ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

21.06.2005 р. N 11/5-9/7189-ЕП

 

Начальнику Київської регiональної митницi
Соболю I.М.

     У Державнiй митнiй службi України розглянуто лист Київської регiональної митниця вiд 14.05.05 N 25/1.1-39/6010 "Про вдосконалення митного контролю мiжнародних поштових вiдправлень".

     За результатами розгляду повiдомляємо.

     1. Вiдповiдно до статтi 8 Закону України вiд 13.09.01 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України", зi змiнами й доповненнями, при ввезеннi на митну територiю України звiльняються вiд оподаткування товари, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 200 євро, а загальна вага не перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами у супроводжуваному багажi (за умови усного декларування), пересилаються в несупроводжуваному багажi та надходять на адресу громадян у мiжнародних поштових вiдправленнях.

     Згiдно зi статтею 252 Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV (далi - Кодекс) товари, якi ввозяться громадянами на митну територiю України, пiдлягають оподаткуванню в порядку та на умовах, визначених законами України. Дiя частини першої цiєї статтi не поширюється на товари, сукупна вартiсть яких не перевищує суму, еквiвалентну 200 євро.

     Збiльшення еквiвалента сумарної митної вартостi товарiв з 200 до 1000 євро, так само як i еквiвалента сукупної вартостi товарiв, в жодному разi не вiдповiдає європейськiй практицi, оскiльки вiдповiдно до мiжнародних норм пiльги в оподаткуваннi товарiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами, як правило, встановлюються на рiвнi 200 євро. Крiм цього, аналiз iнформацiї, наведеної у листi Київської регiональної митницi вiд 14.04.05 N 25/1.1-39/4678, свiдчить, що збiльшення такої межi створить передумови для рiзного роду протиправних дiй, спрямованих на ухилення вiд сплати податкiв i зборiв (зменшення їх розмiру), а як наслiдок до зменшення обсягу надходжень до доходної частини Державного бюджету України.

     2. Вiдповiдно до частини третьої статтi 97 Кодексу порядок перемiщення через митний кордон України валютних цiнностей встановлюється Нацiональним банком України.

     Згiдно з частиною другою статтi 7 Закону України вiд 20.05.99 N 679-XIV "Про Нацiональний банк України" , зi змiнами й доповненнями, на виконання своєї основної функцiї Нацiональний банк сприяє дотриманню стабiльностi банкiвської системи, а також, у межах своїх повноважень, - цiнової стабiльностi.

     Встановлення норм пересилання валютних цiнностей належить виключно до компетенцiї Нацiонального банку України. Разом з цим, до компетенцiї Державної митної служби України належить контроль за дотриманням правил перемiщення валютних цiнностей через митний кордон України (пункт 7 частина другої стаття 11 Кодексу).

     При цьому зазначаємо, що пунктом 28 Порядку здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових вiдправленнях, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.02 N 1948 "Деякi питання здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях", зi змiнами й доповненнями, встановлено, що заяви громадян i пiдприємств розглядаються у порядку, установленому законодавством України, а саме:

     щодо матерiальних претензiй, порядку i термiнiв проходження вiдправлень вiд вiдправникiв до адресатiв (одержувачiв) - оператором поштового зв'язку;

     щодо нарахованих податкiв та зборiв, вилучених товарiв та iнших предметiв - митним органом.

Заступник Голови Служби Р.С.Ганжа
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.