МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ

21.03.05 N 55-36/533

 

Державна митна служба України


     Департамент з питань координацiї державних закупiвель та державного замовлення Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України розглянув лист вiд 18.02.05 N 25/3-42/1609 щодо надання роз'яснення про застосування законодавства у сферi державних закупiвель та повiдомляє.

     Замовник може опублiкувати оголошення про проведення торгiв

     у кiнцi поточного року (якщо порядок проведення вiдповiдної процедури закупiвлi потребує опублiкування оголошення) i провести процедуру закупiвлi. Однак, варто враховувати, що згiдно статтi 26 Закону України "Про закупiвлю товарiв, робiт i послуг за державнi кошти" (далi - Закон) загальний строк здiйснення оцiнки, порiвняння та визначення переможця торгiв не повинен перевищувати 30 робочих днiв пiсля розкриття тендерних пропозицiй, а вiдповiдно до статтi 29 Закону договiр про закупiвлю укладається з переможцем торгiв не пiзнiше нiж через 21 робочий день з дня акцепту. Порушення цього термiну призводить до недiйсностi договору (стаття 34 Закону).

     Тому, замовник може провести процедуру закупiвлi виходячи з її очiкуваної рiчної вартостi за умови, що у договорi про закупiвлю та у проектi договору про закупiвлю, який є невiд'ємною складовою тендерної документацiї, (у запитi - при здiйсненнi процедури запиту цiнових пропозицiй) буде передбачений вiдповiдний порядок його виконання в залежностi вiд обсягiв реального фiнансування, передбачених у кошторисi органiзацiї. При цьому, виходячи з частини першої статтi 23 Бюджетного кодексу у договорi необхiдно обов'язково передбачити умову виникнення платiжних зобов'язань замовника при наявностi вiдповiдного бюджетного призначення.

     Якщо ж замовнику протягом року необхiдно здiйснити додаткову закупiвлю продукцiї, то вона здiйснюється на загальних засадах вiдповiдно до Закону, оскiльки додаткова закупiвля є новим предметом договору.

     Разом з цим, пунктом 45 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.02.02 N 228 "Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисiв бюджетних установ" визначено, що у разi коли бюджетний розпис на наступний рiк не затверджено в установлений законодавством термiн, в обов'язковому порядку складається тимчасовий розпис бюджету на вiдповiдний перiод. Бюджетнi установи складають на цей перiод тимчасовi iндивiдуальнi кошториси, якi затверджуються їх керiвниками. Тому, виходячи з обсягiв коштiв, затверджених у тимчасовому розписi, замовник для забезпечення оперативної потреби саме на перiод проведення вiдкритої процедури може обрати

     i провести процедуру запиту цiнових котирувань, виходячи з обсягу предмета закупiвлi на вказаний перiод.

     Подальшу процедуру вiдкритих торгiв замовник проводить без урахування обсягу зазначеної закупiвлi.

     Щодо тендерного забезпечення. Частина п'ята статтi 23 та стаття 25 Закону мiстять суперечливi норми щодо обов'язковостi або можливостi висування вимоги про внесення переможцем торгiв забезпечення виконання договору, що допускає альтернативнiсть дiй замовника в частинi їх застосування.

     Враховуючи вищевикладене, рiшення про встановлення вимоги щодо внесення забезпечення виконання договору про закупiвлю та його форми (забезпечення) замовник приймає самостiйно i на власний розсуд, виходячи з доцiльностi та економiчної ефективностi висування зазначеної вимоги.

     Крiм того, на даний час Мiнiстерство економiки та з питань європейської iнтеграцiї України розробило проект Закону України про внесення змiн до Закону України "Про закупiвлю товарiв, робiт i послуг за державнi кошти", який найближчим часом буде передано до Кабiнету Мiнiстрiв України i згiдно з яким питання внесення тендерного забезпечення буде детальнiше врегульовано, виходячи з iнтересiв держави та учасникiв торгiв.

Заступник директора департаменту з питань координацiї державних закупiвель та державного замовлення Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї Є.Мюллер
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.