Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 1046 від 24.11.2006

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

21.11.05 N 1135


Про затвердження Порядку дiй посадових осiб митних органiв при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України, у разi, якщо рiвень митної вартостi поданого до митного оформлення товару нижчий за контрольний показник митної вартостi цього товару

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Державної митної служби України
вiд 26 сiчня 2006 року N 58,
вiд 19 квiтня 2006 року N 304

     На виконання пункту 1 наказу Держмитслужби України вiд 12.10.05 N 960 "Про вдосконалення контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України", з метою забезпечення повноти сплати податкiв i зборiв до Державного бюджету України наказую:

     1. Затвердити Порядок дiй посадових осiб митних органiв при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України, у разi, якщо рiвень митної вартостi поданого до митного оформлення товару нижчий за контрольний показник митної вартостi цього товару (далi - Порядок), що додається.

     2. Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики (Копосов С.А.) у мiсячний строк унести вiдповiднi змiни до програмно-iнформацiйного комплексу "Автоматизована система митного оформлення товарiв та iнших предметiв".

     3. Начальникам регiональних митниць, митниць довести до вiдома особового складу положення Порядку й органiзувати його неухильне дотримання посадовими особами митних органiв.

     4. Управлiнню митної вартостi (Ляденко I.Г.) i Департаменту аналiзу ризикiв та аудиту (Конєв О.I.) здiйснювати координацiю дiяльностi митних органiв у частинi застосування Порядку.

     5. Установити, що цей наказ набирає чинностi з 20.07.2006.

(наказ доповнено новим пунктом 5 згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 26.01.2006 р. N 58, у зв'язку з цим пункт 5 вважати пунктом 6, пункт 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 19.04.2006 р. N 304)

     6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Шейка О.П.

Голова Служби О.Б.Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держмитслужби України
вiд 21.11.2005р. N 1135

Порядок
дiй посадових осiб митних органiв при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України, в разi, якщо рiвень митної вартостi поданого до митного оформлення товару нижчий за контрольний показник митної вартостi цього товару

     Цей Порядок регламентує дiї посадових осiб митних органiв пiд час митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України, заявлена митна вартiсть яких нижче за контрольний показник митної вартостi цих товарiв.

1. Контроль за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв пiд час обробки електронної копiї вантажної митної декларацiї

     1.1. У разi отримання пiд час обробки електронної копiї вантажної митної декларацiї (далi - ВМД), поданої до митного оформлення, повiдомлення програмно-iнформацiйного комплексу "Автоматизована система митного оформлення товарiв та iнших предметiв" (далi - АСМО) про те, що рiвень митної вартостi поданого до митного оформлення товару нижчий за контрольний показник митної вартостi, зазначений у Довiднику, уповноважена посадова особа пiдроздiлу митного оформлення (далi - ПМО):

     а) приймає рiшення про визначення митної вартостi товарiв, заявлених до митного оформлення, за умови, що товар заявляється до митного оформлення за тiєю ж зовнiшньоекономiчною угодою, з тими ж умовами та в незмiнному станi й проходив митне оформлення протягом попереднiх 90 дiб, про що свiдчать вiдмiтки пiдроздiлу контролю митної вартостi митного органу (далi - ПКМВ) на декларацiї митної вартостi форми ДМВ-1, або митним органом вже здiйснювалась митна оцiнка протягом попереднiх 90 дiб i до митного оформлення подана декларацiя митної вартостi форми ДМВ-2.

     Про прийняте рiшення проставляється вiдмiтка в електроннiй копiї ВМД.

     Звiт про результати митного оформлення таких товарiв надається до ПКМВ у електронному виглядi протягом доби з моменту завершення митного оформлення за формою, наведеною в додатку до цього Порядку;

(абзац третiй пiдпункту "а" пункту 1.1 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 19.04.2006 р. N 304)

     б) iнiцiює проведення митного огляду товарiв, у тому числi комiсiйного, iз залученням фахiвцiв iнших пiдроздiлiв митницi особливо, якщо до митного оформлення заявляються товари з додатковими характеристиками (вживанiсть, некомплектнiсть, сортнiсть, вiдсутнiсть торгової марки, бренду тощо).

(абзац перший пiдпункту "б" пункту 1.1 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 19.04.2006 р. N 304)

     Про прийняте рiшення проставляється вiдмiтка в електроннiй копiї ВМД;

     в) направляє запит вiдповiдно до пiдпункту 26 пункту 3 наказу Держмитслужби вiд 20.04.05 N 314 "Про затвердження Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї" до пiдроздiлу митного органу, до компетенцiї якого вiднесено контроль за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв.

     Про прийняте рiшення проставляється вiдмiтка в електроннiй копiї ВМД.

     Митне оформлення товарiв, щодо митної вартостi яких був направлений запит, може бути завершене тiльки пiсля отримання рiшення про визначення митної вартостi на цей запит.

(абзац третiй пiдпункту "в" пункту 1.1 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 19.04.2006 р. N 304)

     1.2. Посадова особа ПКМВ у разi отриманнi вiдповiдного запиту:

     1.2.1. Здiйснює перевiрку:

     повноти та комплектностi поданих документiв вiдповiдно до пункту 14 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.08.03 N 1375 "Про затвердження Порядку декларування митної вартостi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України";

     правильностi обрання та застосування методу визначення митної вартостi товарiв;

     правильностi визначення заявленої митної вартостi товарiв.

     1.2.2. Пропонує декларантовi в разi, якщо результати перевiрки викликають сумнiви в правильностi визначення декларантом митної вартостi товару, надати додатковi документи, визначенi пунктом 15 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.08.03 N 1375 "Про затвердження Порядку декларування митної вартостi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України".

     Надає iнформацiю щодо митної вартостi iдентичних та подiбних товарiв, яка мiститься у базi даних електронних копiй ВМД ЄАIС Держмитслужби.

(пункт 1.2.2 доповнено абзацом другим згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 19.04.2006 р. N 304)

     1.2.3. Приймає рiшення з урахуванням усiх наданих декларантом вiдомостей:

     а) про прийняття до митного оформлення товарiв за заявленою митною вартiстю;

     б) про визначення митної вартостi товару в порядку й послiдовностi, установлених у роздiлi ХI Митного кодексу України.

     Рiшення про визначену митну вартiсть товару, оформлене належним чином i погоджене керiвництвом ПКМВ, доводиться до ПМО для завершення митного оформлення товару.

2. Контроль за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв пiд час монiторингу електронних копiй ВМД щодо товарiв, заявлених до митного оформлення

     2.1. Посадовi особи ПКМВ здiйснюють постiйний монiторинг даних електронних копiй ВМД, розмiщених у базi даних АСМО в режимi "до митного оформлення".

     2.2. Пiд час монiторингу електронних копiй ВМД щодо товарiв, заявлених до митного оформлення, у разi необхiдностi правильного визначення митної вартостi та вiдсутностi запиту вiд ПМО, посадова особа ПКВМ, що здiйснює монiторинг:

     а) проставляє в електроннiй копiї ВМД вiдмiтку про неможливiсть подальшого оформлення цiєї ВМД;

     б) iнiцiює проведення митного огляду товарiв, у тому числi комiсiйного з залученням фахiвцiв iнших пiдроздiлiв митницi (боротьби з контрабандою та митної варти, митних платежiв тощо);

     в) виконує дiї вiдповiдно до пункту 1.2 цього Порядку.

     2.3. Якщо вартiсть товару викликала сумнiви щодо її рiвня в результатi порiвняльного аналiзу з фактами митних оформлень iдентичних та аналогiчних (подiбних) товарiв, але була пiдтверджена додатково наданими документами, то посадова особа ПКМВ, яка здiйснила контроль за правильнiстю визначення митної вартостi товару, робить вiдмiтку в електроннiй копiї ВМД про внесення цього товару до бази ризикiв.

(пункт 2.3 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 19.04.2006 р. N 304)

3. Контроль за результатами митного оформлення

     3.1. Вiддiл iнформацiйної роботи та митної статистики митного органу формує базу ризикiв, у якiй формується та накопичується iнформацiя про товари, декларантiв, отримувачiв таких товарiв, країни походження, вiдправлення, вiдправникiв тощо.

     3.2. За результатами аналiзу iнформацiї бази ризикiв формуються пропозицiї про включення товару до групи "ризику" i застосування додаткових заходiв контролю при митному оформленнi такого товару (поглиблений огляд, залучення до процедури митного контролю й митного оформлення правоохоронних органiв, проведення експертизи документiв тощо);

     3.2.1. Посадовi особи ПКМВ готують пропозицiї керiвниковi митного органу щодо:

     а) застосування додаткових форм митного контролю, передбачених статтею 45 i главою 8 Митного кодексу України, до товарiв, якi заявлялися (заявляються) до митного оформлення декларантами (отримувачами), стосовно яких накопичена iнформацiя в базi ризикiв, або були вiдправленi вiдправниками, стосовно яких накопичена iнформацiя в базi ризикiв;

     б) унесення до планiв-графiкiв проведення спiльних перевiрок вiдповiдно до Порядку взаємодiї митних i податкових органiв при органiзацiї та проведеннi спiльних планових i позапланових перевiрок суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї й Державної митної служби України вiд 22.07.04 N 439/551 та зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 06.08.04 за N 984/9583, перелiку пiдприємств - суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, стосовно яких накопичена iнформацiя в базi ризикiв;

     в) направлення запитiв до Нацiонального банку України щодо пiдтвердження перерахування валютних коштiв за зовнiшньоекономiчними операцiями, за якими накопичена iнформацiя в базi ризикiв;

     г) пiдпункт "г" пункту 3.2.1 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 19.04.2006 р. N 304, у зв'язку з цим пiдпункт "ґ" вважати пiдпунктом "г")

     г) направлення документiв до Держмитслужби з метою пiдтвердження або спростування даних, зазначених у документах, що подавалися митному органу до митного оформлення, вiдповiдно до вимог Порядку направлення запитiв Державної митної служби до митних служб iноземних держав або їх iнформування, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 06.07.05 N 639.

     3.2.2. У разi виявлення ознак митних правопорушень посадова особа ПКМВ приймає рiшення:

     про направлення матерiалiв до пiдроздiлу боротьбi з контрабандою та митної варти для розгляду питання заведення справи про порушення митних правил;

     про направлення матерiалiв до пiдроздiлу митних платежiв для проведення розрахункiв i донарахування несплачених митних платежiв;

     про надання керiвниковi митного органу пропозицiй щодо застосування до суб'єктiв - порушникiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi спецiальних санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

Начальник Управлiння митної вартостi I.Г.Ляденко

 

Додаток
до Порядку дiй посадових осiб митних органiв при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України, в разi, якщо рiвень митної вартостi поданого до митного оформлення товару нижчий за контрольний показник митної вартостi цього товару
(у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 19.04.2006р. N 304)
ФОРМА

Звiт
про результати митного оформлення товарiв, що надається пiдроздiлом митного оформлення до пiдроздiлу контролю митної вартостi митного органу за станом на __________

N з/п ПМО ВМД Код товару згiдно з УКТЗЕД Країна походження товару Одержувач (iмпортер) Кiлькiсть товару у додаткових одиницях вимiру Додаткова одиниця вимiру Вага нетто, кг Митна вартiсть товару, дол. США Митна вартiсть за одиницю товару, дол. США ОНП iнспектора, що здiйснив визнання митної вартостi товару
номер дата оформ-
лення
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
                         
Начальник ПМО П.I.Б
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.