Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 1071 від 30.11.2006

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З
Київ

30.11.04 N 854


Про затвердження Примiрного положення про вiддiл контролю за перемiщенням товарiв регiональної митницi (митницi)

     З метою вдосконалення органiзацiйної роботи митних органiв з контролю за доставкою товарiв у митницi призначення наказую:

     1. Затвердити Примiрне положення про вiддiл контролю за перемiщенням товарiв регiональної митницi (митницi) (далi - Примiрне положення), що додається.

     2. Начальникам митних органiв:

     2.1. На пiдставi Примiрного положення розробити, погодити з Управлiнням органiзацiї контролю за перемiщенням вантажiв та затвердити положення про вiддiли контролю за перемiщенням товарiв регiональних митниць, митниць.

     2.2. Вiдповiдно до визначених у Примiрному положеннi завдань i функцiй здiйснити перерозподiл штатної чисельностi, особового складу, каналiв зв'язку та матерiально-технiчного забезпечення регiональних митниць, митниць, зосередивши у вiддiлах контролю за перемiщенням товарiв достатню кiлькiсть оргтехнiки та належним чином пiдготовлених фахiвцiв iз числа досвiдчених працiвникiв митних органiв.

     3. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Держмитслужби України вiд 21.01.98 N 23 "Про затвердження Типового положення про Вiддiл контролю за доставленням вантажiв регiональної митницi (митницi)".

     4. Установити, що наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля його пiдписання.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Коновченка Ю.М.

Голова Служби М.М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держмитслужби України
30.11.2004р. N 854

Примiрне положення про вiддiл контролю за перемiщенням товарiв регiональної митницi (митницi)

1. Загальнi положення

     1.1. Це Примiрне положення визначає правовий статус вiддiлу контролю за перемiщенням товарiв (далi - вiддiл), а саме: його компетенцiю (права, завдання, функцiї), та органiзацiйну структуру.

     1.2. Вiддiл є окремим структурним пiдроздiлом регiональної митницi (митницi).

     1.3. Структура й штатний розпис вiддiлу формуються з урахуванням обсягу робiт i в межах затверджених граничної чисельностi та фонду заробiтної плати регiональної митницi (митницi) за поданням начальника вiддiлу.

     1.4. Вiддiл у своїй дiяльностi керується Конституцiєю України, законами України, актами Президента України й Кабiнету Мiнiстрiв України, Митним кодексом України, Положенням про Державну митну службу України, рiшеннями колегiї та наказами Держмитслужби, Положенням про регiональну митницю (митницю), наказами регiональної митницi (митницi).

     1.5. Вiддiл органiзує виконання регiональною митницею (митницею) нормативно-правових актiв, що стосуються органiзацiї контролю за перемiщенням товарiв митною територiєю України будь-яким видом транспорту та в будь-якому режимi в митницi призначення.

     1.6. Забороняється покладати на вiддiл та на його окремих посадових осiб виконання завдань i функцiй, не передбачених цим Примiрним положенням.

2. Керiвництво та структура вiддiлу

     2.1. Безпосереднє керiвництво вiддiлом здiйснює начальник, що призначається на посаду та звiльняється з посади начальником регiональної митницi (митницi) за погодженням з Управлiнням органiзацiї контролю за перемiщенням вантажiв Держмитслужби України.

     2.2. Права, обов'язки та вiдповiдальнiсть начальника вiддiлу визначаються цим Примiрним положенням.

     2.3. Начальник вiддiлу може мати заступника, функцiональнi обов'язки якого визначаються начальником вiддiлу та затверджуються начальником регiональної митницi (митницi).

     2.4. Вiддiл пiдпорядковується безпосередньо начальнику регiональної митницi (митницi).

     2.5. У своїй структурi вiддiл має аналiтичний сектор.

     2.6. Особовий склад вiддiлу комплектується працiвниками, якi мають вищу освiту за освiтньо-квалiфiкацiйним рiвнем магiстра, спецiалiста, бакалавра й досвiд роботи в пiдроздiлах регiональної митницi (митницi). Права, обов'язки та вiдповiдальнiсть працiвникiв вiддiлу визначаються посадовими iнструкцiями, що затверджуються начальником регiональної митницi (митницi).

     2.7. Для вiдображення та закрiплення результатiв митного контролю й митного оформлення працiвники вiддiлу використовують митнi забезпечення типу 1, 2.

3. Завдання вiддiлу

     3.1. Здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, що ввозяться на митну територiю України, вивозяться з неї та прямують транзитом через цю територiю, оформленi в митному вiдношеннi регiональною митницею (митницею) i направленi в iншi митницi або з них у цю регiональну митницю (митницю), з використанням програмно-iнформацiйного комплексу Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України (далi - ЄАIС).

     3.2. Впровадження системи гарантованої доставки товарiв у митницi призначення. Забезпечення взаємодiї з учасниками процесу гарантування доставки товарiв у митницi призначення та встановлення контролю за перевезеннями товарiв iз застосуванням заходiв гарантування доставки.

     3.3. Здiйснення контролю за виконанням пiдроздiлами регiональної митницi (митницi) положень законодавчих i нормативно-правових актiв, що визначають порядок проведення митного контролю за перемiщенням товарiв територiєю України, порядок застосування механiзму гарантування доставки товарiв у митницi призначення.

     3.4. Пiдготовка пропозицiй з питань органiзацiї митного контролю за перемiщенням товарiв та застосування заходiв гарантування доставки товарiв у митницi призначення.

     3.5. Органiзацiя виконання регiональною митницею (митницею) нормативно-правових актiв, що регламентують порядок перемiщення територiєю України товарiв, а також порядок застосування механiзму гарантування доставки товарiв у митницi призначення.

     3.6. Забезпечення взаємодiї з пiдроздiлами регiональної митницi (митницi), iншими митними органами та державними органами в питаннях здiйснення контролю за перемiщеннями товарiв митною територiєю України.

     3.7. Органiзацiя виконання регiональною митницею (митницею) нормативно-правових актiв, що регламентують механiзм вiдшкодування бюджетної заборгованостi з податку на додану вартiсть за операцiями з експорту продукцiї, у частинi пiдтвердження фактичного вивезення товарiв за межi митної територiї України.

4. Функцiї вiддiлу

     Вiддiл вiдповiдно до покладених на нього завдань виконує такi функцiї:

     4.1. Здiйснює контроль за перемiщенням товарiв митною територiєю України.

     4.2. Взаємодiє з пiдроздiлами регiональної митницi (митницi), вiддiлами контролю за перемiщенням товарiв iнших митниць та державними органами в питаннях здiйснення контролю за перемiщенням товарiв митною територiєю України.

     4.3. Проводить перевiрку роботи пiдроздiлiв, у тому числi пунктiв пропуску, якими здiйснюється митне оформлення, зi здiйснення контролю за перемiщенням товарiв.

     Здiйснює перевiрку фактiв недоставки товарiв у митницi призначення. У визначених випадках складає протоколи про порушення митних правил i передає матерiали в установленому законодавством порядку до пiдроздiлу по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил регiональної митницi (митницi).

     4.4. Веде облiк перевiзникiв, що порушили зобов'язання про доставку товарiв, та готує вiдповiднi орiєнтування для митниць.

     4.5. Здiйснює збiр, систематизацiю, узагальнення й аналiз iнформацiї з метою пiдготовки матерiалiв для керiвництва регiональної митницi (митницi) та Управлiння органiзацiї контролю за перемiщенням вантажiв Держмитслужби України.

     4.6. За результатами митних розслiдувань випадкiв недоставки товарiв готує матерiали для виставлення фiнансових претензiй до Асоцiацiї мiжнародних автомобiльних перевiзникiв України щодо сплати податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв) до Держбюджету України, а також пропозицiї щодо застосування спецiальних санкцiй, передбачених Митною конвенцiєю про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП i законодавством України.

     4.7. Подає практичну допомогу пiдроздiлам регiональної митницi (митницi) з питань, визначених цим Примiрним положенням.

     4.8. Здiйснює з використанням електронно-обчислювальної технiки обробку та облiк документiв контролю за доставкою товарiв.

     4.9. Веде журнали реєстрацiї вхiдної та вихiдної кореспонденцiї.

     4.10. Уживає заходiв, спрямованих на вдосконалення системи контролю за доставкою товарiв, розробляє технологiчнi схеми й уносить на розгляд керiвництва регiональної митницi (митницi) пропозицiї з питань, що належать до компетенцiї вiддiлу.

     4.11. Проводить перевiрку фактичного вивезення товарiв за межi митної територiї України та надає на звернення учасникiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi пiдтвердження фактичного вивезення.

     4.12. Аналiзує та узагальнює позитивний досвiд регiональних митниць (митниць) в органiзацiї контролю за перемiщенням товарiв i застосуваннi механiзму гарантування доставки товарiв у митницi призначення.

     4.13. Здiйснює iнформацiйно-косультативну роботу в межах своєї компетенцiї.

5. Права начальника вiддiлу

     Начальник має право:

     5.1. Пiдписувати повiдомлення про направлення товарiв у митницi призначення та про надходження товарiв у регiональну митницю (митницю), запити щодо доставки/недоставки товарiв.

     5.2. Розглядати електроннi повiдомлення, що надходять на електронну скриньку вiддiлу, i заяви перевiзникiв про потребу змiни митницi на кордонi та продовження строкiв доставки товарiв у зв'язку з форс-мажорними обставинами тощо, приймати вiдповiднi рiшення.

     5.3. Приймати рiшення про проведення процедури скасування iнформацiї в ЄАIС та анулювання вантажних митних декларацiй згiдно iз законодавством.

     5.4. Запитувати у пiдроздiлiв регiональної митницi (митницi) та вiддiлiв контролю за перемiщенням товарiв iнших митниць i одержувати вiд них необхiдну iнформацiю.

     5.5. Одержувати в установленому порядку вiд юридичних та фiзичних осiб документи та довiдковi матерiали.

     5.6. Подавати на розгляд керiвництва регiональної митницi (митницi) пропозицiї вiдповiдно до поставлених завдань.

     5.7. Брати участь у проведеннi перевiрок iнших митниць з питань, що належать до компетенцiї вiддiлу.

     5.8. Доповiдати керiвництву регiональної митницi (митницi) про виявленi факти порушень законодавства, учинених юридичними особами чи посадовими особами митних органiв, та вносити пропозицiї щодо затримання перевiзникiв, що вчинили такi порушення, i перемiщуваних ними товарiв та щодо застосування до них санкцiй, передбачених ст. 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" i ст. 38 Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП.

     5.9. Доповiдати керiвництву регiональної митницi (митницi) про стан контролю за доставкою товарiв у митницi призначення.

     5.10. Давати доручення посадовим особам вiддiлу з питань, що належать до компетенцiї вiддiлу.

     5.11. Вимагати вiд посадових осiб вiддiлу чiткого виконання наданих доручень i поставлених завдань.

     5.12. Клопотати перед керiвництвом регiональної митницi (митницi) щодо призначення на посади працiвникiв вiддiлу, зарахування їх до кадрового резерву, а також їх заохочення й накладення стягнень на них.

     5.13. Здiйснювати попереджувально-профiлактичну роботу, спрямовану на вiдвернення й усунення причин i умов, що сприяють учиненню працiвниками вiддiлу протиправних дiй, пов'язаних зi здiйсненням ними службової дiяльностi.

6. Вiдповiдальнiсть

     Начальник та посадовi особи вiддiлу несуть персональну вiдповiдальнiсть за:

     - неякiсне виконання своїх службових обов'язкiв та недотримання посадових iнструкцiй;

     - неякiсне та несвоєчасне виконання покладених на вiддiл завдань i окремих доручень керiвництва регiональної митницi (митницi);

     - неправильне застосування положень нормативних документiв, що регламентують порядок митного оформлення товарiв, перемiщуваних митною територiєю України, та механiзм гарантування доставки товарiв у митницi призначення.

     Начальник вiддiлу вiдповiдає за стан попереджувально-профiлактичної роботи у вiддiлi.

     Посадовi особи вiддiлу, що мають оформлений згiдно з правилами допуск до роботи з таємними вiдомостями та безпосередньо працюють з документами, якi мають гриф "таємно" i "цiлком таємно", несуть особисту вiдповiдальнiсть за недотримання режиму секретностi згiдно iз законодавством.

Начальник Управлiння органiзацiї контролю за перемiщенням вантажiв В.С.Мальнов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.