ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

05.05.2005 р. N 11/1-37/5038-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, начальникам митниць


Щодо класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД окремих транспортних засобiв

     З метою впорядкування питань класифiкацiї транспортних засобiв, що вiдносяться до товарних позицiй 8702 - 8704 згiдно з УКТЗЕД, керуючись положеннями статтi 312 Митного кодексу України, повiдомляємо про наступне.

     З урахуванням пiдходiв УКТЗЕД до класифiкацiї транспортних засобiв, чиннi норми та вимоги до них, транспортнi засоби, залежно вiд їх типiв та призначення, подiляються на:

     а) пасажирськi, якi в залежностi вiд кiлькостi визначених виробником автомобiля мiсць для пасажирiв, класифiкуються у товарних позицiях 8702 або 8703 за УКТЗЕД;

     б) вантажо-пасажирськi, що класифiкуються у товарнiй позицiї 8703 за УКТЗЕД;

     в) вантажнi, що класифiкуються в товарнiй позицiї 8704 за УКТЗЕД;

     г) спецiального призначення (товарна позицiя 8705 за УКТЗЕД) - спецiально сконструйованi або пристосованi для розмiщення рiзних пристроїв, якi надають їм можливостi виконувати визначенi нетранспортнi функцiї, тобто основною метою застосування транспортного засобу цiєї товарної позицiї не є перевезення людей або вантажiв.

     Звертаємо увагу, що вирiшальним фактором при вiднесеннi транспортного засобу до вiдповiдної товарної позицiї УКТЗЕД, є технiчнi умови, галузь застосування й призначення, визначенi заводом-виробником при виготовленнi конкретної моделi транспортного засобу або її модифiкацiй.

     1. При класифiкацiї малотоннажних автомобiлiв, автомобiлiв з суцiльнометалевим кузовом та подвiйного призначення, транспортних засобiв сконструйованих на базi легкового автомобiля (у конструкцiї яких вiдсутнi шасi та вантажна платформа), конструктивно розрахованих як для перевезення пасажирiв так i вантажiв, у товарнiй позицiї 8703 за УКТЗЕД мають виконуватися такi критерiї:

     а) у салонi автомобiля за сидiнням водiя наявнi сидiння для пасажирiв, якi можуть бути фiксованими, складними, змонтованими на анкерному крiпленнi або виносними;

     б) наявнiсть у салонi та багажному вiддiленнi внутрiшньої обробки та пристроїв, властивих для транспортних засобiв, якi призначенi для перевезення пасажирiв;

     г) обов'язкова наявнiсть вiкон у двох бокових панелях задньої частини кузова автомобiля, бокових та заднiх дверях.

     2. При класифiкацiї малотоннажних вантажних автомобiлiв з суцiльнометалевим кузовом у товарнiй позицiї 8704 за УКТЗЕД мають виконуватися такi критерiї:

     а) наявнiсть документального пiдтвердження, що тип цього транспортного засобу вантажний (iнформацiя з паспорту заводу-виробника, технiчного паспорту тощо);

     б) наявнiсть одного ряду сидiнь (крiм випадкiв використання здвоєної кабiни на транспортному засобi з рамою або шасi);

     в) наявнiсть встановлених заводським способом постiйної панелi або бар'єра мiж мiсцем водiя й пасажирiв та багажним вiдсiком (у випадках, коли для конкретної моделi автомобiля це передбачено виробником);

     г) вiдсутнiсть розташованих позаду мiсця водiя мiсць для сидiння (в тому числi вiдкидних або розкладних) або спецiально призначених мiсць для їх крiплення (встановлення);

     д) вiдсутнiсть вiкон або не бiльше одного за сидiнням водiя, у бокових панелях задньої частини кузова автомобiля, крiм заднiх та бокових дверей (за умови використання даного транспортного засобу як вантажного, що визначено заводом-виробником).

     Малотоннажнi автомобiлi, максимально допустима маса яких дорiвнює або менше 5000 кг (наприклад, автомобiль марки ГАЗ 33023) i якi конструктивно складаються з шасi, здвоєної кабiни (у якiй позаду сидiння водiя розташовано другий ряд пасажирських сидiнь) та вантажної платформи, класифiкуються в товарнiй позицiї 8704 за УКТЗЕД за умови наявностi документального пiдтвердження (технiчного паспорта на транспортний засiб, сервiсної книжки тощо), що тип цього транспортного засобу вантажний.

     Малотоннажнi автомобiлi, призначенi як для перевезення пасажирiв (мають, як мiнiмум, ряд пасажирських сидiнь позаду сидiння водiя), так i для перевезення вантажiв i сконструйованi на базi кузова легкового автомобiля, тобто такi, у конструкцiї яких вiдсутнi шасi та вантажна платформа, класифiкуються в товарнiй позицiї 8703 за УКТЗЕД як вантажо-пасажирськi.

     Не розглядається як вирiшальний фактор при вiднесеннi транспортного засобу до тiєї або iншої товарної позицiї згiдно з УКТЗЕД показник дозволеної максимальної маси автомобiля.

     Якщо пред'явлений до митного оформлення автомобiль має змiни в конструкцiї, якi впливають на його класифiкацiю, то такi змiни повиннi бути зазначенi в технiчному паспортi на транспортний засiб. Не зареєстрованi в технiчному паспортi на транспортний засiб змiни в конструкцiї автомобiля не враховуються при його класифiкацiї для цiлей митного оформлення й такий автомобiль класифiкується з урахуванням призначення автомобiля, визначеного заводом - виробником цiєї моделi.

     Вважати вiдкликаним листи Держмитслужби України вiд 15.01.97 N 11/2-295, вiд 16.02.98 N 11/2-1533, вiд 05.06.01 N 6/21-2820, вiд 10.06.04 N 25/4-14-37/7367.

     Лист Держмитслужби України вiд 14.03.01 N 3/14-1245-ЕП застосовується у частинi, що не суперечить цьому листу.

Голова Служби В.В.Скомаровський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.