ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

11.02.2005 р. N 25/4-41.16/1325-ЕП

 

Заступнику Голови Держмитслужби України - начальнику Київської регiональної митницi
Гутнику А.Є.


Про окремi питання поставлення на облiк в митницi суб'єктiв ЗЕД

Шановний Анатолiє Євгеновичу!

     У Державнiй митнiй службi України розглянуто Ваше звернення стосовно надання роз'яснень щодо особливостей поставлення на облiк в митницях суб'єктiв ЗЕД з набуттям чинностi Закону України "Про державну реєстрацiю юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв" (далi - Закон).

     Стосовно питання в якiй митницi проводити облiк суб'єкта ЗЕД, якщо йому видано свiдоцтво про державну реєстрацiю нового зразка iз змiнами, зареєстрованими державним реєстратором iнших мiст України, повiдомляємо наступне.

     Згiдно iз статтею 5 Закону державна реєстрацiя юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комiтетi мiської ради мiста обласного значення або у районнiй, районнiй у мiстах Києвi та Севастополi державнiй адмiнiстрацiї за мiсцезнаходженням юридичної особи або за мiсцем проживання фiзичної особи - пiдприємця. У вiдповiдностi до п. 1.1. Порядку ведення облiку суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi в митних органах, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 31.05.96 N 237 i зареєстрованого в Мiн'юстi України 12.06.96 за N 292/1317 облiку в митному органi пiдлягають суб'єкти зовнiшньоекономiчної дiяльностi (ЗЕД), якi знаходяться в зонi дiяльностi цього митного органу незалежно вiд форми власностi.

     У зв'язку з цим вважаємо, що поставлення на облiк суб'єкта ЗЕД повинно проводитись в митницi, в зонi дiяльностi якої зареєстрований цей суб'єкт згiдно з вимогами Закону.

     У випадку проведення перереєстрацiї юридичних осiб або фiзичних осiб - пiдприємцiв, пов'язаної iз змiною мiсцезнаходження юридичної особи або мiсця проживання фiзичної особи - пiдприємця, поставлення на облiк здiйснюється в митницi, в зонi дiяльностi якої знаходяться суб'єкти ЗЕД iз додатковим поданням завiреної у встановленому порядку копiєю рекомендованого листа, отриманого згiдно iз частиною 6 статтi 14 Закону, про змiну мiсцезнаходження реєстрацiйної справи вiд Державного реєстратора, який отримав реєстрацiйну справу у зв'язку iз змiною мiсцезнаходження (мiсця проживання) суб'єкта ЗЕД.

     Стосовно питання яку iнформацiю вказувати у графах "податкова iнспекцiя" та "свiдоцтво платника ПДВ" облiкової картки суб'єкта ЗЕД, якщо вiн пройшов перереєстрацiю у зв'язку iз вибуттям в iнший район мiста Києва або в iнше мiсто України повiдомляємо наступне.

     Згiдно з Iнструкцiєю про порядок облiку платникiв податкiв, затвердженої наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 19.02.98 N 80 (в редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 17.11.98 N 552) i зареєстрованого в Мiн'юстi України вiд 16.03.98 за N 172/2612 юридичнi особи у 20-денний термiн пiсля одержання свiдоцтва про державну реєстрацiю, фiзичнi особи - суб'єкти пiдприємницької дiяльностi в 5-денний термiн пiсля одержання свiдоцтва про державну реєстрацiю повиннi звернутись до органу державної податкової служби за своїм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) для взяття на податковий облiк.

     Таким чином в облiкову картку суб'єкта ЗЕД повинна вноситись iнформацiя про податкову iнспекцiю та, вiдповiдно, свiдоцтво платника податкiв, у якiй цей суб'єкт став на податковий облiк за своїм останнiм мiсцем державної реєстрацiї (перереєстрацiї).

З повагою,
Заступник Голови Служби
А.Д.Войцещук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.