Документ скасований: Постанова КМУ № 1260 від 27.12.2010

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 22 червня 2005 р. N 498


Питання випуску, обiгу та погашення податкових векселiв (податкових розписок), якi видаються до отримання спирту етилового неденатурованого

     Вiдповiдно до частини двадцятої статтi 7 Закону України "Про акцизний збiр на алкогольнi напої та тютюновi вироби" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), якi видаються до отримання спирту етилового неденатурованого i є забезпеченням виконання зобов'язання iз сплати акцизного збору, що додається.

     2. Погашення векселiв, виданих до набрання чинностi цiєю постановою, здiйснюється згiдно з вимогами Порядку видачi та погашення податкових векселiв, що пiдтверджують зобов'язання iз сплати суми акцизного збору i видаються суб'єктами пiдприємницької дiяльностi у разi отримання спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на iншу пiдакцизну продукцiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 лютого 1999 р. N 275.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України Ю. ТИМОШЕНКО

Iнд. 22

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 22 червня 2005 р. N 498

ПОРЯДОК
випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), якi видаються до отримання спирту етилового неденатурованого i є забезпеченням виконання зобов'язання iз сплати акцизного збору

Загальнi питання

     1. Цей Порядок визначає механiзм випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), якi видаються суб'єктами пiдприємницької дiяльностi до отримання з акцизного складу спиртзаводу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на iншу пiдакцизну продукцiю (за винятком виноматерiалiв) (далi - спирт етиловий), та є забезпеченням виконання зобов'язання таких суб'єктiв сплатити у строк, що не перевищує 90 календарних днiв вiд дати видачi зазначених векселiв, суму акцизного збору, розраховану за ставками для цiєї продукцiї.

     2. Термiни, що використовуються в цьому Порядку, мають таке значення:

     податковий вексель, авальований банком (податкова розписка) (далi - податковий вексель) - простий вексель, авальований банком, що видається суб'єктом пiдприємницької дiяльностi - виробником пiдакцизної продукцiї до отримання з акцизного складу спиртзаводу спирту етилового i є забезпеченням виконання ним зобов'язання сплатити у строк, що не перевищує 90 календарних днiв вiд дати видачi такого векселя, суму акцизного збору;

     векселедавець - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi - виробник пiдакцизної продукцiї, який отримує спирт етиловий для переробки на iншу пiдакцизну продукцiю;

     векселедержатель - орган державної податкової служби за мiсцезнаходженням векселедавця;

     аваль - вексельне поручительство, згiдно з яким банк бере на себе вiдповiдальнiсть за оплату податкового векселя перед векселедержателем i яке оформляється шляхом проставлення гарантiйного напису банку на кожному примiрнику податкового векселя.

Видача податкових векселiв

     3. Векселедавець зобов'язаний до отримання з акцизного складу спиртзаводу спирту етилового видати векселедержателю належним чином оформлений податковий вексель.

     Оформлення податкового векселя здiйснюється лише на вексельному бланку, придбаному в установi банку, за зразком, визначеним Державною податковою адмiнiстрацiєю.

     4. У податковому векселi зазначається сума акцизного збору, що визначається за ставками для готової продукцiї, якi дiють на дату його складення.

     5. Строк, на який видається податковий вексель, не може перевищувати 90 календарних днiв вiд дати його видачi.

     6. Податковий вексель складається у двох примiрниках, перший з яких оформлюється на вексельному бланку, придбаному векселедавцем в установi банку, а другий - на ксерокопiї вексельного бланка, який має однаковий з першим примiрником номер.

     Кожний примiрник податкового векселя оформлюється окремо. Записи повиннi бути тотожними.

     Перший примiрник податкового векселя залишається у векселедержателя, а другий з вiдмiткою векселедержателя про взяття на облiк - у векселедавця.

     7. Вiдповiдальнiсть за оформлення податкового векселя несе векселедавець.

     8. Податковий вексель не пiдлягає передачi шляхом iндосаменту.

Погашення податкового векселя

     9. Пiд час отримання спирту етилового векселедавець - виробник горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв складає за участю представника органу державної податкової служби на акцизному складi лiкеро-горiлчаного пiдприємства акт про фактично отриману кiлькiсть спирту етилового та проводить розрахунок суми акцизного збору виходячи з фактично отриманої кiлькостi спирту (додаток 1).

     Акцизний склад лiкеро-горiлчаного пiдприємства - примiщення на територiї пiдприємства, де виробляється, обробляється (переробляється) суб'єктом пiдприємницької дiяльностi горiлка та лiкеро-горiлчанi вироби, i його складськi примiщення, в яких зберiгаються, отримуються чи вiдправляються горiлка та лiкеро-горiлчанi вироби.

     Пiд час отримання спирту етилового векселедавець - виробник iншої (крiм горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв) пiдакцизної продукцiї складає за участю представника органу державної податкової служби на акцизному складi спиртзаводу акт про фактично отриману кiлькiсть спирту етилового та проводить розрахунок акцизного збору виходячи з фактично отриманої кiлькостi спирту (додаток 1).

     Акцизний склад спиртзаводу - примiщення, де здiйснюється виробництво спирту етилового, та мiсця зберiгання спирту, розташованi на державному пiдприємствi, яке виробляє спирт етиловий.

     В актi зазначається сума акцизного збору, належна до сплати за податковим векселем.

     Акт складається у двох примiрниках, один з яких залишається у векселедавця, а другий - у векселедержателя.

     На пiдставi акта про фактично отриману кiлькiсть спирту етилового та розрахунку акцизного збору виходячи з фактично отриманої кiлькостi спирту з урахуванням фактичних втрат спирту в процесi транспортування в межах норм, затверджених в установленому порядку, здiйснюється коригування суми акцизного збору належної до сплати. Коригування здiйснюється шляхом зменшення суми акцизного збору, належної до сплати за податковим векселем, на рiзницю мiж сумою акцизного збору, на яку видано податковий вексель, та сумою акцизного збору, розрахованою виходячи з фактично отриманої кiлькостi спирту етилового.

     10. Податковий вексель погашається шляхом сплати до бюджету суми акцизного збору, розрахованої за ставками акцизного збору на готову продукцiю.

     11. Податковий вексель вважається погашеним векселедавцем у разi сплати суми акцизного збору в повному обсязi та в зазначений у податковому векселi строк.

     Сума акцизного збору, на яку погашається вексель, визначається виходячи з фактично отриманої кiлькостi спирту (згiдно з актом) та ставок акцизного збору на готову продукцiю, яка зменшується на суму акцизного збору, розраховану виходячи з фактичних втрат спирту етилового при транспортуваннi та зберiганнi, у процесi виробництва готової продукцiї в межах норм, затверджених в установленому порядку, а також фактично повернутого невиправного браку. Розрахунок суми зменшення акцизного збору проводиться за формою згiдно з додатком 2.

     12. У разi експорту пiдакцизної продукцiї за межi митної територiї України, виробленої з використанням спирту етилового, пiдставою для погашення податкового векселя є документальне пiдтвердження здiйснення експортної операцiї, а саме:

     довiдка банку про надходження коштiв в iноземнiй валютi на розрахунковий рахунок векселедавця;

     оригiнал п'ятого основного аркуша ("примiрник для декларанта") вантажної митної декларацiї форми МД-2 (МД-3), виданий митним органом пiд час здiйснення митного оформлення експорту пiдакцизної продукцiї, на якому митним органом вчиняється напис про фактичне вивезення експортованої пiдакцизної продукцiї за межi митної територiї України, що засвiдчується пiдписом вiдповiдальної посадової особи i гербовою печаткою митного органу.

     Такий напис вчиняється митним органом, що здiйснював митне оформлення експорту пiдакцизної продукцiї лише пiсля отримання вiд митного органу, розташованого на митному кордонi України, через який здiйснювався експорт пiдакцизної продукцiї, офiцiйного повiдомлення про фактичне вивезення цiєї продукцiї за межi митної територiї України у повному обсязi.

     Визначення суми акцизного збору для погашення податкового векселя проводиться з урахуванням обсягiв вiдвантаженої на експорт продукцiї згiдно з п'ятим основним аркушем вантажної митної декларацiї.

     13. Погашення податкового векселя проводиться шляхом проставлення на його лицьовому боцi вiдбитка штампа з написом "ПОГАШЕНО", що засвiдчується пiдписом керiвника (заступника керiвника) та печаткою органу державної податкової служби.

     У разi коли останнiй день строку погашення податкового векселя припадає на вихiдний, святковий або неробочий день, останнiм днем строку погашення вважається наступний робочий день.

     14. У текстi платiжного доручення на сплату акцизного збору зазначається: "Акцизний збiр у рахунок погашення податкового векселя вiд ___ ____________ 200_ р. N ___".

     15. У разi коли податковий вексель не погашено у визначений строк, векселедержатель вчиняє протест такого векселя у неплатежi згiдно iз законодавством та звертається протягом одного робочого дня з дати вчинення протесту до банку, який здiйснив аваль цього векселя, з опротестованим податковим векселем.

     Банк-авалiст зобов'язаний не пiзнiше операцiйного дня, наступного за днем звернення векселедержателя з опротестованим податковим векселем, переказати векселедержателю суму, зазначену в цьому векселi.

Облiк податкових векселiв

     16. Податковий вексель є звiтним документом i пiдлягає облiку та зберiганню згiдно з правилами i в строки, встановленi для первинних бухгалтерських документiв.

     17. Векселедержатель веде облiк податкових векселiв у журналi облiку погашення податкових векселiв за формою, встановленою Державною податковою адмiнiстрацiєю. Журнал повинен бути пронумерований, прошнурований та скрiплений гербовою печаткою органу державної податкової служби.

     Перший i другий примiрники податкового векселя реєструються у журналi вхiдної кореспонденцiї органу державної податкової служби та в журналi облiку погашення податкових векселiв у день їх отримання.

     На зворотному боцi податкового векселя зазначаються дата i номер реєстрацiї в журналi вхiдної кореспонденцiї та дата i облiковий номер в журналi облiку погашення податкових векселiв i робиться напис "Взято на облiк", який засвiдчується пiдписом керiвника (заступника керiвника) та печаткою органу державної податкової служби.

     18. Облiк податкових векселiв ведеться векселедавцем вiдповiдно до порядку бухгалтерського облiку акцизного збору та бухгалтерського облiку вексельного обiгу, встановленого Мiнфiном.

Вiдповiдальнiсть платникiв акцизного збору

     19. Порушення платниками акцизного збору вимог цього Порядку тягне за собою вiдповiдальнiсть, передбачену законом.

 

Додаток 1
до Порядку

АКТ
про фактично отриману кiлькiсть спирту етилового та розрахунок акцизного збору виходячи з фактично отриманої кiлькостi спирту

"___" ____________ 200_ р. м. __________
    Мною,   ,
(прiзвище, iм'я та по батьковi, посада, назва пiдприємства-векселедавця)
за участю  
(прiзвище, iм'я та по батьковi, посада,
 
назва органу державної податкової служби)
 
(мiсце складення акта, назва i код пiдприємства згiдно з ЄДРПОУ)
 

складено цей акт про те, що за довiренiстю вiд ___ ____________ 200_ р. N ___ та на пiдставi товарно-транспортної накладної вiд ___ ____________ 200_ р. N ____ i податкового векселя вiд ___ ____________ 200_ р. N ___ на суму акцизного збору _________________ гривень, який взято на облiк векселедержателем ___ ____________ 200_ р. за N ___, з урахуванням фактичних втрат спирту етилового у процесi транспортування в межах норм, затверджених в установленому порядку (витрати у процесi транспортування враховуються тiльки для виробникiв горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв), отримано в перерахунку на 100-вiдсотковий спирт етиловий неденатурований в кiлькостi __________ лiтрiв.
     З урахуванням фактично отриманої кiлькостi спирту етилового та ставки акцизного збору на готову продукцiю в розмiрi ______________ сума акцизного збору, яка пiдлягає сплатi за податковим векселем вiд ___ ____________ 200_ р. N ___ на суму акцизного збору _____________ гривень,

становить  
(цифрами та словами)
  гривень.
Представник пiдприємства- векселедавця   Представник органу державної податкової служби  
(пiдпис) (пiдпис)

 

Додаток 2
до Порядку

РОЗРАХУНОК
суми акцизного збору, на яку зменшується сума акцизного збору за податковим векселем з урахуванням фактичних втрат спирту етилового у процесi транспортування, зберiгання та виробництва готової продукцiї

 
(назва i код пiдприємства згiдно з ЄДРПОУ)
 
(облiковий номер податкового векселя)
Найменування показника Кiлькiсть, дал Втрати за нормами, дал Фактичнi втрати*, що враховуються пiд час списання спирту етилового та зменшення суми акцизного збору, зазначеної у податковому векселi
кiлькiсть, дал сума акцизного збору, гривень
1. Вiдвантажено спирту

     

х х х
2. Втрати спирту у процесi транспортування (графи третю - п'яту не заповнюють виробники горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв)        
3. Отримана кiлькiсть спирту етилового (ряд. 3 = ряд. 1 - ряд. 2)   х х х
4. Втрати спирту в спиртосховищi пiд час зберiгання та перемiщення        
5. Втрати спирту пiд час виробництва        
6. Загальнi втрати спирту (ряд. 6 = ряд. 2 + ряд. 4 + ряд. 5)        
7. Кiлькiсть повернутого невиправного браку (для виробникiв горiлки та лiкеро-горiлчаних напоїв)**        

____________
     * Не перевищують норми втрат.

     ** Невиправний брак - це забрудненi напої, що утворюються в процесi виробництва горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв, i водно-спиртова рiдина, що є спиртовим конденсатом, отриманим при регенерацiї водяною парою вiдпрацьованого активованого вугiлля пiсля пропуску через нього вiдповiдної кiлькостi горiлки та при випарюваннi спирту з вiдпрацьованої сировини, фiльтркартону.

Керiвник пiдприємства    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Головний бухгалтер    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 22 червня 2005 р. N 498

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 лютого 1999 р. N 275 "Про затвердження Порядку видачi та погашення податкових векселiв, що пiдтверджують зобов'язання iз сплати суми акцизного збору i видаються суб'єктами пiдприємницької дiяльностi у разi отримання спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на iншу пiдакцизну продукцiю" (Офiцiйний вiсник України, 1999 р., N 9, ст. 331).

     2. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 сiчня 2001 р. N 28 "Про внесення змiни до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 лютого 1999 р. N 275" (Офiцiйний вiсник України, 2001 р., N 3, ст. 74).

     3. Пункт 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 листопада 2001 р. N 1602 "Про внесення змiни до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 лютого 1999 р. N 275 та визнання такими, що втратили чиннiсть, деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України" (Офiцiйний вiсник України, 2001 р., N 49, ст. 2191).

     4. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 листопада 2002 р. N 1782 "Про внесення змiн до Порядку видачi та погашення податкових векселiв, що пiдтверджують зобов'язання iз сплати суми акцизного збору i видаються суб'єктами пiдприємницької дiяльностi у разi отримання спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на iншу пiдакцизну продукцiю" (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 47, ст. 2160).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.