ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З
м. Київ

20.07.2004р. N 527


Про затвердження Технологiчної схеми обмiну iнформацiєю про товари й транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон мiж Україною та Росiйською Федерацiєю, i використання цiєї iнформацiї

     З метою реалiзацiї Протоколу мiж Державним митним комiтетом Росiйської Федерацiї та Державною митною службою України про органiзацiю обмiну iнформацiєю про товари й транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон мiж Україною та Росiйською Федерацiєю, вiд 24.12.03 наказую:

     1. Затвердити Технологiчну схему обмiну iнформацiєю про товари й транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон мiж Україною та Росiйською Федерацiєю, i використання цiєї iнформацiї (далi - Технологiчна схема), що додається.

     2. Застосовувати Технологiчну схему в усiх автомобiльних пунктах пропуску на українсько-росiйськiй дiлянцi державного кордону, визначених перелiком, затвердженим 14.06.04 першим заступником Голови Держмитслужби України й 14.07.04 першим заступником Голови Держмиткому Росiйської Федерацiї.

     3. Начальникам митних органiв:

     3.1. Розпочати застосування Технологiчної схеми з 01.08.04.

     3.2. Забезпечити проставлення номера вантажної митної декларацiї в правому верхньому кутi одного з товаротранспортних документiв i засвiдчення цього номера особистою номерною печаткою посадової особи митного органу при здiйсненнi митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, якими вони вивозяться з митної територiї України на митну територiю Росiйської Федерацiї.

     4. Директоровi Департаменту органiзацiї митного контролю Сьомцi С.М. забезпечити контроль за виконанням митними органами України положень Технологiчної схеми при проведеннi митного контролю товарiв i транспортних засобiв, перемiщуваних через автомобiльнi пункти пропуску на українсько-росiйськiй дiлянцi державного кордону.

     5. Управлiнню iнформацiйного забезпечення та митної статистики (Нiколайчук О.О.) забезпечити внесення до 01.08.04 змiн i доповнень до програмно-iнформацiйних комплексiв з метою реалiзацiї положень Технологiчної схеми.

     6. Департаменту правового забезпечення (Мароха В.М.) iнформувати Державний митний комiтет Росiйської Федерацiї про положення цього наказу.

     7. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Служби Iванюка М.М. i заступника Голови Служби Войцещука А.Д. у межах їх повноважень.

Голова Служби М.М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держмитслужби України
20.07.2004 N 527

Технологiчна схема
обмiну iнформацiєю про товари й транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон мiж Україною та Росiйською Федерацiєю, i використання цiєї iнформацiї

1. Загальнi положення

     1.1. Цю Технологiчну схему розроблено з метою реалiзацiї Протоколу мiж Державним митним комiтетом Росiйської Федерацiї та Державною митною службою України про органiзацiю обмiну iнформацiєю про товари й транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон мiж Україною та Росiйською Федерацiєю, вiд 24.12.03, визначення порядку обмiну такою iнформацiєю та використання її для забезпечення контролю за доставкою товарiв i транспортних засобiв у митницю призначення вiдповiдно до вимог глави 4 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 (зi змiнами й доповненнями) i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335, i роздiлу 3 Положення про порядок контролю за ввезенням на митну територiю України окремих видiв товарiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 28.02.03 N 129 (зi змiнами й доповненнями) i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 03.06.03 за N 424/7745.

     1.2. Обмiн iнформацiєю мiж Держмитслужбою України та Державним митним комiтетом Росiйської Федерацiї про зазначенi товари й транспортнi засоби (далi - обмiн iнформацiєю) з використанням програмно-iнформацiйного комплексу Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України (далi - ЄАIС), який використовується для забезпечення мiжвiдомчого iнформацiйного обмiну, здiйснюється:

     Управлiнням iнформацiйного забезпечення та митної статистики Держмитслужби України (далi - УIЗМС);

     Головним науково-дослiдним обчислювальним центром Державного митного комiтету Росiйської Федерацiї (далi - ГНДОЦ).

     1.3. Обмiн iнформацiєю здiйснюється вiдповiдно до Технiчних умов органiзацiї обмiну iнформацiєю про товари й транспортнi засоби, перемiщуванi через кордон України та Росiйської Федерацiї, затверджених 11.10.02 першим заступником Голови Держмиткому Росiйської Федерацiї та 24.10.02 заступником Голови Держмитслужби України (далi - Технiчнi умови).

     1.4. УIЗМС надає ГНДОЦ таку iнформацiю:

     про товари та транспортнi засоби, якими вони вивозяться з митної територiї України на митну територiю Росiйської Федерацiї;

     про товари й транспортнi засоби, якими їх увезено на митну територiю України з митної територiї Росiйської Федерацiї.

2. Порядок використання iнформацiї про товари й транспортнi засоби, якими вони ввозяться з митної територiї Росiйської Федерацiї на митну територiю України

     2.1. УIЗМС, одержавши вiд ГНДОЦ iнформацiю про товари й транспортнi засоби, якими їх вивезено з митної територiї Росiйської Федерацiї на митну територiю України, одразу розмiщує її в ЄАIС i забезпечує доступ посадових осiб митних органiв до цiєї iнформацiї.

     При цьому УIЗМС забезпечує автоматичне зв'язування iнформацiї, що мiститься в електроннiй копiї попереднього повiдомлення (далi - ПП) або попередньої декларацiї (далi - ПД), з iнформацiєю, що мiститься в ЄАIС, про пропуск товарiв через митний кордон України й з отриманою вiд ГНДОЦ iнформацiєю, що мiститься в електроннiй копiї вантажної митної декларацiї (далi - ВМД), оформленої на цi товари митним органом Росiйської Федерацiї.

     2.2. Посадова особа митного органу вiдправлення в Українi робить запит в ЄАIС щодо наявностi iнформацiї, отриманої вiд ГНДОЦ, про товари й транспортнi засоби, якими їх вивезено з митної територiї Росiйської Федерацiї.

     З метою iдентифiкацiї таких товарiв i транспортних засобiв запит в ЄАIС здiйснюється за зазначеним в одному з товаротранспортних документiв i засвiдченим особистою номерною печаткою посадової особи митного органу Росiйської Федерацiї реєстрацiйним номером ВМД, оформленої митним органом Росiйської Федерацiї.

     2.3. УIЗМС забезпечує автоматичний пошук в ЄАIС iнформацiї, зазначеної в пунктi 2.2 цiєї Технологiчної схеми та її вiдображення у вiдповiдних ресурсах ЄАIС.

     У разi вiдсутностi такої iнформацiї у вiдповiдному програмно-iнформацiйному комплексi в ЄАIС формується запис про надходження запиту з митницi вiдправлення.

     2.4. Пiд час пропуску товарiв на митну територiю України посадова особа митного органу вiдправлення в Українi додатково вносить до ЄАIС реєстрацiйний номер вiдповiдної ВМД, оформленої митним органом Росiйської Федерацiї, зазначений у товаротранспортних документах i засвiдчений особистою номерною печаткою посадової особи митного органу Росiйської Федерацiї.

     2.5. Реєстрацiйний номер ВМД, оформлений митним органом Росiйської Федерацiї, зазначений у правому верхньому кутi товаротранспортного документа, складається з таких елементiв:

    ХХХХХХХХ / XХХХХХ / ХХХХХХХ ,
1 2 3

     де

     1 - цифровий код митного органу;

     2 - дата митного оформлення (ДДММРР - день (2 знаки), мiсяць (2 знаки), рiк (2 знаки));

     3 - порядковий номер ВМД, оформленої митним органом Росiйської Федерацiї.

     Реєстрацiйний номер ВМД, оформленої митним органом Росiйської Федерацiї, посадовi особи митних органiв України повиннi вносити до ЄАIС шляхом проставлення цифрових значень, роздiлених символом "." ("крапка").

     2.6. УIЗМС забезпечує автоматичне зв'язування iнформацiї, наведеної в електроннiй копiї ПП (ПД), з iнформацiєю, що мiститься в ЄАIС, про пропуск товарiв, з вiдмiткою про реєстрацiйний номер ВМД, оформленої митним органом Росiйської Федерацiї, i з iнформацiєю, зазначеною в її електронної копiї та отриманою вiд ГНДОЦ.

     2.7. УIЗМС пiсля надходження до ЄАIС iнформацiї вiд митних органiв України про товари й транспортнi засоби, якими їх увезено на митну територiю України, формує вiдповiдно до Технiчних умов вiдповiдну iнформацiю й пересилає її електронною поштою iснуючими каналами зв'язку до ГНДОЦ.

     2.8. При проведеннi митного оформлення посадова особа митного органу призначення в Українi робить запит до ЄАIС щодо наявностi iнформацiї про товари й транспортнi засоби, оформленi митним органом Росiйської Федерацiї.

     Запит формується шляхом унесення до вiдповiдного програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС iнформацiї про реєстрацiйний номер ВМД, оформленої митним органом Росiйської Федерацiї, зазначений у товаротранспортному документi, та про пропуск на митну територiю України товарiв i транспортних засобiв за ПП (ПД). Запит може формуватися також за дiапазоном дат проведення митного оформлення митними органами Росiйської Федерацiї.

     Якщо в результатi обробки запиту встановлено вiдсутнiсть в ЄАIС iнформацiї про товари й транспортнi засоби, то автоматично фiксуються час i дата такого запиту, а митне оформлення таких товарiв i транспортних засобiв проводиться вiдповiдно до законодавства України.

     2.9. За наявностi в ЄАIС запитуваної iнформацiї посадова особа митного органу призначення в Українi робить звiрення контрольованих показникiв (вiдомостей про вагу брутто, фактурну вартiсть, код товару згiдно з УКТЗЕД, код валюти тощо), наявних в ЄАIС та отриманих вiд ГНДОЦ.

     2.10. Якщо в результатi звiрення контрольованих показникiв виявлено розбiжностi, що можуть призвести до зменшення сум належних до сплати податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), то проводиться в повному обсязi митний огляд з вивантаженням товарiв i їх зважуванням, за винятком випадкiв, коли розбiжностi зумовлено виконанням арифметичних дiй з округлення кiлькiсних показникiв до цiлих чисел.

     Якщо в ходi проведення митного огляду не виявлено ознак порушення законодавства України, то митне оформлення товарiв i транспортних засобiв здiйснюється на загальних пiдставах за рiшенням начальника структурного пiдроздiлу, яким здiйснюється митне оформлення товарiв.

     2.11. При виявленнi в ходi звiрення контрольованих показникiв ознак порушень законодавства України застосовуються заходи, передбаченi законодавством України.

3. Порядок використання iнформацiї про товари й транспортнi засоби, якими цi товари вивозяться з митної територiї України на митну територiю Росiйської Федерацiї

     3.1. Якщо передбачається вивезення товару з митної територiї України на митну територiю Росiйської Федерацiї, то митний орган вiдправлення в Українi пiсля завершення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв у митний режим експорту (транзиту) забезпечує передання до ЄАIС електронних копiй ВМД вiдповiдно до вимог роздiлу 3 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 (зi змiнами й доповненнями).

     3.2. Посадова особа митницi призначення в Українi пiд час здiйснення пропуску товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України (проставлення вiдповiдних вiдмiток в ЄАIС) проставляє (чiтко та розбiрливо) в правому верхньому кутi одного з товаротранспортних документiв, наданих для оформлення, реєстрацiйний номер ВМД i завiряє цей запис вiдбитком особистої номерної печатки.

     3.3. УIЗМС, одержавши вiд митного органу вiдправлення в Українi й митного органу призначення в Українi iнформацiю про пропуск товарiв i транспортних засобiв через митний кордон, забезпечує її передання електронною поштою наявними каналами зв'язку до ГНДОЦ вiдповiдно до Технiчних умов.

     3.4. УIЗМС пiсля отримання вiд ГНДОЦ пiдтвердження про доставку товару на митну територiю Росiйської Федерацiї - iнформацiї з документа контролю за доставкою вантажу (транзитної декларацiї) iз зазначенням реєстрацiйного номера ВМД, оформленої митним органом України, - розмiщує цю iнформацiю в ЄАIС.

     3.5. УIЗМС забезпечує автоматичне зв'язування iнформацiї, що мiститься в електроннiй копiї ВМД типу "ЕК" ("ТР"), iнформацiї про пропуск товарiв та iнформацiї, що мiститься в електроннiй копiї документа контролю за доставкою вантажiв, отриманої вiд ГНДОЦ.

     3.6. У разi неможливостi автоматичного зв'язування iнформацiї, зазначеної в пунктi 3.4 цiєї Технологiчної схеми, вiдомостi про це надаються до Управлiння органiзацiї контролю за перемiщенням вантажiв Департаменту органiзацiї митного контролю Держмитслужби України для проведення аналiзу розбiжностей.

     Строк надання такої iнформацiї - другий робочий день тижня, наступного за звiтним.

     3.7. Управлiнню органiзацiї контролю за перемiщенням вантажiв Департаменту органiзацiї митного контролю Держмитслужби України пiд час проведення такого аналiзу надається право запитувати додаткову iнформацiю у митних органiв України та за погодженням з начальником вiдповiдного митного органу залучати посадових осiб цього митного органу для безпосереднього проведення звiрення з митними органами Росiйської Федерацiї для одержання такої iнформацiї. За результатами звiрення складається акт, який пiдписується керiвниками вiдповiдних митних органiв України та Росiйської Федерацiї.

Начальник Управлiння органiзацiї контролю за перемiщенням вантажiв В.С.Мальнов

 

Затверджую
перший заступник Голови Держмитслужби України
М.М.Iванюк
14 червня 2004 р.
Затверджую
перший заступник Голови Державного митного комiтету
Л.А.Лозбенко
14 липня 2004 р.

Перелiк автомобiльних пунктiв пропуску, розташованих на росiйсько-українському кордонi

N
з/п
Пункт пропуску
Росiйський Український Код
українського
пункту пропуску
1 Гайворон Велика Писарiвка 80507 06 00
2 Шебекiно Плетенiвка 80401 02 00
3 Валуйки Дьомино-Олександрiвка 70212 10 00
4 Логачiвка Пiски 80400 01 00
5 Вериговка Чугунiвка 80403 06 00
6 Ровеньки Танюшiвка 70212 08 00
7 Погар Грем яч 10301 01 00
8 Новi Юрковичi Сенькiвка 10205 03 00
9 Бугайовка Просяне 70212 09 00
10 Новобiла Новобiла 70212 11 00
11 Тьоткiно Рижiвка 80506 04 00
12 Крупець Катеринiвка 80102 02 00
13 Суджа Юнакiвка 80502 01 00
14 Новошахтинськ Должанський 70207 06 00
15 Волошине Красна Талiвка 70203 02 00
16 Донецьк Iзварине 70205 03 00
17 Чертково Мiлове 70212 12 00
18 Куйбишево Маринiвка 70101 02 00
19 Матвєєв Курган Успенка 70101 01 00
20 Нехотєєвка Гоптiвка 80202 01 00
21 Троєборне Бачiвськ 80101 01 00
22 Весело-Вознесенка Новоазовськ 70302 03 00
23 Гуково Червонопартизанськ 70206 05 00
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.