ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

08.12.05 N 11/1-9/15744-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць
(крiм Енергетичної регiональної митницi)


Про митний контроль i митне оформлення м'яса й м'ясопродуктiв, що ввозяться в Україну з метою iмпорту та переробки на митнiй територiї України

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
 листом Державної митної служби України
 вiд 12 сiчня 2006 року N 11/1-9/125-ЕП

     У подальшому при перемiщеннi (увезеннi) м'яса й м'ясопродуктiв автомобiльним транспортом забезпечити здiйснення в пунктах пропуску через державний кордон України митне оформлення м'яса й м'ясопродуктiв пiсля застосування таких форм контролю:

     вiдповiдно до статтi 27 Митного кодексу України - з обов'язковим проведенням ветеринарного та санiтарно-епiдемiологiчного контролю, передбачених законодавством в пунктах пропуску через державний кордон України (iз засвiдченням фактiв завершення такого контролю);

     вiдповiдно до статей 41 i 55 Митного кодексу України - з обов'язковим проведенням митного огляду товарiв з метою iдентифiкацiї їх кiлькiсних та якiсних характеристик, заявлених у документах контролю доставки, фактичним характеристикам (зi складанням Акта про проведення митного огляду);

     обов'язковим проведенням звiрень iз сумiжною стороною даних про перемiщуванi товари та транспортнi засоби шляхом обмiну супровiдними листами на кожний транспортний засiб; обмiну копiями завiрених митних i товаросупровiдних документiв; при цьому в пунктах пропуску, де такий обмiн не здiйснюється щоденно iнiцiювати направлення запитiв до митних органiв сумiжних держав за кожним транспортним засобом, що перемiщує зазначенi товари (у цьому разi митний контроль не зупиняється, а транспортнi засоби до отримання вiдповiдi не затримуються);

     вiдповiдно до пункту 7 статтi 41 Митного кодексу України з обов'язковим зважуванням транспортних засобiв, за наявностi робочих ваг.

     При розмiщеннi м'яса й м'ясопродуктiв у митний режим iмпорту або переробки на митнiй територiї України необхiдно забезпечити реалiзацiю таких заходiв:

     здiйснення вiдбору проб для дослiджень i надання їх до експертних пiдроздiлiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи вiдповiдно до встановленої процедури;

     проведення перевiрки наявних сертифiкатiв про походження товару;

     залучення пiдроздiлiв тарифiв та митної вартостi до здiйснення митного контролю й митного оформлення зазначених товарiв (у разi потреби);

     здiйснювати митне оформлення давальницької сировини в митний режим переробки на митнiй територiї України в разi надання в рахунок сплати податкiв простих авальованих векселiв, якщо наявне пiдтвердження комерцiйного банку про здiйснення авалювання цих векселiв i вжиття iнших заходiв, передбачених податковим законодавством.

     При розмiщеннi м'яса й м'ясопродуктiв у митний режим переробки на митнiй територiї України за договорами (контрактами) про переробку давальницької сировини направляти до Мiнекономiки та уповноважених ним органiв у порядку, визначеному статтею 7 Закону України вiд 15.09.95 N 327/95-ВР "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" й наказом Мiнекономiки України вiд 26.11.03 N 340, запити з метою визначення цих операцiй як таких, що належать до операцiй з давальницькою сировиною в зовнiшньоекономiчних вiдносинах.

     При вивезеннi за межi митної територiї України продуктiв переробки м'яса й м'ясопродуктiв, розмiщених у режим переробки на митнiй територiї України, митний контроль i митне оформлення цих товарiв здiйснювати в такому порядку:

     1. Митний орган, що здiйснює митне оформлення готової продукцiї (митниця вiдправлення), забезпечує проведення комiсiйного контролю з метою iдентифiкацiї товару, навантаження товару, накладення митних забезпечень на транспортнi засоби з м'ясом i м'ясопродуктами. До складу комiсiї, яка формується на пiдставi наказу митницi вiдправлення, обов'язково включаються посадовi особи цiєї митницi на рiвнi заступникiв керiвникiв структурних пiдроздiлiв митницi, заступника начальника вiдповiдного митного поста або пiдроздiлу цього поста та посадової особи пiдроздiлу по боротьбi з контрабандою та митної варти.

     2. Митниця вiдправлення забезпечує вiдбiр проб давальницької сировини та готової продукцiї, виробленої з неї, для дослiджень з метою визначення коду товару згiдно з УКТЗЕД i надання їх до експертних пiдроздiлiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи вiдповiдно до встановленої процедури.

     3. Митниця вiдправлення в строк, що не перевищує 2-х годин пiсля оформлення вантажної митної декларацiї (ВМД) на окремi види готової продукцiї, яка вивозиться за межi митної територiї України, iнформує за формою, установленою листом Держмитслужби України вiд 14.10.05 N 11/1-9/12860-ЕП, каналами оперативного зв'язку (електронною поштою, факсом) митний орган, через пункт пропуску, в зонi дiяльностi якого передбачається вивезення зазначеної продукцiї (митниця призначення), про її направлення до цього митного органу.

     4. Митниця призначення забезпечує проведення комiсiйної перевiрки результатiв митного оформлення з обов'язковим оглядом продукцiї. До складу комiсiї, яка формується на пiдставi наказу митницi призначення, обов'язково включаються посадовi особи цiєї митницi на рiвнi заступникiв керiвникiв структурних пiдроздiлiв митницi, заступника начальника вiдповiдного митного поста або пiдроздiлу цього поста й посадової особи пiдроздiлу по боротьбi з контрабандою та митної варти.

     5. Результати роботи комiсiй, створених згiдно з пп. 1, 4, вiдображаються шляхом учинення на зворотному боцi аркуша ВМД, що залишається в справах митного органу, запису "Правильнiсть здiйснення митного оформлення пiдтверджено", який завiряється пiдписами членiв комiсiї iз зазначенням їх прiзвищ, iмен та по батьковi.

     6. Якщо митниця вiдправлення є одночасно й митницею призначення, то комiсiйний контроль i комiсiйна перевiрка проводяться пiд час митного оформлення та пiд час пропуску товарiв через митний кордон України.

     Митний огляд товарiв, належних пiдприємствам-резидентам, що пiдписали Протокол про спiвпрацю мiж Державною митною службою України та учасниками ринку iмпорту м'яса, м'ясопродуктiв та свiйських тварин в Україну вiд 05.11.2005, а також вiдбiр проб проводяться вибiрково залежно вiд наявностi обгрунтованих пiдстав для проведення огляду або дослiджень.

(лист доповнено новим абзацом одинадцятим згiдно з листом Державної митної служби України вiд 12.01.2006 р. N 11/1-9/125-ЕП)

     У разi проведення митного контролю i митного оформлення м'яса й м'ясопродуктiв, що належать пiдприємствам-учасникам Протоколу про спiвпрацю мiж Державною митною службою України та учасниками ринку iмпорту м'яса, м'ясопродуктiв та свiйських тварин в Україну вiд 05.11.05 (перелiк таких пiдприємств доведено до митних органiв листом Держмитслужби вiд 11.11.05 N 11/2-9/14255-ЕП), якi вiдповiдають критерiям, визначеним наказом Держмитслужби України вiд 27.10.05 N 1045, не застосовуються вимоги нормативно-правових актiв Держмитслужби України, затверджених цим наказом, i вимоги цього листа, крiм заходiв щодо виконання статтi 27 Митного кодексу України та проведення обов'язкового митного огляду товарiв. Митний огляд товарiв, належних пiдприємствам-резидентам, якi вiдповiдають вищевказаним Критерiям оцiнки, проводиться вибiрково та з перiодичнiстю залежно вiд наявностi обґрунтованих пiдстав для проведення такого огляду.

     Начальникам регiональних митниць, митниць:

     1. Включити до функцiональних обов'язкiв одного iз заступникiв начальника регiональної митницi, митницi обов'язки зi здiйснення загальної координацiї проведення заходiв, пов'язаних з митним контролем та митним оформленням м'яса й м'ясопродуктiв.

     2. У разi виявлення порушень митного законодавства пiд час перемiщення через митний кордон України або здiйснення митного оформлення м'яса й м'ясопродуктiв уживати невiдкладних заходiв, передбачених законодавством, у тому числi статтею 37 Закону України вiд 16.04.91 N 959-XII "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" (зi змiнами й доповненнями).

     3. З метою недопущення ускладнень у пунктах пропуску через державний кордон України забезпечити невiдкладне iнформування пiдприємств сфери регулювання Мiнiстерства транспорту України, вiдповiдних пiдроздiлiв прикордонного, ветеринарного, фiтосанiтарного та санiтарно-епiдемiологiчного контролю, суб'єктiв ЗЕД i пiдприємств, що здiйснюють декларування товарiв на пiдставi договору, про тимчасово встановлений порядок митного контролю та митного оформлення м'яса й м'ясопродуктiв.

     Вважати такими, що втратили чиннiсть листи Держмитслужби вiд 14.10.05 N 11/1-9/12860-ЕП, вiд 19.10.05 N 11/1-9/13064-ЕП, вiд 20.10.05 N 11/1-9/13184-ЕП, вiд 20.10.05 N 11/1-9/13185-ЕП, вiд 24.10.05 N 11/2-9/13244-ЕП.

Голова Служби О.Б.Єгоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.