ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕХНIЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛIТИКИ

26.10.2004 N 9668-6-4/24

 

Державна митна служба України


Щодо сертифiкацiї гуманiтарної допомоги

     На Ваш запит щодо необхiдностi проведення обов'язкової сертифiкацiї гуманiтарної допомоги повiдомляється.

     Забезпечення безпеки харчових продуктiв регулюється окремими Законами України. Зокрема, це Закони України "Про якiсть та безпеку харчових продуктiв та продовольчої сировини", "Про ветеринарну медицину", "Про карантин рослин", "Про санiтарне та епiдемiчне благополуччя населення". Цi закони встановлюють загальнi засади, що стосуються питань пiдтвердження безпеки продукцiї.

     Правовi, органiзацiйнi, соцiальнi засади отримання, надання та оформлення всiх видiв гуманiтарної допомоги, незалежно вiд того, це продукцiя легкої чи харчової промисловостi, визначенi Законом України "Про гуманiтарну допомогу" та пiдзаконними актами, якi встановлюють порядок митного оформлення, розподiлу та контролю за товарами, якi надходять як гуманiтарна допомога.

     Статтею 9 цього Закону визначенi види контролю, яким пiдлягають вантажi з гуманiтарною допомогою, є пiдставою для їх митного оформлення i вважаються достатнiми для контролю з метою пiдтвердження їх безпеки. Це санiтарний, ветеринарний, фiтосанiтарний, радiологiчний та екологiчний контроль. Проведення сертифiкацiї продукцiї, яка надходить в Україну як гуманiтарна допомога, не передбачено.

     Такий порядок проведення контролю якостi та безпеки гуманiтарної допомоги повнiстю вiдповiдає чинному законодавству.

     Враховуючи вимоги законодавства та пiдзаконних актiв з питань гуманiтарної допомоги повiдомляємо, що при поводженнi з товарами, якi надходять в Україну як гуманiтарна допомога, необхiдно керуватись Законом України "Про гуманiтарну допомогу". Тобто, пiдтвердження безпеки товарiв гуманiтарної допомоги повинно здiйснюватись контролюючими органами вiдповiдно до їх компетенцiї i пiдстав для проведення обов'язкової сертифiкацiї гуманiтарної допомоги Держспоживстандарт не знаходить.

Заступник Голови С.Черепков
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.