiї в iнспекцiї Держтехнагляду можуть проводити суб'єкти господарювання, якi мають право на реалiзацiю машин.

     В iнших випадках вiдчуження машин, якi не зареєстрованi в iнспекцiї Держтехнагляду або не знятi з облiку, не допускається.

     Реєстрацiя новим власником машин, якi не були зареєстрованi в органах Держтехнагляду попереднiм власником, допускається тiльки у випадках, коли машини були реалiзованi суб'єктами господарювання, якi мають право реалiзацiї цих машин.

     2.24. Реєстрацiя машин скасовується у разi встановлення факту, що документи, якi посвiдчують особу власника, пiдтверджують правомiрнiсть придбання машин, права на користування та розпорядження ними, є пiдробленими.

     Реєстрацiя машин також скасовується у разi встановлення факту знищення, пiдроблення iдентифiкацiйних номерiв машин, їх вузлiв та агрегатiв. Матерiали в таких випадках передаються до правоохоронних органiв.

     2.25. Пiсля реєстрацiї машин в iнспекцiї Держтехнагляду залишаються на зберiганнi заява власника з оригiналами документiв на їх придбання та документи про сплату встановлених зборiв при реєстрацiї, якi зберiгаються протягом 5 рокiв, пiсля чого знищуються в установленому порядку.

     2.26. Реєстрацiя машин проводиться за умови сплати передбачених податкiв i зборiв.

3. Присвоєння iдентифiкацiйних номерiв

     3.1. Реєстрацiйна облiково-iдентифiкацiйна табличка з iдентифiкацiйним номером закрiплюється на машинах у разi наявностi дозволу на присвоєння iдентифiкацiйного номера.

     3.2. Установка реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної таблички здiйснюється уповноваженою юридичною особою протягом мiсяця з дня оплати власником зазначеної послуги.

     3.3. Пiсля установки реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної таблички власнику видається один примiрник акта про присвоєння iдентифiкацiйного номера (додаток 13) для подальшої реєстрацiї в iнспекцiї Держтехнагляду.

     3.4. Копiя акта про присвоєння iдентифiкацiйного номера та дозвiл на присвоєння iдентифiкацiйного номера зберiгаються в уповноваженої юридичної особи протягом п'яти рокiв i є пiдставою для списання iдентифiкацiйного номера.

     3.5. Вiдповiдальною за iдентифiкацiю безномерної тракторної технiки, сiльськогосподарського iнвентарю та обладнання, пiдготовку пакета документiв, а також оповiщення власникiв про термiни роботи покладається на уповноважену юридичну особу в регiонi.

     3.6. Реєстрацiйнi облiково-iдентифiкацiйнi таблички з iдентифiкацiйним номером крiпляться спецiальними заклепками i пiсля їх установки мають три ступенi захисту.

     3.7. На всiх чотирьох спецiальних заклепках вiдбивається тавро вiдповiдно до регiону. Перелiк кодiв та тавр, закрiплених за регiонами України, наведено в додатку 14. Зразок тавра на табличцi повинен вiдповiдати тавру на всiх заклепках крiплення.

     3.8. Реєстрацiйна облiково-iдентифiкацiйна табличка крiпиться в мiсцях, передбачених заводом-виробником, на вузлах i агрегатах та на несучiй основнiй рамi праворуч за ходом вiд краю в межах вiд 50 см до 1 м як у поперечному, так i в поздовжньому варiантах, на причiпному та навiсному сiльськогосподарському обладнаннi, iнвентарi.

     Забороняється крiплення реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної таблички з iдентифiкацiйним номером на знiмних деталях.

     3.9. Присвоєний iдентифiкацiйний номер дублюється декiлька разiв, на бажання власника (протиугiнне маркування), на тому вузлi чи агрегатi, причiпному або навiсному сiльськогосподарському обладнаннi, де безпосередньо крiпиться табличка, з обов'язковим письмовим вiдображенням в актi комiсiї його мiсце розташування, а також схематичним - на зворотному його боцi.

     Контроль за дотриманням вищевикладених норм i проведенням зазначених робiт покладається на органи Держтехнагляду України.

4. Реєстрацiя сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

     4.1. Сiльськогосподарська технiка, iншi механiзми реєструються в iнспекцiї Держтехнагляду (з видачею свiдоцтва про реєстрацiю) пiсля присвоєння їм iдентифiкацiйних номерiв згiдно з актом про присвоєння iдентифiкацiйного номера та закрiплення на них уповноваженою на те юридичною особою табличок реєстрацiйних облiково-iдентифiкацiйних з iдентифiкацiйним номером.

     Iдентифiкацiйний номер - номер, що проставлений на табличцi реєстрацiйнiй облiково-iдентифiкацiйнiй з iдентифiкацiйним номером, яка крiпиться на машинах, у тому числi на їх вузлах i агрегатах.

     4.2. Сiльськогосподарська технiка, iншi механiзми реєструються за умови наявностi та надання органам Держтехнагляду:

     4.2.1. Заяви власника.

     4.2.2. Акта присвоєння iдентифiкацiйного номера.

     4.2.3. Акта технiчного огляду з метою звiрки iдентифiкацiйних номерiв.

     4.2.4. Документiв, що пiдтверджують правомiрнiсть придбання, право власностi, користування тощо згiдно з пунктом 2.2 цих Правил.

     4.2.5. Платiжних документiв, що пiдтверджують сплату послуг органам Держтехнагляду (оригiнал).

     4.3. У разi вiдсутностi документiв (частково або повнiстю) на право власностi таке обладнання та iнвентар, як виняток, можуть бути зареєстрованi згiдно з пунктом 2.2 цих Правил тимчасово в межах указаного термiну до повного з'ясування прав власностi з вiдмiткою у тимчасовому свiдоцтвi про реєстрацiю "Без права вiдчуження".

     4.4. Присвоєний iдентифiкацiйний номер з кодом вiдповiдного регiону, де проводилась iдентифiкацiя, заноситься до всiх реєстрацiйних документiв.

5. Тимчасова реєстрацiя машин

     5.1. Тимчасова реєстрацiя машин здiйснюється:

     - у разi тимчасового ввезення машини на територiю України пiд зобов'язання про зворотне її вивезення. Тимчасовi реєстрацiйнi талони й номернi знаки видаються iз зазначенням строку їх дiї. При проведеннi тимчасової реєстрацiї в iнспекцiю Держтехнагляду здаються номернi знаки i реєстрацiйнi документи машини, зареєстрованої за межами України (якщо такi є), та повертаються власнику пiсля закiнчення строку тимчасової реєстрацiї;

     - при виїздi машин за межi України на цi машини видаються тимчасовi реєстрацiйнi талони та номернi знаки, серiям яких присвоєнi лiтери латинського алфавiту. Пiдставою для видачi реєстрацiйних документiв для поїздки за кордон можуть бути вiдкритi в'їзнi вiзи, вiдповiдно посвiдченi договори. Тимчасовi реєстрацiйнi документи повертаються в iнспекцiю Держтехнагляду не пiзнiше нiж через 10 дiб пiсля повернення машини з-за кордону. На машинах, що виїжджають за кордон, повинен бути розпiзнавальний знак України;

     - при тимчасовому використаннi тракторiв, демонтованих iз самохiдних машин. На такi машини, за заявою власника, видається номерний знак та тимчасовий реєстрацiйний талон, термiн дiї якого узгоджується з iнспекцiєю Держтехнагляду.

     Пiсля закiнчення вказаного термiну реєстрацiї машина вважається незареєстрованою. Реєстрацiйнi документи не пiзнiше нiж через 10 дiб здаються власником в iнспекцiю Держтехнагляду.

     Тимчасова реєстрацiя машин проводиться на пiдставi документiв, передбачених роздiлом 2 цих Правил, пiсля проведення державного технiчного огляду.

     5.2. Для тимчасово зареєстрованих машин книги державної реєстрацiї тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв для юридичних осiб та державної реєстрацiї тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв для фiзичних осiб ведуться окремо.

6. Перереєстрацiя машин

     6.1. Перереєстрацiя машин проводиться на пiдставi письмової заяви власника i документа, що посвiдчує особу, у таких випадках:

     змiни власника машини, змiни акта цивiльного стану власника, мiсця його проживання, змiни назви пiдприємства, форми його власностi, мiсцезнаходження, змiни типу машини при переобладнаннi та замiнi номерних агрегатiв i вузлiв, що мають iдентифiкацiйнi номери.

     6.2. Перереєстрацiя машин, у разi змiни їх власника, реорганiзацiї чи лiквiдацiї юридичних осiб згiдно з чинним законодавством, проводиться на пiдставi заяви власника або уповноваженого ним органу, акта приймання-передавання машин iз зазначенням їх марок, типiв, року випуску, iдентифiкацiйних номерiв вузлiв та агрегатiв, свiдоцтва про реєстрацiю машин з вiдмiткою про зняття машин з облiку попереднiм власником.

     Перереєстрацiя машин, що передаються первинним власникам, iншим спiввласникам у разi реорганiзацiї чи лiквiдацiї юридичної особи, проводиться на пiдставi договору про спiльне володiння, користування i розпорядження майном, що перебуває у спiльнiй частковiй власностi, письмової згоди спiввласникiв, пiдпис яких посвiдчується нотарiально (сiльським, селищним або мiським головою), рiшення загальних зборiв про затвердження перелiку майна пайового фонду, яке видiляється спiввласникам, посвiдченого в установленому порядку, та акта приймання-передавання.

     6.3. Машини, переданi в оренду, перереєструються за орендарем на пiдставi договору про спiльне володiння, користування i розпорядження майном, що перебуває у спiльнiй частковiй власностi, та/або договору оренди майна iз зазначенням у ньому рiшення щодо перереєстрацiї машини за орендарем. При цьому в реєстрацiйних документах робиться вiдмiтка "Без права вiдчуження".

     6.4. Машини, що у зв'язку з лiквiдацiєю юридичної особи передаються iншим юридичним або фiзичним особам, перереєстровуються на пiдставi копiй рiшень про лiквiдацiю, прийнятих власниками або судом, засвiдчених в установленому порядку, та свiдоцтв про реєстрацiю машин з вiдмiткою про зняття їх з облiку.

     6.5. Перереєстрацiя машин на одного з подружжя проводиться на пiдставi їх спiльної заяви, копiї свiдоцтва про право власностi на частку у спiльному майнi подружжя, договору мiж подружжям (за наявностi), засвiдчених у встановленому порядку, та свiдоцтв про реєстрацiю машин.

     Пiдставою для перереєстрацiї машин є також копiї договорiв про подiл спiльного майна подружжя, свiдоцтв про право на спадщину або рiшень суду про визнання недiйсними договорiв купiвлi-продажу, мiни, дарування тощо, посвiдченi в установленому порядку, та свiдоцтва про реєстрацiю машин з вiдмiткою про зняття їх з облiку.

     6.6. Перереєстрацiя машин, що є спiльною сумiсною власнiстю осiб, якi ведуть особисте селянське або фермерське господарство, у разi смертi особи, на яку було зареєстровано машини, проводиться на пiдставi заяви члена цього господарства (за наявностi кiлькох членiв господарства - їх спiльної заяви), копiї свiдоцтва про смерть. Зазначенi документи засвiдчуються у встановленому порядку, до них додається свiдоцтво про реєстрацiю машин.

     6.7. Перереєстрацiя переобладнаних i виготовлених самостiйно машин проводиться на пiдставi заяви, документiв про їх вiдповiднiсть правилам безпеки дорожнього руху, безпеки працi та документiв, якi пiдтверджують правомiрнiсть придбання, та наявностi iдентифiкацiйних номерiв на вузлах i агрегатах, витрачених на переобладнання цих машин.

     Документом про вiдповiднiсть машини вимогам безпеки дорожнього руху та безпеки працi є акт технiчної експертизи, виданий випробувальною лабораторiєю, акредитованою в Системi УкрСЕПРО, або ремонтним та/або сервiсним пiдприємством, яке має сертифiкат вiдповiдностi системи УкрСЕПРО на послуги з ремонту та (або) технiчного обслуговування вiдповiдних машин.

     Переобладнання, що приводить до змiни повної маси машин i її розподiлу за осями, розташування, типу та моделi двигуна, колiсної бази, системи керування рухом машин, здiйснюється за погодженням з виробниками машин.

     Власникам переобладнаних машин видаються новi свiдоцтва про реєстрацiю машин iз зазначенням нових вузлiв та агрегатiв або особливостей конструкцiй, що виникли в результатi їх змiни.

     Вивiльненi пiсля переобладнання або ремонту машини, вузли та агрегати, якi мають iдентифiкацiйнi номери, залишаються у розпорядженнi власникiв i на них може бути видана iнспекцiєю Держтехнагляду довiдка про належнiсть вузлiв та агрегатiв, що вивiльненi пiсля вибракування (переобладнання) машини (додаток 15).

     6.8. При перереєстрацiї проводиться технiчний огляд машини з метою перевiрки вiдповiдностi iдентифiкацiйних номерiв та конструкцiї, у разi її переобладнання, вимогам безпеки дорожнього руху та безпеки працi та видається нове реєстрацiйне свiдоцтво. У новому реєстрацiйному свiдоцтвi в графi "Свiдоцтво видано на пiдставi" зазначаються серiя i номер попереднього реєстрацiйного документа i найменування органу, який його видав.

7. Зняття машин з облiку

     7.1. Зняття машин з облiку у зв'язку з їх вiдчуженням проводиться тiльки пiсля їх огляду iнспекцiєю Держтехнагляду з метою звiряння вiдповiдностi номерних агрегатiв облiковим даним на пiдставi заяви власника (довiреної особи) i документа, що посвiдчує особу власника (довiреної особи).

     Зняття машин з облiку у зв'язку з їх вибракуванням проводиться без огляду машин. Вибракування машин, що належать юридичним особам, пiдтверджується актом на списання основних засобiв, а фiзичним особам - їх заявою.

     7.2. При зняттi машин з облiку номернi знаки здаються в iнспекцiю Держтехнагляду, а при вибракуваннi разом з номерними знаками здаються реєстрацiйнi облiково-iдентифiкацiйнi таблички з iдентифiкацiйними номерами та свiдоцтва про реєстрацiю машин.

     За бажанням власника машин, що вибраковуються, може видаватися довiдка про належнiсть вузлiв та агрегатiв, що вивiльненi пiсля вибракування (переобладнання) машини.

     Якщо машини знiмаються з облiку у зв'язку з вiдчуженням, то в свiдоцтвi про реєстрацiю машин робиться вiдмiтка "Машина знята з облiку для реалiзацiї", номернi знаки здаються i видаються номернi знаки "Транзит".

     7.3. Машини, що були у використаннi i вибувають за межi України, знiмаються з облiку в iнспекцiї Держтехнагляду на загальних пiдставах.

     7.4. Не допускається знiмати з облiку машини, на якi накладено арешт чи заборону на зняття їх з облiку, та в iнших випадках, передбачених законодавством.

     7.5. Номернi знаки, зданi в iнспекцiю Держтехнагляду пiсля зняття машин з облiку (у зв'язку з їх вибракуванням), а також реєстрацiйнi облiково-iдентифiкацiйнi таблички з iдентифiкацiйними номерами, реєстрацiйнi документи пiдлягають знищенню, про що складається вiдповiдний акт.

     Вiдмiтки про зняття з облiку, а також здавання та знищення номерних знакiв, реєстрацiйних облiково-iдентифiкацiйних табличок i реєстрацiйних документiв фiксуються в книзi реєстрацiї машин у роздiлi "Службовi вiдмiтки" та в електроннiй базi даних iнспекцiї Держтехнагляду.

     7.6. Документи, якi поданi для реєстрацiї, перереєстрацiї машин, внесення змiн у реєстрацiйнi документи та зняття машин з облiку, зберiгаються в iнспекцiї Держтехнагляду протягом 5 рокiв, а книга реєстрацiї машин - протягом 25 рокiв з часу проведення останнього запису про реєстрацiю.

     Пiсля передбаченого термiну зберiгання вищеназванi документи та книги реєстрацiї знищуються у встановленому порядку.

8. Виготовлення та облiк номерних знакiв та реєстрацiйних облiково-iдентифiкацiйних табличок з iдентифiкацiйним номером

     8.1. Номернi знаки виготовляються вiдповiдно до вимог Державного стандарту України (ДСТУ 4278-2004).

     8.2. Серiї номерних знакiв на машини закрiплюються за Автономною Республiкою Крим, м. Києвом, м. Севастополем i областями вiдповiдно до чинного законодавства України.

     8.3. Виготовлення i постачання номерних знакiв здiйснюється централiзовано на замовлення iнспекцiї Держтехнагляду Мiнiстерства аграрної полiтики України.

     8.4. Виготовлення, зберiгання та постачання у регiони реєстрацiйних облiково-iдентифiкацiйних табличок з iдентифiкацiйним номером забезпечуються уповноваженою юридичною особою, що визначається Мiнiстерством аграрної полiтики України, згiдно з укладеними договорами.

     8.5. Координацiя замовлення на вiдповiдний рiк здiйснюється iнспекцiєю Держтехнагляду Мiнiстерства аграрної полiтики України.

     8.6. Облiк та iнвентаризацiя номерних знакiв, якi зберiгаються в iнспекцiях Держтехнагляду, проводиться у порядку, установленому для матерiальних цiнностей.

     8.7. Рiчнi звiти про надходження та видачу номерних знакiв i свiдоцтв про реєстрацiю машин разом iз замовленнями на наступний рiк подаються в iнспекцiю Держтехнагляду Мiнiстерства аграрної полiтики України вiдповiдно до додатка 16.

     8.8. Рiчнi звiти про надходження та присвоєння iдентифiкацiйних номерiв подаються уповноваженими юридичними особами в iнспекцiю Держтехнагляду в регiонах вiдповiдно до додатка 17.

     8.9. Облiк надходження та видачi номерних знакiв i свiдоцтв про реєстрацiю машин у регiональних iнспекцiях державного технiчного нагляду ведеться у журналi облiку надходження та видачi номерних знакiв i свiдоцтв про реєстрацiю машин (додаток 18).

     8.10. Облiк надходження та видачi реєстрацiйних облiково-iдентифiкацiйних табличок з iдентифiкацiйним номером ведеться у журналi присвоєння та установки iдентифiкацiйних номерiв (додаток 19) та журналi облiку надходження та видачi реєстрацiйних облiково-iдентифiкацiйних табличок з iдентифiкацiйним номером (додаток 20), якi повиннi бути пронумерованi, прошнурованi та завiренi пiдписом та печаткою в iнспекцiї Держтехнагляду.

Начальник Державної iнспекцiї по нагляду за технiчним станом машин, обладнання та якiстю паливно-мастильних матерiалiв В. Гордiєнко

 

Додаток 1
до пункту 2.2 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

 

Кутовий штамп юридичної особи Начальнику iнспекцiї Держтехнагляду
 
(району, мiста)
 
(прiзвище, iнiцiали)
  
ЗАЯВА
Просимо  
(викладається суть прохання)
1. Назва машини   2. Марка i модель  
3. Дата випуску   4. Заводський N   5. Шасi N  
6. Марка двигуна   7. N двигуна   8. Рiк випуску  
i робочий об'єм
9. Завод-виробник   10. Маса машини   кг
11. Адреса гаража /стоянки/ машини  
До заяви додаємо такi документи:
1.  
2.  
3.  
4.  
5.  
Оформлення довiряється провести  
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
 
(паспортнi данi)
Керiвник __________________
(пiдпис, прiзвище)
М. П.
Головний бухгалтер __________________
(пiдпис, прiзвище)
Службовi вiдмiтки iнспекцiї Держтехнагляду:
1. Вiдповiднiсть облiкових даних машини, указаної в заявi,  
2. Видано:

Номерний знак: серiя _______ N _______________

Свiдоцтво про реєстрацiю: серiя _______ N _____________

Дата реєстрацiї _______________________

Iнспектор  
(пiдпис, прiзвище)

 

Додаток 2
до пункту 2.2 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

 

Начальнику iнспекцiї Держтехнагляду
 
(району, мiста)
 
(прiзвище, iнiцiали)
громадянина  
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
  ,
дата народження   , проживаю
 
Паспорт: серiя   N   , виданий   р.
  РВ УМВСУ
Мiсце роботи  
 
  
ЗАЯВА
Прошу  
(викладається суть справи)
1. Назва машини   2. Марка i модель  
3. Дата випуску   4. Заводський N   5. Шасi N  
6. Марка двигуна   7. N двигуна   8. Рiк випуску  
i робочий об'єм
9. Завод-виробник  
10. Маса машини   кг  11. Адреса гаража /стоянки/ машини  
До заяви долучаю такi документи:
1.  
2.  
3.  
4.  
5.  

     "___" ____________ 200_ р.

_______________________
(пiдпис)
Службовi вiдмiтки iнспекцiї Держтехнагляду:
1. Вiдповiднiсть облiкових даних машини, указаної в заявi,  
2. Видано:

Номерний знак: серiя _______ N _______________

Свiдоцтво про реєстрацiю: серiя _______ N _____________

Дата реєстрацiї _______________________

Iнспектор  
(пiдпис, прiзвище)

 

Додаток 3
до пункту 2.2 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

 

Кутовий штамп юридичної особи Начальнику iнспекцiї Держтехнагляду
 
(району, мiста)
 
(прiзвище, iнiцiали)
 
  
ЗАЯВА
Просимо  
(викладається суть прохання)
Адреса гаража (стоянки) транспортних засобiв  
 
Данi машини
N з/п Назва машини Марка або модель Рiк
випуску
Номернi агрегати Реєстрацiйний номерний знак, що видається Свiдоцтво про реєстрацiю, що видається
        двигун N      
шасi N  
заводський N  
        двигун N      
шасi N  
заводський N  
        двигун N      
шасi N  
заводський N  
        двигун N      
шасi N  
заводський N  
        двигун N      
шасi N  
заводський N  
        двигун N      
шасi N  
заводський N  
До заяви додаємо такi документи:
1.  
2.  
3.  
4.  
5.  
Оформлення машин доручається провести  
 
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi, телефон, паспортнi данi)
М. П.
Керiвник органiзацiї  
(пiдпис)
 
(прiзвище, телефон)
Головний бухгалтер  
(пiдпис)
 
(прiзвище, телефон)
"___" ____________ 200_ р. ______________________
 

1. Мiсце для вiдмiток iнспектора про огляд машин, зазначених у заявi, та для iнших вiдмiток:
"Машину оглянуто, номернi агрегати вiдповiдають даним, поданим у заявi".

Iнспектор _______________________
(прiзвище, пiдпис, печатка)
"___" ____________ 200_ р.

Iншi вiдмiтки:

 

Додаток 4
до пункту 2.2 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв
Машина повинна бути зареєстрована (перереєстрована) в органах Держтехнагляду протягом 10 дiб з моменту придбання __________________________
(торговельна
__________________________
органiзацiя)
"___" ____________ 200_ р.
  
ДОВIДКА-РАХУНОК
Серiя _____________ N __________________
Видана   про те, що
(прiзвище, iм'я, по батьковi, назва органiзацiї)
йому продано i видано   марки   ,
заводський N   , двигун N   , шасi N   ,
свiдоцтво про реєстрацiю (техпаспорт) N   ,
вартiстю  
(сума лiтерами)
Адреса  
Паспорт (документ, що його замiнює) серiя   N   ,
виданий  
М. П.
Керiвник  
(пiдпис)
Бухгалтер  
(пiдпис)
Грошi в сумi   гривень,
(словами)
одержанi касою торговельної органiзацiї.
Касир  
(пiдпис)
Зазначену машину (агрегат) одержав ____________________
(непотрiбне закреслити) (пiдпис)

 

Додаток 5
до пункту 2.2 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв
  
АКТ
приймання-передавання машини
Серiя _____________ N __________________
Машина  
(категорiя, тип, марка, модель машини)
 
Заводський номер Номер двигуна Номер шасi
Транспортний засiб виготовлений i укомплектований вiдповiдно до  
(номер технiчних умов)
  i придатний до експлуатацiї.
Дата виготовлення "___" ____________ 200_ р.
Пiдприємство-виробник  
(найменування, адреса)
 
Виданi номернi знаки "Транзит"  
ВТК  
М. П.
Вiддiл збуту  
Керiвник пiдприємства-виробника  
Органiзацiя-одержувач (фiзична особа)  
(для юридичних осiб -
 
найменування, адреса; для фiзичних осiб - прiзвище, iм'я, по батьковi,
 
серiя, номер паспорта, ким i коли виданий, мiсце проживання)
Представник органiзацiї (фiзична особа)  
 
(для юридичних осiб - посада, пiдпис; для фiзичних осiб - пiдпис)
Дата видачi "___" ____________ 200_ р.

 

Додаток 6
до пункту 2.2 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

Табличка реєстрацiйна облiково-iдентифiкацiйна з iдентифiкацiйним номером

(Лицьовий бiк)

     1. Зразок тавра

     2. Заклепка з тавром

     3. Код областi

     4. Iдентифiкацiйний номер

     5. Пiдприємство-виробник

 

Додаток 7
до пункту 2.2 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

ОПИС
таблички реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної з iдентифiкацiйним номером

     Табличка реєстрацiйна облiково-iдентифiкацiйна являє собою пластину розмiром 70 х 90 мiлiметрiв, виготовлену з м'якого металу (наприклад, алюмiнiю) за допомогою широковiдомих технологiй штампування, клепання та карбування.

     Зовнiшнiй вигляд таблички реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної характеризується прямокутною формою її поверхнi, на якiй розташованi елементи iнформацiйного навантаження, захисту та оздоблення.

     Виготовлення таблички реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної здiйснюється у даному варiантi, iнформацiйнi елементи (назва країни реєстрацiї, iдентифiкацiйний номер та словесний знак для товарiв i послуг) виконанi втиснутими в поверхню таблички.

     На лицьовому боцi таблички реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної по периметру на рiвнiй вiдстанi вiд її країв виштампувана заглиблена рамка, що виконує роль оздоблювального елементу та обмежує прямокутне поле розташування iнформацiйних елементiв та елементiв захисту.

     У верхнiй частинi обмеженого рамкою прямокутного поля розмiщений один з елементiв iнформацiйного навантаження - виконане стандартним шрифтом словесне позначення "УКРАЇНА".

     У центральнiй частинi обмеженого рамкою прямокутного поля розмiщений ще один елемент iнформацiйного навантаження - iдентифiкацiйний номер (4), що складається з поєднаних мiж собою дефiсом 2-розрядної та 5-розрядної частин. 2-розрядна частина призначена для коду областi (3), а 5-розрядна - власне для iдентифiкацiйного номера. Кiлькiсть розрядiв указаних частин iдентифiкацiйного номера може змiнюватись вiдповiдно до вимог нормативних актiв, що регулюють цi питання.

     У нижнiй частинi обмеженого рамкою прямокутного поля розмiщений ще один елемент iнформацiйного навантаження - виконане стандартним шрифтом кирилицею словесне позначення "СпецТехНагляд" (5).

     У лiвiй верхнiй чвертi обмеженого рамкою прямокутного поля розмiщене тавро (1), що виконує роль елементу захисту та складається з утиснутих послiдовно розташованих колом за годинниковою стрiлкою латинських лiтер "S", "T", "N" i знака у виглядi п'ятипроменевої зiрочки в нижнiй частинi тавра.

     По кутах таблички реєстрацiйної облiково-iдентифiкацiйної розташованi 4 порожнистих заклепки (2), в опуклу поверхню кожної з яких утиснене тавро (1), тотожне розмiщеному в лiвiй верхнiй чвертi обмеженого рамкою прямокутного поля.

 

Додаток 8
до пункту 2.17 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

КНИГА
державної реєстрацiї тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв для юридичних осiб

N
з/п
Тип та марка машини Данi про машину Номер формуляра (заводського паспорта) Найменування пiдприємства
рiк випуску заводський номер номер двигуна номер шасi
1 2 3 4 5 6 7 8

 

Видано свiдоцтво про реєстрацiю Видано номерний знак Пiдпис про одержання Службовi вiдмiтки
(дата зняття з облiку машини та здачi номерного знака i свiдоцтва про реєстрацiю)
серiя номер дата видачi серiя номер дата видачi
9 10 11 12 13 14 15 16

 

Додаток 9
до пункту 2.17 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

КНИГА
державної реєстрацiї тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв для фiзичних осiб

N
з/п
Тип та марка машини Данi про машину Номер формуляра
(заводського паспорта)
Прiзвище, iм'я, по батьковi, адреса
рiк випуску заводський номер номер двигуна номер шасi
1 2 3 4 5 6 7 8

 

Видано свiдоцтво про реєстрацiю Видано номерний знак Пiдпис про одержання Службовi вiдмiтки
(дата зняття з облiку машини та здачi номерного знака i свiдоцтва про реєстрацiю)
серiя номер дата видачi серiя номер дата видачi
9 10 11 12 13 14 15 16

 

Додаток 10
до пункту 2.20 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв
  
ВИСНОВОК
про вiдповiднiсть технiчним вимогам саморобної машини
Мною  
у присутностi  
 
проведено експертне дослiдження  
назва самостiйно виготовленої (складеної) машини
 
назва самостiйно виготовленої (складеної) машини
У результатi дослiдження встановлено, що подана машина  
  власником  
назва самостiйно виготовленої (складеної) машини
за адресою  
складена з вузлiв, агрегатiв та деталей.
Двигун: марка   , потужнiсть   к. с., об'єм   л,
Трансмiсiя:
муфта зчеплення   ,
коротка характеристика
коробка передач   ,
коротка характеристика
рульовий механiзм  
коротка характеристика
кiлькiсть передач: уперед   , назад   ,
гальмiвна система:  
коротка характеристика
Габаритнi розмiри: ширина   м, довжина   м, висота   м,
маса машини _____________ кг.
  
ОСНОВНI ТЕХНIЧНI ВИМОГИ ДО КОНСТРУКЦIЇ САМОРОБНИХ МАШИН ТА ЇХ ДОТРИМАННЯ
N
з/п
Технiчна вимога Вiдмiтка про вiдповiднiсть (вiдповiдає / не вiдповiдає)
1 Транспортна швидкiсть уперед при номiнальних обертах не бiльше 5,6 м/с  
2 Навантаження на вiсь (для тракторiв з машиною на заднiй пiдвiсцi) не бiльше 60 кН  
3 Навантаження на керованi колеса не бiльше 0,2 експлуатацiйної маси для трактора (не бiльше 0,12 експлуатацiйної маси для самохiдної с/г машини)  
4 Оглядовiсть з кабiни трактора  
5 Стiйкiсть прямолiнiйного руху вперед  
6 Люфт рульового колеса при працюючому двигунi не бiльше 25°  
7 Свiтлова сигналiзацiя:
- фари 2 шт.
 
- наявнiсть фар габаритних вогнiв та лiхтаря червоного кольору для гальмiвної системи  
- наявнiсть лiхтаря освiтлення номерного знака  
8 Ефективнiсть зниження глушником шуму вихлопу та погашення iскри  
9 Наявнiсть звукового сигналу  
10 Стан та вiдповiднiсть навантаженню шин  
11 Наявнiсть пiдтiкання ПММ  
12 Вiдсутнiсть можливостi запуску двигуна поза межами кабiни трактора  
13 Перемикання передач без заїдань  
14 Вiдсутнiсть саморобних деталей та вузлiв у рульовому механiзмi та гальмiвнiй системi  
15 Номiнальне тягове зусилля не бiльше 14 кН для тракторiв  
16 Найменший радiус повороту не бiльше 4,5 м  
17 Гальмiвний шлях не бiльше 6,4 м при швидкостi 20 км/год. для тракторiв (не бiльше 7,8 м для самохiдної машини)  
18 Габаритнi розмiри для тракторiв не бiльше:
ширина - 2,5 м
 
висота - 3,8 м  
19 Габаритнi розмiри для самохiдних с/г машин не бiльше:
ширина - 4,4 м
 
висота - 4 м  
20 Зупинка й утримання на схилi не менше 16 %  
Висновок:
 
 
 
 
"___" ____________ 200_ р. _____________
пiдпис
/_____________________/
прiзвище, iм'я, по батьковi
М. П. _____________
пiдпис
/_____________________/
прiзвище, iм'я, по батьковi

 

Додаток 11
до пункту 2.20 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

ВИСНОВОК
про вiдповiднiсть технiчним вимогам саморобного причепа (напiвпричепа)

Мною  
у присутностi  
 
проведено експертне дослiдження  
назва машини (саморобна машина, саморобне тракторне шасi,
 
тракторний причiп та iншi машини, складенi iз серiйних вузлiв та агрегатiв)
У результатi дослiдження встановлено, що представлена машина  
  власником  
назва саморобної машини
за адресою  
виготовлена з вузлiв, агрегатiв та деталей  
 
 
 
 
  
Основнi технiчнi вимоги до конструкцiї саморобних тракторних причепiв та напiвпричепiв
N
з/п
Технiчна вимога Вiдмiтка про вiдповiднiсть (вiдповiдає / не вiдповiдає)
1 Габаритний розмiр причепа або напiвпричепа за шириною не бiльше 2,5 м  
2 Дорожнiй просвiт причепа або напiвпричепа пiд осями не менше 300 мм  
3 Кут поперечної статичної стiйкостi завантаженого:
- причепа не менше 30°
 
- напiвпричепа не менше 25°  
4 Навантаження на вiсь причепа (напiвпричепа) не бiльше 60 кН  
5 Кут повороту дишла двовiсного причепа не менше 38°  
6 Наявнiсть робочих гальм з приводом вiд мiсця водiя  
7 Наявнiсть стоякового гальма  
Висновок:
 
"___" ____________ 200_ р. _____________
пiдпис
/_____________________/
прiзвище, iм'я, по батьковi
М. П. _____________
пiдпис
/_____________________/
прiзвище, iм'я, по батьковi

 

Додаток 12
до пункту 2.21 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв
Кутовий штамп iнспекцiї
Держтехнагляду
  
ДОЗВIЛ N ___
на присвоєння iдентифiкацiйного номера
Виданий  
(назва органiзацiї, прiзвище, iм'я, по батьковi власника машини i його адреса)
 
 
Назва машини  
Рiк випуску  
Марка, модель  
Заводський номер  
Двигун (модель)  
Двигун номер  
Номер шасi (рами)  
Номер кузова  
Присвоїти iдентифiкацiйний номер з кодом областi   i тавром
вiдповiдно   на  
(двигун, шасi, рама, кузов, назва навiсного та причiпного с/г обладнання та iнвентарю)
Начальник iнспекцiї ____________________
(пiдпис)
____________________
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
М. П.

 

Додаток 13
до пункту 3.3 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

Штамп пiдприємства

ЗАТВЕРДЖУЮ
Керiвник пiдприємства
_____________________________

М. П.

"___" ____________ 200_ р.

"___" ____________ 200_ р.
  
АКТ N ___
(про присвоєння iдентифiкацiйного номера)
Комiсiя у складi
 
  ,
призначена наказом N   вiд   , провела перевiрку пред'явленого
 
(назва агрегата, тракторного засобу, сiльгоспобладнання, iнвентарю)
та документiв  
 
 
(назва документiв, якi пiдтверджують право власностi)
дiйшла до висновку, що пред'явлений  
 
(назва агрегата, транспортного засобу, сiльгоспобладнання, iнвентарю)
  наданим документам на право власностi.
(вiдповiдає, не вiдповiдає або частково вiдповiдає)
Присвоєний iдентифiкацiйний номер   -   ,
(код областi) (iдентифiкацiйний номер)
видана довiдка-рахунок серiї   N   .

Облiково-реєстрацiйна табличка з iдентифiкацiйним номером закрiплена заклепками

 
(мiсце закрiплення)
i продубльована виштампуваними номерами  
(кiлькiсть дублюючих номерiв словами)
 
(де i в яких мiсцях є дублюючий номер)
 
(де i в яких мiсцях є дублюючий номер)
 
(де i в яких мiсцях є дублюючий номер)
 
(де i в яких мiсцях є дублюючий номер)
(схема розмiщення iдентифiкацiйного та дублюючих номерiв на зворотi)

  
Висновок (акт) складено в одному примiрнику, який надається для реєстрацiї

в орган Держтехнагляду   району   областi.
Копiю висновку (акта)   отримав   дата  
(П. I. Б власника) (пiдпис)
Зразок тавра на табличцi вiдповiдає тавру на заклепках її крiплення.

Пiдписи голови та членiв комiсiї:

/__________________/
(голова комiсiї, посада)
__________________
(пiдпис)
/________________/
(прiзвище, iнiцiали)
_____________________
(вiдповiдальна особа пiдприємства)
/________________/
(пiдпис)
/________________/
(прiзвище, iнiцiали)
_____________________
(член комiсiї, посада)
/________________/
(пiдпис)
/________________/
(прiзвище, iнiцiали)
_____________________
(член комiсiї, посада)
/________________/
(пiдпис)
/________________/
(прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 14
до пункту 3.7 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

Перелiк
кодiв та тавр, закрiплених за регiонами України

Область, регiон Код регiону Абревiатура
тавра
Республiка Крим 01 КРМ
Областi:    
Вiнницька 02 ВIН
Волинська 03 ВЛН
Днiпропетровська 04 ДПР
Донецька 05 ДОН
Житомирська 06 ЖТМ
Закарпатська 07 ЗКР
Запорiзька 08 STN
Iвано-Франкiвська 09 IВФ
Київська 10 КИО
м. Київ 11 КИВ
Кiровоградська 12 КРГ
Луганська 13 ЛНГ
Львiвська 14 ЛЕВ
Миколаївська 15 МКЛ
Одеська 16 ОДА
Полтавська 17 ПЛТ
Рiвненська 18 РIВ
Сумська 19 СУМ
Тернопiльська 20 ТРП
Харкiвська 21 ХРК
Херсонська 22 ХРС
Хмельницька 23 ХМЛ
Черкаська 24 ЧРК
Чернiгiвська 25 ЧНГ
Чернiвецька 26 ЧРЦ
м. Севастополь 27 СВТ

 

Додаток 15
до пункту 6.7 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв
Штамп
iнспекцiї Держтехнагляду
  
ДОВIДКА
про належнiсть вузлiв i агрегатiв, що вивiльненi пiсля вибракування (переобладнання) машини
Видана  
(прiзвище, iм'я, по батьковi, назва органiзацiї, адреса)
  про те, що
1.   N  
(назва, марка вузла, агрегата)
2.   N  
3.   N  
4.   N  
дiйсно демонтовано   з  
(дата) (назва,
  ,   року випуску, заводський N   ,
марка машини)
яка перебувала на облiку в   iнспекцiї Держтехнагляду
з   р. до   р. (державний номерний знак   ,
свiдоцтво про реєстрацiю машини N   ).
Причина демонтажу  
 
Начальник iнспекцiї  
 
(пiдпис)
(прiзвище, iм'я, по батьковi)

М. П.

 

Додаток 16
до пункту 8.7 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

ЗВIТ
про надходження та видачу номерних знакiв i свiдоцтв про реєстрацiю машин за 200_ рiк

штук

N
з/п
Залишок на
01.01.200_
Надiйшло за звiтний перiод Разом Видано
за звiтний перiод
Залишок
на 01.01.200_
Замовлення на виготовлення в
200_ р.
нових уживаних
1 2 3 4 5 6 7 8

     1. Номернi знаки для тракторiв

     2. Номернi знаки для тракторних причепiв

     3. Свiдоцтва про реєстрацiю машин

Начальник облiнспекцiї
Держтехнагляду
 
(пiдпис) (прiзвище)

 

Додаток 17
до пункту 8.8 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

ЗВIТ
про надходження та присвоєння iдентифiкацiйних номерiв на машини за 200_ рiк

штук

N
з/п
Залишок на
01.01.200_
Надiйшло за звiтний перiод Списано Присвоєно
за звiтний перiод
Залишок
на 01.01.200_
Замовлення на виготовлення в
200_ р.
з N до N
1 2 3 4 5 6 7 8
Начальник облiнспекцiї
Держтехнагляду
 
М. П. (пiдпис) (прiзвище)

 

Додаток 18
до пункту 8.9 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших матерiалiв

ЖУРНАЛ ОБЛIКУ
надходження та видачi номерних знакiв i свiдоцтв про реєстрацiю машин

Надходження Видача
дата надходження звiдки надiйшли, номер накладної або супровiдного документа кiлькiсть, шт. серiя та номери дата видачi кому видано кiлькiсть,
шт.
серiя з N до N пiдпис про одержання примiтка
найменування
iнспекцiї
прiзвище та iнiцiали одержувача
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
                         

     1. Номернi знаки для тракторiв

     2. Номернi знаки для тракторних причепiв

     3. Бланки свiдоцтв про реєстрацiю машин

Начальник облiнспекцiї
Держтехнагляду
 
(пiдпис) (прiзвище)

 

Додаток 19
до пункту 8.10 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

ЖУРНАЛ ОБЛIКУ
присвоєння та установки iдентифiкацiйних номерiв

N
з/п
Дата реєстрацiї П. I. Б. замовника, паспортнi данi, мiсце проживання Назва технiки, вузлiв i агрегатiв, причiпного, навiсного сiльськогосподарського обладнання та iнвентарю Заводський номер Номер двигуна Номер рами
1 2 3 4 5 6 7

 

Номер шасi Рiк випуску Документи, що пiдтверджують право власностi.
Дозвiл Держтехнагляду
Серiя i номер довiдки-рахунку Номер акта про iдентифiкацiю Присвоєний iдентифiкацiйний номер Пiдпис вiдповiдальної особи Пiдпис заявника
8 9 10 11 12 13 14 15

 

Додаток 20
до пункту 8.10 Правил державної реєстрацiї та облiку тракторiв, самохiдних шасi, самохiдних сiльськогосподарських, дорожньо-будiвельних i мелiоративних машин, сiльськогосподарської технiки, iнших механiзмiв

ЖУРНАЛ ОБЛIКУ
надходження та видачi реєстрацiйних облiково-iдентифiкацiйних табличок з iдентифiкацiйним номером

N
з/п
Дата видачi табличок Назва пiдприємства, П. I. Б. керiвника Область
(район)
Дозвiл на право проведення iдентифiкацiї, номер довiреностi на отримання реєстрацiйних облiково-
iдентифiкацiйних табличок
Номер доручення на отримання реєстрацiйних облiково-
iдентифiкацiйних табличок
Кiлькiсть виданих табличок Номери виданих табличок Пiдпис особи, яка видала таблички П. I. Б. та пiдпис особи, яка отримала таблички
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.