Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

12.07.2004 N 319


Про затвердження Змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
5 серпня 2004 р. за N 981/9580


     Вiдповiдно до роздiлiв II та III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", статей 7 та 44 Закону України "Про Нацiональний банк України" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Правил надання фiзичним i юридичним особам - резидентам (крiм уповноважених банкiв України) i нерезидентам iндивiдуальних лiцензiй та спецiальних дозволiв на перемiщення валюти України, iноземної валюти, платiжних документiв (iменних, дорожнiх чекiв), банкiвських металiв через митний кордон України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.07.2001 N 305 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 22.08.2001 за N 735/5926 (зi змiнами), що додаються.

     2. Затвердити Змiни до Правил вивезення з України i ввезення в Україну уповноваженими банками нацiональної та iноземної валюти, банкiвських металiв, бланкiв чекiв, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2003 N 327 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 29.08.2003 за N 753/8074 (зi змiнами), що додаються.

     3. Унести до Iнструкцiї про перемiщення валюти України, iноземної валюти, банкiвських металiв, платiжних документiв, iнших банкiвських документiв i платiжних карток через митний кордон України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.07.2000 N 283 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 28.07.2000 за N 452/4673 (зi змiнами), такi змiни:

     У роздiлi IV:

     у пунктi 10 цифри "25000" замiнити цифрами "50 000";

     у пунктi 11 цифри "25000" замiнити цифрами "100 000".

     4. Департаменту валютного регулювання (С.О.Яременко) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома Операцiйного та територiальних управлiнь Нацiонального банку України для керiвництва i використання в роботi.

     5. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на територiальнi управлiння Нацiонального банку України.

     6. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

В.о. Голови А.П.Яценюк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
12.07.2004 N 319
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
5 серпня 2004 р. за N 981/9580

ЗМIНИ
до Правил надання фiзичним i юридичним особам - резидентам (крiм уповноважених банкiв України) i нерезидентам iндивiдуальних лiцензiй та спецiальних дозволiв на перемiщення валюти України, iноземної валюти, платiжних документiв (iменних, дорожнiх чекiв), банкiвських металiв через митний кордон України

     1. Роздiл I "Загальнi положення" викласти в такiй редакцiї:

     "1. Iндивiдуальнi лiцензiї на вивезення за межi України валюти України, iноземної валюти, iменних, дорожнiх чекiв, банкiвських металiв i ввезення в Україну валюти України, а також спецiальних дозволiв на ввезення (пересилання) в Україну iноземної валюти, iменних, дорожнiх чекiв, банкiвських металiв надаються територiальними управлiннями Нацiонального банку або Генеральним департаментом банкiвського нагляду Нацiонального банку (далi - Генеральний департамент банкiвського нагляду).

     2. Територiальнi управлiння Нацiонального банку надають iндивiдуальнi лiцензiї та спецiальнi дозволи:

     а) фiзичним особам, якщо сума, на яку вивозяться або ввозяться зазначенi в пунктi 1 цього роздiлу валютнi цiнностi, не перевищує 50 000 доларiв США або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком;

     б) юридичним особам, якщо сума, на яку вивозяться або ввозяться зазначенi в пунктi 1 цього роздiлу валютнi цiнностi (за винятком банкiвських металiв), не перевищує 100 000 доларiв США або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком.

     Для отримання iндивiдуальних лiцензiй та спецiальних дозволiв, якi надаються територiальними управлiннями Нацiонального банку, резиденти та нерезиденти звертаються:

     фiзична особа-резидент - до територiального управлiння Нацiонального банку за мiсцем реєстрацiї проживання/перебування;

     фiзична особа-нерезидент - до територiального управлiння Нацiонального банку, яке розташоване за мiсцезнаходженням митницi, на якiй фiзична особа-нерезидент проходить митний контроль;

     юридична особа-резидент (крiм уповноважених банкiв України) - до територiального управлiння Нацiонального банку за мiсцем державної реєстрацiї;

     юридична особа-нерезидент - до територiального управлiння Нацiонального банку за мiсцем державної реєстрацiї або за мiсцезнаходженням митницi, на якiй уповноважена фiзична особа юридичної особи-нерезидента проходить митний контроль.

     3. Генеральний департамент банкiвського нагляду надає iндивiдуальнi лiцензiї та спецiальнi дозволи:

     фiзичним особам - резидентам та нерезидентам, якщо сума, на яку вивозяться або ввозяться зазначенi в пунктi 1 цього роздiлу валютнi цiнностi, перевищує 50 000 доларiв США або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком;

     юридичним особам - резидентам та нерезидентам, якщо сума, на яку вивозяться або ввозяться зазначенi в пунктi 1 цього роздiлу валютнi цiнностi, перевищує 100 000 доларiв США або еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком, а на ввезення банкiвських металiв юридичними особами-резидентами - незалежно вiд суми, якщо таке ввезення здiйснюється вiдповiдно до пункту 1.9 глави 1 роздiлу III цих Правил.

     Генеральний департамент банкiвського нагляду залишає за собою право видавати iндивiдуальнi лiцензiї та спецiальнi дозволи незалежно вiд суми.

     4. Для отримання iндивiдуальних лiцензiй i спецiальних дозволiв фiзичнi та юридичнi особи подають такi документи:

     заяву за встановленою формою (додаток 1 - для фiзичних осiб-резидентiв, додаток 2 - для фiзичних осiб-нерезидентiв, додаток 3 - для юридичних осiб - резидентiв i нерезидентiв);

     копiї вiдповiдних сторiнок паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон чи документа, що його замiнює, або паспортного документа, який пiдтверджує громадянство iноземця або посвiдчує особу без громадянства. Копiї вiдповiдних сторiнок зазначених вище документiв мають мiстити останнє фото, прiзвище, iм'я, по батьковi (у разi наявностi), дату народження, iнформацiю про дату видачi та орган, що видав документ, його номер та серiю (у разi наявностi), реєстрацiю фiзичної особи-резидента за мiсцем проживання/перебування;

     документи, що пiдтверджують джерела отримання валюти України, iноземної валюти та банкiвських металiв, що передбаченi главами 1-5 роздiлу II цих Правил".

     2. У пунктi 1.6 глави 1 роздiлу III "Iншi положення":

     пiсля абзацу першого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Iндивiдуальна лiцензiя, спецiальний дозвiл оформляються на бланку територiального управлiння Нацiонального банку або на бланку Нацiонального банку та пiдписуються вiдповiдно начальником територiального управлiння Нацiонального банку або директором Генерального департаменту банкiвського нагляду".

     У зв'язку з цим абзаци другий та третiй уважати вiдповiдно абзацами третiм та четвертим;

     друге речення абзацу четвертого пiсля слiв "Державнiй митнiй службi України" доповнити словами: "за винятком лiцензiй, що наданi фiзичним особам".

     3. У додатку 1 слова "Iдентифiкацiйний код" замiнити словами "Iдентифiкацiйний номер".

Директор Департаменту валютного регулювання С.О.Яременко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
12.07.2004 N 319
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
5 серпня 2004 р. за N 982/9581

ЗМIНИ
до Правил вивезення з України i ввезення в Україну уповноваженими банками нацiональної та iноземної валюти, банкiвських металiв, бланкiв чекiв

     1. Преамбулу викласти в такiй редакцiї:

     "Цi Правила розробленi вiдповiдно до вимог статтi 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 5, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та встановлюють для уповноважених банкiв України (далi - уповноважений банк) порядок:

     вивезення за межi України банкнот iноземних держав, валюти України у виглядi банкнот (далi - валюта України), банкiвських металiв та бланкiв чекiв;

     увезення в Україну банкнот iноземних держав, валюти України, банкiвських металiв та бланкiв чекiв;

     надання Нацiональним банком України (далi - Нацiональний банк) спецiальних дозволiв на вивезення за межi України i ввезення в Україну валюти України".

     2. Глави 1, 2, 5 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Вивезення за межi України банкнот iноземних держав

     1.1. Уповноважений банк, що має письмовий дозвiл Нацiонального банку на вiдкриття кореспондентських рахункiв у банках (нерезидентах) в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними, має право вивозити за межi України банкноти iноземних держав для пiдкрiплення власного кореспондентського рахунку, який вiдкрито в iноземному банку, у тому числi: зношенi та пошкодженi банкноти iноземних держав, а також вилученi з обiгу або такi, що вилучаються з нього, але пiдлягають обмiну на банкноти iноземних держав, якi перебувають в обiгу. Вивезення банкнот iноземних держав за межi України здiйснюється з дотриманням лiквiдностi на рiвнi, установленому Нацiональним банком.

     1.2. Уповноважений банк здiйснює вивезення банкнот iноземних держав на пiдставi договору з iноземним банком-кореспондентом про прийняття останнiм банкнот iноземних держав i зарахування цiєї валюти на кореспондентський рахунок уповноваженого банку або договору про кореспондентськi вiдносини з iноземним банком, який передбачає можливiсть здiйснення зазначеної операцiї.

     Якщо договiр, на пiдставi якого здiйснюється вивезення за межi України банкнот iноземних держав, укладений iноземною мовою, то має бути нотарiально засвiдчений переклад цього договору на українську мову.

     1.3. Пiсля вивезення за межi України банкнот iноземних держав та зарахування цiєї валюти на власний кореспондентський рахунок банку уповноважений банк зобов'язаний подати до вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв з дати зарахування на кореспондентський рахунок банку:

     копiю вантажної митної декларацiї, опис вивезених банкнот iноземних держав за їх номiналами (додається до вантажної митної декларацiї);

     виписку про зарахування банкнот iноземних держав на кореспондентський рахунок уповноваженого банку.

     Копiя вантажної митної декларацiї та виписка засвiдчуються пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     Подання цих документiв здiйснюється виключно шляхом їх пересилання пiдприємствами поштового зв'язку України з обов'язковим повiдомленням про вручення.

     1.4. Уповноважений банк зобов'язаний звiтувати перед Нацiональним банком про фактичне вивезення банкнот iноземних держав за формою i в порядку, установленими Нацiональним банком.

     2. Вивезення за межi України банкiвських металiв

     2.1. Уповноважений банк, що має письмовий дозвiл Нацiонального банку на здiйснення операцiй з банкiвськими металами на мiжнародних ринках, має право вивозити за межi України банкiвськi метали з метою зарахування на власний кореспондентський або депозитний рахунок, вiдкритий в iноземному банку, або для продажу нерезиденту. Вивезення банкiвських металiв за межi України здiйснюється з дотриманням лiквiдностi на рiвнi, установленому Нацiональним банком.

     2.2. Уповноважений банк здiйснює вивезення банкiвських металiв на пiдставi договору з iноземним банком, який передбачає прийняття останнiм банкiвських металiв i їх зарахування на кореспондентський або депозитний рахунок уповноваженого банку, який вiдкритий в iноземному банку, або на пiдставi пiдтвердження iноземного банку про вiдкриття уповноваженому банку кореспондентського або депозитного рахунку з метою зарахування банкiвських металiв на цей рахунок, або договору про продаж нерезиденту банкiвських металiв.

     Якщо договiр, на пiдставi якого здiйснюється вивезення за межi України банкiвських металiв, укладений iноземною мовою, то повинен бути нотарiально засвiдчений переклад цього договору на українську мову.

     2.3. Пiсля вивезення за межi України банкiвських металiв з метою їх розмiщення на власному рахунку уповноважений банк зобов'язаний подати до вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв з дати зарахування банкiвських металiв на його рахунок:

     копiю вантажної митної декларацiї, опис вивезених банкiвських металiв iз зазначенням виду, вигляду, ваги та проби (додається до вантажної митної декларацiї);

     виписку про зарахування банкiвських металiв на вiдповiдний рахунок уповноваженого банку.

     Копiя вантажної митної декларацiї та виписка засвiдчуються пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     2.4. Пiсля вивезення за межi України банкiвських металiв з метою їх продажу на мiжнародних ринках уповноважений банк зобов'язаний подати до вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв з дати складання акта (або iншого документа) про набуття нерезидентом права власностi на банкiвськi метали:

     копiю вантажної митної декларацiї, опис вивезених банкiвських металiв iз зазначенням виду, вигляду, ваги та проби (додається до вантажної митної декларацiї);

     копiю акта (або iншого документа) про набуття нерезидентом права власностi на банкiвськi метали;

     виписку про зарахування на кореспондентський рахунок уповноваженого банку в iноземному банку суми коштiв, отриманих вiд продажу банкiвських металiв.

     Копiї вантажної митної декларацiї, акта та виписка засвiдчуються пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     2.5. Подання зазначених у цiй главi документiв здiйснюється виключно шляхом їх пересилання пiдприємствами поштового зв'язку України з обов'язковим повiдомленням про вручення.

     2.6. Уповноважений банк зобов'язаний звiтувати перед Нацiональним банком про фактичне вивезення банкiвських металiв за формою i в порядку, установленими Нацiональним банком";

     "5. Увезення в Україну та вивезення за межi України бланкiв чекiв

     5.1. Уповноважений банк має право ввозити в Україну бланки дорожнiх чекiв мiжнародних платiжних систем та вивозити нереалiзованi бланки дорожнiх чекiв мiжнародних платiжних систем за наявностi письмового дозволу Нацiонального банку на здiйснення операцiй з валютними цiнностями.

     Бланки iнших чекiв (крiм дорожнiх чекiв мiжнародних платiжних систем) можуть бути ввезенi уповноваженим банком в Україну лише на пiдставi окремого нормативно-правового акта Нацiонального банку України, яким має обумовлюватися порядок їх вивезення, якщо вони не будуть реалiзованi.

     Увезення в Україну бланкiв чекiв та вивезення з України нереалiзованих бланкiв чекiв здiйснюються з дотриманням лiквiдностi на рiвнi, установленому Нацiональним банком.

     5.2. Пiсля ввезення в Україну бланкiв чекiв або вивезення з України нереалiзованих бланкiв чекiв уповноважений банк зобов'язаний подати до вiдповiдного територiального управлiння Нацiонального банку в строк не бiльше нiж 10 робочих днiв:

     копiю договору уповноваженого банку з iноземним банком (iноземною компанiєю), на пiдставi якого здiйснюється ввезення в Україну бланкiв чекiв та/або вивезення з України нереалiзованих бланкiв чекiв;

     копiю вантажної митної декларацiї;

     iнформацiю щодо найменування чекiв, назви i мiсцезнаходження iноземної компанiї (iноземного банку) - емiтента, загальної суми, мети ввезення або вивезення бланкiв чекiв;

     копiю прибуткових касових документiв про зарахування ввезених бланкiв чекiв на балансовi (позабалансовi) рахунки банку або копiю видаткових касових документiв про списання вивезених нереалiзованих бланкiв чекiв з балансових (позабалансових) рахункiв банку.

     Копiї вантажної митної декларацiї, прибуткових та видаткових касових документiв, iнформацiя щодо чекiв засвiдчуються пiдписом головного бухгалтера уповноваженого банку та вiдбитком печатки банку.

     Подання цих документiв здiйснюється виключно шляхом їх пересилання пiдприємствами поштового зв'язку України з обов'язковим повiдомленням про вручення.

     Якщо договiр, на пiдставi якого здiйснюється ввезення в Україну бланкiв чекiв або вивезення з України нереалiзованих бланкiв чекiв, укладений iноземною мовою, то має бути нотарiально засвiдчений переклад цього договору на українську мову".

     3. В абзацi першому пункту 6.3 глави 6 слово "Департаменту" замiнити словами "Генеральному департаменту банкiвського нагляду (далi - Департамент)".

     4. Главу 8 викласти в такiй редакцiї:

     "8. Порядок розгляду документiв, що потрiбнi для надання уповноваженим банкам спецiальних дозволiв на вивезення за межi України та ввезення в Україну валюти України

     8.1. Департамент у порядку черговостi отримання вiд уповноважених банкiв пакета документiв для надання спецiальних дозволiв Нацiонального банку на вивезення за межi України та ввезення в Україну валюти України (далi - спецiальнi дозволи) пiсля обов'язкової реєстрацiї цих документiв перевiряє їх комплектнiсть вiдповiдно до вимог глав 6, 7 цих Правил.

     8.2. Загальний строк розгляду Департаментом документiв для надання спецiальних дозволiв не має перевищувати 15 днiв з дати надходження зазначеного пакета документiв. Якщо Департаменту для надання спецiальних дозволiв потрiбнi додатковi документи, крiм тих, що зазначенi в главах 6, 7 цих Правил, то строк розгляду продовжується на 14 днiв з дати надходження до Департаменту додаткових документiв.

     8.3. Протягом строку розгляду пакета документiв, що передбачений пунктом 8.2 цiєї глави, Департамент надає уповноваженим банкам вiдповiднi спецiальнi дозволи чи обґрунтовану письмову вiдмову в наданнi спецiальних дозволiв за пiдписом заступника Голови Нацiонального банку, який згiдно з розподiлом повноважень мiж заступниками Голови Нацiонального банку здiйснює загальне керiвництво Департаментом.

     Оригiнали вiдповiдних спецiальних дозволiв надсилаються уповноваженим банкам (або передаються пiд пiдпис). Їх копiї надсилаються вiдповiдному територiальному управлiнню Нацiонального банку за мiсцем реєстрацiї уповноваженого банку та вiдповiдному митному органу, у якому проводитиметься митне оформлення валюти України.

     8.4. Пiдставами для вiдмови в наданнi спецiальних дозволiв та їх анулювання можуть бути:

     систематичнi порушення економiчних нормативiв (три i бiльше разiв протягом пiвроку, що передує поданню заяви), установлених Нацiональним банком;

     порушення термiнiв подання або перекручення звiтностi за операцiями з вивезення та ввезення валютних цiнностей, що регулюються цими Правилами, або вiдсутнiсть одного з документiв, зазначених у главах 6, 7 цих Правил;

     порушення вимог нормативно-правових актiв Нацiонального банку з питань валютного регулювання протягом останнiх 6 мiсяцiв, якi передують дню звернення;

     наявнiсть невикористаного (не повнiстю використаного) попередньо отриманого спецiального дозволу, до завершення строку дiї якого на час подання заяви залишилося бiльше 15 днiв;

     вiдсутнiсть реєстрацiї в територiальному управлiннi Нацiонального банку кореспондентського рахунку уповноваженого банку, вiдкритого в iноземному банку, вiдповiдно до його звернення за спецiальним дозволом на вивезення за межi України або ввезення в Україну валюти України;

     перевищення граничного лiмiту на вивезення валюти України за межi України, що затверджений Правлiнням Нацiонального банку України;

     iншi причини, пов'язанi з фiнансовим станом уповноваженого банку, iноземних банкiв, законодавством України та законодавством iноземних країн.

     8.5. Рiшення про анулювання спецiального дозволу оформляється розпорядженням за пiдписом заступника Голови Нацiонального банку України, який згiдно з розподiлом повноважень мiж заступниками Голови Нацiонального банку здiйснює загальне керiвництво Департаментом, у якому зазначається пiдстава для прийняття рiшення, дата, пiсля якої заборонено здiйснення операцiй, зазначених у спецiальному дозволi.

     Про анулювання спецiального дозволу Департамент у строк, що не перевищує п'ять днiв, у письмовiй формi повiдомляє уповноважений банк та вiдповiдний митний орган.

     Протягом трьох робочих днiв пiсля отримання такого повiдомлення уповноважений банк зобов'язаний повернути спецiальний дозвiл до Департаменту".

     5. Додатки 1-3 виключити. У зв'язку з цим додатки 4, 5 уважати вiдповiдно додатками 1, 2.

     6. У текстi цих Правил i додаткiв до них слова "контракт (угода)" у всiх вiдмiнках замiнити словом "договiр" у вiдповiдних вiдмiнках та слово "ксерокопiя" у всiх вiдмiнках замiнити словом "копiя" у вiдповiдних вiдмiнках.

     7. У пунктi 3.2, в абзацi другому пункту 4.1, в абзацi четвертому пункту 6.3, в абзацi четвертому пункту 7.3 останнє речення виключити.

Заступник директора Департаменту валютного регулювання М.О.Мельничук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.