ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЕКСПОРТНОГО КОНТРОЛЮ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 29 листопада 2004 року N 355


Про затвердження Iнструкцiї про порядок оформлення i використання дозвiльних документiв у галузi державного експортного контролю

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
13 грудня 2004 р. за N 1576/10175

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної служби експортного контролю України
вiд 1 липня 2009 року N 59


     На виконання Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання", у вiдповiдностi з Указом Президента України вiд 17.04.2002 N 342 "Питання Державної служби експортного контролю України" та з метою подальшого вдосконалення порядку оформлення i використання дозвiльних документiв у галузi державного експортного контролю наказую:

     1. Затвердити Iнструкцiю про порядок оформлення i використання дозвiльних документiв у галузi державного експортного контролю (далi - Iнструкцiя), що додається.

     2. Начальнику вiддiлу забезпечення дiяльностi в мiжнародних режимах експортного контролю забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому порядку.

     3. Установити, що наказ набирає чинностi на 31 день з дня державної реєстрацiї його в Мiнiстерствi юстицiї України, крiм пунктiв 5, 6, 7.

     4. Вважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Держекспортконтролю України вiд 03.08.98 N 163 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок оформлення та використання дозволiв (висновкiв) на право здiйснення вивезення, ввезення та транзиту товарiв, що вiдповiдно до законодавства пiдлягають або не пiдлягають експортному контролю", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 10.09.98 за N 560/3000.

     5. Начальнику вiддiлу iнформацiйних технологiй забезпечити:

     у тижневий термiн з дня державної реєстрацiї - розмiщення електронної копiї цього наказу на офiцiйному ВЕБ-сайтi Держекспортконтролю України; 

     у 20-тиденний термiн з дня державної реєстрацiї - приведення програмного забезпечення автоматизованої системи експортного контролю Держекспортконтролю України у вiдповiднiсть iз цим наказом.

     6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Служби.

     7. Наказ довести до вiдома спiвробiтникiв Служби.

Голова Служби О. Легейда

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної служби експортного контролю України
вiд 29 листопада 2004 р. N 355
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
13 грудня 2004 р. за N 1576/10175

IНСТРУКЦIЯ
про порядок оформлення i використання дозвiльних документiв у галузi державного експортного контролю

(У текстi Iнструкцiї та в додатках до неї слова "Держекспортконтроль України" та "свiдоцтво" в усiх вiдмiнках замiнено вiдповiдно словами "Держекспортконтроль" та "посвiдчення" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Державної служби експортного контролю України вiд 1 липня 2009 року N 59)

1. Загальнi положення

     1.1. Ця Iнструкцiя встановлює порядок оформлення та використання дозволiв i висновкiв Державної служби експортного контролю України (Держекспортконтролю) у галузi державного експортного контролю на право здiйснення мiжнародних передач зазначених у них товарiв, на пiдставi яких митними органами приймається рiшення щодо митного оформлення цих товарiв.

     1.2. Визначення термiнiв, якi вживаються у данiй Iнструкцiї, наведено у статтi 1 Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання".

     Для завдань цiєї Iнструкцiї термiни додатково вживаються в такому значеннi:

     товар - товарна номенклатура, яку внесено до дозвiльного документа;

     дозвiльний документ - документ у галузi державного експортного контролю визначеної цiєю Iнструкцiєю форми (дозвiл чи висновок Держекспортконтролю), що надає право на здiйснення вiдповiдної мiжнародної передачi товарiв зазначеному у ньому заявниковi;

     заявник - сторона у мiжнароднiй передачi товарiв, яка звернулась до Держекспортконтролю iз заявою щодо отримання дозвiльного документа на право здiйснення вiдповiдної мiжнародної передачi товарiв;

     експортер - сторона у мiжнароднiй передачi товарiв, яка здiйснює їх продаж у вiдповiдностi iз зовнiшньоекономiчним договором (контрактом), передачу на iнших законних пiдставах або тимчасове вивезення за межi територiї вiдповiдної держави;

     iмпортер - сторона у мiжнароднiй передачi товарiв, яка здiйснює їх придбання у вiдповiдностi iз зовнiшньоекономiчним договором (контрактом), ввезення на iнших законних пiдставах або тимчасово приймає товари на територiї вiдповiдної держави;

     споживач - сторона у мiжнароднiй передачi товарiв, для якої призначається товар, в iнтересах якої здiйснюється передача або надається вiдповiдна послуга.

2. Загальний порядок оформлення та використання дозвiльних документiв

     2.1. Дозвiльнi документи оформлюються Держекспортконтролем за встановленим зразком (форма дозволу наведена у додатку 1, висновку - у додатку 2 до цiєї Iнструкцiї) формату А4 з використанням визначених елементiв захисту їх вiд пiдробки i подаються заявниками до вiдповiдних митних органiв з метою проведення митного оформлення та контролю мiжнародних передач товарiв, не звiльняючи цим вiд необхiдностi подання у встановленому порядку митним органам iнших документiв для здiйснення митного оформлення та митного контролю вiдповiдно до законодавства.

     2.2. Дозвiльнi документи пiдписуються посадовими особами Держекспортконтролю в межах наданих їм повноважень i скрiплюються печаткою Держекспортконтролю.

(пункт 2.2 у редакцiї наказу Державної служби експортного контролю України вiд 01.07.2009р. N 59)

     2.3. Повний опис елементiв захисту дозвiльних документiв вiд пiдробки (до їх введення в дiю), а також зразки пiдписiв вiдповiдних посадових осiб Держекспортконтролю та вiдбиткiв печаток заздалегiдь надсилаються до Держмитслужби України для iнформування митних органiв.

     2.4. У текстi дозвiльних документiв використовуються скорочення, що вiдповiдають загальноприйнятим вимогам. У разi необхiдностi дозвiльний документ може мати вiдповiдний гриф секретностi у вiдповiдностi iз Законом України "Про державну таємницю".

3. Порядок оформлення та використання дозволiв

     3.1. Експорт або iмпорт товарiв, вiдповiднi мiжнароднi передачi яких згiдно iз законодавством пiдлягають експортному контролю, здiйснюється за умови надання суб'єктом здiйснення мiжнародної передачi товарiв до митного органу за мiсцем своєї реєстрацiї вiдповiдного дозволу Державної служби експортного контролю України.

     3.2. При заповненнi окремих граф та пунктiв дозволу (додаток 1 до цiєї Iнструкцiї) зазначається:

     Графа 1. "Дозвiл N".

     Вказується реєстрацiйний номер дозволу, що складається з 8 цифр.

     Графа 2. "Строк дiї дозволу".

     Зазначається число, мiсяць та рiк останнього дня чинностi дозволу.

     Графа 3. "Тип дозволу".

     Вказується один iз можливих типiв дозволiв: "Разовий", "Генеральний" або "Вiдкритий".

     Графа 4. "Заявник".

     Зазначається найменування заявника вiдповiдно до посвiдчення про його реєстрацiю у Держекспортконтролi (для суб'єкта здiйснення мiжнародних передач товарiв) або вiдповiдно до наданих документiв (для структурного пiдроздiлу Збройних Сил України, iнших державних органiв тощо).

(абзац другий графи 4 пункту 3.2 у редакцiї наказу Державної служби експортного контролю України вiд 01.07.2009р. N 59)

     Пункт 4.1. "Код за ЄДРПОУ".

     Вказується код заявника за Єдиним державним реєстром пiдприємств i органiзацiй України (далi - ЄДРПОУ).

     Пункт 4.2. "Мiсцезнаходження".

     Зазначається мiсцезнаходження заявника вiдповiдно до посвiдчення про його реєстрацiю у Держекспортконтролi (для суб'єкта здiйснення мiжнародних передач товарiв) або вiдповiдно до наданих документiв (для структурного пiдроздiлу Збройних Сил України, iнших державних органiв тощо).

(абзац другий пункту 4.2 графи 4 пункту 3.2 у редакцiї наказу Державної служби експортного контролю України вiд 01.07.2009р. N 59)

     Пункт 4.3. "Держава".

     Вказується назва держави, пiд юрисдикцiєю якої перебуває заявник.

     Пункт 4.4. "Код держави".

     Зазначається код держави, пiд юрисдикцiєю якої перебуває заявник, вiдповiдно до Класифiкатора держав свiту. Тут i далi за текстом вважається, що код за ЄДРПОУ зазначається тiльки для українських суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв. Iнформацiя щодо найменування або мiсцезнаходження iноземних учасникiв здiйснення мiжнародних передач товарiв подається державною або iноземною мовою, обсяг, змiст та форма її подання визначається Держекспортконтролем.

     Найменування та мiсцезнаходження суб'єкта здiйснення мiжнародних передач товарiв зазначаються вiдповiдно до посвiдчення про його реєстрацiю у Держекспортконтролi. Найменування та мiсцезнаходження iнших українських суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi наводяться у дозвiльних документах вiдповiдно до посвiдчень про їх державну реєстрацiю.

(пункт 4.4 графи 4 пункту 3.2 доповнено абзацом третiм згiдно з наказом Державної служби експортного контролю України вiд 01.07.2009р. N 59)

     Графа 5. "Експортер".

     Зазначається найменування експортера вiдповiдно до посвiдчення про його реєстрацiю у Держекспортконтролi (для суб'єкта здiйснення мiжнародних передач товарiв) або вiдповiдно до наданих документiв (для iноземного суб'єкта господарської чи iншої дiяльностi, структурного пiдроздiлу Збройних Сил України, iнших державних органiв тощо).

(абзац другий графи 5 пункту 3.2 у редакцiї наказу Державної служби експортного контролю України вiд 01.07.2009р. N 59)

     Пункт 5.1. "Код за ЄДРПОУ".

     Зазначається код експортера за ЄДРПОУ.

     Пункт 5.2. "Мiсцезнаходження".

     Вказується мiсцезнаходження експортера вiдповiдно до установчих документiв або зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     Пункт 5.3. "Держава(и)".

     Зазначається назва держави, пiд юрисдикцiєю якої перебуває експортер (назви держав, пiд юрисдикцiєю яких перебувають експортери, - у разi здiйснення iмпорту за вiдкритим дозволом).

     Пункт 5.4. "Код(и) держав(и)".

     Вказується код(и) держави або держав, пiд юрисдикцiєю якої (яких) перебуває експортер або експортери, вiдповiдно до Класифiкатора держав свiту.

     У разi здiйснення iмпорту при оформленнi вiдкритого дозволу заповнюються тiльки пункти 5.3 "Держава(и)" та 5.4 "Код(и) держав(и)" iз зазначенням, вiдповiдно, назв та кодiв держав, пiд юрисдикцiєю яких перебувають експортери. У разi вiдкритого дозволу на право здiйснення iмпорту з будь-яких держав свiту в пунктi 5.3 зазначається: "держави свiту", а пункт 5.4 не заповнюється.

     Графа 6. "Iмпортер".

     Зазначається найменування iмпортера вiдповiдно до посвiдчення про його реєстрацiю у Держекспортконтролi (для суб'єкта здiйснення мiжнародних передач товарiв) або вiдповiдно до наданих документiв (для iноземного суб'єкта господарської чи iншої дiяльностi, структурного пiдроздiлу Збройних Сил України, iнших державних органiв тощо).

(абзац другий графи 6 пункту 3.2 у редакцiї наказу Державної служби експортного контролю України вiд 01.07.2009р. N 59)

     Пункт 6.1. "Код за ЄДРПОУ".

     Вказується код iмпортера за ЄДРПОУ.

     Пункт 6.2. "Мiсцезнаходження".

     Зазначається мiсцезнаходження iмпортера вiдповiдно до посвiдчення про державну реєстрацiю або зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     Пункт 6.3. "Держава(и)".

     Вказується назва держави, пiд юрисдикцiєю якої перебуває iмпортер (назви держав, пiд юрисдикцiєю яких перебувають iмпортери, - у разi експорту за вiдкритим дозволом).

     Пункт 6.4. "Код(и) держав(и)".

     Зазначається код(и) держави або держав, пiд юрисдикцiєю якої (яких) перебуває iмпортер або iмпортери, вiдповiдно до Класифiкатора держав свiту.

     У разi здiйснення експорту графа 6, пункти 6.1 та 6.2 вiдкритого дозволу не заповнюються.

     Графа 7. "Споживач".

     Зазначається найменування споживача вiдповiдно до посвiдчення про його реєстрацiю у Держекспортконтролi (для суб'єкта здiйснення мiжнародних передач товарiв) або вiдповiдно до наданих документiв (для iноземного суб'єкта господарської чи iншої дiяльностi, структурного пiдроздiлу Збройних Сил України, iнших державних органiв тощо).

(абзац другий графи 7 пункту 3.2 у редакцiї наказу Державної служби експортного контролю України вiд 01.07.2009р. N 59)

     Пункт 7.1. "Код за ЄДРПОУ".

     Зазначається код споживача за ЄДРПОУ.

     Пункт 7.2. "Мiсцезнаходження".

     Вказується мiсцезнаходження споживача вiдповiдно до посвiдчення про державну реєстрацiю або зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     Пункт 7.3. "Держава(и)".

     Зазначається назва держави, пiд юрисдикцiєю якої перебуває споживач (назви держав, пiд юрисдикцiєю яких перебувають споживачi, - у разi здiйснення експорту за вiдкритим дозволом), вiдповiдно до Класифiкатора держав свiту.

     Пункт 7.4. "Код(и) держав(и)".

     Вказується код(и) держави (держав), пiд юрисдикцiєю якої (яких) перебуває споживач (перебувають споживачi), вiдповiдно до Класифiкатора держав свiту.

     У разi здiйснення iмпорту графа 7, пункти 7.1 та 7.2 дозволу можуть не заповнюватися, у тому числi у випадку передачi товару вiд iмпортера декiльком кiнцевим споживачам. Вiдповiдний запис може вноситись до графи 17 "Особливi умови використання дозволу та додаткова iнформацiя".

     При оформленнi вiдкритого дозволу на право здiйснення експорту графа 7 та всi її пункти можуть не заповнюватись.

     Графа 8. "Характер мiжнародної передачi".

     Зазначається один iз таких можливих видiв мiжнародної передачi товарiв, як "Експорт" або "Iмпорт".

     Графа 9. "Валюта розрахункiв".

     Вказується назва валюти розрахункiв, яка передбачена мiжнародним договором (контрактом).

     У разi передбаченого контрактом здiйснення розрахункiв одночасно у кiлькох валютах у графi 9 як валюта розрахункiв може зазначатися "Долар США", в графi 10 - її код, а в графi 11 - еквiвалент загальної вартостi товарiв за даним дозволом у доларах США.

     У разi вiдсутностi заповнення графи 11 та пункту 11.1 можуть не заповнюватись графи 9 та 10.

     Графа 10. "Код валюти розрахункiв".

     Зазначається код валюти розрахункiв у вiдповiдностi iз заповненням графи 9.

     Графа 11. "Загальна вартiсть".

     Вказується загальна вартiсть товару, який передбачається вивезти/ввезти на пiдставi дозволу у вiдповiдностi iз зовнiшньоекономiчним договором (контрактом) чи iншими документами, перелiк яких наведено у графi 16, у валютi, визначенiй у графi 9.

     Пункт 11.1 "Вартiсть".

     Зазначається вартiсть (цiна, помножена на кiлькiсть) кожного найменування товару у валютi, визначенiй у графi 9.

     В окремих випадках (у разi надання генерального або вiдкритого дозволiв, здiйснення мiжнародної передачi на безоплатнiй основi, в т. ч. надання гуманiтарної або iншої допомоги тощо, про що може зазначатися у графi 17 "Особливi умови використання дозволу та додаткова iнформацiя"), графа 11 та пункт 11.1 не заповнюються.

     Графа 12. "Найменування i повний опис товару (додаткова одиниця вимiру)".

     Вказується найменування i точний опис товарiв (у випадку разового дозволу - у вiдповiдностi до зовнiшньоекономiчного контракту, договору): найменування, основнi кiлькiснi i якiснi параметри товарiв (стандарти, ґатунки, марки, моделi, артикули, фiрмовi найменування), за якими їх можна однозначно iдентифiкувати. Необхiдний обсяг даних, що вносяться до цiєї графи, визначається Держекспортконтролем. Перед найменуванням товарiв може наводитися їх класифiкацiя: товари вiйськового призначення (ТВП) чи товари подвiйного використання (ТПВ), а також посилання на пункт нормативного документа, що є пiдставою для такої класифiкацiї.

     Разовий дозвiл протягом строку його дiї надає право на здiйснення мiжнародної передачi всiєї визначеної у ньому кiлькостi кожного з товарiв однiєю або кiлькома партiями. У графi також можуть наводитися данi щодо додаткових одиниць вимiру кiлькостi/обсягу товарiв за Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД).

     У разi здiйснення мiжнародних передач складових/запасних частин та комплектуючих до товарiв/виробiв, зазначених у графi 12, до вiдповiдного дозволу може долучатися додаток (один чи декiлька), форму якого наведено у додатку 3 до цiєї Iнструкцiї. Заповнення граф 1 - 5 додатка здiйснюється у порядку, аналогiчному заповненню граф 12, 13, 14, 15, пункту 11.1 дозволу вiдповiдно. Вартiсть у графi 5 додатка наводиться у валютi, визначенiй у графi 9 дозволу. Якщо загальну вартiсть товарiв, що включенi у додаток до дозволу, визначено у графi 11 цього дозволу, вартiсть окремих товарiв у такому додатку може не наводитися.

     Якщо перелiк вищезазначених складових/запасних частин та комплектуючих визначається вiдомiстю поставки, комплектувальною вiдомiстю, специфiкацiєю тощо, її найменування та децимальний (або iнший облiковий) номер наводяться у графi 12 дозволу без оформлення окремого додатка до цього дозволу.

     Додаток до дозволу вважається дiйсним, якщо вiн оформлений на паперi, що має такий самий тип захисту, що й вiдповiдний дозвiл, кожний аркуш його пiдписаний посадовою особою, яка має право пiдпису дозволiв, та засвiдчений вiдповiдною печаткою. У графi 12 вiдповiдного дозволу зазначаються кiлькiсть товарних позицiй, внесених у кожний iз додаткiв, та кiлькiсть аркушiв у кожному iз додаткiв.

     Графа 13. "Код за УКТЗЕД".

     Зазначаються коди за УКТЗЕД для кожного iз внесених до графи 12 дозволу найменувань товарiв вiдповiдно до вказаних заявником у його заявi. Остаточне визначення кодiв товарiв за УКТЗЕД вiдповiдно до законодавства здiйснюється митними органами при митному оформленнi, виходячи з фактичних характеристик товару.

     В окремих випадках, зокрема при визначеннi кодiв УКТЗЕД у додатку до дозволу, графа 13 може не заповнюватись.

     Графа 14. "Одиниця вимiру".

     Вказуються основнi чи додатковi одиницi вимiру кiлькостi/обсягу товару за УКТЗЕД або їх коди вiдповiдно до дiючої класифiкацiї кодiв одиниць вимiру за УКТЗЕД. Якщо у дозволi вiдсутнi кiлькiснi показники товарiв, якi передаються, графа 14 не заповнюється.

     Графа 15. "Кiлькiсть".

     Зазначається кiлькiсть/обсяг товарiв у одиницях вимiру, зазначених у графi 14, з урахуванням iнформацiї про додатковi одиницi вимiру, яка може мiститися у графi 12. Якщо зазначений у дозволi товар не має кiлькiсних показникiв, графа 15 не заповнюється.

     Графа 16. "Пiдстава для надання дозволу".

     Зазначаються дати укладення та номери зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв), реквiзити додаткiв та додаткових угод до них, у вiдповiдностi i на пiдставi яких надається дозвiл, тощо. Для генерального та вiдкритого дозволiв графа може не заповнюватись.

     Графа 17. "Особливi умови використання дозволу та додаткова iнформацiя".

     Вказується додаткова iнформацiя про умови здiйснення мiжнародної передачi вiдповiдного товару. Доцiльнiсть та обсяг заповнення даної графи визначаються Держекспортконтролем.

     У разi необхiдностi iнформацiю, призначену для заповнення окремих граф або пунктiв дозволу, може бути вмiщено у графi 17 "Особливi умови використання дозволу та додаткова iнформацiя", чи у довiльнiй формi викладено у спецiальному додатку (додатках) до дозволу, кожен з яких оформлюється, пiдписується, завiряється i надається з дотриманням тих же вимог, що i вiдповiдний дозвiл. У цьому разi вiдповiдна графа дозволу не заповнюється, а мiстить посилання на графу 17 дозволу або на додаток (додатки) до нього.

     Графа 18. "Посада, прiзвище, iнiцiали особи, яка пiдписує дозвiл".

     Зазначається дата пiдписання, посада, прiзвище та iнiцiали уповноваженої посадової особи Держекспортконтролю, яка пiдписує дозвiл, її пiдпис, завiрений печаткою Держекспортконтролю.

4. Порядок оформлення та використання висновкiв

     4.1. Тимчасове ввезення на митну територiю України, тимчасове вивезення за її межi чи транзит митною територiєю України товарiв, вiдповiднi мiжнароднi передачi яких згiдно iз законодавством пiдлягають експортному контролю, здiйснюється за умови надання заявником до митного органу за мiсцем своєї реєстрацiї (у випадку транзиту - впускної митницi) вiдповiдного висновку Державної служби експортного контролю України.

     4.2. Оформлення граф 1 - 15 висновку та їх пунктiв (додаток 2 до цiєї Iнструкцiї) здiйснюється у вiдповiдностi з вимогами, аналогiчними викладеним у роздiлi 3 цiєї Iнструкцiї, стосовно оформлення одноiменних граф та пунктiв дозволiв. При заповненнi нижченаведених граф та пунктiв висновкiв додатково враховуються такi особливостi:

     Графа 3. "Тип висновку".

     Вказується один iз можливих типiв висновку: "Разовий", "Генеральний" або "Вiдкритий".

     У разi здiйснення транзиту зазначається тiльки: "Разовий".

     Графа 4. "Заявник"

     Зазначається найменування заявника вiдповiдно до посвiдчення про його реєстрацiю у Держекспортконтролi (для суб'єкта здiйснення мiжнародних передач товарiв) або вiдповiдно до наданих документiв (для iноземного суб'єкта господарської чи iншої дiяльностi, структурного пiдроздiлу Збройних Сил України, iнших державних органiв тощо).

(пункт 4.2 доповнено графою 4 згiдно з наказом Державної служби експортного контролю України вiд 01.07.2009р. N 59)

     Графа 5. "Експортер".

     Вказується найменування експортера вiдповiдно до посвiдчення про державну реєстрацiю або зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     У разi здiйснення тимчасового ввезення з однiєї або декiлькох конкретних держав у графi 5 вiдкритого висновку заповнюються тiльки пункти 5.3 "Держава(и)" та 5.4 "Код(и) держав(и)" iз зазначенням, вiдповiдно, назв та кодiв держав-експортерiв. У разi надання вiдкритого висновку на право здiйснення тимчасового ввезення з будь-яких держав свiту у пунктi 5.3 зазначається: "держави свiту", а пункт 5.4 не заповнюється.

     Графа 6. "Iмпортер".

     Зазначається найменування iмпортера вiдповiдно до посвiдчення про державну реєстрацiю або зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     У разi здiйснення транзиту пункти 6.1, 6.2 можуть не заповнюватися.

     У разi здiйснення тимчасового вивезення у графi 6 генерального або вiдкритого висновку заповнюються тiльки пункти 6.3 "Держава(и)" та 6.4 "Код(и) держав(и)" iз зазначенням, вiдповiдно, назв та кодiв держав, пiд юрисдикцiєю яких перебувають iмпортери.

     Графа 7. "Споживач".

     Вказується найменування споживача вiдповiдно до посвiдчення про державну реєстрацiю або зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     У разi здiйснення транзиту товарiв заповнюються тiльки пункти 7.3, 7.4. Iншi пункти можуть не заповнюватися. У разi здiйснення тимчасового ввезення за генеральним або вiдкритим висновком графа 7 "Споживач" та її пункти можуть не заповнюватись.

     Графа 8."Характер мiжнародної передачi".

     Зазначається один з таких можливих видiв мiжнародної передачi товарiв, як "Тимчасове вивезення", "Тимчасове ввезення", "Транзит".

     Графа 13. "Пiдстава для надання висновку".

     Зазначаються реквiзити зовнiшньоекономiчного договору (контракту) та/або iнших документiв, на пiдставi яких надається висновок.

     Графа 14. "Особливi умови використання висновку та додаткова iнформацiя".

     У графi надається додаткова iнформацiя, пов'язана з умовами здiйснення вищезазначених мiжнародних передач вiдповiдних товарiв.

     4.3. Формою висновку не передбачено окремої графи для зазначення вартостi наведених у графi 9 висновку товарiв. Це саме стосується i оформлення додаткiв до висновку.

     4.4. Тимчасове ввезення товарiв з метою надання iноземному суб'єкту послуг з їх ремонту, обслуговування, модернiзацiї тощо, тобто з метою наступного експорту пов'язаних iз цим послуг, здiйснюється за вiдповiдним висновком Держекспортконтролю, а експорт зазначених послуг разом iз зворотним вивезенням цих товарiв здiйснюється на пiдставi дозволу Держекспортконтролю на право здiйснення експорту таких послуг.

     4.5. Завершення термiну дiї висновку Держекспортконтролю, на пiдставi якого було здiйснено тимчасове вивезення або ввезення товарiв, не є пiдставою для вiдмови у митному оформленнi при поверненнi таких товарiв, якщо iнше не зазначене у цьому висновку.

5. Особливостi оформлення, видачi та використання дозвiльних документiв

     5.1. Дозвiльнi документи можуть використовуватись виключно зазначеними у них заявниками без права передачi iншим суб'єктам зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     5.2. Про скасування або зупинення дiї наданого дозволу чи висновку у вiдповiдностi iз законодавством Держекспортконтроль оперативно iнформує Держмитслужбу України.

     5.3. Отримуючи дозвiльний документ у Державнiй службi експортного контролю України, уповноважений представник заявника перевiряє його змiст та засвiдчує правильнiсть внесених до нього даних власним пiдписом на другому примiрнику дозволу або висновку.

     5.4. Якщо дозвiл чи висновок загублено або пошкоджено, рiшення про його вiдновлення/замiну та/або подальше використання за письмовим мотивованим зверненням заявника приймається Держекспортконтролем у порядку, передбаченому для надання такого дозвiльного документа, пiсля отримання вiд заявника iнформацiї про стан фактичного використання загубленого або пошкодженого документа, завiреної пiдписом начальника або заступника начальника митного органу та оригiналом печатки цього органу.

     5.5. Виявлення митними органами розбiжностей мiж реальними та зазначеними у дозвiльних чи товаросупровiдних документах умовами здiйснення мiжнародної передачi товару є пiдставою для вiдмови у митному оформленнi такого товару.

     5.6. Про затримання митними органами товару, що перемiщується через митний кордон України на пiдставi дозволу або висновку Держекспортконтролю, з причин, пов'язаних з експортним контролем, Держмитслужба України оперативно письмово iнформує Держекспортконтроль iз зазначенням причин затримання. Рiшення про подальше використання такого дозволу чи висновку приймається Держекспортконтролем. Повiдомлення про прийняте рiшення направляється Держекспортконтролем Держмитслужбi України, а в разi скасування або зупинення дiї дозволу чи висновку вiдповiдна iнформацiя також направляється заявнику.

(пункт 5.6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної служби експортного контролю України вiд 01.07.2009р. N 59)

6. Порядок внесення змiн та доповнень до дозвiльних документiв

     6.1. Рiшення щодо доцiльностi та способу внесення змiн або доповнень до ранiше наданих дозволiв та висновкiв Держекспортконтролю в кожному конкретному випадку приймаються Державною службою експортного контролю України за обґрунтованим письмовим зверненням заявника.

     6.2. Для внесення змiн або доповнень до дозвiльного документа до початку його використання оригiнал цього документа повертається до Держекспортконтролю i пiсля отримання (за необхiдностi) та опрацювання додаткових документiв може бути оформлено новий дозвiльний документ у встановленому порядку.

     6.3. У разi часткового (не повного) використання дозвiльного документа питання щодо внесення до нього змiн, включно з продовженням термiну його дiї, розглядається Держекспортконтролем пiсля надання заявником копiї цього документа разом з iнформацiєю про стан його фактичного використання, завiреною пiдписом начальника або заступника начальника митного органу та оригiналом печатки цього органу. Внесення змiн здiйснюється шляхом оформлення нового дозвiльного документа у встановленому порядку в межах залишку товару.

     6.4. У разi, якщо iнформацiя, що мiститься у графi 13 дозволу (додаток 1 до цiєї Iнструкцiї), графi 10 висновку (додаток 2 до цiєї Iнструкцiї) чи графi 2 додатка до дозволу або висновку (додаток 3 до цiєї Iнструкцiї) вiдрiзняється вiд фактичної, митний орган самостiйно вносить данi, що вiдповiдають фактичним, до вантажної митної декларацiї пiд час митного оформлення товару на пiдставi обґрунтованого звернення заявника.

     Звернення щодо внесення зазначених змiн шляхом повторного оформлення/переоформлення ранiше наданих дозвiльних документiв Держекспортконтролем не розглядаються.

     6.5. У разi необхiдностi Держекспортконтроль може письмово повiдомляти Держмитслужбу України про змiни або доповнення до iнформацiї, внесеної до граф 16, 17 дозволу (додаток 1) або 13, 14 висновку (додаток 2 до цiєї Iнструкцiї), а також про iншi змiни, що не змiнюють сутi дозволу або висновку, для подальшого врахування при митному оформленнi вiдповiдних товарiв.

     6.6. Виправлення та пiдчистки у дозвiльних документах не допускаються.

Начальник вiддiлу iнформацiйно-аналiтичного забезпечення О. Дудко
ПОГОДЖЕНО:
В. о. Голови Державної митної служби України М. М. Iванюк

 

Додаток 1
до Iнструкцiї про порядок оформлення i використання дозвiльних документiв у галузi державного експортного контролю

Начальник вiддiлу iнформацiйно-аналiтичного забезпечення О. Дудко

 

Додаток 2
до Iнструкцiї про порядок оформлення i використання дозвiльних документiв у галузi державного експортного контролю

Начальник вiддiлу iнформацiйно-аналiтичного забезпечення О. Дудко

 

Додаток 3
до Iнструкцiї про порядок оформлення i використання дозвiльних документiв у галузi державного експортного контролю

Додаток до дозволу/висновку N

Аркуш N ___
Усього аркушiв ___

N
з/п
1. Найменування i повний опис товару
(додаткова одиниця вимiру)
2. Код за УКТЗЕД 3. Одиниця вимiру 4. Кiлькiсть 5. Вартiсть
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
6. Посада, прiзвище, iнiцiали особи, яка пiдписує додаток
_______________________ М. П. Дата
Примiтка: Додаток до висновку, як i сам висновок, не мiстить графи "Вартiсть", тому графа "Посада, прiзвище, iнiцiали особи, яка пiдписує додаток" додатка до висновку має порядковий номер 5.
  
Начальник вiддiлу iнформацiйно-аналiтичного забезпечення
О. Дудко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.