МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

вiд 25.05.2005 р. N 31-17130-2-4/3611


     МФУ розглянуло лист щодо оподаткування ПДВ операцiй з надання послуг з ремонту нерезидентам i повiдомляє.

     Вiдповiдно до п. 1.4 ст. 1 Закону України "Про податок на додану вартiсть" (далi - Закон) поставка послуг - це будь-якi операцiї цивiльно-правового характеру з виконання робiт, результатом виконання яких є передача нематерiальних активiв, надання послуг, надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числi нематерiальними активами, а також з поставки будь-яких iнших, нiж товари, об'єктiв власностi за компенсацiю, а також операцiї з безоплатного виконання робiт, надання послуг. Поставка послуг, зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорiв оренди (лiзингу), поставки, лiцензування або iншi способи передачi права на патент, авторське право, торговий знак, iншi об'єкти права iнтелектуальної, в тому числi промислової, власностi.

     Отже, операцiї з поставки робiт, в результатi виконання яких передається матерiальний актив, не вiдносяться до операцiй з поставки послуг.

     До матерiальних активiв вiдносяться основнi фонди та оборотнi активи у будь-якому видi, що вiдрiзняється вiд коштiв, цiнних паперiв, деривативiв та нематерiальних активiв (п. 1.1 ст. 1 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств").

     Якщо виконання робiт, пов'язаних з ремонтом товарiв, передбачає передачу вiдремонтованого матерiального активу, то такi операцiї вiдносяться до поставки товарiв, а не послуг.

     Враховуючи викладене та з урахуванням вимог пп. 3.1.3 ст. 3 та ст. 6 Закону, до операцiй з ремонту товарiв, вивезених за межi митної територiї України, попередньо ввезених з метою ремонту, застосовується нульова ставка ПДВ.

Мiнiстр фiнансiв В. Пинзеник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.