Документ скасований: Наказ Мінфіну № 951 від 28.08.2012

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м.Київ

вiд 25.02.2002 N 83


Про затвердження Порядку видачi, облiку, вiдстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом пiдприємницької дiяльностi при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
13 березня 2002 р. за N 248/6536

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Державної податкової адмiнiстрацiї України
вiд 23 лютого 2006 року N 88,
вiд 16 лютого 2010 року N 84


     Вiдповiдно до статтi 8 Закону України "Про державну податкову службу в Українi", статтi 2 Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" та статтi 2 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" наказую:

     1. Затвердити Порядок видачi, облiку, вiдстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом пiдприємницької дiяльностi при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах (далi - Порядок), що додається.

     2. Начальнику Головного управлiння податкового аудиту та валютного контролю Гуржiю С.Г. подати цей наказ до Мiнiстерства юстицiї України для державної реєстрацiї.

     3. Начальнику Головного управлiння масово-роз'яснювальної роботи Сисоєву В.О. пiсля державної реєстрацiї наказу забезпечити його публiкацiю в засобах масової iнформацiї.

     4. Начальнику управлiння справами Коваленку В.В. у 10-денний термiн пiсля державної реєстрацiї наказу забезпечити його тиражування та надсилання до державних податкових адмiнiстрацiй в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi i Севастополi.

     5. Начальнику Головного управлiння АIС "Податки" юридичних осiб Семирзi М.I. у мiсячний термiн забезпечити розробку програмного забезпечення автоматизованого облiку та погашення векселя (письмового зобов'язання) та iмпорту даних до карток особових рахункiв платникiв податкiв.

     6. Головам державних податкових адмiнiстрацiй в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi забезпечити виконання вимог Порядку.

     7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Кальнiченка I.В.

Голова М.Я.Азаров
Погоджено:
В.о. Мiнiстра фiнансiв України А.А.Максюта
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва О.В.Кужель

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України
25.02.2002 N 83
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
13 березня 2002 р. за N 248/6536

Порядок
видачi, облiку, вiдстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом пiдприємницької дiяльностi при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах

     Цей Порядок розроблено вiдповiдно до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" (далi - Закон), Закону України вiд 21.12.2000 N 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами", iнших нормативно-правових актiв.

(абзац перший преамбули iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 23.02.2006 р. N 88)

     Дiя Порядку поширюється на всiх суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi незалежно вiд форми власностi та органiзацiйно-правової форми.

I. Загальнi положення

     1. Термiни, що використовуються в даному Порядку, мають таке значення:

     вексель - простий авальований вексель або простий вексель, що видається суб'єктом господарської дiяльностi у сплату ввiзного (вивiзного) мита, податкiв i зборiв, що справляються при ввезеннi (вивезеннi) давальницької сировини iноземним (українським) замовником на митну територiю (з митної територiї) України при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах вiдповiдно до Закону. Вексель засвiдчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити до бюджетiв або державних цiльових фондiв вiдповiдну суму коштiв у порядку та в термiни, визначенi Законом, i є податковим зобов'язанням, визначеним самостiйно векселедавцем i узгодженим вiд дня взяття на облiк векселя державною податковою iнспекцiєю за мiсцезнаходженням векселедавця.

(абзац другий пункту 1 роздiлу I iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 23.02.2006 р. N 88)

     Визначена у векселi сума податкового зобов'язання не може бути оскаржена векселедавцем в адмiнiстративному чи судовому порядку;

     письмове зобов'язання - зобов'язання в письмовiй формi, що видається суб'єктом господарської дiяльностi щодо вивезення (ввезення) готової продукцiї, яка вироблена з давальницької сировини iноземного (українського) замовника з митної територiї (на митну територiю) України, або реалiзацiї на митнiй територiї України готової продукцiї, що вироблена з давальницької сировини iноземного замовника (отримання валютної виручки вiд реалiзацiї готової продукцiї за межами митної територiї України на валютний рахунок українського замовника в уповноваженому банку України) при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах вiдповiдно до Закону;

     векселедавець - суб'єкт господарської дiяльностi, що видає вексель (письмове зобов'язання) при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах вiдповiдно до Закону;

     готова продукцiя - продукцiя (товар), вироблена з використанням давальницької сировини (крiм тiєї частини, що використовується для проведення розрахункiв за її переробку) i визначена як кiнцева у контрактi мiж замовником i виконавцем. Готова продукцiя може бути повернена у країну замовника або реалiзована замовником (чи за його дорученням виконавцем) у країнi виконавця або в iншiй країнi. У разi потреби Кабiнет Мiнiстрiв України визначає види продукцiї (товару), якi не можуть класифiкуватися як готова продукцiя;

     давальницька сировина - сировина, матерiали, напiвфабрикати, комплектуючi вироби, енергоносiї, ввезенi на митну територiю України iноземним замовником (чи закупленi iноземним замовником за iноземну валюту в Українi) або вивезенi за її межi українським замовником для використання у виробленнi готової продукцiї. Давальницька сировина не може бути придбана iноземним замовником на митнiй територiї України за нацiональну валюту України або отримана ним в результатi проведення iнших операцiй, у тому числi товарообмiнних. Право власностi на давальницьку сировину на кожному етапi її переробки, а також на вироблену з неї готову продукцiю належить замовнику;

     замовник - суб'єкт господарської дiяльностi, який надає давальницьку сировину для вироблення готової продукцiї;

     виконавець - суб'єкт господарської дiяльностi, який здiйснює операцiї з давальницькою сировиною;

     операцiя з давальницькою сировиною - операцiя з попередньої поставки сировини для її наступного перероблення (оброблення, збагачення чи використання) на готову продукцiю за вiдповiдну плату, незалежно вiд кiлькостi виконавцiв, а також етапiв (операцiй з перероблення цiєї сировини) за умови, якщо вартiсть давальницької сировини на кожному етапi переробки становить не менш як 20 вiдсоткiв загальної вартостi готової продукцiї. Операцiї, що не передбачають попередньої поставки сировини для отримання готової продукцiї або коли вартiсть сировини є меншою зазначених 20 вiдсоткiв, не вважаються операцiями з давальницькою сировиною;

     операцiя з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах - операцiя з перероблення (оброблення, збагачення чи використання) давальницької сировини в результатi технологiчного процесу iз змiною коду по УКТ ЗЕД (незалежно вiд кiлькостi виконавцiв), а також етапiв (операцiй з перероблення цiєї сировини) з метою отримання готової продукцiї за вiдповiдну плату. До операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах належать операцiї, в яких сировина замовника на конкретному етапi переробки, а також на заключному, є основним матерiалом та її вартiсть становить не менш як 20 вiдсоткiв загальної вартостi готової продукцiї, при цьому обов'язковим є попереднє здiйснення поставки виконавцю давальницької сировини вiдносно повернення виготовленої з неї готової продукцiї замовнику. При розрахунку вартостi давальницької сировини у вартостi готової продукцiї враховуються вартiсть всiєї вивезеної (ввезеної) давальницької сировини та витрати по доставцi цiєї сировини до виконавця;

     форс-мажорнi обставини - непередбаченi та непереборнi подiї, що вiдбуваються незалежно вiд волi i бажання замовника або виконавця (вiйна, блокада, страйк, пожежа, аварiя, паводок, замерзання моря, закриття морських проток, якi трапляються на звичайному морському шляху мiж портами вiдвантаження i вивантаження, iнше стихiйне лихо, заборона експорту (iмпорту), валютнi обмеження або iншi обмеження прав власностi на сировину чи готову продукцiю, у тому числi на їх перемiщення, прийнятi державою або вiдповiдним державним органом тощо) i призводять до порушення умов укладених контрактiв, цього Закону та iнших законодавчих актiв.

ВИДАЧА ВЕКСЕЛЯ (ПИСЬМОВОГО ЗОБОВ'ЯЗАННЯ)

     2. Оформлення векселя суб'єктом господарської дiяльностi здiйснюється виключно на вексельному бланку, що вiдповiдає вимогам чинного законодавства України.

     Сума, зазначена у векселi, визначається у валютi контракту на здiйснення операцiй з давальницькою сировиною.

     3. Оформлення письмового зобов'язання суб'єктом господарської дiяльностi здiйснюється згiдно з додатком 1 до Порядку.

     4. Вексель не пiдлягає передачi шляхом iндосаменту.

     5. Мiсцем, у якому повинен вiдбутися платiж, визначається мiсцезнаходженням уповноваженого банку України, у якому вiдкрито поточний рахунок векселедавця.

     6. Векселедержателем є орган державної податкової служби, у якому суб'єкт господарської дiяльностi (векселедавець) зареєстрований як платник податкiв та який облiковує, вiдстрочує i здiйснює законодавчо передбаченi заходи щодо погашення векселя.

     7. Вексель (письмове зобов'язання) оформлюється в трьох примiрниках. До органу державної податкової служби подається оригiнал векселя. Подання ксерокопiї не припускається. Не приймається вексель (письмове зобов'язання):

     у якому невiрно встановлено термiн платежу;

     що має пiдчистки або дописки, закресленi слова (цифри), а також заповнений нерозбiрливо;

     у якому не заповненi реквiзити, обов'язковiсть заповнення яких установлена чинними нормативно-правовими актами;

     текст якого неможливо прочитати внаслiдок пошкодження.

     8. Вiдповiдальнiсть за своєчаснiсть оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання) несе векселедавець вiдповiдно до законодавства.

ОБЛIК ВЕКСЕЛЯ (ПИСЬМОВОГО ЗОБОВ'ЯЗАННЯ)

     9. Оформлений вексель (письмове зобов'язання) суб'єкт господарської дiяльностi подає для взяття на облiк до державної податкової iнспекцiї, у якiй вiн зареєстрований як платник податкiв. Узяття векселя (письмового зобов'язання) на облiк провадиться в день його подання до державної податкової iнспекцiї.

     10. Державна податкова iнспекцiя, у якiй суб'єкт господарської дiяльностi зареєстрований як платник податкiв, веде в електронному виглядi облiк векселя в журналi за формою згiдно з додатком 2 до Порядку та облiк письмового зобов'язання в журналi за формою згiдно з додатком 3 до Порядку.

     Прийнятий та зареєстрований вексель (письмове зобов'язання) передається для введення в базу даних з автоматизованим проведенням перевiрки даних програмним забезпеченням за конкретним алгоритмом проведення контролю за своєчасним погашенням векселя (письмового зобов'язання) до настання термiну сплати.

     Уведення в базу даних здiйснюється структурним пiдроздiлом, який визначається наказом керiвника ДПI.

     11. У державнiй податковiй iнспекцiї на зворотi векселя (письмового зобов'язання) робиться напис "УЗЯТО НА ОБЛIК" iз зазначенням дати взяття на облiк i облiкового номера та засвiдченням пiдписом начальника державної податкової iнспекцiї (заступника начальника) i печаткою державної податкової iнспекцiї.

     До облiкового номера через дефiс додається лiтера "I" в разi видачi векселя (письмового зобов'язання) українським виконавцем при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною iноземного замовника або лiтера "Е" - у разi видачi векселя (письмового зобов'язання) українським замовником при вивезеннi давальницької сировини з митної територiї України.

     Перший примiрник векселя (письмового зобов'язання) залишається у державнiй податковiй iнспекцiї. Другий та третiй примiрники векселя (письмового зобов'язання), узятi на облiк (авiзованi) податковою iнспекцiєю, повертаються суб'єкту господарської дiяльностi для пред'явлення митним органам та власного облiку.

     12. Якщо вантажна митна декларацiя на давальницьку сировину оформлюється пiзнiше вiд дня складання векселя (письмового зобов'язання), узятого на облiк державною податковою iнспекцiєю, на бажання суб'єкта господарської дiяльностi видається новий вексель (письмове зобов'язання). При цьому датою видачi нового векселя (письмового зобов'язання) визначається дата оформлення вантажної митної декларацiї на давальницьку сировину.

     Новий та первинний (попереднiй) векселi (письмовi зобов'язання) разом з копiєю вантажної митної декларацiї на давальницьку сировину подаються для взяття на облiк до державної податкової iнспекцiї, яка взяла на облiк первинний вексель (письмове зобов'язання).

     Перший примiрник нового векселя (письмового зобов'язання) та погашений первинний вексель залишаються в державнiй податковiй iнспекцiї. Другий та третiй примiрники нового векселя (письмового зобов'язання), узятi на облiк (авiзованi) державною податковою iнспекцiєю, повертаються векселедавцю для пред'явлення митним органам та власного облiку.

ПОГАШЕННЯ ВЕКСЕЛЯ (ПИСЬМОВОГО ЗОБОВ'ЯЗАННЯ)

     13. Для погашення векселя (письмового зобов'язання) векселедавець подає до державної податкової iнспекцiї заяву iз зазначенням дати взяття на облiк та облiкового номера векселя (письмового зобов'язання). Залежно вiд виду операцiї з давальницькою сировиною до заяви додаються документи, передбаченi пунктами 36; 38; 40; 42 Порядку.

     14. Погашення векселя (письмового зобов'язання) здiйснюється шляхом вiдмiтки на лицьовому боцi векселя (письмового зобов'язання) напису "ПОГАШЕНО", засвiдченого пiдписом начальника (заступника начальника) державної податкової iнспекцiї та печаткою державної податкової iнспекцiї.

     Якщо останнiй день термiну погашення векселя припадає на вихiдний або святковий день, то останнiм днем термiну вважається наступний за вихiдним або святковим робочий день.

     15. Якщо вiдповiдно до Закону вiдбувається часткове вивезення готової продукцiї за межi митної територiї України або частковий продаж готової продукцiї на територiї України, що передбачено умовами контракту, погашення векселя (письмового зобов'язання) здiйснюється на вiдповiдну частку.

     У такому разi до заяви про часткове погашення векселя (письмового зобов'язання) додаються копiя вивiзної вантажної митної декларацiї на частину вивезеної готової продукцiї або копiя ввiзної вантажної митної декларацiї на готову продукцiю (без фактичного ввезення її в Україну) та довiдки про сплату ввiзного мита, податкiв та зборiв, виданої органом державної митної служби за мiсцезнаходженням постiйного представництва iноземного замовника.

     Якщо вiдбувається частковий продаж давальницької сировини українському виконавцю з унесенням вiдповiдних змiн до зовнiшньоекономiчного контракту на переробку давальницької сировини або отримання частки давальницької сировини як плати за виконану роботу, погашення векселя (письмового зобов'язання) здiйснюється на вiдповiдну частку.

(пункт 15 роздiлу I доповнено абзацом третiм згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.02.2010р. N 84)

     У такому разi до заяви про часткове погашення векселя (письмового зобов'язання) додається копiя вантажної митної декларацiї, оформлена у митному режимi iмпорту на частину давальницької сировини, що придбавається (отримується).

(пункт 15 роздiлу I доповнено абзацом четвертим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.02.2010р. N 84)

 

     16. У разi ввезення на митну територiю України у термiн, обумовлений Законом, готової продукцiї не в повному обсязi, вексель погашається частково - вiдповiдно до обсягу ввезеної готової продукцiї. У разi ввезення на митну територiю України в термiн, обумовлений Законом, готової продукцiї та/або надходження валютної виручки за реалiзовану за межами України готову продукцiю не в повному обсязi, письмове зобов'язання погашається частково - вiдповiдно до частки ввезеної готової продукцiї чи валютної виручки.

     17. У випадках, зазначених у пунктах 15, 16 Порядку, у заявi про часткове погашення векселя обов'язково мають видiлятися окремими рядками назви та суми мита, податкiв та зборiв, якi пiдлягають погашенню.

     18. У разi непогашення простого векселя (його частки) у визначенi Законом термiни, векселедавець зобов'язаний його оплатити. При цьому на кожний вид мита, податкiв та зборiв виписується окреме платiжне доручення.

(абзац перший пункту 18 роздiлу I iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 23.02.2006 р. N 88)

     У текстi платiжного доручення додатково до встановленого зазначається таке:

"За векселем в оплату  
(зазначається вид платежу, що справляється за векселем)
вiд "__ _____________200__ року N ___".

     Пiсля оплати такого векселя вiн подається до державної податкової iнспекцiї для погашення.

(абзац четвертий пункту 18 роздiлу I iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 23.02.2006 р. N 88)

     У разi непогашення векселедавцем у визначений строк простого авальованого векселя векселедержатель може опротестувати його в неплатежi згiдно iз законодавством i протягом одного робочого дня з моменту опротестування звернутися до банку, який здiйснив аваль векселя, з вимогою про його оплату. Банк зобов'язаний не пiзнiше операцiйного дня, що настає за днем звернення векселедержателя, переказати йому зазначену у векселi суму.

(пункт 18 роздiлу I доповнено абзацом п'ятим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 23.02.2006 р. N 88)

     19. Сплата за векселем провадиться у валютi України, при цьому вексельна сума перераховується у нацiональну валюту України за курсом Нацiонального банку України, що дiяв на день платежу за векселем.

     20. Непогашений вексель, яким узятi векселедавцем податковi зобов'язання iз сплати до бюджетiв або державних цiльових фондiв мита, податкiв та зборiв у порядку та в термiни, визначенi Законом, визнається податковим боргом, стягнення якого здiйснюється вiдповiдно до вимог законодавства.

     Непогашенi суми векселя заносяться в автоматичному режимi до карток особових рахункiв окремо щодо кожного платежу, зазначеного у векселi, не пiзнiше наступного дня пiсля настання термiну оплати для облiку погашення податкового боргу.

ВIДСТРОЧЕННЯ ОПЛАТИ (ПОГАШЕННЯ) ВЕКСЕЛЯ (ПИСЬМОВОГО ЗОБОВ'ЯЗАННЯ)

     21. Вiдповiднi органи державної податкової служби можуть давати дозвiл на вiдстрочення оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання) окремим суб'єктам господарської дiяльностi, якi здiйснюють операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах. Державна податкова iнспекцiя може давати дозвiл на вiдстрочення оплати (погашення) векселя на термiн, що не перевищує 90 днiв, який у разi подальшої потреби може бути подовжений шляхом видачi суб'єкту господарської дiяльностi нового дозволу на вiдстрочення оплати векселя.

     Вiдстрочення оплати (погашення) векселя надається в межах одного бюджетного року. Загальний термiн вiдстрочення оплати (погашення) векселя не може перевищувати 270 днiв.

     При цьому дозвiл на вiдстрочення погашення письмового зобов'язання надається на термiн не бiльше 90 днiв.

     22. Для вiдстрочення оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання) векселедавець не пiзнiше нiж за п'ять робочих днiв до закiнчення термiну, на який видано вексель (письмове зобов'язання), має звернутися до державної податкової iнспекцiї, у якiй вiн зареєстрований як платник податкiв, з письмовою заявою про таке вiдстрочення та iз зобов'язанням про подальше погашення векселя (письмового зобов'язання).

     У заявi зазначається термiн, на який векселедавець просить вiдстрочення, та обгрунтовується його необхiднiсть (у разi потреби - долучаються пiдтверджувальнi документи).

     23. У разi звернення до державної податкової iнспекцiї у встановленi в попередньому пунктi термiни начальник (заступник начальника) державної податкової iнспекцiї зобов'язаний протягом п'яти робочих днiв розглянути заяву i прийняти рiшення про вiдстрочення оплати (погашення) векселiв (письмових зобов'язань) або про вiдмову у вiдстроченнi.

     Заявник по закiнченнi термiну розгляду повiдомляється про прийняте рiшення в письмовiй формi.

     24. Рiшення приймається з обов'язковим урахуванням висновку про фiнансовий стан заявника, що готується вiдповiдним структурним пiдроздiлом державної податкової iнспекцiї, на який покладено виконання цих функцiй наказом по державнiй податковiй iнспекцiї.

     Висновок зберiгається у справi платника податкiв разом iз заявою.

     25. У висновку про фiнансовий стан суб'єкта господарської дiяльностi необхiдно обов'язково вказати:

     стан розрахункiв з бюджетом;

     платоспроможнiсть;

     наявнiсть заборгованостi за експортно-iмпортними операцiями;

     своєчаснiсть подання податкових декларацiй i розрахункiв, декларацiй про валютнi цiнностi, доходи та майно, що знаходяться за межами України, та iнших обов'язкових для подання до державної податкової iнспекцiї форм звiтностi.

     26. При прийняттi рiшення про вiдмову у вiдстроченнi оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання) заявник по закiнченнi термiну розгляду повiдомляється про прийняте рiшення з обгрунтуванням причин вiдмови.

     27. При прийняттi рiшення про вiдстрочення оплати векселя оформлюється дозвiл на таке вiдстрочення на умовах податкового кредиту згiдно з додатком 4 до Порядку.

     28. При прийняттi рiшення про вiдстрочення погашення письмового зобов'язання оформлюється дозвiл на таке вiдстрочення згiдно з додатком 5 до Порядку.

     29. Вiдстрочення оплати векселя надається на умовах податкового кредиту, за користування яким векселедавець уносить плату до бюджету.

     30. Плата за користування податковим кредитом уноситься векселедавцем виходячи з облiкової ставки Нацiонального банку України вiд суми, визначеної у векселi. Розмiр облiкової ставки визначається на останнiй день перiоду, за який сплачується зазначена плата.

     31. Плата за користування податковим кредитом нараховується та сплачується щомiсяця рiвними частинами. Термiн унесення плати за користування податковим кредитом зазначається у дозволi на вiдстрочення оплати векселя.

(абзац перший пункту 31 роздiлу I iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.02.2010р. N 84)

     При видачi дозволу розмiр плати визначається iз застосуванням облiкової ставки Нацiонального банку України, яка дiє на день видачi дозволу.

     У разi змiни облiкової ставки Нацiонального банку України на останнiй день перiоду, на який надавалося вiдстрочення оплати (погашення) векселя, державною податковою iнспекцiєю здiйснюється вiдповiдний перерахунок, який у встановленiй формi (додаток 6) надсилається векселедавцю разом з податковим повiдомленням, якщо за результатами перерахунку пiдлягає доплатi в бюджет сума плати за користування податковим кредитом.

     У разi збiльшення облiкової ставки Нацiонального банку України на останнiй день перiоду, на який надавалося вiдстрочення оплати векселя, порiвняно з облiковою ставкою Нацiонального банку України, встановленою на день видачi дозволу, рiзниця мiж перерахованою та ранiше сплаченою сумою пiдлягає сплатi векселедавцем до бюджету протягом 10 днiв вiд дня отримання податкового повiдомлення.

     У разi зменшення облiкової ставки Нацiонального банку України на останнiй день перiоду, на який надавалося вiдстрочення оплати векселя, порiвняно з облiковою ставкою Нацiонального банку України, установленою на день видачi дозволу, рiзниця мiж перерахованою та ранiше сплаченою сумою пiдлягає зарахуванню за вiдповiдними платежами або поверненню суб'єкту господарської дiяльностi на пiдставi його письмової заяви в 10-денний термiн вiд дня подачi заяви.

     Сплата векселедавцем вiдповiдної щомiсячної суми за користування податковим кредитом пiдтверджується наданням до державної податкової iнспекцiї копiї платiжного документа про таку сплату.

     32. Державна податкова iнспекцiя встановлює контроль за погашенням векселя в термiни, зазначенi в дозволi на вiдстрочення, та повнотою i своєчаснiстю внесення до бюджету плати за користуванням податковим кредитом.

     У разi невнесення суб'єктом господарської дiяльностi щомiсячної плати за користування податковим кредитом державна податкова iнспекцiя в односторонньому порядку скасовує дозвiл на вiдстрочення векселя i погашає вексель шляхом стягнення вексельних сум у порядку, установленому чинним законодавством України, що регулює погашення податкового боргу.

     33. У разi погашення векселя ранiше термiну, на який видавалося вiдстрочення, державна податкова iнспекцiя проводить на день погашення перерахунок ранiше внесеної плати за користування податковим кредитом.

     Рiзниця мiж перерахованою та ранiше сплаченою сумою пiдлягає зарахуванню за вiдповiдними платежами або поверненню суб'єкту господарської дiяльностi на пiдставi його письмової заяви в 10-денний термiн вiд дня подачi заяви.

II. Особливостi видачi, облiку, погашення та вiдстрочення оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що оформлюється при ввезеннi давальницької сировини на митну територiю України iноземним замовником

     34. Давальницька сировина, що ввозиться на митну територiю України iноземним замовником, обкладається ввiзним митом, податками та зборами, що справляються при ввезеннi товарiв вiдповiдно до законодавства.

     35. Сплата зазначених податкiв, зборiв та мита (крiм митних зборiв) провадиться українським виконавцем (векселедавцем) шляхом видачi векселя з термiном платежу, установленим вiдповiдно до вимог Закону.

     36. Вексель погашається:

     у випадках, передбачених пунктами 12, 15, 16, 18 Порядку;

     при вивезеннi готової продукцiї в повному обсязi, передбаченому контрактом, за межi митної територiї України у визначенi Законом термiни та поданнi копiї вивiзної вантажної митної декларацiї з вiдмiткою митницi, яка здiйснила митне оформлення готової продукцiї, про фактичне перетинання готовою продукцiєю митного кордону України;

     при реалiзацiї готової продукцiї на митнiй територiї України та поданнi векселедавцем копiї ввiзної вантажної митної декларацiї на готову продукцiю (без фактичного ввезення її в Україну), копiї контракту, укладеного iноземним замовником з покупцем готової продукцiї, акта приймання-передавання готової продукцiї постiйним представництвом iноземного замовника, довiдки про сплату ввiзного мита, iнших податкiв та зборiв, виданої органом державної митної служби за мiсцезнаходженням постiйного представництва iноземного замовника. Зазначенi документи векселедавцю постiйне представництво iноземного замовника зобов'язане передати протягом десяти робочих днiв пiсля оформлення акта приймання-передачi готової продукцiї;

     у разi прийняття рiшення щодо нездiйснення операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах (з унесенням вiдповiдних змiн до контракту) та вивезення (повернення) давальницької сировини за межi України iноземному замовнику в тiй самiй кiлькостi, загальнiй фактурнiй вартостi, асортиментi, у яких давальницька сировина ввозилася в Україну, у встановленi Законом термiни, за умови подання копiї вивiзної вантажної митної декларацiї з вiдмiткою митницi, яка здiйснила митне оформлення давальницької сировини, про фактичне перетинання давальницькою сировиною митного кордону України;

     у разi втрати чи повного зiпсуття давальницької сировини або готової продукцiї внаслiдок форс-мажорних обставин, факт настання яких засвiдчений Торгово-промисловою палатою України або регiональними торгово-промисловими палатами, якими в разi потреби визначаються рiвень зiпсуття давальницької сировини або готової продукцiї та можливiсть її використання;

     у разi прийняття рiшення щодо змiни зовнiшньоекономiчного контракту на переробку давальницької сировини на контракт купiвлi-продажу цiєї сировини в тiй самiй кiлькостi, загальнiй фактурнiй вартостi, асортиментi, у яких давальницька сировина ввозилася в Україну, у встановленi Законом термiни, за умови подання копiї такого контракту, укладеного iноземним замовником iз покупцем давальницької сировини, копiї вантажної митної декларацiї, оформленої у митному режимi iмпорту.

(пункт 36 роздiлу II доповнено абзацом сьомим згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.02.2010р. N 84)

     37. При ввезеннi iноземним замовником на митну територiю України тих видiв давальницької сировини, що не обкладаються ввiзним митом, податками та зборами, український виконавець подає державнiй податковiй iнспекцiї письмове зобов'язання щодо вивезення готової продукцiї з митної територiї України в установленi Законом термiни.

     38. Письмове зобов'язання погашається:

     у випадках, передбачених пунктами 12; 15 Порядку;

     при вивезеннi готової продукцiї в повному обсязi, передбаченому в контрактi, з митної територiї України в зазначенi Законом термiни та поданнi копiї вивiзної вантажної митної декларацiї з вiдмiткою митницi, яка здiйснила митне оформлення готової продукцiї, про фактичне перетинання готовою продукцiєю митного кордону України;

     при реалiзацiї готової продукцiї на митнiй територiї України та поданнi виконавцем копiї ввiзної вантажної митної декларацiї на готову продукцiю (без фактичного ввезення її в Україну), копiї контракту, укладеного iноземним замовником з покупцем готової продукцiї, акта приймання-передавання готової продукцiї постiйним представництвом iноземного замовника, довiдки про сплату ввiзного мита, iнших податкiв та зборiв, виданої органом державної митної служби за мiсцезнаходженням постiйного представництва iноземного замовника. Зазначенi документи векселедавцю постiйне представництво iноземного замовника зобов'язане передати протягом десяти робочих днiв пiсля оформлення акта приймання-передавання готової продукцiї;

     у разi прийняття рiшення щодо нездiйснення операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах (з унесенням вiдповiдних змiн до контракту) та вивезення (повернення) давальницької сировини за межi України iноземному замовнику в тiй самiй кiлькостi, загальнiй фактурнiй вартостi, асортиментi, у яких давальницька сировина ввозилася в Україну, у встановленi Законом термiни за умови подання копiї вивiзної вантажної митної декларацiї з вiдмiткою митницi, яка здiйснила митне оформлення давальницької сировини, про фактичне перетинання давальницькою сировиною митного кордону України;

     у разi втрати чи повного зiпсуття давальницької сировини або готової продукцiї внаслiдок форс-мажорних обставин, факт настання яких засвiдчений Торгово-промисловою палатою України або регiональними торгово-промисловими палатами, якими в разi потреби визначаються рiвень зiпсуття давальницької сировини або готової продукцiї та можливiсть їх використання.

III. Особливостi видачi, облiку, погашення та вiдстрочення оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що оформлюється при вивезеннi давальницької сировини українського замовника за межi митної територiї України

     39. При вивезеннi українським замовником з митної територiї України тих видiв давальницької сировини, якi не обкладаються вивiзним (експортним) митом, податками та зборами, український замовник подає державнiй податковiй iнспекцiї письмове зобов'язання щодо повернення в Україну готової продукцiї, виробленої з цiєї сировини (або повернення в Україну коштiв вiд реалiзацiї готової продукцiї за межами України, крiм тiєї готової продукцiї, що виготовлена з давальницької сировини та має заборону на експорт) у встановленi Законом термiни.

     40. Письмове зобов'язання погашається:

     у випадку, передбаченому пунктами 12; 16 Порядку;

     при ввезеннi готової продукцiї в повному обсязi, передбаченому в контрактi, на митну територiю України у визначенi Законом термiни та поданнi замовником державнiй податковiй iнспекцiї копiї ввiзної вантажної митної декларацiї;

     при отриманнi в повному обсязi валютної виручки вiд реалiзацiї готової продукцiї за межами України (крiм тiєї готової продукцiї, що виготовлена з давальницької сировини та має заборону на експорт) на поточний рахунок замовника в уповноваженому банку України та поданнi українським замовником державнiй податковiй iнспекцiї довiдки уповноваженого банку України про надходження коштiв;

     у разi прийняття рiшення щодо нездiйснення операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах (з унесенням вiдповiдних змiн до контракту) та ввезення (повернення) давальницької сировини українським замовником в Україну в тiй самiй кiлькостi, загальнiй фактурнiй вартостi, асортиментi, у яких давальницька сировина вивозилася за межi України, у встановленi Законом термiни за умови подання копiї ввiзної вантажної митної декларацiї;

     у разi втрати чи повного зiпсуття давальницької сировини або готової продукцiї внаслiдок форс-мажорних обставин, факт настання яких засвiдчується Торгово-промисловою палатою України або торгово-промисловою палатою країни, де сталися втрата чи повне зiпсуття давальницької сировини або готової продукцiї.

     41. При вивезеннi українським замовником за межi митної територiї України тих видiв давальницької сировини, якi пiдлягають обкладенню вивiзним (експортним) митом, податками та зборами, їх сплата (крiм митних зборiв) провадиться українським замовником шляхом видачi простого авальованого векселя з вiдстроченням платежу на встановленi Законом термiни.

(пункт 41 роздiлу III iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 23.02.2006 р. N 88)

     42. Вексель погашається:

     у випадках, передбачених пунктами 12; 16; 18 Порядку;

     при ввезеннi готової продукцiї в повному обсязi, передбаченому в контрактi, на митну територiю України у визначенi Законом термiни та поданнi замовником державнiй податковiй iнспекцiї копiї ввiзної вантажної митної декларацiї;

     у разi прийняття рiшення щодо нездiйснення операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах (з унесенням вiдповiдних змiн до контракту) та ввезення (повернення) давальницької сировини українським замовником в Україну в тiй самiй кiлькостi, загальнiй фактурнiй вартостi, асортиментi, у яких давальницька сировина вивозилася за межi України, у встановленi Законом термiни за умови подання копiї ввiзної вантажної митної декларацiї;

     у разi втрати чи повного зiпсуття давальницької сировини або готової продукцiї внаслiдок форс-мажорних обставин, факт настання яких засвiдчується Торгово-промисловою палатою України або торгово-промисловою палатою країни, де сталася втрата чи повне зiпсуття давальницької сировини або готової продукцiї.

Начальник Головного управлiння податкового аудиту та валютного контролю С.Г.Гуржiй

 

Додаток 1
до Порядку видачi, облiку, вiдстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом господарської дiяльностi при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах
Державна податкова iнспекцiя
у __________________________

ПИСЬМОВЕ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ
 
 
(назва суб'єкта пiдприємництва, його мiсцезнаходження, код за ЄДРПОУ)

зобов'язується вiдповiдно до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" виконати вимоги зазначеного Закону щодо проведення операцiй з давальницькою сировиною у встановленi ним термiни

Iнформацiйнi вiдомостi
1. Повна назва замовника    
2. Мiсцезнаходження замовника  
3. Повна назва виконавця    
4. Мiсцезнаходження виконавця  
5. Вартiсть давальницької сировини ____________________
код валюти _________
6. Контрактна вартiсть готової продукцiї ____________________
код валюти _________
7. Дата складання письмового зобов'язання "___" ____________ 200_ року
8. Дата погашення письмового зобов'язання "___" ____________ 200_ року

 

Керiвник пiдприємства _______________ _____________________
(пiдпис) /прiзвище та iнiцiали/

     М. П.

     Примiтки:

     1. Письмове зобов'язання оформлюється на бланку заявника.

     2. Усi суми вказуються цифрами та лiтерами.

 

Додаток 2
до Порядку видачi, облiку, вiдстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом господарської дiяльностi при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах

Журнал
облiку векселiв, що застосовуються при здiйсненнi операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах

Облi-
ковий номер
Повна назва векселе-
давця
Мiсце-
знаход-
ження векселе-
давця
Код за ЄДРПОУ Дата скла-
дання век-
селя
Дата платежу за век-
селем
Код валюти Суми платежу за векселем Вiдмiтки про част-
кове пога-
шення векселя
Вiдмiтки про повне пога-
шення векселя
Ввiзне (вивiзне) мито ПДВ Акцизний збiр Iншi платежi Усього за век-
селем
код сума код сума код сума код сума      
1* 2* 3* 4* 5* 6* 7* 8* 9* 10* 11* 12* 13* 14* 15* 16* 17** 18**
                                   

____________
* При частковому погашеннi векселя заповнюються повторно пiд тим самим облiковим номером без переривання порядкової нумерацiї наступних векселiв; при цьому в роздiлi "Суми платежiв за векселем" зазначаються непогашенi суми пiсля часткового погашення.

** Зазначаються дата i номер: платiжного доручення; вантажної митної декларацiї; довiдки банку про сплату покупцем готової продукцiї ввiзного мита, податкiв та зборiв; довiдки уповноваженого банку України про надходження валютної виручки тощо.

 

Додаток 3
до Порядку видачi, облiку, вiдстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом господарської дiяльностi при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах

ЖУРНАЛ
облiку письмових зобов'язань, що застосовуються при здiйсненнi операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах

Облiковий номер Повна назва суб'єкта госпо-
дарської дiяльностi
Мiсце-
знаход-
ження суб'єкта госпо-
дарської дiяльностi
Код за ЄДРПОУ Дата скла-
дання письмо-
вого зобов'я-
зання
Дата пога-
шення письмо-
вого зобов'я-
зання
Код валюти Вартiсть Вiдмiтки про част-
кове пога-
шення письмо-
вого зобов'я-
зання
Вiдмiтка про повне пога-
шення письмо-
вого зобов'я-
зання
даваль-
ницької сиро-
вини
готової про-
дукцiї
1* 2* 3* 4* 5* 6* 7* 8* 9* 10** 11**
                     

____________
* При частковому погашеннi письмового зобов'язання заповнюються повторно пiд тим самим облiковим номером без переривання порядкової нумерацiї наступних письмових зобов'язань; при цьому в роздiлi "Вартiсть" зазначаються непогашенi суми пiсля часткового погашення.

** Зазначаються дата i номер: вантажної митної декларацiї; довiдки банку про сплату постiйним представництвом ввiзного мита, податкiв та зборiв; довiдки уповноваженого банку України про надходження валютної виручки тощо.

 

Додаток 4
до Порядку видачi, облiку, вiдстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом господарської дiяльностi при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах

ДОЗВIЛ N ____
вiд "___" ____________ 200_ року
на вiдстрочення погашення письмового зобов'язання
1. Розглянувши заяву  
(назва суб'єкта пiдприємництва, його мiсцезнаходження, код за ЄДРПОУ)

i висновок про його фiнансовий стан, вiдповiдно до Закону України вiд 04.10.2001 N 2761-III "Про внесення змiн до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" надати йому вiдстрочення погашення письмового зобов'язання, виданого "___" ____________ 200_ року, облiковий N ____.

1. Вартiсть давальницької сировини _______________
_______________
код валюти _____
2. Контрактна вартiсть готової продукцiї _______________
_______________
код валюти _____
3. Дата погашення письмового зобов'язання "___" ____________ 200_ року
4. Термiн, на який надається вiдстрочення погашення письмового зобов'язання __________ днiв.
5. Дата погашення письмового зобов'язання з урахуванням вiдстрочення "___" ____________ 200_ року

 

Начальник державної
податкової iнспекцiї
______________ ______________________
(пiдпис) /прiзвище та iнiцiали/

     М. П.

     Примiтки:

     1. Дозвiл оформлюється на бланку державної податкової iнспекцiї.

     2. Усi суми вказуються цифрами та словами.

 

Додаток 5
до Порядку видачi, облiку, вiдстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом господарської дiяльностi при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах

ДОЗВIЛ N _____
вiд "___" ____________ 200_ року
на вiдстрочення оплати векселя
1. Розглянувши заяву  
(назва суб'єкта пiдприємництва, його мiсцезнаходження, код за ЄДРПОУ)

i висновок про його фiнансовий стан, вiдповiдно до Закону України вiд 04.10.2001 N 2761-III "Про внесення змiн до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" надати йому на умовах податкового кредиту вiдстрочення погашення векселя, складеного "___" ____________ 200_ року, облiковий N ____.

1. Сума векселя у валютi контракту ________________
код валюти ______
2. Сума векселя у валютi України (за курсом НБУ на день оформлення дозволу) __________ тис. грн.
3. Дата платежу за векселем "___" ____________ 200_ року
4. Термiн, на який надається вiдстрочення платежу ________ днiв
5. Дата платежу за векселем з урахуванням вiдстрочення платежу "___" ____________ 200_ року
6. Облiкова ставка Нацiонального банку України на дату оформлення дозволу _____ вiдсоткiв
7. Облiкова ставка Нацiонального банку України на дату платежу за векселем _____ вiдсоткiв
8. Сума плати за користування
податковим кредитом, усього:
у т. ч. помiсячно:
____________
____________
____________

___________ тис. грн.
(п. 2 х п. п. 6/360 х п. 4/100)
___________ тис. грн.
___________ тис. грн.
___________ тис. грн.

    Письмове повiдомлення за результатами перерахунку суми плати за користування податковим кредитом унаслiдок змiни облiкової ставки НБУ на дату платежу за векселем надсилається податковим органом протягом 3 днiв вiд дати платежу за векселем.

Начальник державної
податкової iнспекцiї
______________ ______________________
(пiдпис) Прiзвище та iнiцiали

     М. П.

     Примiтки:

     1. Дозвiл оформлюється на бланку державної податкової iнспекцiї.

     2. Усi суми вказуються цифрами та словами.

 

Додаток 6
до Порядку видачi, облiку, вiдстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом господарської дiяльностi при здiйсненнi операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах

ПЕРЕРАХУНОК
суми плати за користування податковим кредитом

(тис. грн.)

Сума коштiв, що сплачена виконавцем як плата за користування податковим кредитом, визначена в дозволi N __ вiд ___ на вiдстрочення оплати векселя Сума векселя у валютi України за курсом НБУ на день оформ-
лення дозволу
Термiн, на який надається вiдстро-
чення платежу (днiв)
Облiкова ставка НБУ на дату платежу за векселем
(%)
Перерахована сума плати за користування податковим кредитом, виходячи з розмiру облiкової ставки НБУ на дату платежу за векселем
(гр. 2 х гр. 4/360 х гр. 3/100)
Сума коштiв, що пiдлягає
повер-
ненню або зараху-
ванню векселе-
давцю в рахунок iнших податкiв, платежiв
(гр. 1 - гр. 5)
доплатi в бюджет
(гр. 1 - гр. 5)*
1 2 3 4 5 6 7*

____________
* Векселедавцю разом з перерахунком надсилається податкове повiдомлення щодо доплати в бюджет суми коштiв за користування податковим кредитом.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.