Документ скасований: Наказ № 320 від 07.09.2009

МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

НАКАЗ

19.04.2005 N 32


Про затвердження Правил видачi ветеринарних документiв на вантажi, що пiдлягають обов'язковому ветеринарно-санiтарному контролю та нагляду

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 червня 2005 р. за N 659/10939


     Вiдповiдно до Закону України "Про ветеринарну медицину" та з метою чiткої органiзацiї ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду за вантажами наказую:

     1. Затвердити Правила видачi ветеринарних документiв на вантажi, що пiдлягають обов'язковому ветеринарно-санiтарному контролю та нагляду (далi - Правила), що додаються.

     2. Начальникам управлiнь ветеринарної медицини в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi встановити суворий контроль за правильнiстю оформлення ветеринарних документiв вiдповiдно до чинного законодавства та цих Правил.

     3. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України вiд 07.08.97 N 27 "Про затвердження Правил видачi ветеринарних документiв на вантажi, що пiдлягають обов'язковому ветеринарному контролю", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 20 серпня 1997 року за N 326/2130.

     4. Управлiнню державної iнспекцiї ветеринарної медицини Державного департаменту ветеринарної медицини (Пацюк М.В.) у встановленому порядку:

     4.1. Подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4.2. Довести наказ до вiдома начальникiв управлiнь ветеринарної медицини в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi Державного департаменту ветеринарної медицини.

     5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова Державного департаменту ветеринарної медицини П.I.Вербицький

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного департаменту ветеринарної медицини, Мiнiстерства аграрної полiтики України
19.04.2005 N 32
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 червня 2005 р. за N 659/10939

ПРАВИЛА
видачi ветеринарних документiв на вантажi, що пiдлягають обов'язковому ветеринарно-санiтарному контролю та нагляду

     1. Цi Правила, розробленi вiдповiдно до Закону України "Про ветеринарну медицину", є обов'язковими для виконання всiма суб'єктами господарювання, посадовими особами та громадянами.

     2. З метою охорони територiї України вiд занесення з територiї iнших держав або карантинної зони збудникiв карантинних хвороб тварин та з метою захисту населення вiд хвороб, спiльних для тварин i людей, обов'язковому державному ветеринарно-санiтарному контролю та нагляду пiдлягають перевезення тварин, продукцiї тваринного походження, iнших об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду.

     3. Цi вантажi супроводжуються ветеринарними документами (ветеринарними свiдоцтвами, ветеринарними сертифiкатами, довiдками) установленого зразка, що видаються вiдповiдними державними установами ветеринарної медицини суб'єктам господарювання, громадянами, якi перебувають у зонi їх дiяльностi.

     Вiдповiдно до чинного законодавства та цих Правил ветеринарнi довiдки про стан здоров'я тварин мають право видавати вповноваженi спецiалiсти ветеринарної медицини недержавних установ ветеринарної медицини.

     Ветеринарнi довiдки, ветеринарнi свiдоцтва, ветеринарнi сертифiкати характеризують ветеринарно-санiтарний стан супроводжуваних вантажiв i благополуччя мiсцевостi їх походження щодо заразних хвороб тварин.

     Ветеринарнi свiдоцтва та ветеринарнi сертифiкати чиннi на територiї всiєї країни i належать до документiв одноразового використання.

     4. Ветеринарним свiдоцтвом форми N 1 супроводжуються тварини, що їх вивозять (переганяють) iз господарств вiдповiдно до додатка 1.

     Ветеринарним свiдоцтвом форми N 2 супроводжується перевезення вантажiв вiдповiдно до додаткiв 2 та 3 даних Правил.

     Ветеринарнi свiдоцтва форм N 1, 2 заповнюються українською мовою, супроводжують вантажi, якi вивозяться за межi району (мiста), при їх транспортуваннi територiєю України.

     Ветеринарнi свiдоцтва форм N 1, 2, 3 СНД заповнюються росiйською мовою та супроводжують вантажi територiєю країн СНД.

     Ветеринарними довiдками супроводжуються вантажi, якi перевозяться в межах району (мiста).

     Форми та змiст бланкiв ветеринарних документiв затверджує Голова Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України.

     Ветеринарнi документи на молокопродукти, консерви, якi виготовленi пiд державним ветеринарно-санiтарним контролем на переробних пiдприємствах Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва та Севастополя та реалiзуються в межах їх адмiнiстративних територiй, не видаються.

     Головний державний iнспектор ветеринарної медицини України може вносити змiни до змiсту та форм ветеринарних документiв, порядку замовлення, отримання, розподiлення, видачi ветеринарних документiв.

     5. Продаж племiнних тварин на внутрiшньому ринку та експорт великої рогатої худоби здiйснюються за наявностi ветеринарної картки до паспорта великої рогатої худоби.

     Перемiщення великої рогатої худоби з господарства в господарство, реалiзацiя молока та забiй тварин на м'ясо здiйснюються за наявностi прикрiплених на тварин бирок, паспорта великої рогатої худоби i ветеринарної картки до паспорта.

     При вiдправленнi тварин у кiлькостi до 5 голiв за межi України їх перелiк iз зазначенням статi, вiку й iндивiдуального номера вноситься в графу "Особливi вiдмiтки" ветеринарного свiдоцтва.

     При вiдправленнi бiльше 5 голiв тварин за межi України до ветеринарного свiдоцтва (ветеринарного сертифiката) додається опис тварин, завiрений печаткою установи, що видала ветеринарне свiдоцтво (ветеринарний сертифiкат).

     6. Ветеринарнi свiдоцтва та ветеринарнi сертифiкати, написанi чорнилом рiзного кольору або неоднаковим почерком (крiм пiдпису), рiзними шрифтами та на рiзних друкарських пристроях, а також такi, що мають виправлення, не мають пiдпису та печатки, у тому числi й дати їх видачi, або iнших вiдомостей, передбачених бланком свiдоцтва, вважаються недiйсними.

     Дозволяється заповнювати ветеринарне свiдоцтво, його дублiкат i корiнець друкарськими пристроями або кульковою ручкою пiд копiювальний папiр, пiдписуючи потiм кожен iз заповнених бланкiв свiдоцтва, дублiката i корiнця окремо.

     Ветеринарнi свiдоцтва i ветеринарнi довiдки заповнюють українською мовою, а ветеринарнi сертифiкати - українською мовою та мовою країни-експортера (iмпортера) або українською й англiйською мовами, чорнилом (пастою) або на друкувальних пристроях.

     Бланки ветеринарних документiв повиннi зберiгатись в умовах, якi унеможливлюють їх неправомiрне використання.

     Заповненi корiнцi ветеринарних свiдоцтв зберiгаються на рiвнi з документами суворої звiтностi протягом двох рокiв в архiвi державної установи ветеринарної медицини, яка вiдповiдає за їх облiк.

     В актах на списання корiнцiв ветеринарних свiдоцтв, термiн зберiгання яких закiнчився, указуються кiлькiсть та номери ветеринарних свiдоцтв.

     У разi псування бланка ветеринарного документа в процесi його оформлення (помилка, описка тощо) складається вiдповiдний акт, на пiдставi якого бланк з актом повертаються в державну установу ветеринарної медицини, яка вiдповiдає за їх зберiгання на рiвнi з документами суворої звiтностi.

     7. Право видачi ветеринарних свiдоцтв та сертифiкатiв безпосередньо або через пiдпорядкованi їм державнi установи ветеринарної медицини (структурнi пiдроздiли) надається лiкарям ветеринарної медицини:

     управлiнь ветеринарної медицини в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, мiстах обласного значення, районах;

     державних лiкарень ветеринарної медицини;

     регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi.

     8. Ветеринарнi довiдки видаються лiкарями та фельдшерами ветеринарної медицини установ державної ветеринарної медицини.

     Лiкарi ветеринарної медицини, якi працюють за лiцензiями з ветеринарної практики, пiдроздiлiв ветеринарної медицини мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади та їх територiальних органiв, видають ветеринарнi довiдки, якi засвiдчують стан здоров'я тварин зони їх обслуговування з дозволу головного державного iнспектора ветеринарної медицини району (мiста).

     Ветеринарнi довiдки, що засвiдчують епiзоотичне благополуччя молочних ферм сiльськогосподарських пiдприємств дiйснi протягом одного мiсяця, а особистих пiдсобних господарств населення - протягом трьох мiсяцiв.

     9. Право видачi ветеринарних сертифiкатiв надається органiзацiйним структурам регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi.

     На вантажi, що експортуються, пункти державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi видають ветеринарний сертифiкат замiсть ветеринарного свiдоцтва, виданого державною службою ветеринарної медицини.

     На вантажi, що надходять в Україну за iмпортом, пункти державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi, замiсть ветеринарних сертифiкатiв країни-експортера, видають ветеринарнi свiдоцтва форм N 1 та N 2.

     10. Ветеринарнi документи видаються спецiалiстами ветеринарної медицини на пiдставi звернення суб'єктiв господарювання, громадян. Пiдставою для видачi ветеринарних документiв може бути безпосереднiй огляд об'єкта державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, а також первиннi ветеринарнi документи, що характеризують ветеринарно - санiтарний стан супроводжувальних пiдконтрольних об'єктiв i благополуччя мiсцевостi їх походження. При видачi ветеринарних документiв пiдтверджується факт наявностi необхiдних дослiджень, проведення ветеринарно-санiтарної експертизи, ветеринарних обробок, карантинування тощо.

     Ветеринарнi свiдоцтва, виданi суб'єктам господарювання, громадянам зберiгаються не менше одного мiсяця з дня прибуття тварин i птицi до власникiв, а виданi на продукцiю тваринного походження - протягом перiоду її реалiзацiї.

     Пiсля розвантаження продукцiї ветеринарнi документи зберiгаються у власника (реалiзатора) продукцiї або у справах офiцiйного лiкаря ветеринарної медицини.

     Посадова особа при видачi ветеринарного документа засвiдчує тiльки те, у чому особисто переконана, або те, що пiдтверджується iншими ветеринарними документами встановленої форми, виданими ветеринарними фахiвцями, що мають право на оформлення цих документiв.

     11. Дозвiл на вивезення тварин та сировини тваринного походження за межi Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва та Севастополя погоджується з управлiннями ветеринарної медицини в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     Дозвiл на вивезення готової продукцiї тваринного походження за межi Автономної Республiки Крим, областей, мiст Києва та Севастополя погоджується з управлiннями ветеринарної медицини в районах (мiстах).

     Дозвiл на вивезення продукцiї тваринного походження на експорт погоджується з управлiннями ветеринарної медицини в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     Державний департамент ветеринарної медицини погоджує експортно-iмпортнi операцiї зi всiма видами тварин (крiм котiв та собак), племiнного яйця, малька та заплiдненої iкри риб, сперми плiдникiв, бiопрепаратiв, засобiв захисту тварин.

     12. Ветеринарнi свiдоцтва дiйснi для пред'явлення до вiдправлення протягом 5 днiв i до кiнця транспортування й строкiв реалiзацiї продукцiї при дотриманнi умов зберiгання та правил перевезення.

     Ветеринарнi документи на мед, який реалiзується на ринку, видаються два рази на рiк (весною та восени) пiсля ветеринарно-санiтарного обстеження пасiк та заповнення ветеринарно-санiтарного паспорта пасiки.

     Ветеринарнi документи на рибу та рибну продукцiю видаються на пiдставi експертного висновку державних лабораторiй ветеринарної медицини за результатами монiторингових дослiджень води, риби тощо з акваторiй вилову або певних косякiв риби.

     Ксерокопiї бланкiв ветеринарних документiв вважаються недiйсними.

     13. При виникненнi захворювання тварин на ящур, везикулярний стоматит, везикулярну хворобу свиней, чуму великої рогатої худоби, чуму дрiбних жуйних, контагiозну плевропневмонiю, заразний вузликовий дерматит, лихоманку долини Рiфт, катаральну лихоманку овець, вiспу овець i кiз, африканську чуму коней, африканську чуму свиней, класичну чуму свиней, високопатогенний грип птицi, хворобу Ньюкасла ветеринарнi свiдоцтва на перевезення (перемiщення) тварин, продуктiв та сировини тваринного походження iз однiєї територiї в iншу видаються керiвниками районних (мiських) державних лiкарень ветеринарної медицини, управлiнь ветеринарної медицини в районах (мiстах) за дозволом управлiнь ветеринарної медицини у вiдповiднiй областi або Автономнiй Республiцi Крим, на мiжобласнi (мiждержавнi) перевезення у зазначених випадках - за дозволом Державного департаменту ветеринарної медицини Мiнiстерства аграрної полiтики України. За цих умов у ветеринарному свiдоцтвi зазначаються данi про те, хто i коли дав дозвiл на перевезення, що засвiдчується пiдписом i круглою печаткою установи державної ветеринарної медицини.

     14. Обiг ветеринарних документiв повинен реєструватися в журналах облiку видачi ветеринарних свiдоцтв форм N 1, 2, 3 та ветеринарних довiдок.

     Видачу ветеринарних свiдоцтв реєструють у журналах, пронумерованих, прошнурованих, закрiплених печаткою та завiрених пiдписом керiвника iз зазначенням дати видачi, кому i на який вантаж видано, кiлькостi вантажу, суми утриманих коштiв та пiдписом лiкаря, що видав ветеринарнi свiдоцтва, тощо.

     Списки спецiалiстiв ветеринарної медицини, яким надано право видачi ветеринарних свiдоцтв та ветеринарних довiдок, затверджуються головним державним iнспектором ветеринарної медицини району (мiста).

     У списках зазначаються прiзвище, iм'я та по батьковi спецiалiста, його посада, рiк закiнчення вузу чи технiкуму, номер диплома, зразок пiдпису.

     15. При перевезеннi тварин (обов'язково зазначається кiлькiсть голiв словами), продуктiв та сировини тваринного походження залiзничним, водним i повiтряним транспортом ветеринарнi свiдоцтва (форм N 1 i N 2) оформляються комплектом: свiдоцтво, дублiкат i корiнець свiдоцтва.

     При перевезеннi залiзничним, водним або авiацiйним транспортом дублiкати свiдоцтв видають старшому провiднику, що супроводжує тварин (форма N 1), або кладуть разом з вантажем у вагон, трюм тощо (форма N 2), потiм у мiсцi призначення їх передають представникам регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi або їх структурним пiдроздiлам.

     При вiдправленнi тварин, продуктiв та сировини тваринного походження автомобiльним транспортом чи при перемiщеннi тварин дублiкат свiдоцтва не заповнюють, а ветеринарне свiдоцтво видають вiдправнику (провiднику або водiєвi) для пред'явлення на вимогу в дорозi та для передачi одержувачу в пунктi призначення.

     16. Якщо кiлькiсть пред'явлених до вiдправлення тварин або продукцiї тваринного походження не вiдповiдає кiлькостi, зазначенiй у ветеринарному свiдоцтвi, то їх (її) до вiдправлення не приймають.

     17. Особа, яка одержала ветеринарне свiдоцтво i дублiкат форми N 1 або форми N 2, розписується про їх отримання на корiнцi свiдоцтва.

     18. Спецiалiсти ветеринарної медицини отримують бланки ветеринарних документiв пiд пiдпис у державних установах ветеринарної медицини.

     19. Нагляд за дотриманням порядку видачi ветеринарних свiдоцтв, сертифiкатiв та довiдок покладається на головних державних iнспекторiв ветеринарної медицини Автономної Республiки Крим, областей та мiст Києва i Севастополя (їх заступникiв), головних державних iнспекторiв ветеринарної медицини районiв (мiст), головних державних iнспекторiв регiональних служб державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду на державному кордонi та транспортi (їх заступникiв), а також на державних iнспекторiв ветеринарної медицини iнших органiв ветеринарної медицини.

     При виявленнi ветеринарних свiдоцтв i довiдок, виданих з порушенням цих Правил, посадова особа установи державної ветеринарної медицини, яка виявила порушення, вилучає у пред'явника цей документ, про що складає вiдповiдний акт, який разом з вилученим документом направляє до управлiнь ветеринарної медицини (за мiсцем видачi документа).

Заступник голови Державного департаменту ветеринарної медицини М.В.Пацюк

 

Додаток 1
до Правил видачi ветеринарних документiв на вантажi, що пiдлягають обов'язковому ветеринарно-санiтарному контролю та нагляду

ПЕРЕЛIК
пiдконтрольних державному ветеринарно-санiтарному контролю та нагляду вантажiв, що пiдлягають супроводженню ветеринарним свiдоцтвом форми N 1

     1. Усi види тварин (сiльськогосподарських, домашнiх, диких, зоопаркових, морських, промислових, хутрових, циркових, лабораторних).

     2. Усi види птахiв (домашнiх, диких, декоративних), iнкубацiйне яйце.

     3. Живi бджоли, джмелi, люцерновi бджоли-листорiзи, декоративнi комахи.

     4. Земноводнi, рептилiї, равлики.

     5. Жива риба, раки, ракоподiбнi, молюски, жаби, морськi безхребетнi й iншi гiдробiонти, личинки риби для розведення та вирощування.

     6. Ембрiони, зиготи, сперма тварин, заплiднена iкра.

     7. Живi корми для риб, живi кокони шовкопряду.

Заступник голови Державного департаменту ветеринарної медицини М.В.Пацюк

 

Додаток 2
до Правил видачi ветеринарних документiв на вантажi, що пiдлягають обов'язковому ветеринарно-санiтарному контролю та нагляду

ПЕРЕЛIК
продукцiї тваринного походження, кормiв i кормових добавок, що пiдлягають супроводженню ветеринарним свiдоцтвом форми N 2

     1. М'ясо, отримане вiд домашнiх, диких i морських тварин i птицi (далi-тварини) та сирi продукти його переробки.

     2. Субпродукти, отриманi вiд забою тварин, шпик, жири нетопленi та топленi, кров сушена i консервована й iншi продукти продовольчого призначення.

     3. Ковбаснi вироби й iншi продукти, отриманi з м'яса.

     4. Харчовий желатин, альбумiн, казеїн.

     5. Молоко й молочнi продукти.

     6. Мед бджолиний, продукти бджiльництва.

     7. Риба, ракоподiбнi, iншi гiдробiонти та продукти їхньої переробки з харчовою i кормовою метою.

     8. Яйця птицi продовольчi, яєчний порошок i яєчний меланж.

     9. Усi види кормiв i кормових добавок для тварин, у тому числi зерно фуражне, комбiкорм, макуха, премiкси, кормовi сумiшi, жом, коренеплоди, бульбоплоди у разi їх експорту та iмпорту.

Заступник голови Державного департаменту ветеринарної медицини М.В.Пацюк

 

Додаток 3
до Правил видачi ветеринарних документiв на вантажi, що пiдлягають обов'язковому ветеринарно-санiтарному контролю та нагляду

ПЕРЕЛIК
технiчної сировини тваринного походження, кормiв i кормових добавок, що пiдлягають супроводженню ветеринарним свiдоцтвом форми N 2 територiєю України або ветеринарним свiдоцтвом форми N 3 в країни СНД

     1. Ендокринна сировина.

     2. Кишкова сировина.

     3. Субпродукти нехарчовi.

     4. Рогокопитна сировина невироблена, кiстки.

     5. Шкiряна та пушно-хутряна сировина.

     6. Мiздря й обрiзки шкiрсировини.

     7. Волосся (щетина, вовна, пух, перо тощо).

     8. Альбумiн, казеїн i желатин технiчнi.

     9. Жовч.

     10. Вiск, прополiс, маточне молочко, отрута бджолина.

     11. Отрута змiїна.

     12. Мисливськi трофеї.

     13. Корми тваринного походження.

     14. Iншi корми i кормовi добавки, у тому числi зерно фуражне, комбiкорм, макуха, премiкси, кормовi сумiшi, жом, коренеплоди, бульбоплоди.

Заступник голови Державного департаменту ветеринарної медицини М.В.Пацюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.