ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

17.03.2005р. N 25/4-14-34/2628-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     Враховуючи позицiю Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України щодо можливостi застосування вексельної форми розрахунку по сплатi податку на додану вартiсть при митному оформленнi товарiв, якi надходять на адресу пiдприємств з iноземними iнвестицiями та вiдповiдно до роз'яснень, наданих Мiнiстерством юстицiї України листом вiд 23.02.05 N 20-9-1237, повiдомляємо.

     Вiдповiдно до частини 1 статтi 10 та статтi 15 Угоди про партнерство та спiвробiтництво мiж Україною та Європейським спiвтовариством Сторони надають одна однiй режим найбiльшого сприяння у торгiвлi згiдно з пунктом 1 статтi 1 ГАТТ.

     Вироби, що походять з територiї однiєї сторони й iмпортуються на територiю iншої сторони, не пiдлягають, безпосередньо чи опосередковано, нiякому внутрiшньому оподаткуванню чи iншим внутрiшнiм зборам, що перевищують тi, якi застосовуються, безпосередньо чи опосередковано, до подiбних вiтчизняних виробiв.

     Крiм того, цим товарам надається не менш сприятливий режим, нiж той, який наданий подiбним товарам нацiонального походження щодо всiх законiв, правил i вимог, якi впливають на їх внутрiшнiй продаж, пропонування для продажу, купiвлi, транспортування, розподiл або використання.

     Також, України повинна забезпечувати виконання її мiжнародних зобов'язань, що випливають iз угод про сприяння та взаємний захист iнвестицiй, якi передбачають, що кожна Договiрна Сторона надає iнвесторам iншої Договiрної Сторони режим не менш сприятливий, нiж той, який вона надає своїм власним iнвесторам та їх iнвестицiям або iнвесторам будь-якої третьої держави та їх iнвестицiям.

     При цьому, частиною 1 статтi 9 Конституцiї України встановлено, що чиннi мiжнароднi договори, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, є частиною нацiонального законодавства України.

     Таким чином, пiдприємства, якi мають у статутному фондi iнвестицiї країн, з якими Україною укладено угоди про сприяння та взаємний захист iнвестицiй, ратифiкованi до набрання чинностi Законом України "Про податок на додану вартiсть", мають право на застосування вексельної форми сплати податку на додану вартiсть у встановленому законодавством порядку.

     Лист Держмитслужби вiд 30.06.04 N 25/4-14-34/8167-ЕП вважати таким, що втратив чиннiсть.

Заступник Голови Служби А. Войцещук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.