КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 17 листопада 2004 р. N 1569


Про забезпечення реалiзацiї деяких положень Закону України "Про зерно та ринок зерна в Українi"

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 31 серпня 2005 року N 832,
вiд 24 червня 2009 року N 626,
вiд 12 вересня 2012 року N 1077,
вiд 6 листопада 2019 року N 916,
вiд 19 травня 2021 року N 489

     Вiдповiдно до статей 36, 45, 55 i 63 Закону України "Про зерно та ринок зерна в Українi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок ведення реєстру складських документiв на зерно та зерна, прийнятого на зберiгання, що додається.

     2. Установити, що реєстр складських документiв на заставне зерно та заставного зерна, прийнятого на зберiгання, ведеться згiдно з Порядком, затвердженим пунктом 1 цiєї постанови, та з урахуванням особливостей, визначених Мiнiстерством аграрної полiтики та продовольства.

(пункт 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916, вiд 19.05.2021р. N 489)

     3. Пункт 3 втратив чиннiсть

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.08.2005р. N 832)
 
Прем'єр-мiнiстр України
В. ЯНУКОВИЧ

Iнд. 22

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 17 листопада 2004 р. N 1569

ПОРЯДОК
ведення реєстру складських документiв на зерно та зерна, прийнятого на зберiгання

     1. Реєстрацiя складських документiв на зерно та зерна, прийнятого на зберiгання, здiйснюється з метою проведення монiторингу ринку зерна i забезпечення його стабiльного функцiонування, надання юридичним та фiзичним особам iнформацiї про прийняте на зберiгання зерно та про виданi складськi документи.

     2. Основний реєстр складських документiв на зерно та зерна, прийнятого на зберiгання (далi - основний реєстр), є електронною базою даних, що формується на основi iнформацiї реєстрiв, якi ведуться на зернових складах (далi - реєстр зернового складу), через електронну мережу.

     Реєстр зернового складу ведеться в електронному виглядi та у письмовiй формi (книга реєстрацiї). Iнформацiя в електронному реєстрi та книзi реєстрацiї повинна бути iдентична.

     Форму i порядок ведення електронного реєстру та книги реєстрацiї затверджує держатель реєстру.

     3. Забезпечення ведення основного реєстру здiйснює його держатель - Мiнагрополiтики.

(пункт 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916, вiд 19.05.2021р. N 489)

     4. Адмiнiстратор основного реєстру, яким є державне пiдприємство "Держреєстри України", що належить до сфери управлiння Мiнагрополiтики:

(абзац перший пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916, вiд 19.05.2021р. N 489)

     має доступ до бази даних реєстру i вiдповiдає за її збереження;

     поставляє реєстраторам засоби програмного забезпечення для ведення реєстру в електронному виглядi;

     видає установам, органiзацiям та пiдприємствам дозвiл на користування iнформацiєю, що мiститься в основному реєстрi, а також витяги з нього.

     5. Реєстратором є зерновий склад, який виконує функцiї вiдповiдно до договору з адмiнiстратором основного реєстру i передає iнформацiю для внесення до основного реєстру, а також видає власникам зерна витяги з реєстру зернового складу.

     Форма бланкiв та порядок видачi витягiв з реєстру встановлюються держателем реєстру.

     У разi припинення за договором з адмiнiстратором основного реєстру вiдповiдних функцiй реєстратор повинен передати адмiнiстраторовi всi матерiали, пов'язанi з реєстрацiєю складських документiв.

     6. До реєстру зернового складу вноситься за порядковим номером iнформацiя про складський документ. Такий же порядковий номер зазначається у вiдповiднiй графi першого i другого примiрникiв документа. Перший примiрник передається особi, що здала зерно на зберiгання, а другий примiрник пiдшивається у книзi реєстрацiї. Власник зерна (уповноважена ним особа), якому видано складський документ, ставить пiдпис у книзi реєстрацiї.

     7. Книга реєстрацiї складається з двох частин:

     перша - реєстрацiя складських документiв на зерно та зерна, прийнятого на зберiгання;

     друга - пiдшивання другого примiрника складських документiв на зерно (окремо по кожному виду складського документа) - складських квитанцiй, простих i подвiйних складських свiдоцтв.

     8. Реєстратор зобов'язаний передати до основного реєстру iнформацiю, внесену до реєстру зернового складу, який ведеться у порядку, визначеному адмiнiстратором основного реєстру.

     9. У разi внесення змiни до запису у реєстрi зернового складу реєстратор передає адмiнiстратору основного реєстру у визначеному ним порядку вiдповiднi данi для внесення змiн до основного реєстру.

     Пiдставою для внесення змiни до запису у реєстрi зернового складу є:

     видача нового складського документа;

     погашення ранiше виданого складського документа у зв'язку з вiдвантаженням або переоформленням зерна;

     втрата складського документа;

     видача дублiката простого складського свiдоцтва;

     виявлення помилок у складському документi.

     10. Держатель складського документа (уповноважена ним особа) для внесення змiни до запису у реєстрi зернового складу може протягом строку дiї цього документа звернутися до реєстратора iз заявою про внесення змiни до вiдповiдного запису та видачу нового складського документа.

     У заявi зазначаються:

     вiдомостi про держателя складського документа (уповноважену ним особу);

     порядковий номер запису, до якого необхiдно внести змiну;

     серiя та номер складського документа;

     пiдстави для внесення змiни;

     змiна, яку пропонується внести до запису.

     11. Реєстратор пiсля надходження заяви про внесення змiни до запису у реєстрi зернового складу перевiряє достовiрнiсть наведеної в нiй iнформацiї i протягом трьох робочих днiв погашає складський документ, вносить змiну до вiдповiдного запису та видає новий документ держателю складського документа (уповноваженiй ним особi). На пiдтвердження факту отримання нового документа держатель (уповноважена ним особа) ставить пiдпис у книзi реєстрацiї.

     12. За внесення запису до реєстру зернового складу i змiни до нього справляється плата, розмiри якої встановлюються держателем реєстру.

     13. Iнформацiя, внесена до основного реєстру та реєстру зернового складу, повинна зберiгатися не менш як три роки пiсля закiнчення строку зберiгання зерна.

     14. Користування основним реєстром та реєстром зернового складу здiйснюється шляхом видачi витягiв на бланках та/або надання можливостi для доступу до певної частини електронної бази даних вiдповiдного реєстру. Пiдключення до цiєї бази даних здiйснюється адмiнiстратором основного реєстру на пiдставi договору з користувачем.

     15. Державним органам видаються витяги з основного реєстру та реєстру зернового складу на пiдставi запитiв, зроблених у зв'язку iз здiйсненням ними своїх повноважень, що визначенi законодавством.

     16. За пiдключення до електронної бази даних вiдповiдного реєстру та видачу витягiв з основного реєстру та реєстру зернового складу справляється плата, розмiри якої встановлюються держателем реєстру.

     Державнi органи та Аграрний фонд звiльняються вiд плати за видачу їм зазначених витягiв.

(абзац другий пункту 16 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.06.2009р. N 626)

     17. Кошти, що надходять вiд внесення записiв до реєстру зернового складу i змiн до них, видачi витягiв з основного реєстру та реєстру зернового складу i пiдключення до електронної бази даних вiдповiдного реєстру, зараховуються до державного бюджету.

(пункт 17 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.09.2012р. N 1077)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.