Документ скасований: Наказ Мінфіну № 1718 від 26.12.2011

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

03.08.2004 N 564


Про затвердження Порядку здiйснення контролю за доставкою в митницi призначення транзитних товарiв, що перемiщуються через територiю України на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
16 серпня 2004 р. за N 1014/9613

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Державної митної служби України
вiд 12 сiчня 2005 року N 10,
вiд 25 квiтня 2005 року N 328


     На виконання Закону України вiд 18.05.2004 N 1721-IV "Про внесення змiн до статтi 6 Закону України "Про транзит вантажiв" i з метою спрощення митних процедур при перемiщеннi товарiв через митний кордон України, гармонiзацiї технологiй митного контролю з вiдповiдними технологiями європейських держав наказую:

     1. Затвердити Порядок здiйснення контролю за доставкою в митницi призначення транзитних товарiв, що перемiщуються через територiю України на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення (далi - Порядок), що додається.

     2. Начальникам регiональних митниць, митниць довести Порядок до вiдома особового складу й органiзувати його неухильне дотримання посадовими особами митних органiв, iнформувати про вимоги Порядку суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi шляхом розмiщення його тексту на наочних стендах в автомобiльних пунктах пропуску через державний кордон України.

     3. Департаменту правового забезпечення (Ступак Ю.В.) i Департаменту органiзацiї митного контролю (Мальнов В.С.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Т.в.о. начальника Управлiння iнформацiйного забезпечення та митної статистики Нiколайчуку О.О. до 10.08.2004 забезпечити допрацювання вiдповiдного програмно-iнформацiйного комплексу для практичної реалiзацiї вимог Порядку митними органами.

     5. Зазначений Порядок ввести в дiю з 10.09.2004.

     6. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Служби Iванюка М.М.

В.о. Голови Служби В.Я.Лозко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
03.08.2004 N 564
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
16 серпня 2004 р. за N 1014/9613

ПОРЯДОК
здiйснення контролю за доставкою в митницi призначення транзитних товарiв, що перемiщуються через територiю України на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення

     Цей Порядок розроблено на виконання Закону України вiд 18.05.2004 N 1721-IV "Про внесення змiн до статтi 6 Закону України "Про транзит вантажiв" i з метою приведення нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть до цього Закону.

1. Загальнi положення

     1.1. Термiни вживаються в цьому Порядку в такому значеннi:

     митниця вiдправлення - будь-який митний орган України, з якого починається перемiщення на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення (далi - Конвенцiя МДП) усiєї кiлькостi товарiв або їх частини;

     митниця призначення - будь-який митний орган України, у якому закiнчується перемiщення на умовах Конвенцiї МДП всiєї кiлькостi товарiв або їх частини;

     партiя товарiв - товари, що вiдправляються на адресу одного одержувача за одним перевiзним документом вiдповiдно до транспортних правил;

     товари - будь-яке рухоме майно, а також транспортнi засоби, за винятком транспортних засобiв, що використовуються виключно для перевезення пасажирiв i товарiв через митний кордон України;

     документацiя транзиту товарiв - мiжнародна автомобiльна накладна (далi - CMR), рахунок-фактура (invoice) або iнший документ, у якому зазначено вартiсть товару; пакувальний лист (специфiкацiя); книжка мiжнародного дорожнього перевезення (далi - книжка МДП) (Carnet TIR) або вантажна митна декларацiя (далi - ВМД).

     1.2. Iншi термiни в цьому Порядку вживаються в значеннях, наведених у Митному кодексi України вiд 11.07.2002 N 92-IV, Законi України вiд 20.10.99 N 1172-XIV "Про транзит вантажiв" (зi змiнами й доповненнями), Порядку реалiзацiї положень Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП, затвердженому наказом Державної митної служби України вiд 21.11.2001 N 755 (зi змiнами й доповненнями) i зареєстрованому в Мiнiстерствi юстицiї України 14.12.2001 за N 1036/6227 (далi - Порядок реалiзацiї положень Конвенцiї).

     1.3. Дiя цього Порядку поширюється на товари, якi перевозяться на умовах Конвенцiї МДП пiд митним контролем через територiю України мiж двома пунктами пропуску через державний кордон України без будь-якого використання таких товарiв на митнiй територiї України.

     1.4. Дiя цього Порядку не поширюється на:

     поштовi вiдправлення, багаж, зброю, наркотичнi засоби, психотропнi речовин, небезпечнi й шкiдливi вiдходи, продукцiю подвiйного призначення, що перемiщуються транзитом;

     товари, що експортуються з України, та товари, якi iмпортуються в Україну;

     транзитнi пiдакцизнi товари;

     транзитнi товари, до яких вiдповiдно до законодавства обов'язково застосовуються заходи гарантування доставки, якщо сума податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), що пiдлягали б сплатi за перемiщуваний товар у разi випуску його у вiльний обiг, перевищує суму, еквiвалентну 50 000 доларiв США в нацiональнiй валютi України в перерахунку за курсом, установленим Нацiональним банком України на день подання книжки МДП до оформлення;

     iншi транзитнi товари, якщо умови Конвенцiї МДП не виконуються та (або) книжка МДП не може бути прийнята до оформлення митницею вiдправлення.

     1.5. При декларуваннi транзитних товарiв вiдповiдно до митного законодавства України митним органам подається книжка МДП.

2. Порядок оформлення транзитних товарiв, що перемiщуються за операцiєю МДП

     2.1. Оформлення книжки МДП митними органами, контроль за доставкою транзитних товарiв, якi перемiщуються за операцiєю МДП, у митницi призначення здiйснюються вiдповiдно до вимог Порядку реалiзацiї положень Конвенцiї.

     2.2. При направленнi товарiв, перемiщуваних за книжкою МДП, у митницю призначення посадова особа митницi вiдправлення, використовуючи персональну електронну обчислювальну машину, розмiщену в примiщеннi структурного пiдроздiлу митницi (далi - ПЕОМ), за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу "Автоматизована система митного оформлення товарiв та iнших предметiв" (далi - ПIК) формує в електронному виглядi iнформацiю, яка мiстить:

     серiю та номер книжки МДП;

     номер сторiнки книжки МДП;

     реєстрацiйнi номери транспортних засобiв, якими перемiщуються товари;

     найменування пiдприємства-перевiзника;

     мiсцезнаходження пiдприємства-перевiзника;

     прiзвище, iнiцiали водiя, його паспортнi данi;

     код митницi призначення;

     контрольну дату доставки товарiв за книжкою МДП;

     номер особистої номерної печатки посадової особи митницi вiдправлення;

     номер посвiдчення посадової особи митницi вiдправлення.

     Також ця iнформацiя повинна мiстити окремо за кожною партiєю товарiв:

     назву та мiсцезнаходження вiдправника;

     назву та мiсцезнаходження одержувача;

     код країни вiдправлення;

     код країни призначення;

     реквiзити документацiї транзиту товарiв (крiм книжки МДП);

     чотиризначний код товару згiдно з УКТЗЕД, назву товару, його вартiсть за рахунком, вагу брутто, кiлькiсть мiсць, код валюти.

     2.2.1. Як правило, така iнформацiя про товари (назва товару, кiлькiсть мiсць, вага брутто) формується за даними вантажного манiфесту книжки МДП та iншої документацiї транзиту товарiв (про вартiсть тощо) за умови перемiщення в складi однiєї партiї однорiдних товарiв.

     2.2.2. Якщо в складi однiєї партiї товарiв перемiщуються рiзнорiднi товари, то iнформацiя про них формується за документацiєю транзиту товарiв (CMR, рахунком-фактурою тощо) окремо за кожною їх групою на рiвнi чотиризначного коду згiдно з УКТЗЕД.

(пункт 2.2 в редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 12.01.2005 р. N 10)

     2.2.3. За бажанням перевiзника iнформацiя про перемiщуванi за книжкою МДП товари може формуватися декларантом, що здiйснює декларування на пiдставi договору. При цьому iнформацiя додатково повинна мiстити:

     назву пiдприємства або прiзвище й iнiцiали фiзичної особи, що здiйснює декларування на пiдставi договору;

     номер свiдоцтва про визнання пiдприємства декларантом;

     номер квалiфiкацiйного свiдоцтва особи, уповноваженої на декларування, яка формувала iнформацiю; прiзвище, iнiцiали цiєї особи, а також номер її телефону.

     Декларант, що здiйснює декларування на пiдставi договору, подає посадовiй особi митницi вiдправлення пакет документiв, що складається з документацiї транзиту товарiв, а також двох примiрникiв роздруку iнформацiї про перемiщуванi за книжкою МДП товари та магнiтний носiй з цiєю iнформацiєю. Роздруки iнформацiї мають бути завiренi печаткою декларанта, що здiйснює декларування на пiдставi договору, i пiдписом особи, уповноваженої на декларування, яка формувала iнформацiю.

     Посадова особа митницi вiдправлення в межах своєї компетенцiї перевiряє повноту й достовiрнiсть iнформацiї, наданої декларантом, що здiйснює декларування на пiдставi договору, про перемiщуванi за книжкою МДП товари, уносить її до ПIК i на обох примiрниках роздруку такої iнформацiї проставляє вiдбиток штампа "Пiд митним контролем/транзит". Один примiрник роздруку повертається декларанту, що здiйснює декларування на пiдставi договору, а другий залишається в справах митницi вiдправлення.

(пункт 2.2 доповнено пiдпунктом 2.2.3 згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 25.04.2005 р. N 328)

     2.3. Пiсля цього роздруковується витяг з ПIК, який мiстить вiдомостi, зазначенi в пунктi 2.2 цього Порядку.

(абзац перший пункту 2.3 в редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 12.01.2005 р. N 10)

     Особа, яка приймає заявленi товари до перевезення, бере зобов'язання перед митними органами щодо доставки товарiв у митницю призначення в строк, установлений митницею вiдправлення, про що на зазначеному витягу вчиняється запис

"Я,   , ознайомлений
(прiзвище, iм'я та по батьковi; номер i серiя паспорта)

зi змiстом статей 331, 336, 337, 338, 349 Митного кодексу України i зобов'язуюся доставити задекларованi товари в митницю призначення в установлений строк", який завiряється особистим пiдписом цiєї особи.

     На цьому витягу проставляються штамп "Пiд митним контролем/транзит" i вiдбиток особистої номерної печатки посадової особи митницi вiдправлення. На всiх товаротранспортних та товаросупровiдних документах проставляється штамп "Пiд митним контролем/транзит". Витяг разом з примiрниками товаротранспортних та товаросупровiдних документiв або їх завiреними копiями залишається на контролi в митницi вiдправлення.

     Одразу пiсля завершення митного оформлення перемiщуваних за книжкою МДП товарiв сформована за допомогою ПIК iнформацiя про них передається засобами електронного зв'язку з ПЕОМ до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Державної митної служби України (далi - ЄАIС).

(пункт 2.3 доповнено абзацом четвертим згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 12.01.2005 р. N 10)

     2.4. При надходженнi товарiв у митницю призначення у визначений митницею вiдправлення строк (або ранiше) посадова особа митницi призначення перевiряє вiдповiднiсть вiдомостей, зазначених у документах транзиту товарiв, та (або) самих товарiв вiдомостям, унесеним митницею вiдправлення до ЄАIС, та за вiдсутностi зауважень проставляє в товаротранспортних i товаросупровiдних документах штамп "Пiд митним контролем" i з ПЕОМ уносить до ЄАIС вiдмiтку про надходження товарiв.

     2.5. Одразу пiсля пропуску транзитних товарiв за межi митної територiї України посадова особа митницi призначення уносить вiдповiдну iнформацiю з ПЕОМ до ЄАIС.

     Митниця призначення здiйснює пропуск за межi митної територiї України партiї товарiв у повному обсязi, за винятком тiєї частини партiї товарiв, яка зазнала дiї обставин непереборної сили й строк доставки якої був продовжений вiдповiдним митним органом, та (або) тiєї частини партiї товарiв, що не може бути доставлена в митницю призначення внаслiдок її втрати або неможливостi використання як виробiв чи матерiалiв, а також товарiв, щодо яких було прийняте рiшення про змiну митного режиму, про що складено вiдповiднi документи.

     2.6. У разi вiдсутностi в ЄАIС на момент надходження в митницю призначення перемiщуваних за книжкою МДП товарiв iнформацiї про цi товари їх митний контроль, митне оформлення та пропуск за межi митної територiї України здiйснюються на пiдставi документацiї транзиту товарiв з вiдмiтками митницi вiдправлення.

     Митниця призначення засобами оперативного зв'язку невiдкладно повiдомляє митницю вiдправлення про зазначенi обставини з метою внесення вiдповiдної iнформацiї до ЄАIС.

     2.7. У разi вiдсутностi зв'язку з ЄАIС у пiдроздiлi митницi призначення, розташованому в пунктi пропуску через державний кордон України, випуск товарiв за межi митної територiї України здiйснюється на пiдставi належним чином оформленої документацiї транзиту товарiв.

     Одразу пiсля поновлення зв'язку посадова особа митницi призначення вносить з ПЕОМ до ЄАIС iнформацiю про вивезення перемiщуваних за книжкою МДП товарiв за межi митної територiї України.

(пункт 2.7 в редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 12.01.2005 р. N 10)

3. Прикiнцевi положення

     3.1. У разi змiни митного режиму та (або) переадресування товарiв, попередньо заявлених до митного режиму транзиту, такi змiна та (або) переадресування здiйснюються в порядку, визначеному в главi 7 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 (зi змiнами та доповненнями) i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335 (далi - Положення про контроль за доставкою).

     При цьому iнформацiя про перемiщуванi транзитом за операцiєю МДП товари, наявна в ЄАIС, знiмається з контролю митницею вiдправлення шляхом унесення реквiзитiв ВМД або iншого документа, оформленого промiжною митницею, якою прийнято рiшення про змiну митного режиму, на пiдставi повiдомлення цiєї митницi.

     3.2. Якщо в складi партiї товарiв, яка перемiщується транзитом за операцiєю МДП, є пiдакцизнi товари, то митне оформлення всiєї партiї товарiв проводиться за умови подання митницi вiдправлення ВМД.

     3.3. Якщо в запломбованiй частинi дорожнього транспортного засобу (зчепу транспортних засобiв), яким перемiщуються транзитом товари за операцiєю МДП, мiститься партiя товарiв, не зазначена у вантажному манiфестi книжки МДП, то митне оформлення цiєї партiї товарiв проводиться за умови подання митницi вiдправлення ВМД.

     3.4. Процедури продовження строку доставки товарiв у митницю призначення, замiни транспортного засобу, унесення iнформацiї про втрату транзитних товарiв, перемiщуваних за операцiєю МДП, виконуються вiдповiдно до Положення про контроль за доставкою та Порядку реалiзацiї положень Конвенцiї.

     3.5. Контроль за виконанням перевiзниками зобов'язання щодо доставки товарiв у митницю призначення здiйснюється митницею вiдправлення.

     3.6. Пiсля доставки товарiв у митницю призначення вони перебувають пiд митним контролем цiєї митницi до моменту вивезення за межi митної територiї України.

     3.7. У разi ненадходження транзитних товарiв у митницю призначення чи надходження з порушенням строку доставки справа про порушення митних правил заводиться вiдповiдно до вимог Положення про контроль за доставкою.

     3.8. Якщо виявлено порушення при виконаннi операцiї МДП, то пiдготовка та подання держателю книжки МДП або гарантiйному об'єднанню претензiй щодо сплати передбачених законодавством України сум податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв) i митних зборiв за недоставку українським чи iноземним держателем книжки МДП товарiв здiйснюється вiдповiдно до Порядку реалiзацiї положень Конвенцiї.

Начальник Управлiння органiзацiї контролю за перемiщенням вантажiв В.С.Мальнов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.