ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

29.04.2005 р. N 11/3-10/4899-ЕП

 

Київська регiональна митниця


Про митне оформлення лопаток турбiн, що ввозяться з метою ремонту

     На виконання доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.05 N 13707/1-1-05 Державною митною службою України опрацьовано звернення українсько-американського дослiдного центру "Пратт i Уiтнi - Патон" вiд 11.03.05 N 21. У зв'язку з цим повiдомляємо.

     На сьогоднi, митне оформлення товарiв, що ввозяться в Україну з метою ремонту, здiйснюється в митному режимi переробки на митнiй територiї України зi сплатою ввiзного мита та податку на додану вартiсть шляхом надання митницi простого векселя вiдповiдно до положень постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.11.04 N 1524.

     Згiдно з пунктом 1 цiєї постанови випуск, обiг та погашення простих векселiв при ввезеннi (пересиланнi) на митну територiю України товарiв з метою ремонту здiйснюється у порядку, визначеному Законом України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах". При цьому, згiдно з положеннями зазначеного Закону, пiдставою для митного оформлення є копiя векселя, авiзованого (взятого на облiк) органом державної податкової служби за мiсцезнаходженням виконавця.

     За iнформацiєю ТОВ СП "Пратт i Уiтнi - Патон", поставки товару в Україну з метою ремонту плануються щоденно. При цьому, однiєю з головних вимог замовникiв є виконання ремонту товару протягом 6 годин та вiдвантаження його не пiзнiше дня, наступного за днем прибуття в Україну.

     З урахуванням викладеного, з точки зору Держмитслужби, створення належних умов дiяльностi пiдприємства можливе лише у разi застосування перiодичної митної декларацiї вiдповiдно до статтi 83 Митного кодексу України.

     Це дозволить пiдприємству протягом 30 днiв ввозити (вивозити) товари в рахунок завчасно поданої перiодичної декларацiї та виключить необхiднiсть щоденного подання ВМД. У 30-денний термiн пiсля оформлення перiодичної декларацiї пiдприємство зобов'язане подати митну декларацiю, заповнену в установленому порядку на фактичну кiлькiсть ввезеного (вивезеного) товару.

     Приймаючи до уваги, що спрощення митних процедур у даному випадку вимагає взаємодiї митних та податкових органiв, Держмитслужбою направлено вiдповiдний запит до Державної податкової адмiнiстрацiї України стосовно вирiшення питання щодо прийняття на облiк органами державної податкової служби простих векселiв, якi надаються пiдприємствами при ввезеннi товарiв з метою ремонту iз застосуванням перiодичної митної декларацiї.

     Державна податкова адмiнiстрацiя листами вiд 25.04.2005 N 4319/5/15-2416, вiд 26.04.05 N 4437/5/15-2416 пiдтримала позицiю Держмитслужби щодо використання при ремонтi товарiв режиму переробки на митнiй територiї України та доцiльностi застосування правил сплати податку на додану вартiсть, визначених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.11.2004 N 1524.

     При цьому звернула увагу, що з урахуванням специфiки податкового облiку операцiй з об'єктами, якi ввозяться без переходу права власностi до їх отримувача, пiдприємство, сплативши ПДВ при ввезеннi товару з метою ремонту, не буде мати права на податковий кредит, у зв'язку з чим, сплата податку на додану вартiсть з ввезеного товару спричинить значне фiнансове навантаження на це пiдприємство (сума податку, нарахованого при митному оформленнi товару виходячи з його митної вартостi, як це передбачено Законом, може перевищити вартiсть ремонту).

     Поряд з цим, листом вiд 27.04.2005 N 4495/5/23-5316 Державна податкова адмiнiстрацiя повiдомила Держмитслужбу, що врегулювання питань, пов'язаних iз застосуванням векселiв при митному оформленнi товарiв з поданням перiодичної митної декларацiї, потребує внесення змiн до законодавчих актiв.

     Вищезазначена iнформацiя направлена до Кабiнету Мiнiстрiв України з пропозицiєю щодо необхiдностi внесення Державною податковою адмiнiстрацiєю вiдповiдних змiн до Порядку видачi, облiку, вiдстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом пiдприємницької дiяльностi при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах, затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 25.02.2002 N 83.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.