Документ скасований: Наказ МВС № 947/525 від 03.10.2013

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
АДМIНIСТРАЦIЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

01.06.2005 N 461/439


Про затвердження Порядку дiй у разi виявлення органами (пiдроздiлами) Державної прикордонної служби України порушень законодавства й порушення справ, провадження в яких вiднесено до компетенцiї митних органiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 червня 2005 р. за N 683/10963


     Вiдповiдно до Закону України "Про Державну прикордонну службу України", Указу Президента України вiд 24.08.2000 N 1022 "Питання Державної митної служби України", з метою органiзацiї взаємодiї органiв (пiдроздiлiв) Державної прикордонної служби України з митними органами в разi виявлення правопорушень i порушення справ, провадження в яких вiднесено до компетенцiї митних органiв, наказуємо:

     1. Затвердити Порядок дiй у разi виявлення органами (пiдроздiлами) Державної прикордонної служби України порушень законодавства й порушення справ, провадження в яких вiднесено до компетенцiї митних органiв (далi - Порядок), що додається.

     2. Керiвникам митних органiв i органiв (пiдроздiлiв) Державної прикордонної служби України довести Порядок до вiдома особового складу.

     3. Департаменту митної варти та боротьби з контрабандою (Небрат Л.М.) i Юридичному департаменту (Боженко I.Ф.) Державної митної служби України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому порядку.

     4. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 5 днiв з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Державної митної служби України Вовка В.В., першого заступника Голови Державної прикордонної служби України Шишолiна П.А.

Голова Державної митної служби України В.В.Скомаровський
Голова Державної прикордонної служби України М.М.Литвин

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України, Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України
01.06.2005 N 461/439
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 червня 2005 р. за N 683/10963

ПОРЯДОК
дiй у разi виявлення органами (пiдроздiлами) Державної прикордонної служби України порушень законодавства й порушення справ, провадження в яких вiднесено до компетенцiї митних органiв

     Цей Порядок розроблено вiдповiдно до вимог Конституцiї України, Митного кодексу України (далi - МК України), Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення (далi - КУпАП), Закону України "Про Державну прикордонну службу України", з метою органiзацiї взаємодiї органiв (пiдроздiлiв) Державної прикордонної служби України з митними органами в разi виявлення правопорушень i порушення справ, провадження в яких вiднесено до компетенцiї митних органiв України.

1. Дiї посадових осiб прикордонного наряду в разi виявлення ознак правопорушень, провадження у справах про якi вiднесено до компетенцiї митних органiв

     1.1. У разi виявлення ознак порушення митних правил поза пунктом пропуску через державний кордон України (далi - пункт пропуску) старший прикордонного наряду (командир прикордонного пiдроздiлу, старший змiни прикордонних нарядiв) зобов'язаний:

     1.1.1. З дотриманням вимог КУпАП ужити вичерпних заходiв для затримання правопорушникiв i товарiв - предметiв правопорушення, транспортних засобiв, якими вони перемiщувалися, а також товаросупровiдних та iнших документiв на вiдповiднi товари, транспортнi засоби.

     1.1.2. Невiдкладно передати iнформацiю про час i обставини затримання правопорушникiв i предметiв правопорушення черговому прикордонної застави (вiддiлення прикордонного контролю) для негайного iнформування митного органу, у зонi дiяльностi якого виявлено порушення.

     1.2. Посадова особа Державної прикордонної служби України:

     1.2.1. Складає процесуальнi документи: вiдповiдний протокол про адмiнiстративне правопорушення й протокол про адмiнiстративне затримання.

     1.2.2. Одержує письмовi пояснення вiд затриманих осiб щодо обставин учинення адмiнiстративного правопорушення.

     1.2.3. Складає схему затримання, на якiй повинно бути вiдображено: мiсця перетину державного кордону правопорушником i його затримання, вiдстань вiд мiсця затримання до державного кордону, найближчих населених пунктiв, дорiг, розташування особового складу прикордонного наряду, попереджувальних знакiв (щитiв) тощо. Схема затримання повинна бути пiдписана особою, що її склала, затриманими особами.

     1.2.4. Забезпечує збереження предметiв правопорушення, вiдповiдних тари, упаковки, транспортних засобiв i наявних слiдiв на них.

     Уживає заходiв до унеможливлення доступу до цих предметiв стороннiх осiб, непорушення їх розташування, уникає залишення вiдбиткiв пальцiв рук на виявлених предметах правопорушення й iнших предметах, що мають вiдношення до цього правопорушення.

     У виняткових випадках за погодженням з посадовими особами митного органу може бути допущено недотримання вимог другого абзацу цього пiдпункту.

     1.2.5. Складає рапорт на iм'я безпосереднього начальника, у якому повинно бути зазначено обставини вчинення правопорушення, кiлькiсть затриманих осiб i їх паспортнi данi, кiлькiсть предметiв правопорушення, вiдповiдних транспортних засобiв, їх характеристики (по змозi).

2. Дiї посадових осiб митного органу щодо процесуального оформлення митного правопорушення, виявленого органами (пiдроздiлами) Державної прикордонної служби України

     2.1. Пiсля отримання вiд чергового по прикордонної застави (вiддiлення прикордонного контролю) iнформацiї про виявлення ознак порушення митних правил представник митного органу для процесуального оформлення правопорушення не пiзнiше нiж за 3 години повинен прибути на мiсце виявлення правопорушення й:

     2.1.1. За наявностi достатнiх пiдстав скласти з урахуванням обставин виявленого правопорушення протокол про порушення митних правил.

     У разi неможливостi складання протоколу на мiсцi виявлення правопорушення вiн повинен бути складений у примiщеннi митного органу або в iншому придатному для цього мiсцi пiсля доставлення туди правопорушника, предметiв правопорушення й вiдповiдних транспортних засобiв.

     2.1.2. Одержати вiдповiднi письмовi пояснення в посадових осiб органу (пiдроздiлу) Державної прикордонної служби України, що брали участь у затриманнi правопорушникiв i вилученнi предметiв правопорушення, а також пояснення в iнших учасникiв затримання або свiдкiв правопорушення. У наданих поясненнях повиннi мiститись вiдомостi про маршрут руху правопорушникiв, транспортних засобiв з товарами - предметами правопорушення, обставини їх затримання, а також iнша iнформацiя, яка може мати суттєве значення пiд час провадження у вiдповiднiй справi.

     2.1.3. Провести iншi процесуальнi дiї, передбаченi МК України. За наявностi ознак злочину вжити заходiв, передбачених законодавством.

3. Передача матерiалiв, що стосуються виявленого правопорушення

     3.1. Матерiали, що стосуються правопорушення (копiї протоколiв про адмiнiстративне правопорушення, про адмiнiстративне затримання, а також пояснення, рапорти, схема затримання, товаросупровiднi й iншi документи на товари - предмети правопорушення, транспортнi засоби, якими вони перемiщувалися, тощо), пiсля реєстрацiї у вiдповiдних облiкових документах передаються органом (пiдроздiлом) Державної прикордонної служби України в митний орган, у зонi дiяльностi якого виявлено правопорушення.

     3.2. Передання документiв оформлюється актом про прийняття-передання, складеним у двох примiрниках.

     3.3. Щомiсяця органи (пiдроздiли) Державної прикордонної служби України й митнi органи здiйснюють звiрення даних щодо переданих матерiалiв i складають вiдповiдний акт, який пiдписується представниками обох сторiн.

4. Прийняття-передання товарно-матерiальних цiнностей

     4.1. Прийняття-передання товарно-матерiальних цiнностей (предметiв правопорушення й транспортних засобiв, якими вони перемiщувалися) здiйснюється мiж представниками митного органу й органу (пiдроздiлу) Державної прикордонної служби України на мiсцi скоєння правопорушення вiдразу ж пiсля складення посадовою особою митного органу вiдповiдних процесуальних документiв, а в разi потреби - на складi митного органу або пiдприємства, що приймає товар на вiдповiдальне зберiгання.

     4.2. Пiд час прийняття-передання товарно-матерiальних цiнностей складається вiдповiдний акт у двох примiрниках, один з яких залишається в справах митного органу, а iнший передається представнику органу (пiдроздiлу) Державної прикордонної служби України.

Перший заступник Голови Державної митної служби України М.М.Салагор
Перший заступник Голови Державної прикордонної служби України П.А.Шишолiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.