ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

29.07.05 N 718


Про проведення експерименту з використання запiрно-пломбувальних пристроїв з електронними носiями iнформацiї

     З метою посилення контролю за транзитними перевезеннями вантажiв, визначення доцiльностi запровадження нового виду митного забезпечення пiд час здiйснення контролю за товарами та предметами, якi перемiщуються митною територiєю України та перебувають пiд митним контролем, а також для забезпечення їх iдентифiкацiї та запобiгання несанкцiонованому доступу до них, наказую:

     1. Провести протягом мiсяця експеримент з використання нового виду митного забезпечення - запiрно-пломбувальних пристроїв з електронними носiями iнформацiї (далi - ЗППI) пiд час здiйснення контролю за перемiщенням транзитом товарiв та предметiв через митну територiю України автомобiльним транспортом, увезених через пункти пропуску Рава-Руської, Мостиської, Яворiвської, Ягодинської та Одеської митниць у напрямку пунктiв пропуску через українсько-молдовський кордон (Кельменецька, Вiнницька, Котовська, Роздiльнянська, Бiлгород-Днiстровська, Придунайська митницi). Про дату початку проведення експерименту буде повiдомлено додатково.

     2. Затвердити Порядок проведення експерименту, що додається.

     3. Управлiнню контролю за перемiщенням вантажiв (Луговець В.А.) на пiдставi даних митної статистики здiйснити розрахунок потреби ЗППI для кожної митницi, задiяної у проведеннi експерименту, та надати його до Департаменту органiзацiї митного контролю та Департаменту ресурсного забезпечення, капiтального будiвництва та експлуатацiї митної iнфраструктури.

     4. Фiнансово-економiчному департаменту (Черевко П.А.) передбачити у кошторисi централiзованих витрат кошти на придбання ЗППI.

     5. Департаменту ресурсного забезпечення, капiтального будiвництва та експлуатацiї митної iнфраструктури (Ярощук Ю.М.):

     5.1. У тижневий строк пiдготувати та затвердити установленим порядком опис та ескiз ЗППI;

     5.2. Забезпечити своєчасне придбання та розподiл ЗППI мiж задiяними в експериментi митницями з урахуванням розрахункiв, зазначених у пунктi 6 цього наказу.

     5.3. Здiйснити розрахунок потреб митниць, задiяних у проведеннi експерименту, у записуючих та зчитувальних пристроях, необхiдних для внесення та зчитування iнформацiї до електронних носiїв ЗППI.

     6. Департаменту iнформацiйного забезпечення та митної статистики (Копосов С.А.):

     6.1. Спiльно з Управлiнням контролю за перемiщенням вантажiв (Луговець В.А.) визначитись щодо формату iнформацiї, яка буде вноситись до електронних носiїв ЗППI та передати постачальнику ЗППI записуючих i зчитувальних пристроїв вихiднi данi до програмного забезпечення стосовно оформлення документа контролю за доставкою.

     6.2. Спiльно з Департаментом органiзацiї митного контролю та Управлiнням контролю за перемiщенням вантажiв органiзувати практичне навчання працiвникiв митниць, якi будуть задiянi у проведеннi експерименту.

     7. Начальникам митниць, задiяних у проведеннi експерименту, органiзувати практичнi навчання працiвникiв, задiяних у експериментi та забезпечити контроль за використанням ЗППI i в тижневий строк пiсля завершення експерименту надати пропозицiї за його результатами до Департаменту органiзацiї митного контролю.

     8. Департаменту органiзацiї митного контролю (Сьомка С.М.) забезпечити загальну координацiю проведення експерименту та в мiсячний строк пiсля його завершення надати пропозицiї Головi Служби щодо доцiльностi запровадження нового виду митного забезпечення в митних органах України.

     9. Контроль за виконанням наказу покласти на в.о. першого заступника Голови Служби Вовка В.В.

Голова Служби В.В.Скомаровський

 

ЗАТВЕРЖДЕНО
Наказ Державної митної служби України
29.07.05 N 718

ПОРЯДОК
проведення експерименту

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок визначає умови проведення експерименту з використання запiрно-пломбувальних пристроїв з електронними носiями iнформацiї (далi - ЗППI).

     1.2. Експеримент поширюється на перевезення автомобiльним транспортом пiд митним контролем товарiв, що перемiщуються транзитом через митну територiю України при ввезеннi через пункти пропуску Рава-Руської, Мостиської, Яворiвської, Ягодинської та Одеської митниць у напрямку пунктiв пропуску для автомобiльного сполучення, розташованих на кордонi з Республiкою Молдова (Кельменецька, Вiнницька, Котовська, Роздiльнянська, Бiлгород-Днiстровська та Придунайська митницi).

     1.3. ЗППI накладаються додатково до наявного забезпечення або до митного забезпечення, що використовується митними органами України, посадовою особою митницi в'їзду за результатами проведення митного контролю.

     1.4. Унесення вiдомостей до електронного носiя ЗППI з транзитної вантажної митної декларацiї або документа контролю за доставкою вантажiв при транзитному перемiщеннi товарiв за процедурою МДП, оформлених вiдповiдно до наказу Держмитслужби вiд 03.08.04 N 564 "Про затвердження Порядку здiйснення контролю за доставкою в митницi призначення транзитних товарiв, що перемiщуються через територiю України на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення" (далi - документ контролю за доставкою) здiйснюється одночасно з друком цього документа за допомогою записуючого пристрою.

     1.5. Iнформацiя про накладене ЗППI вноситься посадовою особою митницi до товаросупровiдних документiв та до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби (далi ЄАIС).

     1.6. При вивезеннi товарiв за межi митної територiї України через пункти пропуску митниць виїзду ЗППI в обов'язковому порядку знiмаються посадовими особами цих митниць. При цьому посадовi особи митниць здiйснюють вiзуальну перевiрку цiлiсностi ЗППI та елементiв захисту, звiряють номери ЗППI з номерами, унесеними до документа контролю за доставкою i за допомогою зчитувального пристрою порiвнюють вiдомостi, унесенi в електронний носiй ЗППI з вiдомостями документа контролю за доставкою, що подається перевiзником та є в ЄАIС Держмитслужби.

     1.7. Регулювання технiчних питань, пов'язаних iз проведенням експерименту, здiйснюється Департаментом органiзацiї митного контролю та Департаментом iнформацiйного забезпечення та митної статистики.

2. Видача та облiк використання ЗППI

     2.1. Видача ЗППI начальникам пiдроздiлiв, що здiйснюють митний контроль та митне оформлення товарiв, здiйснюється господарсько-експлуатацiйними вiддiлами митниць. Невиданi ЗППI зберiгаються на складi митницi.

     2.2. ЗППI видаються посадовим особам пiдроздiлу, якi безпосередньо здiйснюють пропуск товарiв на митну територiю України, начальником такого пiдроздiлу (старшим змiни) пiд розпис у журналi видачi та облiку запiрно-пломбувальних пристроїв з електронними носiями iнформацiї за формою, наведеною у додатку 1, та у кiлькостi, необхiднiй для забезпечення безперебiйної роботи. Невикористанi пiд час змiни ЗППI зберiгаються разом з особистим митним забезпеченням iнспекторiв.

     2.3. Облiк використаних ЗППI, знятих у митницях виїзду, здiйснюється у журналi облiку використаних ЗППI за формою, наведеною у додатку 2.

     2.4. ЗППI, знятi у митницях виїзду, зберiгаються разом iз документами, що були пiдставою для пропуску товарiв за межi митної територiї України.

3. Звiтнiсть з використання ЗППI

     3.1. Щотижня на електронну поштову скриньку Департаменту органiзацiї митного контролю митницями в'їзду та виїзду подаються звiти з iнформацiєю про використання ЗППI за формою, наведеною у додатку 3.

     3.2. Пiсля закiнчення експерименту митницями на поштову скриньку Департаменту органiзацiї митного контролю подається загальний звiт про використання ЗППI пiд час проведення експерименту за формою, наведеною в додатку 4.

     3.3. Вiддiлам органiзацiї митного контролю митниць по закiнченнi експерименту провести аналiз товаропотокiв в порiвняннi з аналогiчним перiодом минулого року та надати узагальнену iнформацiю до Департаменту органiзацiї митного контролю за формою, наведеною у додатку 5.

4. Контроль за використанням ЗППI

     Контроль за використанням ЗППI забезпечується начальниками митниць, задiяних у проведеннi експерименту.

5. Вiдповiдальнiсть

     За пошкодження або втрату ЗППI, накладеного митним органом України, виннi у цьому особи несуть вiдповiдальнiсть, передбачену статтею 338 Митного кодексу України.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю С.М.Сьомка
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.