Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 1046 від 24.11.2006

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

21.11.05 N 1134


Про затвердження Порядку формування й оновлення Довiдника контрольних показникiв митної вартостi товарiв при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Державної митної служби України
вiд 26 сiчня 2006 року N 58,
вiд 19 квiтня 2006 року N 304

     На виконання пункту 1 наказу Держмитслужби України вiд 12.10.05 N 960 "Про вдосконалення контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України" i з метою забезпечення ефективного контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України, наказую:

     1. Затвердити Порядок формування й оновлення Довiдника контрольних показникiв митної вартостi товарiв при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України (далi - Порядок), що додається.

     2. Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики (Копосов С.А.) забезпечити до 19.12.05:

     2.1. Розробку програмного забезпечення для практичної реалiзацiї Порядку.

     2.2. Установлення в Управлiннi митної вартостi (Ляденко I.Г.) програмного забезпечення для формування й оновлення Довiдника контрольних показникiв митної вартостi товарiв при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України (далi - Довiдник).

     3. Управлiнню митної вартостi (Ляденко I.Г.):

     3.1. Визначити вiдповiдальних осiб за формування й оновлення Довiдника з використанням вiдповiдного програмного забезпечення.

     3.2. До 23.12.05 забезпечити формування Довiдника.

     3.3. Забезпечити щомiсячне оновлення Довiдника та доведення його до регiональних митниць та митниць.

     4. Начальникам регiональних митниць, митниць визначити вiдповiдальних посадових осiб за щомiсячне оновлення системи аналiзу ризикiв програмно-iнформацiйного комплексу "Автоматизована система митного оформлення товарiв та iнших предметiв".

     5. Установити, що цей наказ набирає чинностi з 20.07.2006.

(пункт 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Державної митної служби України вiд 26.01.2006 р. N 58,
вiд 19.04.2006 р. N 304)

     6. Начальникам Харкiвської, Хмельницької, Херсонської, Марiупольської, Чернiгiвської, Луганської, Бориспiльської, Вадул-Сiретської митниць та Управлiнню митної вартостi (Ляденко I. Г.) з 23.12.2005 до 30.06.2006 провести експеримент iз застосування цього Порядку.

(пункт 6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 26.01.2006 р. N 58,
у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 19.04.2006 р. N 304)

     7. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Шейка О.П.

Голова Служби О.Б.Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держмитслужби України
вiд 21.11.2005р. N 1134

Порядок
формування й оновлення Довiдника контрольних показникiв митної вартостi товарiв при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України

1. Загальнi положення

     1.1. Вимоги цього Порядку поширюється на посадових осiб пiдроздiлiв митних органiв, якi здiйснюють митний контроль та митне оформлення товарiв i контроль за правильнiстю визначення митної вартостi, а також регламентують органiзацiйнi та технологiчнi питання щодо формування й застосування Довiдника контрольних показникiв митної вартостi товарiв при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України (далi - Довiдник).

     1.2. Застосування цього Порядку не може бути пiдставою для вiдмови в митному оформленнi товарiв.

     1.3. Довiдник є складовою програмно-iнформацiйного комплексу "Автоматизована системи митного оформлення товарiв та iнших предметiв" (далi - АСМО).

     1.4. Довiдник використовується системою АСМО в автоматичному режимi пiд час проведення форматно-логiчного контролю електронної копiї вантажної митної декларацiї (далi - ЕК ВМД), прийнятої до митного оформлення.

     1.5. Визначенi графи ЕК ВМД порiвнюються з вiдповiдними полями Довiдника. Критичнi результати такого порiвняння формуються в повiдомлення для посадової особи митного органу про необхiднiсть вжиття додаткових заходiв митного контролю.

     1.6. Iнформацiя, що мiститься у Довiднику, недоступна для посадових осiб митного органу, якi здiйснюють митне оформлення.

     1.7. Довiдник формується щомiсяця за станом на останнє число попереднього мiсяця на пiдставi вiдомостей бази даних електронних копiй ВМД Єдиної iнформацiйної системи Держмитслужби (далi - БД ЕК ВМД ЄАIС), виходячи з всього обсягу iмпортованих на митну територiю України та оформлених у митному вiдношеннi товарiв за попереднi 3 мiсяцi, за такою структурою:

Код товару (i)

графа 33 ВМД

Код країни походження (l)

графа 34 ВМД

Умови поставки (n)

графа 20 ВМД

Контрольний показник митної вартостi товару
(Сiln - СКВiln)
1 2 3 4
       

2. Особливостi формування Довiдника

     2.1. При формуваннi Довiдника враховуються:

     тiльки данi про митне оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України для вiльного обiгу (ВМД типу IМ-40) за договорами, якi мають код характеру угоди "10", "21", "41" згiдно з Класифiкатором характерiв угод, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307 (iз змiнами), з яких сплачено податки та до яких застосовувався метод визначення митної вартостi товарiв за цiною договору щодо товарiв, якi iмпортуються;

(абзац другий пункту 2.1 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 19.04.2006 р. N 304)

     країна походження й умови поставки товару - при визначеннi цiни, за якою здiйснюється митне оформлення;

     2.2. При формуваннi довiдника не враховуються:

     iмпортнi операцiї з товарами, якi звiльненi вiд оподаткування згiдно iз законодавчими актами України або судовими рiшеннями;

     iмпортнi операцiї з товарами, податки з яких сплачуються шляхом подання векселя (крiм податкового векселя за кодом способу розрахунку "08" згiдно з Класифiкатором способiв розрахунку, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307;

     ВМД на товари, вiднесенi до бази ризикiв;

     крайнi найменшi та найбiльшi значення цiни за одиницю товару, якi бiльш нiж на 100 % вiдрiзняються вiд середньої цiни згiдно з БД ЕК ВМД ЄАIС за умови, що кiлькiсть поставок таких товарiв не перевищує 1 % вiд загальної кiлькостi ВМД за конкретним товаром на рiвнi 10 знакiв за УКТЗЕД.

(пункт 2.2 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 19.04.2006 р. N 304)

     2.3. Контрольний показник митної вартостi товарiв (Сiln - СКВiln) оновлюється щомiсяця.

     2.4. Якщо контрольний показник митної вартостi товарiв буде вiдрiзнятися бiльш нiж на 30% вiд середньої цiни згiдно з БД ЕК ВМД ЄАIС (Сiln), то у цьому разi розрахункова величина буде обчислюватися з розрахунку Сmin + 5%Сiln, де Сmin - мiнiмальна цiна товару згiдно з БД ЕК ВМД ЄАIС.

     Порядок розрахунку зазначених статистичних показникiв визначено в главi 4 цього Порядку.

3. Особливостi оновлення Довiдника

     3.1. Вiдповiдальна особа Управлiння митної вартостi за формування й оновлення Довiдника:

     3.1.1. Щомiсяця 4-го числа до 13 години з використанням програмного забезпечення, установленого на робочому мiсцi в Управлiннi митної вартостi, забезпечує формування Довiдника.

     3.1.2. Пiсля закiнчення роботи програмного забезпечення перевiряє правильнiсть розрахунку полiв Довiдника.

     У разi виявлення розбiжностей вiд алгоритму розрахунку цiн, зазначеного в главi 4 цього Порядку, негайно iнформує Департамент iнформацiйних технологiй та митної статистики.

     У разi вiдсутностi розбiжностей за допомогою програмного забезпечення забезпечує формування (в автоматизованому режимi) профiлю ризику системи аналiзу ризикiв АСМО, який розмiщується на FTP серверi за адресою: ftp:.

     3.1.3. За потреби вносить змiни до окремих полiв Довiдника.

     3.2. Посадова особа митного органу, вiдповiдальна за своєчасне оновлення системи аналiзу ризикiв програмно-iнформацiйного комплексу "Автоматизована система митного оформлення товарiв та iнших предметiв", до 0 годин 5-го числа здiйснює щомiсячне оновлення цiєї системи.

     3.3. Пiд час оновлення Довiдника формується Довiдка про рiзницю в значеннях контрольних показникiв митної вартостi товарiв щодо кожного товару. Формат запису Довiдки iдентичний формату запису Довiдника.

     3.4. Попереднi стосовно оновлених значення записiв Довiдника зберiгаються з метою накопичення iнформацiї для подальшого її використання для аналiзу та прогнозування тенденцiй щодо визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України.

4. Розрахунки

     4.1. Розрахунок цiн (С), що склалися при митному оформленнi товарiв (на рiвнi 10 знакiв за УКТЗЕД), як середнiх цiн, здiйснюється за такою формулою:

C = S/V,

     де S - митна вартiсть (гр. 45 ВМД);

     V - кiлькiсть окремого товару (гр. 31 або 38 ВМД).

     4.2. Формування загальної сукупностi середнiх цiн (Сiln) рiзних товарiв (i) згiдно з БД ЕК ВМД ЄАIС, що склалися за вiдповiдний перiод часу:

Товар (i) Країна
походження (l)
Умови
поставки (n)
Цiна (Сiln)
товар (i)
®
Норвегiя
® Ѕ
Ѕ
®
FOB
®
Сi11
® Ѕ
Ѕ
Ѕ
Ѕ
Ѕ
Ѕ
Ѕ
Ѕ
Ѕ
Ѕ
®
CIF
®
Сi12
®
Iсландiя
® Ѕ
Ѕ
®
DAF
®
Сi21
®
CFR
®
Сi22
®
Польща
® Ѕ
Ѕ
®
FOB
®
Сi31
®
DDP
®
Сi32
®
Росiя
® Ѕ
Ѕ
®
FCA
®
Сi41
®
CIF
®
Сi42

     4.3. Аналогiчно формується цiна (Сiкln) товару (i), заявленого до митного оформлення:

Товар (i) ВМД Країна
походження (l)
Умови
поставки (n)
Цiна (Сikln)
товар (i)
® Ѕ
Ѕ
Ѕ
Ѕ
®
ВМД 01
®
Норвегiя
®
CIP
®
Сik11
®
ВМД 02
®
Норвегiя
®
CIP
®
Сik12
  
®
ВМД n
®
Iсландiя
®
DAF
®
Сikln

     4.4 Розрахунок рiзницi (DСiкln) мiж цiною на товар, заявлений до митного оформлення, та середньою цiною на цей товар згiдно з БД ЕК ВМД ЄАIС обчислюється за такою формулою:

DСiкln = Сiкln - (Сiln - СКВiln),

     де Сiкln - цiна товару, заявленого до митного оформлення за ВМД (пункт 2.3);

     Сiln - середня цiна товару згiдно з БД ЕК ВМД ЄАIС (пункт 2.2).

     СКВiln - середнє квадратичне вiдхилення.

     4.5. Середнє квадратичне вiдхилення розраховується за такою формулою:

     де V - кiлькiсть товару за ВМД (гр. 31 або 38 ВМД)

     4.6. Якщо рiзниця (DСiln) вiд'ємна або контрольний показник митної вартостi товарiв (Сiln - СКВiln) вiдсутнiй, то посадова особа пiдроздiлу митного оформлення дотримується вимог, визначених Порядком дiй посадових осiб митних органiв при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України, у разi, якщо рiвень митної вартостi поданого до митного оформлення товару нижчий за контрольний показник митної вартостi цього товару, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 21.11.05 N 1135

Начальник Управлiння митної вартостi I.Г.Ляденко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.